Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Please log in to reply
1426 replies to this topic

#1351 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 08 October 2013 - 18:54

Teoretycznie NAS jest rozwiązaniem nie mówię że nie, ale dzisiaj nawet przy sieci 1Gbit/s nie działa to na tyle sprawnie co dysk wpięty fizycznie w komputerze - niestety. Są już dostępne urządzenia 10Gbit/s aczkolwiek są jak na razie zbyt drogie :) Płyty CD / DVD oczywiście trzeba je jakoś przechowywać itd ... , zajmują i czas i przestrzeń. Aczkolwiek nośniki BD tanieją i nagrywarki także, za jakiś czas nagrywanie krążków po 80GB nie będzie niczym nadzwyczajnym - dzisiaj jest ciut zbyt drogie. Co do dzisiejszych towerów i wcześniejszego Mac Pro (choć już nie aż tak), to co napisałeś to faktycznie można było niektórą usterkę naprawić w kilka minut i w ekstremalnych przypadkach w 24h. Tutaj nawet nie chodzi o konieczność oddawania do serwisu tylko o to że ten serwis ma na wszystko ... , i nie funkcjonuje on tak jak np w USA. Po gwarancji oczywiście dobrze by było (szczególnie dla producenta) aby sprzęt nam padł, w dodatku najlepiej aby on był zbudowany na jego częściach których zdobyć na rynku się nie da, a serwis policzy nam z 50% wartości sprzętu za naprawę i efekt jest taki że nie wiadomo co z czymś takim robić. A na koniec łańcucha nieszczęść i wydatków jest ustawa śmieciowa za którą i tak płaci klient ... (ciekaw dlaczego nie producenci bubli) Co do internetu w naszym kraju wygląda to bardzo kiepsko, chyba że się mieszka w bloku na dużym osiedlu gdzie dostawców jest kilku i można sobie podpisać umowę na internet 100Mbit/s za śmieszną sumkę z umową na czas nieokreślony :)

#1352 Arturo90

Arturo90
  • 252 posts
  • SkądSpain

Posted 09 October 2013 - 11:03

Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy i kupiłem swojego pierwszego Imaca 27" late 2012 2,9ghz z grafiką gtx660m mam pare pytań odnośnie tematu: 1. awarie ? 2. jest możliwość dodania dysku sdd ? 3. co to jest fusion drive ? 4. ktoś używa windowsa 8 na macu np do gier ? bootcamp ? 5. mam wersję kupioną w hiszpanii ale jest możliwość ustawienia języka polskiego ? jak narazie te tematy nie pozwalają mi spać. o resztę bede pytał w dziale system os.

#1353 DanielF

DanielF
  • 5763 posts
  • SkądSiedlce

Posted 09 October 2013 - 11:16

1. Dokup AppleCare 2. Stracisz gwarancję 3. SDD+ HDD = dokładny opis masz na google/strony Apple 4. Wiele osób, sterowniki masz w Asystencie Bootcamp 5. Możesz nawet kupić w Burkina Faso - jest taka możliwość

#1354 Arturo90

Arturo90
  • 252 posts
  • SkądSpain

Posted 09 October 2013 - 11:26

apropo apple care. przedłuża gwarancje z 1 roku do 3 lat tak ? w hiszpanii istnieje takie prawo że na każdy zakupiony produkt producent czy też sprzedawca musi dać 2 lata gwarancji. ale zastanowię się nad tym rozwiązaniem.

#1355 DanielF

DanielF
  • 5763 posts
  • SkądSiedlce

Posted 09 October 2013 - 12:00

Tak do 3 lat - ale i tak warto mieć apple care

#1356 Arturo90

Arturo90
  • 252 posts
  • SkądSpain

Posted 10 October 2013 - 10:03

jeszcze jedno pytanie apropo mojego modelu, bo jeszcze go nie dostałem i czekam na paczke. Model o parametrach i5 2.9ghz 8giga ramu gtx 660 1tb itd... to jest ten nowszy cienki bez napędu optycznego ? bym sie bardzo rozczarował gdybym dostał starszą wersje z napędem. bo biorę go z banku a tam mało informacji jest na ulotce. możliwe że tylko dali błędne zdjęcie bo były do wyboru 2 wersje 21,5 2,7ghz 8 giga ramu dysk 1tb 5400rpm i ta druga większa którą wybrałem

#1357 Mirek 59

Mirek 59
  • 410 posts
  • SkądGdańsk

Posted 10 October 2013 - 10:04

Tak to Ten CIENKI :)

#1358 CEHM

CEHM
  • 639 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 October 2013 - 19:05

apropo apple care. przedłuża gwarancje z 1 roku do 3 lat tak ?

w hiszpanii istnieje takie prawo że na każdy zakupiony produkt producent czy też sprzedawca musi dać 2 lata gwarancji. ale zastanowię się nad tym rozwiązaniem.

Absolutnie tak nie jest. Mylisz gwarancje z rekojmia. Zreszta nie ty jeden.

#1359 Arturo90

Arturo90
  • 252 posts
  • SkądSpain

Posted 10 October 2013 - 21:38

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie.
Pamiętaj, na tym forum bezwzględnie przestrzegamy zasad jęz. polskiego. Przeczytaj koniecznie TO.

#1360 Arturo90

Arturo90
  • 252 posts
  • SkądSpain

Posted 10 October 2013 - 23:38

Wytłumacz mi proszę na czym polega różnica, dodam że nie mieszkam w Polsce a w Hiszpanii a tutaj prawo może być inne. Sprzedawca powiedział mi że na każdy sprzedany produkt sklep udziela mi 2 lat gwarancji. Mam 15 dni od daty zakupu na zwrot produktu i dostanę całą sumę, a gwarancja apple to rok. Ale jeżeli się mylę chciałbym się dowiedzieć coś na temat applecare, Np kupuje imaca dziś i mam rok gwarancji. kiedy powinienem kupić apple care i ile mam na to czasu ? dziękuje

#1361 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 11 October 2013 - 07:29

Wytłumacz mi proszę na czym polega różnica, dodam że nie mieszkam w Polsce a w Hiszpanii a tutaj prawo może być inne. Sprzedawca powiedział mi że na każdy sprzedany produkt sklep udziela mi 2 lat gwarancji. Mam 15 dni od daty zakupu na zwrot produktu i dostanę całą sumę, a gwarancja apple to rok. Ale jeżeli się mylę chciałbym się dowiedzieć coś na temat applecare, Np kupuje imaca dziś i mam rok gwarancji. kiedy powinienem kupić apple care i ile mam na to czasu ? dziękuje

Apple Care musisz wykupić do roku od kupna komputera, czyli do wygaśnięcia rocznej gwarancji Apple.

#1362 wombat16

wombat16
  • 77 posts

Posted 11 October 2013 - 08:35

Ja się postaram to zagadnienie przybliżyć. Przy założeniu, że kupujesz komputer jako osoba fizyczna, nie w celu wykonywania na nim działalności zarobkowej (czyli kupujesz jako konsument, bez faktury), przysługuje Ci gwarancja producenta (w przypadku Apple roczna, gwarancji może udzielić również sprzedawca) oraz sprzedawca (nie producent!) jest odpowiedzialny przez dwa lata za niezgodność towaru z umową, to od Ciebie zależy czy wolisz aby Twoim sprzętem zajął się sprzedawca czy wolisz osobiście iść do serwisu w czasie trwania rocznej gwarancji. Tak jest w Polsce, w Hiszpanii pewnie jest bliźniaczo. Jak sam napisałeś sklep udziela Ci dwuletniej gwarancji nie Apple. Pamiętaj, że regulacje te nie dotyczą zakupu w zakresie działalności gospodarczej.

#1363 Arturo90

Arturo90
  • 252 posts
  • SkądSpain

Posted 11 October 2013 - 12:25

OK rozumiem. dzięki wielkie!

Ja się postaram to zagadnienie przybliżyć. Przy założeniu, że kupujesz komputer jako osoba fizyczna, nie w celu wykonywania na nim działalności zarobkowej (czyli kupujesz jako konsument, bez faktury), przysługuje Ci gwarancja producenta (w przypadku Apple roczna, gwarancji może udzielić również sprzedawca) oraz sprzedawca (nie producent!) jest odpowiedzialny przez dwa lata za niezgodność towaru z umową, to od Ciebie zależy czy wolisz aby Twoim sprzętem zajął się sprzedawca czy wolisz osobiście iść do serwisu w czasie trwania rocznej gwarancji. Tak jest w Polsce, w Hiszpanii pewnie jest bliźniaczo. Jak sam napisałeś sklep udziela Ci dwuletniej gwarancji nie Apple. Pamiętaj, że regulacje te nie dotyczą zakupu w zakresie działalności gospodarczej.

#1364 dawido88

dawido88
  • 5 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 October 2013 - 13:48

Podejście Apple do gwarancji jest dla mnie dziwne. Czemu nie dwa lata w standardzie? Co do Maca late 2012. Mam go od początku roku i jestem zachwycony. Musze tylko zmienić RAM i będzie luks. Ten co jest wkładany od nowości to moim zdaniem porażka... Mogliby za tą kasę wsadzić coś lepszego.

#1365 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 11 October 2013 - 14:37

Podejście Apple do gwarancji jest dla mnie dziwne. Czemu nie dwa lata w standardzie? Co do Maca late 2012. Mam go od początku roku i jestem zachwycony. Musze tylko zmienić RAM i będzie luks. Ten co jest wkładany od nowości to moim zdaniem porażka... Mogliby za tą kasę wsadzić coś lepszego.

Co z nim jest nie tak ?

#1366 Arturo90

Arturo90
  • 252 posts
  • SkądSpain

Posted 11 October 2013 - 16:21

Co z nim jest nie tak ?

przyłączam się do pytania. widziałem na amazonie: (Crucial ram memory 16GB kit (2 x 8GB) DDR3 PC3-12800,1600MHz for 2012 Apple Macbook Pro's, 2012 iMac's, and 2011 / 2012 Mac mini's)

152euro

#1367 Mirek 59

Mirek 59
  • 410 posts
  • SkądGdańsk

Posted 11 October 2013 - 16:55

Poszukać Tu na Forum a zobaczysz ze dostaniesz ten w nie gorszej cenie :)

#1368 CEHM

CEHM
  • 639 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 October 2013 - 22:54

>bo biorę go z banku a tam mało informacji jest na ulotce. możliwe że tylko dali błędne zdjęcie Nie ma to ja swiadomy konsument... Kupuje, nie wiem co, ale kupuje. Slyszalem, ze gwarancja to dwa lata, ale nie wiem. Albo jestes zartem "gimbusow" roku albo frajerem roku...

#1369 Arturo90

Arturo90
  • 252 posts
  • SkądSpain

Posted 12 October 2013 - 20:24

>bo biorę go z banku a tam mało informacji jest na ulotce. możliwe że tylko dali błędne zdjęcie

Nie ma to ja swiadomy konsument... Kupuje, nie wiem co, ale kupuje. Slyszalem, ze gwarancja to dwa lata, ale nie wiem. Albo jestes zartem "gimbusow" roku albo frajerem roku...

Gwarancja to 2 lata! a zadzwoniłem przed zamówieniem do ich siedziby żeby poinformowąć się na temat modelu.

#1370 Arturo90

Arturo90
  • 252 posts
  • SkądSpain

Posted 16 October 2013 - 18:29

no i dostałem late 2013 także muszę zmienić temat :)

#1371 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 03 November 2013 - 18:42

Dokładał ktoś samodzielnie dysk SSD do iMac'a 27'' Late 2012 zostawiając oryginalny HDD w obudowie. Jeżeli tak czy po tym ''zabiegu'' pozostają jakieś ślady i ew problemy z realizacją gwarancji…?

#1372 CEHM

CEHM
  • 639 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 November 2013 - 20:11

Apple daje roczna gwarancje. Ty mowisz o rekojmi Apple - Legal

#1373 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 03 November 2013 - 20:12

Ja w jednym wymieniałem fabryczny 1TB na SSD 1TB samsunga. Kółko do otwierania i oryginalną taśmę przylepną do matrycy kupowałem na ebay'u. Osoba która na nim pracuje nie narzeka :) śladów brak … bo się przyłożyłem :) A gwarancja …. nie sprawdzałem

#1374 tiksiu

tiksiu
  • 34 posts

Posted 03 November 2013 - 21:57

Nawiązując do tematu, który pojawił się w temacie o iMaku 2013, a powinien raczej tutaj, to chciałbym powiedzieć, że na cztery sprawdzone przeze mnie dzisiaj iMaki w iSpocie i Saturnie, w trzech były ślady kurzu na matrycy w lewym dolnym rogu - dwa 21,5" i jeden 27". Wszystkie Late 2012.

#1375 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 posts

Posted 03 November 2013 - 22:12

Nawiązując do tematu, który pojawił się w temacie o iMaku 2013, a powinien raczej tutaj, to chciałbym powiedzieć, że na cztery sprawdzone przeze mnie dzisiaj iMaki w iSpocie i Saturnie, w trzech były ślady kurzu na matrycy w lewym dolnym rogu - dwa 21,5" i jeden 27". Wszystkie Late 2012.

Cztery iMac'i late 2012, z którymi mam styczność - 3x 27" (w tym jeden mój) i jeden 21,5" - żadnych usterek po długim czasie użytkowania.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users