Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1426 odpowiedzi w tym temacie

#1001 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 19 lipca 2013 - 13:21

Jasne.
Z niecierpliwością czekamy, aż przyjdzie twój kolejny już iMak (który to? bo już straciłem rachubę) i ciekawi jesteśmy, jaki znów defekt będzie miał.

Iro, to było grubo nie w porządku. Hubson w swojej wypowiedzi miał absolutnie rację i nawet Ty, nie powinieneś jej krytykować. Przyhamuj.

#1002 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 19 lipca 2013 - 13:36

Wykluczając całkowicie hacki...jeśli ktoś chce TYLKO OSX i TYLKO AIO, to nie ma żadnego innego wyboru. Oczywiście padło pytanie, czy na rynku sa wydajniejsze AIO od iMac'a. Są, to nie ulega wątpliwości, tylko co z OSX? Bo to jest decydującym wyznacznikiem posiadania takiego komputera. Dla jednych nie ma to znaczenia, dla innych to podstawa. Myslę, że Hubson mógłby spokojnie przedstawić awaryjność iMac'a i nie ma w tym zadnego chamstwa Irka. Bo doświadczenie Hubsona w kontaktach z serwisem mogloby posłużyć za ciekawą opowieść. Te doświadczenia pokazują, że iMac to swietny pomysł i tragedia wykonania. Dlatego znam wiele lepszych AIO, ale co najsmutniejsze...na zadnym nie ma OSX. Przy tej okazji przypomina mi się to, o czym wiele razy pisaliśmy. Dlaczego OSX nie jest licencjonowany jak Windows. Bo z jego pozycją na rynku Apple nie utrzymałoby tej części działalności. A sprzedaż licencji zamknęłaby droge iMacowi w sprzedaży, bo wiele innych AIO obok ma znacznie lepszą wydajność lub wygladaja często ciekawiej. Do tego nie sa tak awaryjne.

#1003 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 13:36

Iro, to było grubo nie w porządku. Hubson w swojej wypowiedzi miał absolutnie rację i nawet Ty, nie powinieneś jej krytykować. Przyhamuj.

Oczywiście. Masz rację. Przepraszam, jeśli uraziłem czyjeś uczucia.
Nikogo nie krytykuję.
Poczekam w milczeniu na następny wpis Hubsona.

#1004 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 13:39

Od zawsze są ludzie, którzy poprawiają to, co istnieje w swej formie jako "oryginał".
I chyba nie ma w tym nic smiesznego, bo z tego wywodzi się pratkycznie kazda scena tuningowa aut/motocykli, OC PC itd.
Fajnie, ze sa ludzie zmieniający to, co już istnieje w formie "fabrycznej".

Raczej nie piszemy o tym samym. Jakbyś trochę się wgłębił w temat, wiedziałbyś o czym mówię.
Tłumaczyć dokładniej nie będę, bo to nie o tym wątek.

#1005 jacek_mini

jacek_mini
  • 79 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 14:49

SSD w moim jest Samsunga. Natomiast jeśli chodzi o głośność to się nie zgodzę. Wiem jak to bywało w starszych modelach wyposażonych w 2 wiatraki i HDD, owszem dawały czadu, było głośno. W nowych jest znacznie lepiej. Nie udało mi się go zmęczyć na tyle aby wiatrak się rozkręcił powyżej ok. 1500 obr/min. Szło jednocześnie: eksport mat. hd z Premier, eksport z Lightroom, gierka we fleszu i coś tam jeszcze, nie pamiętam. CPU miało 70 st. C a GPU 80. Obroty wtedy były ok 1500. Po schłodzeniu GPU do 70 spadały do 1300. I tak w koło przez 1,5h. Wiatrak był ledwo słyszalny.

#1006 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 19 lipca 2013 - 15:13

W moim iMac'u: SSD - Samsung, HDD - WDC A tak przy okazji, słyszałem że w nowych iMac'ach instalują HDD od Seagate lub WDC. Słyszałem też (to oczywiście plotki) że Seagate padają a WDC - nie. Ponadto Seagate jest głośniejszy niż WDC, za to nieco szybszy. To w wielkim uproszczeniu. Czy @Hubson i @iron.gery wiedzą jakie mieli dyski? Taka informacja mogłaby te plotki nieco zweryfikować. O głośności potwierdzam, co napisał jacek_mini - nowy iMac jest nadzwyczajnie cichym komputerem, niemal bezszlestnym, więc ci, którzy piszą, że jest głośny, nie wiedzą o czym piszą.

#1007 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 19 lipca 2013 - 15:17

W moim iMac'u: SSD - Samsung, HDD - WDC
A tak przy okazji, słyszałem że w nowych iMac'ach instalują HDD od Seagate lub WDC. Słyszałem też (to oczywiście plotki) że Seagate padają a WDC - nie. Ponadto Seagate jest głośniejszy niż WDC, za to nieco szybszy. To w wielkim uproszczeniu. Czy @Hubson i @iron.gery wiedzą jakie mieli dyski? Taka informacja mogłaby te plotki nieco zweryfikować.
O głośności potwierdzam, co napisał jacek_mini - nowy iMac jest nadzwyczajnie cichym komputerem, niemal bezszlestnym, więc ci, którzy piszą, że jest głośny, nie wiedzą o czym piszą.

3 sztuki - we wszystkich Seagate. Działają od lutego

#1008 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 lipca 2013 - 15:19

Samsung robi dobre SSD, więc jestem w takim razie dobrej myśli.

#1009 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 19 lipca 2013 - 15:19

SSD w moim jest Samsunga.

Natomiast jeśli chodzi o głośność to się nie zgodzę. Wiem jak to bywało w starszych modelach wyposażonych w 2 wiatraki i HDD, owszem dawały czadu, było głośno. W nowych jest znacznie lepiej. Nie udało mi się go zmęczyć na tyle aby wiatrak się rozkręcił powyżej ok. 1500 obr/min. Szło jednocześnie: eksport mat. hd z Premier, eksport z Lightroom, gierka we fleszu i coś tam jeszcze, nie pamiętam. CPU miało 70 st. C a GPU 80. Obroty wtedy były ok 1500. Po schłodzeniu GPU do 70 spadały do 1300. I tak w koło przez 1,5h. Wiatrak był ledwo słyszalny.

Ja swojego zmusiłem do 2600rpm i jest może nie jakoś natarczywie, ale dość mocno słyszalny

#1010 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 19 lipca 2013 - 15:23

3 sztuki - we wszystkich Seagate. Działają od lutego

Czyli plotki nie potwierdziły się.

#1011 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 19 lipca 2013 - 15:47

Czyli plotki nie potwierdziły się.

Chyba nie jest to regułą. Tak jak wspominałem już wcześniej, komputery w ciągu dnia pracy mają temperatury w okolicach 60-70st. W domowym często obserwowałem nawet 88st. Sam muszę przyznać że to chyba pierwszy iMac od kilku modeli z którego o dziwo jestem zadowolony.

Poprzednie

Early 2009 ( GeForce GT 120 ) problemy z grafiką - wymieniałem 2 razy
Late 2009 (ATI Radeon HD 4850) Kurz i migotanie ekranu - wymieniane 2 razy
Mid 2011 (AMD Radeon HD 6970M ) Kurz i żółknięcie ekranu - wymieniany 2 razy

Ten model odpukać pierwszy który o dziwo działa :)

#1012 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 20:11

Ja wprawdzie swojego iMaca mam "aż" od +/- 8h, ale to wystarczyło, abym się w nim zakochał :D Można dywagować, czy coś jest warte swojej ceny, czy można kupić coś lepszego, czy wygląda ładnie czy brzydko, ale przecież chodzi o to żeby każdy był zadowolony, niezależnie od tego, co sądzą inni. Za wcześnie żeby mówić, że nie żałuję swojego wyboru, ale wiem jedno - to dobrze wydane pieniądze, bo mam coś, co mnie w pełni satysfakcjonuje i spełnia moje oczekiwania ;)

#1013 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 19 lipca 2013 - 20:15

Jaka konfiguracja?

#1014 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 lipca 2013 - 20:26

Ja mam od kilku godzin "Przygotowanie do wysyłki", w sumie szybko się uwinęli. Mam nadzieję że dotrze na czas który estymują.

#1015 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 20:31

Jaka konfiguracja?

Standard - jak w stopce ;)

#1016 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 19 lipca 2013 - 21:19

#lubieherbate Gratuluje zakupu, ja także jestem bardzo zadowolony z tego komputera (poza nieszczęsną awarią dysku). Działa bardzo fajnie, jest cichy i wydajny. Jakiś czas temu miałem rMBP 15'', nie ma szans abym powrócił do laptopa jako główny komputer. Gryzie mnie jedna rzecz, mianowicie mam iMac'a z 680MX 2GB i Wiedźmin w Full HD i wysokich detalach działa bardzo słabo. Widać duże spadki wydajności, ruch postaci jest rwany. Czytałem nawet na tym forum że niektórzy grają w natywnej rozdzielczości 2560x1440 na wysokich detalach i gra działa przyzwoicie. Jest to wersja pod OS X.

#1017 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 21:27

chodzi o to żeby każdy był zadowolony, niezależnie od tego, co sądzą inni.

Tutaj pochwalam, sam robie tak samo - mój wybór moja sprawa ja mam być zadowolony jak mój wybór oceni ktoś inny to nie jest mój problem.

Tylko że tutaj należy to rozważać w dwóch aspektach, pierwszym z nich są opinie na internecie a drugim aspektem są moje oczekiwania (trzecim jest cena ale to kwestia nie na teraz). Wiadomo opinie są różne tak samo jak są różne produkty i różni ludzie bo każdy woli coś, i to zazwyczaj coś innego. Podam przykład szukając telefonu cena / jakość patrze na opinie pod kątem ile osób miało z nim problemy, oczywiście problemy w stylu że najnowsze gry nie działają płynnie to nic, ale jak przeczytam kilkanaście wypowiedzi iż telefon wylądował w serwisie po krótkim czasie używania to kandydat do zakupy ląduje w koszu. A to że komuś się nie spodoba kolor, rozmiar, firma, czy inna pierdoła mi wisi :)

- - - Połączono posty - - -

Gryzie mnie jedna rzecz, mianowicie mam iMac'a z 680MX 2GB i Wiedźmin w Full HD i wysokich detalach działa bardzo słabo. Widać duże spadki wydajności, ruch postaci jest rwany.

iMac się przegrzewa i zwalnia w celu schłodzenia, postawienie Windowsa i na nim uruchomienie gry pomoże wydajnościowo ale sprzęt szybciej trafi na serwis.

Make your choice

#1018 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 19 lipca 2013 - 21:31

iMac się przegrzewa i zwalnia w celu schłodzenia, postawienie Windowsa i na nim uruchomienie gry pomoże wydajnościowo ale sprzęt szybciej trafi na serwis. Skąd wiesz? Masz iMac'a? Sprawdzałeś? Już mnie to wkurza...

#1019 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 21:43

Skąd wiesz? Masz iMac'a? Sprawdzałeś?

Tak, Need For Speed pomógł mi przyśpieszyć proces psucia się mojego egzemplarza :D

#1020 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 19 lipca 2013 - 21:48

A ja mam iMac'a przed sobą i miogę sprawdzić czy się grzeje, czy nie. Kapujesz? A gdybym nie miał, a koniecznie chciał to wiedzieć, zapytałbym tych, co mają, nie Ciebie. No bo skąd Ty człowieku możesz to wiedzieć? Odpuść więc sobie teksty w stylu wiem wszystko w każdym temacie. Nie wiesz.

#1021 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 19 lipca 2013 - 21:50

Tak, Need For Speed pomógł mi przyśpieszyć proces psucia się mojego egzemplarza :D

My mówimy o 27'' 2012 z 680MX.

Są osoby które katują najnowszego iMac'a po kilka/naście godzin dziennie z podkręconym GPU w najnowsze gry i nie narzekają. Spytaj #tygrysio.

#1022 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 19 lipca 2013 - 21:59

Jego zdaniem iMac to iMac.

#1023 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 22:09

A ja mam iMac'a przed sobą i miogę sprawdzić czy się grzeje, czy nie. Kapujesz? A gdybym nie miał, a koniecznie chciał to wiedzieć, zapytałbym tych, co mają, nie Ciebie. No bo skąd Ty człowieku możesz to wiedzieć? Odpuść więc sobie teksty w stylu wiem wszystko w każdym temacie. Nie wiesz.

Tutaj nie ma innej odpowiedzi niż TAK lub NIE. Komputer zwalnia bo coś ma problem i tyle. Zasada znana od lat :)

Są osoby które katują najnowszego iMac'a po kilka/naście godzin dziennie z podkręconym GPU w najnowsze gry i nie narzekają. Spytaj #tygrysio.

Każdy egzemplarz jest inny - zasady nie ma.

#1024 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 20 lipca 2013 - 09:03

Nic nie zwalnia ;) temp GPU nie przekracza 85 st więc nie ma obawy o zwalnianie. Po prostu Wiedzmin 2 jest sporo wydajniejszy na windowsie, podobnie jak wiele innych tytułów Pozdraiwam

#1025 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 20 lipca 2013 - 11:42

Nic nie zwalnia ;) temp GPU nie przekracza 85 st więc nie ma obawy o zwalnianie. Po prostu Wiedzmin 2 jest sporo wydajniejszy na windowsie, podobnie jak wiele innych tytułów

Pozdraiwam

Dokładnie, ta gra to przykład bardzo ale to bardzo słabej konwersji gry która już natywnie jest bardzo wymagająca. Trzeba trochę zejść z detali by cieszyć się grą w natywnej rozdzielczości ... i to bez względu na platformę.

GPU i CPU nie zwalania mimo tak jak pisałem 88st. Jednynie wentylatory wchodzą w tryb 2600rpm i robi się po prostu głośno.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych