Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Please log in to reply
1426 replies to this topic

#726 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 30 May 2013 - 09:06

Ja tym lece ,nie mordujesz sie scierkami idealnie czysci matowe i szklane powierzchnie ,nie robi mazakow
Techlink - Products

Powiem szczerze, ze to ze sie sprawdza na iMac 2011 nie znaczy, ze sprawdzi sie na iMac 2012. Powloki sa zupelnie inne, tutaj paluchy odbijaja sie na niebiesko, probowalem juz kilku rzeczy, ktore pozornie czyszcza ekran, ale pod katem jak sie zerknie pod swiatlo to widac tluste mazy i jedyna rzecza jaka dziala to mix wody z czysta :)

#727 TheOktik

TheOktik
  • 405 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 30 May 2013 - 13:56

Ja używam tylko dobrej grubej ściereczki do ekranów, wystarcza. Inna sprawa, że nikt mi nie jeździ paluchamimpo ekranie. Domownicy mają zakaz dotykania tego sprzętu :wink:

#728 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 30 May 2013 - 20:23

Powiem szczerze, ze to ze sie sprawdza na iMac 2011 nie znaczy, ze sprawdzi sie na iMac 2012. Powloki sa zupelnie inne, tutaj paluchy odbijaja sie na niebiesko, probowalem juz kilku rzeczy, ktore pozornie czyszcza ekran, ale pod katem jak sie zerknie pod swiatlo to widac tluste mazy i jedyna rzecza jaka dziala to mix wody z czysta :)

A to sorki nie mialem pojęcia ze to super -hiper szklana powloka rodem z NASA ,macałem w sklepie i nie zwrocilem na to uwagi :D

#729 Jephrey

Jephrey
  • 2 posts

Posted 07 June 2013 - 18:52

@kucyk jak z przewalutowaniem z GBP na Euro?zastanawiam sie nad Imac21 mozesz napisac ile Cie wyniosl sam Imac w Pln i ile chcieli.w.Euro po przewalutowaniu

- - - Połączono posty - - -

@kucyk ile cie Imac wyniosl w PLN ?jak wygladalo przewalutowanie tzn ile skasowali Cie Euro bo rozumim,ze ptzewalutowali GBP na Euro a Euro na PLN

#730 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 10 June 2013 - 11:19

Podobno na WWDC mają zapowiedzieć iMaki z Haswellami i nowym Wi-Fi.

#731 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 10 June 2013 - 11:53

Podobno na WWDC mają zapowiedzieć iMaki z Haswellami i nowym Wi-Fi.

A co to się stało że do stopki powrócił iMac zamiast Retiny ? :)

#732 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 10 June 2013 - 12:01

Oddałem, zostałem przy tym iMacu którego mi zbudowali od nowa w ramach gwarancji. Retina jest świetnym komputerem, ale jako sprzęt stacjonarny jest dla mnie za mały. Za jakiś czas kupię Retinę 13" jako przenośny komputer. Teraz mam dylemat, bo jednak i5 jest dla mnie trochę za wolny, odczuwam to czasami kiedy pracuję na kilku programach naraz i zdarza się że przycina. Jak wyjdą z Haswellami to chyba kupię z i7, a obecnego sprzedam. W sumie ma miesiąc...

#733 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 10 June 2013 - 12:03

Oddałem, zostałem przy tym iMacu którego mi zbudowali od nowa w ramach gwarancji. Retina jest świetnym komputerem, ale jako sprzęt stacjonarny jest dla mnie za mały. Za jakiś czas kupię Retinę 13" jako przenośny komputer. Teraz mam dylemat, bo jednak i5 jest dla mnie jednak trochę za wolny, odczuwam to czasami. Jak wyjdą z Haswellami to chyba kupię z i7, a obecnego sprzedam. W sumie ma miesiąc...

Nie chce krakać ale spadek ceny będzie ogromny.

Co do nowego iMac-a fajnie byłoby zobaczyć wersję z ekranem Retina, tylko raczej żadne GPU nie podoła takiemu zadaniu.

#734 gpociej

gpociej
  • 193 posts

Posted 10 June 2013 - 12:24

Nie wiem jak Haswelle energooszczędne ale topowe modele od PC są dość gorące. (pomijając wyższe TDP) Jest duża różnica w wersjach inżynierskich które były rozesłane do testów a wersja w sprzedaży. Jeśli w procesorach użytych w iMac'u ma być podobnie to temperatury nie będę ciekawe...

#735 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 10 June 2013 - 16:18

Bylo to oczywiste. Pamietacie jak byla duza roznica w temperaturach Sandy Bridge w porownaniu do poprzedniej generacji? Teraz bedzie identycznie. Dopiero Broadwell - Maxwell pomoze ograniczyc temperatury i poprawi wydajnosc(na pewno pod wzgledem graficznym).

#736 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 10 June 2013 - 22:43

Apple Posts 27" Retina iMac-Sized OS X Mavericks Background - Mac Rumors

No to na jesieni iMaki z Retiną. Boję się nawet zacząć myśleć o cenie...

#737 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 10 June 2013 - 22:55

Apple Posts 27" Retina iMac-Sized OS X Mavericks Background - Mac Rumors

No to na jesieni iMaki z Retiną. Boję się nawet zacząć myśleć o cenie...

rMBP podrożały nieznacznie, nawet stały się tańsze patrząc na SSD w standardzie.

Świat idzie do przodu, technologia też. Kiedyś 40'' 1080p TV kosztował kupę kasy, teraz to grosze.

#738 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 10 June 2013 - 23:44

Albo zrobią Thunderbolt Display z Retiną dla nowego Maca Pro. Wątpię aby jakakolwiek grafika wsadzona do konstrukcji iMaka udźwignęła taką rozdziałkę. Coś czuję że już testują nowe TD z Retiną a iMaki wyposażą w Haswelle, Thunderbolt 2 i lepszą grafikę.

#739 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 11 June 2013 - 06:34

Albo zrobią Thunderbolt Display z Retiną dla nowego Maca Pro. Wątpię aby jakakolwiek grafika wsadzona do konstrukcji iMaka udźwignęła taką rozdziałkę. Coś czuję że już testują nowe TD z Retiną a iMaki wyposażą w Haswelle, Thunderbolt 2 i lepszą grafikę.

Na to wlasnie czekam ACD Thunderbolt z Retina i cienki jak iMac, moze wyjdzie w tym roku to odrazu biore bo wiecej placu do Logica przyda sie jak nic

#740 fredyshox

fredyshox
  • 18 posts

Posted 20 June 2013 - 18:24

Miałem styczność z imac 21.5 z hdd i był całkowicie bezgłosny . Jak jest w przypadku imac 27 z fusion drive ? Gdzies czytałem ze słychac prace hdd ktory przenosi dane na ssd . Prawda to ?

#741 TheOktik

TheOktik
  • 405 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 20 June 2013 - 18:32

@up Lubię często pracować w ciszy, nie włączam radia. Słychać jedynie to co za oknem. Dysku jeszcze nigdy w nim nie słyszałem, wiatraków także. Może mam dobry egzemplarz ale jak dla mnie on nie wydaje z siebie żadnych dźwięków. Jedyny dysk słyszalny w pokoju to NAS iOmega stojący 2m ode mnie podczas wykonywania backupu TM

#742 cake

cake
  • 176 posts

Posted 21 June 2013 - 16:53

hej, rozważam zakup Apple iMac 27' MD095 - czy na myapple jest gdzieś test tego imaca ? nie mogę znaleźć.. będę wdzięczny za pomoc :]

#743 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 01 July 2013 - 11:22

Szybkie pytanie, czym wyczyścić matrycę żeby nie było żadnych smug.

Szyba jest z innego materiału aniżeli z wersji 2011.

- - - Połączono posty - - -

Co do samego iMac-a polecam wszystkim, po przykrych przeżyciach obecnie używam wyższego modelu 27'' bez jakichkolwiek wad i usterek.

Komputer potwornie wydajny z wreszcie przyzwoitym GPU, jestem zadowolony. Zdecydowanie nie wracam do rMBP. Nie ma lepszego stacjonarnego komputera a wygląd nowego iMac-a jest mistrzowski.

Na biurku wygląda rewelacyjnie :)

#744 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 01 July 2013 - 12:30

iMac jest już kilka miesięcy i o plamach jak na razie nie słychać i oby nie było słychać. Ciekawe jak będzie z modelem 2013". @iron.gery: A czy po kilku godzinach używania ( minimum 5-6 ), ekran jest w niektórych miejscach bardzo gorący?

#745 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 01 July 2013 - 12:32

iMac jest już kilka miesięcy i o plamach jak na razie nie słychać i oby nie było słychać. Ciekawe jak będzie z modelem 2013".
@iron.gery: A czy po kilku godzinach używania ( minimum 5-6 ), ekran jest w niektórych miejscach bardzo gorący?

Nie zdziwiłbym się jakby nie było modelu 2013 tylko już 2014.

Ekran jest zimny na całej tafli, mam porównanie do 27'' 2011 i7 3.4GHz gdzie ekran w lewym i prawym rogu jest gorący (można się sparzyć).

#746 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 02 July 2013 - 15:43

Pobrałem ciekawy program iStat menus do kontroli temperatury w iMacu z podpisu.

Czy to normalne że przeglądając Safari, Mail oraz iTunes moja temperatura to 48*C

W poprzednim iMacu 27'' 2011 (i7 3.4) podczas takich ''prac'' temperatura nie przekraczała 30*C a jak wiemy miał dużo gorsze chłodzenie.

Byłoby miło usłyszeć jak to wygląda w przypadku Waszych jabłuszek.

#747 JackNo7

JackNo7
  • 26 posts
  • SkądSE

Posted 02 July 2013 - 15:53

Witam!
U mnie wygląda to dokładnie dokładnie tak:

http://d.pr/i/g80u+

Droplr • Temperature Gauge.jpg

#748 matiitam7

matiitam7
  • 345 posts

Posted 02 July 2013 - 15:59

@iron.gery Ja czyszcze matryc swojego iMaca - iPurem do szyb. Jest drogi ale trzeba przyznać ze nie zostawia śladów oraz przez około 2-3 tygodnie od wyczyszczenia - nie osadza sie na ekranie kurz - i to wlasnie uważam za największy plus tego środka :-)

#749 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 03 July 2013 - 11:55

U mnie niespodzianka. Padł dysk Fusion Drive 3TB (iMac jak z podpisu). Czyli czeka mnie serwis, trochę się boje. Obawiam się że nie będą potrafili założyć ta dokładnie matrycy aby nie dostała się żadna drobinka kurzu i znając polskie realia coś spieprzą.

#750 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 03 July 2013 - 12:05

U mnie niespodzianka.

Padł dysk Fusion Drive 3TB (iMac jak z podpisu).

Czyli czeka mnie serwis, trochę się boje. Obawiam się że nie będą potrafili założyć ta dokładnie matrycy aby nie dostała się żadna drobinka kurzu i znając polskie realia coś spieprzą.

Przeciez ta matryca jest na stale z szyba, gdzie ci niby wejdzie tam kurz?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users