iMac Late 2012 - opinie
Posted 27 January 2013 - 19:01
Posted 27 January 2013 - 19:07
Posted 27 January 2013 - 19:17
Noo macie racje, nie ma jeszcze powodów do podnoszenia alarmu. Po prostu wyobraziłem sobie jak musi się czuć ktoś na miejscu Hubsona.
Mnie by krew zalała. Sam bardzo jestem napalony na zmianę kompa, ale boje się o matrycę imac'a bo bede sporo renderował. 4000 hd w mini mi nie wystarczy, a mac pro jeszcze nie ma.. wiszę w próżni :]
Ja mam ten sam problem... Ale zdecydowałem sie jednak na iMaca. W razie potrzeby będę stawiał farme na Mini. A i tak teraz bardziej sie opłaca puszczać rendery w chmurę.
Posted 27 January 2013 - 19:18
Tak, sa tu osoby ktore po piec razy wymienialy Imac'a. Problem w tym, że niektórzy nie maja w szafie 2 innych komputerów, w razie gdyby Imac miał spędzić kolejne dni/tygodnie w serwisie. I nie chodzi nawet że ktoś zarabia na tym komputerze. Po prostu płaci duże pieniądze i chce z niego korzystać i o dziwo, często zgodnie z instukcją i przeznaczeniem sprzętu.
A bulwersujące jest to że jest to sprzęt drogi, a ludzie maja wmawiane że płaci się za jakość, a nie tylko design.
Zgadzam się w 100 % z tym co napisałeś - tylko pewnie sam wiesz, że nie zawsze jakość idzie w parze z ceną danego produktu. Czyli droższe musi być lepsze i nie ma prawa się psuć, a tańsze to musi być szmelc. Rozumiem, że płacąć taką kasę problemów nie powinno być lub jakieś minimalne. Choć z drugiej strony moim zdaniem jeżeli ktoś powiedzmy dzięki temu sprzętowi (za 10 tys. lub więcej) zarabia to chyba powinien mieć jakiś plan B na wypadek wymiany lub oddania do serwisu, żeby potem nie było sytuacji kryzysowej.
I również nie chciałbym być w skórze @Hubsona83 ponieważ to napewno nic przyjemnego dostawać za każdym razem wadliwy model. I mam nadzieję, że następny będzie sprawny i bez wad i będziemy mogli poczytać Jego opinie o w 100 % sprawnym egzemplarzu.
Posted 27 January 2013 - 19:59
Nie wiem, jak to u Was jest, niestety. Wiem, że tutaj gdy zauważę najmniejszą pierdołę w ciągu roku, zanoszę im sprzęta i dają nowego.
Na bank padł wentylator.
a co za problem sprawdzić czy wentylator pracuje ?
Posted 27 January 2013 - 20:18
Posted 27 January 2013 - 21:03
Posted 28 January 2013 - 12:35
Posted 28 January 2013 - 12:51
Posted 28 January 2013 - 13:00
No trzymamy kciuki HubsonI również nie chciałbym być w skórze @Hubsona83 ponieważ to napewno nic przyjemnego dostawać za każdym razem wadliwy model. I mam nadzieję, że następny będzie sprawny i bez wad i będziemy mogli poczytać Jego opinie o w 100 % sprawnym egzemplarzu.

@MarcinPrzybys - Mam nadzieje ze bedziesz zadowolony, Po tych temperaturach co koledzy powyzej postowiali bylbym spokojniejszy, chociaz ciekaw jestem jak to sie zmieni przy powiedzmy 10h renderze animacji. Sorrki za off, ale napisz jak smiga modo na osx'ie. Wszystko miod malina? Ja mysle nad migracja maya > blender+vray, ale modo mnie tez kusi strasznie, tylko pamietam ze kiedys na osx'ie mialem triala i dosc mocno mnie irytowala praca na 2 monitorach (suwaki wariowaly przy krawedziach).
pozdro
Posted 28 January 2013 - 13:08
Paradoksalnie, na obecna chwile JEDYNY komputer od Apple wart zakupu to Retina 15 cali lub Air. Retina 13 ma zbyt wysoka cene w stosunku do tego co oferuje.
Choć w cenie podstawowej wersji rMBP, możemy kupić iMac z procesorem i7 oraz FD 1T (dopłacając tysiąc złotych). Oba komputery stacjonarne, bo nie wyobrażam sobie noszenia mojej 15" jako mobilnego urządzenia, a komfort pracy na 27" i wydajność iMac w powyższej konfiguracji to zupełnie inna klasa.
Posted 02 February 2013 - 10:04
Posted 02 February 2013 - 14:10
Posted 02 February 2013 - 18:17
Posted 02 February 2013 - 19:22
Ostatnio była o tym dyskusja na twitterze, ja sam dorzucę parę swoich groszy. Otóż znowu mam problemy z matrycą, tj. grzeje się. Mieszkam w domu pod jednym dachem z kimś, kto bardzo profesjonalnie zajmuje się obróbką filmów i niestety po około 14-15 godzinach pracy iMac jest nie do doktnięcia. Jest strasznie gorący. Problemem okazuje się to, że jest klejony (wykonałem telefon na infolinię Apple, gdzie przemiła osoba powiedziała mi, że niestety te modele "mogą się grzać"- szkoda, że nikt mi tego nie powiedział wcześniej), brak możliwości rozbudowy tegoż iMac'a postawił mnie w sytuacji, gdzie musiałem brać 768GB dysk SSD, a wiem, że nie każdego na to stać (nie wywyższam się w żaden sposób, po prostu ten iMac miał być prezentem, więc nie patrzyłem na koszta) i wszystko najbardziej rozbudowane. Dlaczego? Brak możliwości rozbudowy tego giganta, gdyż jest klejony. Strasznie się zawiodłem. Wszystkim polecam teraz mac'a mini.A może z forum był ktoś odważny? Bardzo mnie ciekawi czy te komputery mogą wytrzymać w stresie np 8h. Pozdrawiam
Pozdrawiam
P.S.
Ja swoją 15" noszę jako mobilny sprzęt, więc nie wiem, o co chodzi, ale to temat na inny wątek. ;-)
Zaznaczam, że jest to tylko moja opinia i jest to moje prywatne zdanie na temat tego komputera.
Posted 02 February 2013 - 19:49
Ostatnio była o tym dyskusja na twitterze, ja sam dorzucę parę swoich groszy. Otóż znowu mam problemy z matrycą, tj. grzeje się. Mieszkam w domu pod jednym dachem z kimś, kto bardzo profesjonalnie zajmuje się obróbką filmów i niestety po około 14-15 godzinach pracy iMac jest nie do doktnięcia. Jest strasznie gorący. Problemem okazuje się to, że jest klejony (wykonałem telefon na infolinię Apple, gdzie przemiła osoba powiedziała mi, że niestety te modele "mogą się grzać"- szkoda, że nikt mi tego nie powiedział wcześniej), brak możliwości rozbudowy tegoż iMac'a postawił mnie w sytuacji, gdzie musiałem brać 768GB dysk SSD, a wiem, że nie każdego na to stać (nie wywyższam się w żaden sposób, po prostu ten iMac miał być prezentem, więc nie patrzyłem na koszta) i wszystko najbardziej rozbudowane. Dlaczego? Brak możliwości rozbudowy tego giganta, gdyż jest klejony. Strasznie się zawiodłem. Wszystkim polecam teraz mac'a mini.
Pozdrawiam
P.S.
Ja swoją 15" noszę jako mobilny sprzęt, więc nie wiem, o co chodzi, ale to temat na inny wątek. ;-)
Zaznaczam, że jest to tylko moja opinia i jest to moje prywatne zdanie na temat tego komputera.
Też mam 27 z dyskiem SSD i po pierwszych doświadczeniach, tj. 1,5 godzinnym eksporcie materiału HD z premier pro udało mi się rozgrzać swojego do temp CPU 66 a GPU ok. 70 stopni. Dysk miał 40 stopni. Nie słyszałem przy tym pracującego wiatraka, owszem przy dostawieniu ucha do matrycy lub z tyłu słychać, że coś tam pracuje, ale siedząc normalnie przy biurku nie słychać tego komputera. Z tyłu wylatuje lekko ciepłe powietrze z delikatnym podmuchem. Dysk jest b.szybki, szybszy niż w opcji z FD, write ok. 430, read ok. 450 MB/s.
Posted 02 February 2013 - 20:03

Posted 02 February 2013 - 20:24
Posted 02 February 2013 - 20:29

Posted 02 February 2013 - 20:31
Posted 02 February 2013 - 21:05
Posted 02 February 2013 - 21:53

Posted 02 February 2013 - 21:55
Posted 02 February 2013 - 22:03
Nie każdemu chce się latać na gwarancyjne wymiany z prawie każdym sprzętem.
Kiedyś tak nie było. :/
Pozdrawiam
Co do tego- zgadzam się. Sam teraz czekam na wymianę nowego imac-a ze względu na duchy na matrycy. Wydaje się, że kiedyś komputery Apple były solidniejsze i rzadziej zdarzały się wpadki z nowymi sztukami (przynajmniej dobrze, że istnieje ta 2-tygodniowa wymiana bez podawania przyczyny). Aczkolwiek póki co nie wiadomo czy długa praca pod dużym obciążeniem będzie miała na ten komputer jakikolwiek wpływ.
Pozdrawiam i ja:)
Posted 02 February 2013 - 22:14
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users