Omijanie konkretnych wątków nie ma już chyba tak dużego znaczenia. Co z tego, że zignoruję jakiegoś offtopa, skoro na jego miejsce powstają inne?
Tyle z tego, że offtop offtopowi nierówny. Mogę nie chcieć czytać o głosie Mandaryny, ale z chęcią poczytam o dobrych knajpach w moim mieście. Ignorując cały dział pozbawiam się i jednego i drugiego.
Ignorować działy można bez najmniejszego problemu. Zauważ, że odnośnik do nowych postów już jeden z działów ignoruje (usenet):
http://www.myapple.p...new&exclude=126
Exclude i numer działu, który można zobaczyć*po kliknięciu na niego załatwia problem ignorowania poszczególnych działów - np offtopica.
A wystarczy mi do tego skorzystanie z Terminala, czy potrzebne są jakieś dodatkowe narzędzia? Poza tym, to rozwiązanie zadziała przy ręcznym wpisaniu adresu. Użycie przycisków w pasku narzędziowym nie da spodziewanego efektu.
A ja mam wrażenie, że połowa osób reagujących negatywnie na pomysł, robi tak ze względu na wnioskodawcę... :/
Dlaczego? Uważasz, że tak wiele osób nie darzy Cię sympatią?
Moja propozycja jest taka, by rozdzielić to tak:
Think Different - tematy związane z Apple, ale nie pasujące bezpośrednio do innych działów (przykłady: pokaż biurko, w czym nosisz swojego *booka, sprowadzenie maka z usa, ile czsu macie swoje maki, hollywood&mac...)
Offtopic czy inna nazwa - tematy zupełnie z innej beczki (FUN, Jaka to melodia, Euro2012, Przywitaj się, Prawo jazdy, Pokaż pieska...)
No dobrze, ale jak to będzie działało w praktyce? Zadałem Ci pytanie: czy temat "Czy lubisz głos Mandaryny w słuchawkach Apple" to temat do Think Different czy do Offtopic? A jeżeli do Think Different, bo mowa w nim o słuchawkach Apple (jaki piękny wstęp do dyskusji o charakterystyce dźwięku produktów Apple - może powinien trafić wręcz do działu Audio), to czy napisanie w nim "W ogóle nie lubię głosu Mandaryny" będzie offtopem offtopa, karnie przeniesionym do działu Offtopic, czy będzie się trzymało w konwencji? Czy z wątku "Fun..." zostanie wydzielony wątek "Apple Fun" z dowcipami na temat Apple i macuserów? Czy "Przedstaw się" zostanie podzielony na wątek dla macuserów i tych, którzy sprzętu Apple jeszcze nie posiadają?
Czy zamiast chrzanić się z kolejnymi podziałami, które niczego nie zmienią, nie lepiej popracować nad mechanizmami, które rzeczywiście pozwolą użytkownikom zapanować nad coraz większą liczbą wpisów i wątków? Nad możliwością ignorowania wątków i działów, nad możliwością selektywnego oznaczenia jako przeczytany konkretnego działu ze strony nowych wpisów?
A ten podział niczego nie zmieni, ponieważ w obu działach będą i wątki ciekawe, i takie, na które szkoda czasu. W rezultacie większość użytkowników będzie przeglądała oba działy, tyle że będą się musieli więcej naklikać.