Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Please log in to reply
1426 replies to this topic

#476 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 03 February 2013 - 00:24

Ostatnio była o tym dyskusja na twitterze, ja sam dorzucę parę swoich groszy. Otóż znowu mam problemy z matrycą, tj. grzeje się. Mieszkam w domu pod jednym dachem z kimś, kto bardzo profesjonalnie zajmuje się obróbką filmów i niestety po około 14-15 godzinach pracy iMac jest nie do doktnięcia. Jest strasznie gorący. Problemem okazuje się to, że jest klejony (wykonałem telefon na infolinię Apple, gdzie przemiła osoba powiedziała mi, że niestety te modele "mogą się grzać"- szkoda, że nikt mi tego nie powiedział wcześniej), brak możliwości rozbudowy tegoż iMac'a postawił mnie w sytuacji, gdzie musiałem brać 768GB dysk SSD, a wiem, że nie każdego na to stać (nie wywyższam się w żaden sposób, po prostu ten iMac miał być prezentem, więc nie patrzyłem na koszta) i wszystko najbardziej rozbudowane. Dlaczego? Brak możliwości rozbudowy tego giganta, gdyż jest klejony. Strasznie się zawiodłem. ...

Zastanawiam się kiedy Apple zatrudni jakichś fachowców od komputerów i chłodzenia.
Bo jak widać dizajnerzy jednak nie potrafią zrobić czegoś dobrego.

#477 daku3

daku3
  • 125 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 February 2013 - 09:32

Miałem do czynienia z kilkoma iMacami i muszę przyznać że obecny jest super chłodny, przy normalnym użytkowaniu 36-42 stopnie. Spróbowałem nawet konwersji video materiału HD i nie udało mi się przekroczyć temp 72 stopni przy obrotach wiatraczka 1500. Cały komputer przy tym był tylko lekko ciepły i naprawdę cichy. Zastanawia mnie praca 3TB dysku który nie wydaje praktycznie żadnego dźwięku, wcześniej były jakieś buczenia, drgania, stuki, chrobotania itp a tu nic nawet świstu:) Matryca świeci bardzo ładnie, brak jakichkolwiek bad czy hot pixeli co mnie naprawdę zaskoczyło. System uruchamia się błyskawicznie do 10 sekund, wszystkie programy oraz operacje przenoszenia danych również no ale to pewnie zasługa FD. Szkoda tylko że nie mogę spędzać z nim więcej czasu (zmiana charakteru pracy) :sad:

#478 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 03 February 2013 - 12:06

Miałem do czynienia z kilkoma iMacami i muszę przyznać że obecny jest super chłodny, przy normalnym użytkowaniu 36-42 stopnie. Spróbowałem nawet konwersji video materiału HD i nie udało mi się przekroczyć temp 72 stopni przy obrotach wiatraczka 1500.

To żadna rewelacja, stary iMac 2011 ma takie same temperatury ,kwestia tylko kiedy sie pojawią plamy :confused:

#479 daku3

daku3
  • 125 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 February 2013 - 13:22

Tak zgadza się ale w iMacu 2011 cała obudowa nagrzewała się do wysokich temperatur. Tutaj jest po prostu ciepła żeby nie napisać letnia, a gorące powietrze nie rozchodzi się po całym wnętrzu tylko jest natychmiast wyrzucane przez kratkę na zewnątrz. Także mam nadzieję i myślę że są duże szanse na czyste matryce;)

#480 michx

michx
  • 477 posts

Posted 03 February 2013 - 13:23

Tak jak napisałem w innym wątku - początek iPhone był końcem Maka ;)

- - - Połączono posty - - -

Nie martwcie się! ;) Niedługo będziecie pracować na iPadach. A Mac Pro zostanie zastąpiony iPadem Pro z 2 procesorami A6X i aż 1 portem Lightining :)

#481 daku3

daku3
  • 125 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 February 2013 - 13:30

Dyskiem, który mile zaskakuje cichą pracą i szybkością okazuje się Seagate Barracuda 3TB 7200.14 ST3000DM001

#482 MarcinPrzybys

MarcinPrzybys
  • 88 posts

Posted 03 February 2013 - 14:38

Odnoszę wrażenie że sporo osób na tym forum czeka aż nowe iMaci sie rozsypią, Mini bedą sie zapalać, iPady wybuchać a Mac pro okaże sie tamagochi... Wtedy będą mogli powiedzieć "a nie mówiłem".

#483 Krecik1

Krecik1
  • 209 posts

Posted 03 February 2013 - 15:30

Odnoszę wrażenie że sporo osób na tym forum czeka aż nowe iMaci sie rozsypią, Mini bedą sie zapalać, iPady wybuchać a Mac pro okaże sie tamagochi... Wtedy będą mogli powiedzieć "a nie mówiłem".

Mój iMac już się zachowuje nie tak, jak powinien. Mini się nie zapali, bo to akurat jest solidny sprzęt.
iPad.. to jest zabawka dla mnie, ja na tym nie mogę pracować.
Mac Pro.. jaki Mac Pro? Od 1 marca koniec z Mac'iem Pro.

Źle trafiłeś jestem ogromnym fanem Apple, oglądam każdy Keynote, śledzę wszystkie nowinki, a jednak ostatnio nie potrafią mi zaproponować sprzętu, który byłby idealnie dobrany do moich potrzeb.
Ja właśnie nie chcę mówić "a nie mówiłem". Chcę się mylić. Niech znów po oglądnięciu Keynote nie będe mógł złapać oddechu- ile razy tak było wiele lat temu, kiedy Steve Jobs prezentował nowy sprzęt. A teraz? Co mnie iPhone, iPad itd. mnie to guzik obchodzi, ja telefonu używam do tego, żeby dzwonił i ew. czasem na nim pocztę sprawdzę. Mnie interesują komputery, ale nie jako drogie zabawki dla bogatych dzieci (a takich pełno jest i tutaj), ale jako profesjonalne maszyny do pracy, przy tym wyglądające świetnie, bo nie ukrywam, że wygląd sprzętu, przed którym spędzam około 14-16 godzin dziennie jest dla mnie ważny. Mam nadzieję, że się mylę odnośnie Apple i że to jest tylko chwilowe.

Pozdrawiam

P.S.
5 900 muszę dopłacać za dysk w pamięci flash do iMac'a. Taki wybór zostawili, a gdzie 128,256, 512?
Każdy ma inne potrzeby, a Apple traktuje mnie, jak bogatego debila, który nie wie, co to jest ssd.
Mnie żadne Fusion Drive nie interesuje, ja sam umiem sobie pamięcią zarządzać tak, jak chcę. Ostatnio o tym też było w nadgryzionych.

#484 mpta

mpta
  • 146 posts
  • Skądwroclaw/monachium

Posted 03 February 2013 - 15:32

Krecik1 napisales to co mysle i ja :)

#485 Krecik1

Krecik1
  • 209 posts

Posted 03 February 2013 - 15:40

Kończąc OT. Ja mam specyficzne zastosowania komputera, mi nie jest potrzebny super- wydajny proc i7 do potęgi miliard, bo ja większość życia spędzam poprawiając linijki kodu, ale na litość boską- proszę nie robić, drogie Apple, ze mnie (a jestem wielkim fanem i entuzjastą) debila. Dajcie mi więcej możliwości wyboru/konfiguracji. Dajcie lepszą gwarancję do cholery. Niech mi przyjeżdżają do domu naprawiać, a nie, że muszę- ja sam- informatyk - tłumaczyć średnio rozgarniętym gościom, co jest w moim komputerze nie tak, jak chciałbym. Fakt- zdarza się to bardzo, bardzo rzadko, mógłbym to policzyć na palcach jednej ręki, ale kiedy się zdarzy- to do cholery- stańcie na wysokości zadania, czyli trochę wyżej niż inne firmy, które życzą sobie mniej kasy za swój sprzęt. A tak poza tym.. i tak nie zamienię mojego komputera na nic innego. ;-) Zakończę cytując klasyka: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam. ;-) Pozdrawiam!

#486 montu

montu
  • 310 posts
Posted 03 February 2013 - 16:05

Gdy 6 lat temu, jako świeżo upieczony mac-user, po raz pierwszy rejestrowałem się na tym Forum, odniosłem wrażenie, że trafiłem do jakiegoś fun-clubu, by nie powiedzieć - sekty. Inaczej myślący, tj. nie wychwalający pod niebiosa wielkiego MAC'a, był natychmiast linczowany, tzn. z.....y przez współuserów, a następnie zbanowany przez admina, lub innego moda. Teraz widzę zasadniczą zmianę. Wszyscy (no, może nie) jadą po mac'u jak po łysej kobyle. Nie potrafię zrozumieć pewnej rzeczy: Jeżeli ktoś miał kiedyś iMac'a, który mu się grzał i żółkła matryca, teraz ma, dajmy na to, Mac'a mini z jakimś monitorem lub telewizorem, który nie żółknie, no bo niby dlaczego. Otóż czy na takiej podstawie można wieścić upadek Apple i ogłaszać wszystkie iMac'i, a zwłaszcza te najnowsze, jako produkt kompletnie nieudany? Wyluzujcie trochę. Odnoszę wrażenie, że ktoś nie śledzący tego wątku dokładnie, lub będący na forum po raz pierwszy, dowie się, że iMac to bubel pod każdym względem. Za mało jest ocen pozytywnych. Może dlatego, że niewiele osób posiada nowego iMac'a, a piszą i krytykują ci, którzy go nie mają... OK, ja jestem bardzo zadowolony. Obudowa jest chłodna, aż zastanawiąjąco chłodna. Przy normalnej pracy 30...50 stC. Niezwykle cicha praca, by nie powiedzieć - bezszelestna. Matryca idealna, nasycenie barw, kontrast bez zarzutu. No tak, ale pewnie to tylko kwestia czasu - ekran zżółknie, pojawią się bad pixele, dysk zacznie charczeć zanim padnie, procesory zwolnią (hahaha). No cóż, wówczas wymienię. Dlaczego tak często popadamy w skrajności? Od sekciarskich zachwytów - po totalną krytykę.

#487 Krecik1

Krecik1
  • 209 posts

Posted 03 February 2013 - 16:17

Ja ze względu na swoich domowników posiadam prawie każdy najnowszy produkt Apple w domu, więc proszę mnie o nic nie oskarżać. Nie jeżdżę po iMac'u- tylko wyliczam (moim zdaniem) to, co mi się nie podoba. Wymieniłem konkretne argumenty. Może odnieś się do tego, że go nie mogę rozbudować o normalny SSD tylko muszę dopłacać jakieś bajońskie kwoty w stylu 6000? Pozdrawiam

#488 montu

montu
  • 310 posts
Posted 03 February 2013 - 16:22

To, że mój post wypadł bezpośrednio pod Twoim, nie oznacza że oskarżam Cię o cokolwiek. Nic podobnego. Pisząc posta odpowiadałem nie Tobie, nawet go jeszcze nie czytałem, ale kilku innym wypowiadającym się tutaj. Czyżby potwierdzało się powiedzenie o stole i nożycach? ;) Też mam kilka zastrzeżeń. Zgadzam się z Tobą, zwłaszcza w kwestii jakości serwisu i umiejętności gieniusiów.

#489 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 03 February 2013 - 16:25

Za mało jest ocen pozytywnych. Może dlatego, że niewiele osób posiada nowego iMac'a, a piszą i krytykują ci, którzy go nie mają...

Po raz pierwszy zgadzam się, dużo opinii pochodzi od ''bajkopisarzy'' z czystej zazdrości ;]

Co niektórzy powinni zacząć bajki pisać.

#490 Krecik1

Krecik1
  • 209 posts

Posted 03 February 2013 - 16:42

@montu Przepraszam zatem, poniosło mnie. ;-) A co powiesz o tym, że nie możesz dobrać SSD 128, 256, 512?

Pozdrawiam

#491 montu

montu
  • 310 posts
Posted 03 February 2013 - 17:24

Dobrać? Oczywiście, że chciałbym. W pierwszych planach chciałem iMac'a z SSD768 ale cena mnie powaliła, jak wszystkich chyba. 3TB nie byłem zainteresowany ponieważ nikt nie potrzebuje natychmiastowego dostępu do tak dużej ilości danych. Wystarczą dyski zewnętrzne. Padło więc na 1TB FD. Szkoda, że ma tylko 128 Flash, spokojnie mogłoby być 256. Co zrobić. Takie są realia.

#492 MarcinPrzybys

MarcinPrzybys
  • 88 posts

Posted 03 February 2013 - 17:33

A co powiesz na to że w Volvo nie można wybrać silnika v12. Taka jest polityka firmy i zawsze taka była trochę arogancka to prawda ale nikt Ciebie ani mnie ani nikogo innego nie zmusza do zakupu. Wybierając taki komputer zdajesz sobie sprawę jaka jest polityka firmy. Czy jest dobra czy nie to kwestia dyskusji ale nie wtym wątku. Ja chętnie poczytał bym OPINIE nie gdybania. OPINIE osób które przetestowały już powiedzmy w AE, jakimś 3d, pod obciążeniem. W codziennym użyciu. Bo mam rozdźwięk miedzy tym co czytam tu i anglojęzycznymi portalami / forami. Tu wszystko jest "be" a tam pojawiają sie testy afera, premiera, PS. Gdzie można sie dowiedzieć ze w użyciu codziennym nie w geekbenchu iMac wypada porównywalnie do Maca pro z 6 rdzeniowym xeonem.

#493 montu

montu
  • 310 posts
Posted 03 February 2013 - 17:45

Gdzie można sie dowiedzieć ze w użyciu codziennym nie w geekbenchu iMac wypada porównywalnie do Maca pro z 6 rdzeniowym xeonem.

Może dlatego, że iMac 27" jest wciąż jeszcze nowością istniejącą na rynku od zaledwie miesiąca, a i to dla osób, które odpowiednio wcześniej zamówiły ten sprzęt. Poza tym, jak już gdzieś wcześniej pisałem, żeby pisać recenzje, porównania, testy.. trzeba mieć dostęp do obu komputerów, mieć pojęcie, czas, chęci itd. Są podmioty trudniące się tym zawodowo i od nich należy oczekiwać, pewnie już wkrótce, owych porównań. Tutaj mamy głównie fun'ów i zwykłych użytkowników, do których sam się z resztą zaliczam. Ja mogę odpowiedzieć na jakieś niezbyt skomplikowane pytanie, albo wyrazić swoją własną, subiektywną opinię. Nic więcej.

#494 duzers

duzers
  • 163 posts
  • SkądDolny Śląsk

Posted 03 February 2013 - 18:46

Tutaj może wejść Mini i oczekiwany nowy Cinema Display. Czekam na taki zestaw. Mini z i7 i 27 calowy monitor od nowego iMaca.

#495 michx

michx
  • 477 posts

Posted 03 February 2013 - 19:19

Cinema Display - niech wreszcie będzie to sam monitor, który kosztuje przyzwoitą cenę, bo to jest po prostu chamstwo, żeby sam monitor był 2 razy droższy niż Mac mini, a niewiele tańszy niż iMac i żeby jedyna jego wielkość była 27 cali. ;)

#496 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 03 February 2013 - 19:39

Tez czekam na cinema display moze tak ze 30" ALE ZEBY BYL JUZ BEZ WIATRACZKA W SRODKU! i nienadmuchiwal juz kurzu jak w starym ACD

#497 michx

michx
  • 477 posts

Posted 03 February 2013 - 19:44

To te cinema displaye mają wentylatory :o

#498 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 03 February 2013 - 19:51

Wlasnie maja 1szt :evil:

#499 duzers

duzers
  • 163 posts
  • SkądDolny Śląsk

Posted 03 February 2013 - 21:05

Skoro nowy iMac się mniej grzeje to może nie będzie wentylatora w monitorze. A tak przy okazji to co ten wentylator chłodzi w monitorze?

#500 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 posts
  • SkądGdynia

Posted 03 February 2013 - 21:12

W starym ATD chłodził głównie zasilacz, w nowym pewnie też będzie... ale to trochę wróżenie. Sam czekam na nową odchudzoną wersje ATD

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users