Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 - Pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1823 odpowiedzi w tym temacie

#1626 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 24 kwietnia 2013 - 08:19

Nie wiem jakim cudem Ci tak długo trzyma... U mnie kilkudniowy, czarny, z włączonym Wi-Fi, na 40 minutowej rozmowie zleciał z 85% do 51%... Jakim cudem ten telefon ma wystarczyć na 8h rozmów, ja nie wiem.

Sam sobie odpowiedziałeś. "Kilkudniowy" prawda?
Daj mu pożyć, bateria musi się rozgrzać, tak jak kolumny nie od razu mają pełen bas...

#1627 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 24 kwietnia 2013 - 12:54

Trochę taki argument z niczego. Jak kupuję sprzęt to ma działać (za nie małe pieniążki) . Jeśli komuś nie działa w 100% ma prawo się denerwować i zwrócić telefon do serwisu albo na wymianę. Akurat w przypadku Apple nic nie powinno się rozgrzewać tylko działać od razu ...

#1628 Stadivarius

Stadivarius
  • 216 postów

Napisano 24 kwietnia 2013 - 18:31

iPhone 5 - White, parę faktów po blisko pół roku użytkowania.

- zero odprysków, ale przyznaję że o telefon dbam (kabura, odkładanie na miękkie miejsca)

Nie obraź się proszę ale odpryski na "gołym" aluminium w białej wersji są raczej niemożliwe.

#1629 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 24 kwietnia 2013 - 20:04

Ale rysy już tak co nie zmienia faktu że bialy - jak wiadomo - jest trwalszy pod wzgledem estetycznym

#1630 apple_ifan

apple_ifan
  • 24 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 20:33

Czy baterie trzeba formatować?

#1631 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 20:47

Jeśli już, to formować :) Odpowiadając na pytanie: nie, nie trzeba. Ale bateria "ułoży" się (bardziej sam system) po kilku(nastu) cyklach ładowania. Co nie znaczy, ze w tym czasie nie można jej doładowywać kiedy się chce i ile się chce, bo można ;) Co do samego tematu: mam do czynienia ostatnimi czasy z iP5 kolegi (full stock, żadnego JB), wcześniej miałem 4S na własność przez niecałe 3 miesiące, a obecnie Nexus 4. No i gdyby nie pewne błędy konstrukcyjne w N4 (mógłby być trochę lepszy zasięg, trochę lepszy głośnik lub inaczej umiejscowiony bo jest obecnie tłumiony, trochę lepsza jakość rozmów oraz troszkę lepszy aparat - mógłby być na poziomie Galaxy S3 którego miałem) to z całą stanowczością wolałbym N4 zamiast iP5. No i dobrze było by ujrzeć trochę tytułów apek czy gier z AppStore w Google Play, to już wtedy tylko Nexus. Płynności czy stabilności N4 nie mogę zarzucić, natomiast iP5 jako samo urządzenie nie robi na mnie wrażenia. O wiele bardziej podobał mi się mój iP4S. Trochę dziwny jest fakt, że część aplikacji wciąż, po tylu miesiącach, ma te czarne paski na górze i dole wynikające z niedopasowania aplikacji do nowej rozdzielczości. Sam system działa bardzo dobrze, ale jak wspomniałem, wybieram N4, a gdyby wyeliminować jego wady, to na iP5 bym w ogóle nie patrzył. Na chwilę obecną, każdemu kto tak jak ja nie gra w gry, a jedynie wykorzystuje telefon do pracy czy jako organizator/komunikator, nie polecam przechodzenia na iP5 z modelu 4S. Czekajcie na 5S albo najlepiej na 6, skoro idąc tokiem rozumowania Apple iP5S ma być jedynie mocniejszą wersją iP5.

#1632 MichaelR

MichaelR
  • 117 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 kwietnia 2013 - 20:49

Do mojej rodziny urządzeń Apple dołączył iPhone. Z zakupem tego sprzętu zwlekałem najdłużej. Ten rok i końcówka zeszłego to okres Apple w moim życiu :) iPod, IPad, iPad mini a wczoraj iPhone. Mój egzemplarz w stanie wzorowym. Moja biała 5 nie posiada żadnych wad fabrycznych. Pierwsze wrażenia z samego iPhone? To proste. Nawet jeśli miałbym zacząć odkładać od dzisiaj pieniądze na kolejny model to zdecydowanie bym to zrobił. Dla mnie cena nie jest wygórowana i trzymając Iphone wiem za co płacę. Zwlekałem z zakupem telefonu od Apple najdłużej bo sprzęt jest relatywnie drogi. W porównaniu do analogicznego sprzętu jakim jest iPad (zubożony względem iPhone o funkcje dzwonienia) iPhone jest ciut za drogi. Niemniej jednak nie żałuje ani złotówki, którą przyszło mi za ten telefon zapłacić :) Szczerze polecam wszystkim, którzy sie zastanawiają. Ja przeżyłem dodatkowy szok bo przesiadłem się z Samsunga Ace na iPhone 5. PS. Baterii się nie formatuje (ani nie formuje :) )

#1633 bzyku_flashi

bzyku_flashi
  • 88 postów

Napisano 04 maja 2013 - 08:26

2 maja i ja odebrałem nówkę sztukę białą z Orange. Odpakowałem i odrazu zabrałem się za oglądanie, wszystko było ok :) lecz dnia nastepnego pojawił się naprawdę bardzo mały (jak połowa główki od szpilki) odprysk na ramce, nie wiem czy był czy jak nie zauważyłem nieważne, nie przeszkadza mi to wg. Ekran i spasowanie są lepiej niż super :) Przesiadłem się z 4ki i widać różnicę. Jedno pytanie do userów czy dzwonek przychodzącego maila, blokady klawiatury czy sms ustawia się osobno ? bo gra ciszej niż dzwonek jak ktoś dzwoni.W 4tak nei było. Dzięki za odp. Pozdr

#1634 edison

edison
  • 2 postów

Napisano 05 maja 2013 - 18:39

Witam, a ja Wam powiem że po przejściach z reklamacją w Play ( otworzyłem pudełko i iPhone miał jakieś czarne wtrącenie na wyświetlaczu wielkości 0,5 x 0,5mm ) dostałem nowy telefon z naklejką (czyt. refub ) Trochę poczekałem ale nie żałuję bo dostałem telefon (model czarny) który jest idealny i nie zamieniłbym go na żaden inny. Żywotność baterii mnie satysfakcjonuje i jestem z niego zadowolony najbardziej ze wszystkich iPhonów jakie miałem mimo tego że sceptycznie podchodziłem do tego że mają mi dać telefon który nie jest zapakowany w zafoliowanym pudełku. Pozdrawiam iPhonowców !

#1635 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 maja 2013 - 13:13

Właśnie mam zamiar zakupić iPhone'a 5 i mam pytanko do osób które posiadają ten telefon od dłuższego czasu. Przymierzam się do wersji czarnej, a wiem że były kłopoty z odpryskami na czarnej ramce. Ja jestem osobą która raczej dba o telefon (folie, futerały itp.) i chciałbym się dowiedzieć czy osoba która "pieści się" z telefonem i tak prędzej czy później będzie miała ten problem, czy jednak dla świętego spokoju lepiej brać białego? Nie chciałbym kupić telefonu za 3,5 koła i po miesiącu mieć podrapanego z odpryskami.

#1636 miki4g

miki4g
  • 150 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 maja 2013 - 13:33

Właśnie mam zamiar zakupić iPhone'a 5 i mam pytanko do osób które posiadają ten telefon od dłuższego czasu. Przymierzam się do wersji czarnej, a wiem że były kłopoty z odpryskami na czarnej ramce. Ja jestem osobą która raczej dba o telefon (folie, futerały itp.) i chciałbym się dowiedzieć czy osoba która "pieści się" z telefonem i tak prędzej czy później będzie miała ten problem, czy jednak dla świętego spokoju lepiej brać białego? Nie chciałbym kupić telefonu za 3,5 koła i po miesiącu mieć podrapanego z odpryskami.

iPhone 5 16gb można kupić już od 1900zł, nie wiem gdzie Ty chcesz kupić iPhone nawet 64 gb, chyba że w apple store to spoko. Bierz czarnego i jeśli lubisz to odrazu daj mu jakąś kabure/etui, jak nie lubisz i nosisz tylko w spodniach czy w marynarce to możesz sobie odpuścić.

#1637 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 maja 2013 - 15:56

Posiadam czarną wersje od polskiej premiery i białą od stycznia i ZERO odprysków, zadrapań itp. Nie wiem czy trafiłem na dobre egzemplarze, czy po prostu szanuje sprzęt. Podkreślam, że nie noszę ich w żadnych pokrowcach i foliach. Tak więc śmiało bierz wersje czarną tylko nie za 3.5k bo to stanowczo dzisiaj za dużo :)

#1638 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 maja 2013 - 18:02

Wiem że mogę kupić 64GB już za 2700-2800zł. Tylko co jak otworzę telefon i coś będzie odpryśnięte lub nie będzie działał, taki sklepik wyśle mnie do serwisu, a w AOS mam jednak możliwość wymiany i zawsze jest jakieś wsparcie. Ja każdy telefon noszę w skórzanym pokrowcu, dodatkowo zawsze zabezpieczam ekran folią, więc mam nadzieję że te odpryski mnie nie dopadną. Obecnie mam białego 4S i zastanawiałem się nad kolejnym białym, ale czarna piątka wygląda naprawdę imponująco...

#1639 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 maja 2013 - 18:41

@Hubson83 ja również nabyłem 5 w kolorze czarnym w dniu premiery i przyszła do mnie po 4 tygodniach. Cudo. Cudo Cudo. Czytałem jak to inni mają owe odpryski i nie ukrywam sam się tym dziwiłem gdyż mój zakup w AOS był udany. Moje szczęście zniknęło w styczniu, po 3 miesiącach użytkowania gdy mi przycisk uśpienia "zapadł" się. Jako wadę tego zjawiska uznałem że owa czarna wersja ma taką przypadłość. Telefon sprzedałem po otrzymaniu innego z serwisu. Kupiłem nową 5-teczkę ale białą. Mimo że czarna jest super to jednak, po już 3 miesiącach użytkowania uważam że jednak kolor biały jest piękny. Tak faktycznie jaki to biały jak lwia część obudowy jest po prostu aluminiowa. Oba kolory są super. Musisz wybrać gdyż mimo że kupisz tanio w cenie jak pisałeś 2700-2800 /aż trudno uwierzyć ale rynek dyktuje ceny/ czy w AOS jak ja w cenie 3800 to istotny jest ów kolor. A obaj wiemy że jednak produkt Apple jest bardzo drogim produktem. A odnośnie stosowania pokrowca. Ja swoją pierwszą czarną sztukę wsadziłem w pokrowiec. Bałem się o te zarysowania. Po tygodniu już korzystałem z telefonu bez pokrowca. Inaczej czuje się ten telefon, inaczej się go trzyma. Moim zdaniem należy zwracać uwagę gdzie i na czym się go kładzie a telefon będzie jak z pudełka

#1640 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 maja 2013 - 21:12

Tak więc dziś zamówiłem czarną piątkę o pojemności 32GB. Mam nadzieje że się nie zawiodę. Podobno wraz z nowymi partiami problem odprysków zniknął, ponieważ teraz nie malują a uzyskują grafitowy kolor poprzez anodowanie. Pierwsze partie były malowane i farba się zwyczajnie łuszczyła. Przynajmniej tak wyczytałem na forum Apple. W każdym razie kupiłem w AOS, więc mam te 14 dni aby przetestować i w razie czego wymienić/zwrócić.

#1641 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 12 maja 2013 - 21:28

Możesz podać jakiegoś linka do wiarygodnego źródła na ten temat? Nie chce mi się wierzyć, że nie anodowali od samego początku.

- - - Połączono posty - - -

Możesz podać jakiegoś linka do wiarygodnego źródła na ten temat? Nie chce mi się wierzyć, że nie anodowali od samego początku.

#1642 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 maja 2013 - 21:32

Oj, teraz to nie znajdę bo to był wątek rysowania czarnych i było chyba z 200 stron, nie zwróciłem uwagi która to była. Jak znajdę to wkleję. Nie wiem, specjalistą od obróbki metali nie jestem, nie znam się na tym, ale tak wyczytałem. Ale jednak coraz mniej osób kupujących nowe egzemplarze narzeka na ten problem, bardziej na home button z tego co widziałem. Musieli chyba coś z tym zrobić, bo ilość wymienianych egzemplarzy z tego powodu na pewno była duża.

#1643 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 maja 2013 - 12:28

Miesiąc produkcji: 5 (Luty 2013) Fabryka: F2 (China, Zhengzhou - Foxconn) Czyli już ta "nowa" partia.

#1644 hakaman12345

hakaman12345
  • 124 postów

Napisano 13 maja 2013 - 13:15

Możliwe bo pierwszy Moj wyprodukowany w grudniu Misciac bez etui i miał ramke jak 4/4s :-D A jak z powodu aparatu dostałem refrubished to po 1,5 miech śladów nie ma a sposobu użytkowania nie zmieniłem ( telefon jest do użytku ):smile:

#1645 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 postów
  • SkądBielawa

Napisano 13 maja 2013 - 13:44

Możliwe bo pierwszy Moj wyprodukowany w grudniu Misciac bez etui i miał ramke jak 4/4s
:-D
A jak z powodu aparatu dostałem refrubished to po 1,5 miech śladów nie ma a sposobu użytkowania nie zmieniłem ( telefon jest do użytku ):smile:

Hej, a mogę wiedzieć co działo Ci się z aparatem? :)

#1646 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 13 maja 2013 - 17:40

Zawsze były anodyzowane, od samego początku.

#1647 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 maja 2013 - 18:07

Być może anodują barwiąc od razu metal, a wcześniej nanosili farbę na anodowane aluminium.

#1648 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 13 maja 2013 - 18:46

Mam mikro paproszek w moim cud miód aparacie w czarnej piątce ;/ irytuje ta milimetrowa krowa :> koleżanka ten sam problem

#1649 Damixs74

Damixs74
  • 252 postów
  • SkądPoznań/Cieszyn

Napisano 13 maja 2013 - 19:35

Też mam. Póki nie widzac go na zdj, nie przejmuje się nim. Jak zacznie być widoczny, to oddaje telefon na gwarancje i ŻĄDAM nowego, bo paprochy. jak i lekko porysowane jabłko mam od wyjęcia z pudełka...

#1650 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 13 maja 2013 - 19:36

Mam mikro paproszek w moim cud miód aparacie w czarnej piątce ;/ irytuje ta milimetrowa krowa :> koleżanka ten sam problem

Nie Ty jeden. Mam tak samo, jakiś paproch w obiektywie aparatu. Ale na zdjęciach tego nie widać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych