Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 - Pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1823 odpowiedzi w tym temacie

#726 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 30 października 2012 - 17:03

Mam nadzieję, że za 2-3 miesiące nie będzie już bubli w sprzedaży (wówczas chce kupić ip5) i poprawią ten proces produkcyjny, ponoć teraz nawet wolniej produkcja idzie z uwagi na zwiększony nadzór produkcyjny, zdaje się pierwsi posiadacze są beta testerami mimo iż wcześniej prawdziwi beta testerzy zgłaszali problem odpryskującej farby i rysujących się paneli. Pewnie znowu to wina użytkowników. Nie wiem czy ten zwiększony nacisk na pracowników Foxconn coś da, raczej powinni zmienić materiały z jakich jest tworzony ip5 tylny panel z rysującym się alu oraz boczne ulegające łatwemu wgnieceniu. Z tego co widać po firmie Apple ostatnio jedyne co widzą to żetony w swoich sakwach. Wszystkie zabiegi tj. inne złącze - kasa za przejściówki, micro sim ściąganie sim lock aby wykosić wszelkiej maści pochodne karty gateway tak to jest odkrywcze. Oj coraz więcej krytyki można spotkać w sieci w ich kierunku. Dzisiaj macałem ip5 w t-mobile i na nim znalazł się odprysk :( za takie pieniążki naprawdę ta słuchawka powinna być gładka jak pupa niemowlaka bez jakichkolwiek pryszczy. Na razie to jest rękodzieło nie piece of art :)

A ja wątpię że za 2 lub 3 miesiące nastąpi cudowne ozdrowienie.
Jeżeli chce się kupić i ma się tyle kasy to nie rzutuje powyższy termin.
Już widzę Twóje oczy jak za te 2 lub 3 miesiące znajdziesz "odprysk" i będziesz tutaj siał zamęt jaką to Apple ma jakość.
Moim zdaniem jak jest jakaś wada to się wymienia i koniec.
Chyba że wada została spowodowana przez użytkownika który na wytwórcę danego sprzętu chce przenieś winne.
Po za tym na kilkanaście milionów sprzedanych iPhone 5 kilka mają wady które w dobie internetu, YT oraz innych serwisów społecznościowych przekazywane są do społeczności użytkowników.
Zapewne jest to też wina konkurencji typu samsung lub nokia gdyż jest to zwykła walka o rynek.
Dlatego też jeżeli kupisz już iP5 i wydasz naprawdę kupę kasy to dbaj o niego i to nie oszczędzaj na pokrowcu lub innych zabezpieczeniach gdyż nie jest to sprzęt 'pancerny".

#727 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 30 października 2012 - 17:13

Pokrowce całkowicie odbierają przyjemność użytku, nie po to płace aby męczyć sie z klocem w ręku. Jakoś 4S noszę bez pokrowca a stan idealny...

#728 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 października 2012 - 17:16

Jakoś w poprzednich modelach nikt nie mówił o tym, że trzeba używać pokrowców itp, bo sprzęt był naprawdę solidny. W tym wypadku dali ciała na całej linii i wiedzą o tym dobrze, dlatego dziś poleciało dwóch dyr. z Appla. Urzekająca jest twoja, iAndrzeju, obrona tego, co by nie mówić, jednak bubla, a już na pewno niepełnowartościowego produktu. Apple zaczyna brać przykład z Samsunga - tyle że tam na serwisie wymienią, a tu raczej nie (przynajmniej nie w PL).

#729 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 30 października 2012 - 17:26

Dziś pierwszy raz skorzystałem z wbudowanej nawigacji w ip5, która bardzo miło zaskoczyła mnie podczas jazdy po stolicy. A mianowicie ustawiłem nawigowanie do punktu A,no i oczywiście po chwili korek więc myśle sobie skoro stoję to uśpię tel. co by mi bateria nie padła. Po przejechaniu kilku metrów (tel. uśpiony,wyłączony ekran) na wyświetlaczu ipka pokazuje się kolejny manewr, który wykonuje i tel. znowu się wygasza i tak przy każdym zakręcie zastaje poinformowany łącznie z pokazaniem całego manewru, a potem gdy nic się nie dzieje tel. wygasza się nie zużywając bateri. Według mnie super sprawa. Nawigowanie z nazwami ulic też spoko.

#730 bacaaa

bacaaa
  • 392 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 października 2012 - 17:33

Może apple podeszło do sprawy tak, że telefon ma być ładny, ale użytkownik nie powinien płakać nad każdą rysą tylko cieszyć się z urządzenia i zająć się ważniejszymi sprawami ? ;-) Ja swojego iP5 sprzedałem i zaoszczędziłem sobie zmartwień :)

#731 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 30 października 2012 - 17:33

kolego @hasos
miło mi że Cię urzekłem swoją opinią ale dla mnie przesiadka z 3Gs na nr 5 to skok w inną epokę. Biorąc pod uwagę tylko ekran Retina.
Mnie się trafił dobry egzemplarz i mimo wszystko postanowiłem zainwestować w pokrowiec aby sobie w przyszłości stresu zaoszczędzić
etui Spigen SGP GRIP Apple iPhone 5 skóra + folia (2745780258) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

To że jakość OGÓLNIE spada wszystkich produktów to jest to wynik globalnej masówki i gigantycznej produkcji gdzie na parę milionów sprzedanych egzemplarzy np. 100 szt ma wady. Jaki to jest procent to proponuje abyś to policzył we własnym zakresie ale sądzę że Apple to przewidziało że tak może wyniknąć. Jak masz wadę to iP5 wymieniasz i co się stanie jak przez jakiś czas nie będziesz miał telefonu. Dostaniesz nowy.
Jednak wydatek 3-4 tysięcy złotych to mimo wszystko warto jest zabezpieczyć np. dobrym pokrowcem.

#732 Ament

Ament
  • 506 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 30 października 2012 - 17:50

Nie jestem takim betonem jak kolega wyzej i nie bede szedl w zaparte, ze iPhone 5 jest emejzing ale bublem bym go tez nie nazwal. Jednak po calym dniu obcowania z 5tka i 4S mysle, ze ten ostatni jest jednak bardziej spojny jako calosc. Podejrzewam, ze znalazlo by sie wiecej userow tutaj, ktorzy tez maja takie odczucia no ale wiadomo jak jest ;-) Najbardziej drazni mnie nowy ekran i nie chodzi o to, ze to 4" i do tego 16:9 (sluzbowo uzytkuje HTC One X z 4,7" wiec wielkosc nie robi na mnie wrazenia). Chodzi o to, ze caly czas mam wrazenie jakby dodatkowa przestrzen byla w ogole bezuzyteczna, nawet w samym iOS6 - jakby zostal wydluzony tylko na sile, pod presje rynku. Po prostu wyglada to jakos tak smiesznie.

#733 Blowy

Blowy
  • 72 postów
  • SkądŁódź

Napisano 30 października 2012 - 18:06

@Blowy - obudowa a szczególnie krawędzie są mega delikatne. Ale w iPadzie mini też takie dali!

Miałem na początku nie reklamować ale po jakimś czasie stwierdziłem, że za tyle kasy to jednak należy się iPhone bez skaz, a tak to wygląda

Dołączona grafika

Mogę jeszcze przestrzec przed zakupem tak zwanych plecków do i5, kupiłem chyba najlepszej firmy SGP a i tak po paru dniach użytkowania gdy je zdjąłem to okazało się, że jakaś drobinka wpadła i porysowała telefon :/ Więc zostaje przy klasycznej skórzanej wsuwce.

Znajomy korzysta z tego typu plecków w iPhone 4 od dwóch lat i żadnej skazy.

Na szczęście Apple nie robi problemów i mają mi wymienić w ciągu 5 dni gdzie stary zabiorą za jakieś 2 więc tylko 3 dni bez telefonu. Dobrze, że zakupiłem adapter z nano sim na zwykły sim, jak bym przewidział sytuację, że będę potrzebował jeszcze stary telefon :)

#734 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 30 października 2012 - 19:28

@Blowy nie musisz być bez telefonu przez 3 dni, umów kuriera na późniejszy termin. Ja tak zrobiłem. Nowy ipek ma być do max wtorku, kurier dzwonił w poniedziałek, a ja poprosiłem o kontakt dopiero za tydzień i wtedy umowię się po odbiór obdrapanego.

#735 krzychu-maniac

krzychu-maniac
  • 47 postów

Napisano 30 października 2012 - 20:41

Bylem pomacac ipka5 w ispocie i niestety musze przyznac ze w porównaniu do 4s po wzieciu do reki 2 telefonow mam wrazenie,jak bym trzymal jakas plastikowa tandete. Mialem sobie kupic na swieta ale niestety wybieram 4s. Wyglad, waga, i te obdrapane ramki (czarna wersja w ispocie byla niezle obdrapana) to nie dla mnie. Mam nadzieje ze ip6 bedzie lepszy.

#736 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 30 października 2012 - 20:53

No kup 4S, tylko pamiętaj, że Apple szybciej go oleje. Jak wyjdzie iOS 7 to już nie dostanie wszystkich funkcji.

#737 Takeshy

Takeshy
  • 27 postów

Napisano 30 października 2012 - 21:01

Po tych wszystkich waszych komentarzach nie jestem pewien co do kupna ip5..

#738 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 października 2012 - 21:09

Po tych wszystkich waszych komentarzach nie jestem pewien co do kupna ip5..

Spokojnie kupuj, jest ryzyko jest zabawa :)

A tak poważnie co się martwisz? Jak trafisz na uszkodzony to Ci wymienią na nowy, aż trafisz na 100% sprawny.
Co do skaz w trakcie użytkowania od początku zero problemów, zero rysek i odprysków, a nie nosze telefonu zabezpieczonego żadnymi śmiesznymi bamberami, które tylko niszczą piękno tego telefonu.

Polecam jak już to jakąś skórzano-podobną wsuwkę za 15zł i po kłopocie.

Dziękuję za uwagę :) :) :)

#739 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 października 2012 - 21:10

Ja mam iP5 od piątku i jestem bardzo zadowolony. Biała wersja, zero zadrapań. Do niczego nie można się przyczepić. Bateria trzyma lepiej niż w iP4. O 12 odłączony od ładowarki - muzyka, gry, rozmowy, wiadomości i sporo internetu, a teraz ma 86%. Cały czas włączone WiFi i powiadomienia. Ogólnie bardzo polecam. Jedyny minus to, że aplikacje i gry jeszcze nie są przystosowane do nowej wielkości ekranu.

#740 konio124

konio124
  • 670 postów

Napisano 30 października 2012 - 21:13

U mnie nie ma żadnych rysek, ale po przeczytaniu waszych wypowiedzi zapakowałem go w plecki od Cygnett-a , tak na wszelki wypadek :)

Dołączona grafika

#741 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 października 2012 - 21:17

Co do ochrony u mnie jest folia przód i tył oraz wsuwka skórzana.

#742 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 30 października 2012 - 21:37

Pokaż zdjęcie iphone z folią na plecach.

#743 Dusiek

Dusiek
  • 541 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 października 2012 - 22:05

(...) Mnie się trafił dobry egzemplarz i mimo wszystko postanowiłem zainwestować w pokrowiec aby sobie w przyszłości stresu zaoszczędzić
etui Spigen SGP GRIP Apple iPhone 5 skóra + folia (2745780258) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Daj znać kolego jak się plecki spisują. I jak folia?

#744 Syberii

Syberii
  • 50 postów

Napisano 30 października 2012 - 22:30

Mam zamiar kupić iP 5 czarnego. Obawiam się tych jego wad, dlatego ile mam czasu, żeby go wymienić na białą wersję lub na nowego iPka?

#745 Dusiek

Dusiek
  • 541 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 października 2012 - 22:36

2 tygodnie jak kupisz w AOS. Ale czy wymienią na białego to nie wiem. Zresztą białe też nie są wolne od wad.

#746 GIZIU

GIZIU
  • 923 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 października 2012 - 08:57

Ja jak się porysuje na plecach to kupię folię (jakiś carbon) a jak po bokach też to się kupi case choć mój iP4 użytkowany od 2 lat wygląda jak nowy. Jak ktoś dba to ma.

#747 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 31 października 2012 - 09:47

Ja jak się porysuje na plecach to kupię folię (jakiś carbon) a jak po bokach też to się kupi case choć mój iP4 użytkowany od 2 lat wygląda jak nowy. Jak ktoś dba to ma.

Dokładnie. Wystarczy dbać o swoje sprzęty i żadnej ochronki nie potrzebujemy. Jeśli rzucamy telefonem, lub kładziemy gdzie popadnie to wiadomo jak jest.

#748 Darcorn

Darcorn
  • 99 postów

Napisano 31 października 2012 - 12:39

Ja wczoraj dostalem swoja 5 32 GB. Telefon rzeczywiscie jest pare razy szybszy od swoich poprzednikow. Podoba mi sie tez ekran Retina. Jest jakby jasniejszy, wyrazniejszy, kolory bardziej uwidocznione. Wybralem wersje czarno-grafitowa bo moim zdaniem robi piorunujace wrazenie. Glosnik wyraznie lepszej jakosci, dzwiek czystszy, bez jakichkolwiek zaklocen. Najwieksze wrazenie zrobily na mnie aparaty. Zarowno przedni jak i tylny. Na Skype podczas rozmowy znajomi mowia mi ze jakosc obrazu jest lepsza niz z kamery komputera stacjonarnego i to prawda. Rowniez tyczy sie to jakosci rozmow, ktore sa bez zaklocen, bez lagow i tym podobnych problemow. Zdjecia takze wygladaja rewelacyjnie. Zamowilem telefon w Apple Store poniewaz ceny sa bardziej rozsadne od tych proponowanych przez resellerow lub operatorow GSM. To prawda ze oczekiwanie na doreczenie jest dlugie, ale biorac pod uwage jakosc telefonu warto jest na niego poczekac.

#749 DD7

DD7
  • 101 postów
  • SkądPL

Napisano 31 października 2012 - 13:27

Trochę jestem przerażony jakością, a raczej jej brakiem w iPhone 5. Moja sztuka - 16gb white, zamówiona w dniu premiery z AOS , od razu szła do wymiany i dzisiaj kurier będzie już z nowa sztuka, a kuriera udało mi sie dograć tak, ze odbierze ode mnie stara sztukę dopiero w piątek. Jak do tej pory problemy, które zauważyłem ze swoją 5: - lekkie zadrapania/wgniecenia etc. na ramce - przeswitujaca białym światłem 'szparka' pod power button; widoczne tylko w ciemności - jakieś niebieskie farfocle/kawałki folii wystające z gornej czesci tylnego panelu - 2 lub 3 bad pixele na wyświetlaczu, dzisiaj je zauważyłem - mega szybkie rozładowywanie sie baterii - teraz mam 3,5h w użyciu/6h w gotowości i zostało tylko 15% słabo...

#750 krzychu-maniac

krzychu-maniac
  • 47 postów

Napisano 31 października 2012 - 15:18

Tak jak mówiłem wczesniej... chyba warto zostac przy 4S.... To co teraz wypuścili to jakiś nie tani bubel.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych