iMac Late 2012 - opinie
Napisano 03 lutego 2013 - 21:35
Napisano 03 lutego 2013 - 22:11
Ale daje wybory KOSMICZNE. Mogliby sobie oszczędzić tego dysku za 5 900 i dać trochę tańszy, albo chociaż możliwość rozbudowy, a nie skleić komputer, żeby się go nie dało samemu rozbudować.Dorosły człowiek powinien wiedzieć że wszelkie wybory są ograniczone i tutaj Apple jako sprzedawca nie jest żadnym wyjątkiem, co więcej nic nie zmienia się od czasu gdy Jobs przejął firmę i ograniczył liczbę modeli i w ten sposób osiągnął sukces.
Dlatego mówię głośno, że coś takiego by się przydało. Na pewno więcej osób by poszło kupić iMac, gdyby oferował inne opcje, tyle.
Pozdrawiam
Napisano 03 lutego 2013 - 22:15
Napisano 03 lutego 2013 - 22:18
Napisano 03 lutego 2013 - 22:21
Napisano 03 lutego 2013 - 22:36
Napisano 03 lutego 2013 - 22:57
Napisano 03 lutego 2013 - 23:31
Napisano 03 lutego 2013 - 23:36
Mozna i tak ,tylko obowiazkowo apple care i minimum raz do roku wizyta w servisie i wymiana matrycyTak narzekacie, to może lepiej kupić poprzedni model, dołożyć SSD i RAM i zapłacić za całość 5000zł zamiast dwa razy tyle za cieńszą obudowę, lepszą grafikę i 5% lepszy procesor? Zamiast pokazać Apple, że nowy iMac jest nieciekawy, to wykładacie prawie 6000zł za dysk, bo nie ma lepszego wyboru...

Gość_tygrysio_*
Napisano 04 lutego 2013 - 08:40

Napisano 04 lutego 2013 - 10:06

Napisano 04 lutego 2013 - 13:24
Odnoszę wrażenie że sporo osób na tym forum czeka aż nowe iMaci sie rozsypią, Mini bedą sie zapalać, iPady wybuchać a Mac pro okaże sie tamagochi... Wtedy będą mogli powiedzieć "a nie mówiłem".
No to się kolego troszkę mylisz tutaj nie chodzi że ktoś na to czeka, tylko coraz więcej osób zaczyna ostrożnie podchodzić do zakupów bo widzi co się dzieje z obecnym sprzętem. Także jest dylemat bo z jednej strony płaci się nie małą sumę za sprzęt ładny, ale nie do końca spełniający podstawowe założenia bo obciążanie go nie jest wskazane bez względu co wybierze czy mini, iMac, MBP efekt jest podobny obciążenie = problemy.
Nikt tutaj zbyt wiele nie pisał, ale sugerując się modelem wcześniejszym po co wydawać kilkanaście tysięcy za super iMaca skoro uruchamiając byle jaką gierkę zaczyna ciąć po 15 minutach aby zabezpieczyć komponenty przed przegrzaniem. Albo się kupuje sprzęt renomowanej firmy który działa, albo się kupuje zabawkę i nie ma nic pomiędzy.
Mac Pro tutaj jest wielki znak zapytania co z nim dalej będzie także się nie wypowiadam

Napisano 04 lutego 2013 - 13:56
No to się kolego troszkę mylisz tutaj nie chodzi że ktoś na to czeka, tylko coraz więcej osób zaczyna ostrożnie podchodzić do zakupów bo widzi co się dzieje z obecnym sprzętem. Także jest dylemat bo z jednej strony płaci się nie małą sumę za sprzęt ładny, ale nie do końca spełniający podstawowe założenia bo obciążanie go nie jest wskazane bez względu co wybierze czy mini, iMac, MBP efekt jest podobny obciążenie = problemy.
Dokladnie tak! Z calego serca bym sobie zyczyl komputera ktory bylby nie tylko ladny i szybki, ale takze bezawaryjny. PC spelnia 2 wymogi, MAC takze zaczyne spelniac tylko 2.
Napisano 04 lutego 2013 - 20:24
Napisano 04 lutego 2013 - 21:04
Napisano 05 lutego 2013 - 00:13
Napisano 05 lutego 2013 - 00:19
Napisano 05 lutego 2013 - 00:50
Napisano 05 lutego 2013 - 08:09
Nikt tutaj zbyt wiele nie pisał, ale sugerując się modelem wcześniejszym po co wydawać kilkanaście tysięcy za super iMaca skoro uruchamiając byle jaką gierkę zaczyna ciąć po 15 minutach aby zabezpieczyć komponenty przed przegrzaniem. Albo się kupuje sprzęt renomowanej firmy który działa, albo się kupuje zabawkę i nie ma nic pomiędzy.
Mac Pro tutaj jest wielki znak zapytania co z nim dalej będzie także się nie wypowiadam
To jest pikus a jak ktos placi za nowe A8L prawie 1$ i auto nie potrafi dojechac nawet nad morze i co chwile jest na serwisie, albo nowy ML 350CDI za 500 tys nie przejechal nawet 1000km i cala elektronika padla, moge wymienic tego wiecej bo to wszystko spotyka moich znajomych. A jak widac ceny sprzetu apple przy tym to drobne kwoty. Nie jest nigdzie uwarunkowane w dzisiejszych czasach ze cos bylo dobre kiedys to bedzie i teraz. Wezcie pod uwage, ze liczy sie ilosc nie jakosc, co przykladem byl iP5 ktory po wyjeciu z pudelka mial uszkodzona obudowe.
Wszystko dzisiaj jest obliczone, ze ma dzialac tylei nie wiecej i sie popsuc. Mercedes przez swoj model tzw. Beczki osiagnalby bankructwa bo stworzyl bezawaryjne auto...
W audi inzynierowie nawet obliczaja ile wytrzymaja zawiasy w drzwiach. Wiem bo bylem w fabryce i widzialem jak to wyglada i jak jest to testowane. Kolorowo to jest w mediach i prasie ale rzeczywistosc potem szybko to weryfikuje.
Napisano 05 lutego 2013 - 08:59
Napisano 05 lutego 2013 - 09:24
Napisano 05 lutego 2013 - 09:56
sancruz3 to oczym mowisz to planowane postarzanie produktu, ale apple zawsze bylo, albo sprawialo wrazenie (mam nadzieje ze nadal stara sie byc) sprzetem drogim, ladnym i solidnym. Generalnie to z cena powinna isc rowniez jakosc.
Obczaj sobie np firme Miele. Pralki owszem 3-5 razy drozsze, ale o postarzaniu produktu raczej nie ma tam mowy.
Mysle ze z tego samego wzgledu zarowki ledowe sa bardzo drogie, a nie dla tego ze ich wykonanie tyle kosztuje. Po prostu nie ma za bardzo jak zaplanowac ich zuzycia.
To tylko takie moje przemyslenia i moze sie myle. (sorrki za brak polskich liter)
Znam firme bardzo dobrze jak i cene bo to mercedes wsrod sprzetu AGD i jakies tam samsungi, bosche, siemensy, aristony i inne firmy sie umywaja przy tym. Tak samo jak firma Vestfrost ktora produkuje lodowki, mam taka jedna co prawda turecka ale inne sie umywaja lodowka ktora potrqafi dzialac 30 lat bezproblemowo (wiadomo, ze nikt tyle nie bedzie chyba trzymal lodowki

Wiem patrzac na apple to fakt za taka kase jak i z markami Premium wiazemy to, ze placa naprawde spora ilosc $$ oczekujemy bezawaryjnosci i ze produkt zostal przemyslany pod wzgledem inzynieryjnym i nie bedzie sprawial problemu. Jednak jak widac po iMacach nie do konca to wyszlo, tak samo bylo z MBP ktorego sam posiadam co sie grafiki odklejaly od temparatury. Mozna podac jeszcze spora ilosc takich wpadek np. Toyota ktora byla uwazana za bezawaryjna marke nagle co chwile akcje serwisowe bo cos sie psuje w kazdym modelu.
Nie ma zlotego srodka, albo trafimy na egzemplarz dobry albo na jakas padake.
Wczoraj bylem u znajomej w play po nowy abo i to ile ludzi przynosci iP4S na reklamacje bo co chwile cos sie psuje w nim to mnie zdziwilo znajomi maja i jeszcze nikt nie oddawal a tu nagle informacje z rynku inne i pytanie co sobie myslec. Coz kazdy z nas podemuje swiadomy wybor kupujac dana rzecz. Zawsze jak wspomnialem, mozna trafic na nieudany egzeplarza.
Znajomy ze skoda superb 2 trafil tak, ze ma akwarium w aucie w zasadzie dostal juz nowy samochod. Mial jakas nieszczelnosc w szyberdachu, wymienili pol samochodu na poczatku i nic nie pomoglo. Ja mam takie samo auto z szyberdachem i wszystko jest ok a samochdo ma juz 3 lata i 200tys nabiegane. I ja moge smialo polecic komus bo popsol sie tylko czujnik od DPF za 150 zloty oraz lewy reflektor od przecimgielnych pekl od srodka i woda sie dostawla. A znajomy powie, ze auto padaka

Dzisiaj wszystko jest jak w rosyjskiej ruletce

- - - Połączono posty - - -
montu:
Pamięć kupiłem dedykowaną Kingstona, 4 kości po 8GB, łącznie za jakieś 550zł. W moim przypadku pamięć RAM i Fusion Drive to najbardziej optymalne rozwiązania w które musiałem zainwestować. Nie potrzebuję i7 ani grafiki 2GB, bo przy swoim użytkowaniu czyli biuro, firma, mail, internet, Logic Pro takiej mocy nie wykorzystam. Czasem zagram w jakąś grę, ale głównie Football Manager. Komputer który zamówiłem jest dla mnie idealny, można na nim czasem pograć bo grafika 1GB to nie jest słaba karta do grania i można na nim popracować jednocześnie nie przeciążając sprzętu mocnymi podzespołami. Jeszcze raz powtórzę, nie problem kupić najmocniejszy sprzęt za 17,000, problem jak go potem wykorzystać, ja przemyślałem sprawę przed zakupem i padło na taki a nie inny wybór.
Zwracane egzemplarze trafiają do magazynu zwrotów Apple w Eindhoven. Za pewne są naprawiane i potem sprzedawane jako refurby.
A i tutaj jesli uzyej sporo wtyczek w logicu to ta i5 moze nie wystarczyc

Napisano 05 lutego 2013 - 10:09
Nic podobnego, działa normalnie bez zarzutu. Procek i7 instaluje się głównie przy obróbce filmów i profesjonalnej obróbce zdjęć. Nie słyszałem aby Logic wykorzystywał wirtualne rdzenie.A i tutaj jesli uzyej sporo wtyczek w logicu to ta i5 moze nie wystarczyc
chyba, ze dzialasz glownie na audio i uzywasz zewnetrznego hardwearu
Napisano 05 lutego 2013 - 10:53
Nie wiem, kto Cię uczył, co to jest procesor i jak działa (jak wykorzystują go programy itd.), ale najwyraźniej nie zrobił tego dobrze, doucz się.A i tutaj jesli uzyej sporo wtyczek w logicu to ta i5 moze nie wystarczyc chyba, ze dzialasz glownie na audio i uzywasz zewnetrznego hardwearu
Pozdrawiam
Napisano 07 lutego 2013 - 09:58
Nic podobnego, działa normalnie bez zarzutu. Procek i7 instaluje się głównie przy obróbce filmów i profesjonalnej obróbce zdjęć. Nie słyszałem aby Logic wykorzystywał wirtualne rdzenie.
To jest wlasnie to slyszalem, ja duzo rzeczy slyszalem i nie mialo to nic wspolnego z rzeczywistoscia. Nie sluchaj sam sprawdzaj. Logic w aktualnej wersji 9.1.8 wykorzystuje w pelni 4 rdzenie i 8 watkow. Jesli chcesz to moge nawet wrzucic film na YT i udowodnic to jak to dziala i jak latwo zapchac pluginami nawet i7.
Sprawa tak samo sie ma z pamiecia. Ktos powie, ze do logica nie jest potrzebna duza ilosc pamieci ram, spoko bo ostatnio w studiu ladowalem projekt na prawie 100 sladow gdzie spora ilosc sciezek byla z wtyakmi tpy: stylus, spectrasonic, trilian i te 8 GB ramu nie wystarczylo do dalszej pracy z projektem.
- - - Połączono posty - - -
Nie wiem, kto Cię uczył, co to jest procesor i jak działa (jak wykorzystują go programy itd.), ale najwyraźniej nie zrobił tego dobrze, doucz się.
Pozdrawiam
Pomysl zanim pomysli i zanim napiszesz. Wiem jak wykorzystuja programy procka a Ty widocznie nie wiesz jak wykorzystuja pluginy procka w DAW wiec nie pouczaj kogos nie majac o tym zielonego pojecia. Jakbys uzyl takiego czegos jak google to nie pisalbys tutaj takich glupot. Po pierwsze logic to jedno a wtyczki doinstalowane do niego to 2gie. Kazda odpaloan wtyczka w logicu nawet jak wrzucisz jej opcje bypass dalej dziala w jakims stopniu i zjada procka. Nie mowiac juz jak wrzucisz sobie pare Nexusow, Massiwo i co powiesz mi ze i5 Ci wystarczy ha dobre. Ostatnio wrzucilem na C2D early 2008 tylko 2 Massivy na 2 sciezki i zapialem 3 compresory na kanal master, maximazera i inne pierodly i komp wymiekal.
Kupujac UAD -2 i podpinajac do pod cokolwiek pomimo ze UAD ma swoje DSP to i tak wykorzystuje w polowie moc procka wiec nie mow, ze wystarcza jak moge Ci latwo udowdnic, ze Twoje i5 i i7 nie odtworzy projeku z 20 sciezkami z pluginami...
Peace V
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
-
Bing (1)