Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 - Pierwsze wrażenia

• Please log in to reply
1823 replies to this topic

#701 maly10000

maly10000
  • 93 posts
  • SkądCzeladź/Katowice

Posted 28 October 2012 - 16:09

Albo mam krzywe oko albo logo i napisy z tyłu nie są idealnie wycentrowane. Zmierzyłem i jest około 1,5 mm różnicy do brzegów telefonu. Ma też ktoś tak? Dziwne trochę.

#702 soczekpl

soczekpl
  • 3288 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 28 October 2012 - 16:42

Za jakiś czas pewnie pojawią się obudowy więc jak będzie dużo odprysków to będzie można sobie wymienić :)

Na chwilę obecną, cena za lcd i dotyk kolosalna ....

iPhone 5 - ekran/szybka/wyświetlacz do wymiany (2737530373) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

To chyba lepiej sprzedać iP 5 jako uszkodzony i dopłacić do nowego. Swoją drogą trzeba być niezłym, żeby zepsuć telefon miesiąc po premierze.

#703 bartek123

bartek123
  • 25 posts

Posted 28 October 2012 - 18:07

Albo mam krzywe oko albo logo i napisy z tyłu nie są idealnie wycentrowane. Zmierzyłem i jest około 1,5 mm różnicy do brzegów telefonu. Ma też ktoś tak? Dziwne trochę.

Każdy tak ma, logo ani napis nie są idealnie symetryczne więc żeby optycznie były centralnie na środku nie mogą być równo oddalone od środka. To takie złudzenie optyczne żeby oko odbieralo ze logo i napis jest na środku.

#704 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 28 October 2012 - 18:21

To chyba lepiej sprzedać iP 5 jako uszkodzony i dopłacić do nowego. Swoją drogą trzeba być niezłym, żeby zepsuć telefon miesiąc po premierze.

Ludzie kasują bryki w dniu odebrania z salonu .. szit happens.

#705 DevilsMU

DevilsMU
  • 33 posts

Posted 29 October 2012 - 01:32

Nie wiem, może jestem dziwny ale jakoś do głowy by mi nie przyszło,żeby mierzyć odległości napisów na tylnej obudowie :roll: śmieszne są niektórych problemy...

#706 Ketrab41

Ketrab41
  • 163 posts

Posted 29 October 2012 - 09:35

Witajcie :) Używam iPa juz koło 2 tyg i kilka dni temu wydarzył mi sie niefortunny wypadek mianowicie miałem telefon w kieszeni w kurtce (okolice klatki piersiowej) i nachylilem sie i iP wypadł z ok. 1.5 metra na kafle i ... Ekran oraz tył iPhone'a cały ale ramka ma 2 minimalne wgniecenia niby nic ale jak bede chciał sprzedac to niestety bede musiał o tym napisac xD. Po 2 tygodniach w dalszym ciagu nie moge się przyzwyczaić do jego niskiej wagi ale jesli chodzi o wszystko inne to bardzo sobie to chwalę :)))

#707 maly10000

maly10000
  • 93 posts
  • SkądCzeladź/Katowice

Posted 29 October 2012 - 10:13

Nie wiem, może jestem dziwny ale jakoś do głowy by mi nie przyszło,żeby mierzyć odległości napisów na tylnej obudowie :roll: śmieszne są niektórych problemy...

To nie jest tak że mam z tym problem, tylko po prostu rzuciło mi się to w oko, nie mam zamiaru z tego powodu oddawać telefonu.

#708 Łukasz Wojciechowski

Łukasz Wojciechowski
  • 133 posts
  • SkądWawa/Ząbki

Posted 29 October 2012 - 16:31

Czasami czytając opinie i wrazenia ludzi ręce opadają. Moje wrazenia na szybko: 1. Waga - wcale nie przeszkadza i nie jest taka niska. Jest spoko 2. Ekran - wcale nie jest taki znowu duzo lepszy od poprzednika - jest minimalnie jaśniejszy i ma minimalnie większy kontrast przez co wydaje się ze kolory są lepsze - ale za to jest większy co obok procka jest glowna zaleta nowego iPhona 3. Anodyzowane amelinium to dramat obchodzic sie trzeba jak z jajkiem - dlatego ja biore biala wersję. 4. Mocniej wibruje bo obudowa jest ciensza i lzejsza Aha no i co wazne, bawiąc się 5-tką i biorac pozniej do reki 4/4S jest lipa i wydaje się ze poprzednik to brandzowa zabawka. Druga sprawa, nie wiem jakie trzeba miec dłonie zeby nie ogarniac kciukiem ekranu.. :-o

#709 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 29 October 2012 - 17:06

Ja dzisiaj znów miałem moment irytacji z nowym iP5. Puknąłem palcem w tył telefonu na wysokości kamery i odczułem jakby coś nie zostało przykręcone w telefonie. Ponowne przeczytanie tego wątku utwierdziło mnie że jest to normalne a afektem tego jest żyroskop. Tak to bywa jak się przesiada z iP3Gs. Ogólnie. SUPER!!!

#710 bjabrzyk

bjabrzyk
  • 544 posts

Posted 29 October 2012 - 20:02

A widzieliście kiedyś magicznie pekajaca przednią szybę w iphone 5? Przez magicznie rozumiem pęknięcie nie będące wynikiem jakiegoś mechanicznego uszkodzenia, upadku itp. Na moich oczach, trzymając telefon w ręku i pisząc smsa zobaczyłem i usłyszałem pękającą szybkę. Najpierw takie pyknięcie, a potem poleciało do samego końca. Teraz mam pęknięcie po przekątnej w górnej części ekranu zaczynające (tam zaczęło pękać) przy tym łączeniu tych aluminiowych anten. Mam ip2g od 5 lat w ciągłym użytku, miałem ip4 przez dwa lata, i całą masę innych gratów od apple. Nigdy nic sie nie działo. A tu tak. Jak wrócę do domu wrzucę zdjęcia. Nie do uwierzenia, że "samo sie zrobiło" ale jednak... Pewie na gwarancji mi tego nie uwzglednią. :/ Telefon z Orange. I to była ewidentna wada fabryczna. Powtarzam, samo sie zrobiło. Jestem załamany.

#711 Meduza

Meduza
  • 736 posts
  • SkądTønsberg, NO; Los Angeles, USA

Posted 29 October 2012 - 20:03

Pokażesz zdjęcia?

#712 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 29 October 2012 - 20:04

Pokażesz zdjęcia?

Napisał, że pokaże :)

#713 Meduza

Meduza
  • 736 posts
  • SkądTønsberg, NO; Los Angeles, USA

Posted 29 October 2012 - 20:09

O kurde, rzeczywiście. Ślepota jakaś mnie dopadła :D

#714 bjabrzyk

bjabrzyk
  • 544 posts

Posted 29 October 2012 - 20:21

Wrzucę dzis późnym wieczorem lub jutro.

#715 Łukasz Wojciechowski

Łukasz Wojciechowski
  • 133 posts
  • SkądWawa/Ząbki

Posted 29 October 2012 - 21:07

Jeśli siedziałeś w jakimś nagrzanym pomieszczeniu i telefon był dlugo nastawiony na cieplo i nagle wystawiles go na mróz to możliwe, ze z sam siebie pękł i na odwrot to samo moze być. Kiedyś kumpel kupił obiektyw za 3tys, zamowił przez kuriera pech chciał ze byly srogie mrozy, obiektyw prawie zamarzł i zamiast odczekac i "przyzwyczaic" go do temp w domu wyjął go od razu i połozył gdzies w poblizu grzejnika. Przednia soczewka pękła sama.

#716 soczekpl

soczekpl
  • 3288 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 29 October 2012 - 21:37

Nie no litości, z samo z siebie nic się nie dzieje.

#717 Dusiek

Dusiek
  • 541 posts
  • SkądWrocław

Posted 29 October 2012 - 22:15

Domyślam się, że kolega @Dildo miał na myśli występujące w materiale naprężenia termiczne. Nie są to czary i nie jest to "samo z siebie" chociaż odbywa się bez ingerencji żadnej. Jednak w przypadku grubego szkła obiektywu wydaje się to trochę bardziej prawdopodobne niż w przypadku cienkiego szkła iP.

#718 Blowy

Blowy
  • 72 posts
  • SkądŁódź

Posted 30 October 2012 - 00:13

Ja tylko dodam, że użytkuje iPhona 5 od tygodnia ( zakupiony w AOS wersja czarna ) na starcie zauważyłem obdrapanie przy samym wyświetlaczu, nie jakoś bardzo widoczne ale jest, olałem sprawę z reklamacją. Teraz patrzę a tu odpryśnięcie czarnej farby na łuku w górnym rogu. Z telefonem obchodziłem się jak z jajkiem. Obstawiam, że do przyszłej premiery 5S będziemy mieli iPhony 5 w stylu VINTAGE i trzeba się z tym pogodzić. Mój poprzedni HTC po dwóch latach nie wyłapał żadnej rysy, dbam o telefony a tu taki zonk w jednym z droższych smartphonów na rynku :/

#719 cake

cake
  • 176 posts

Posted 30 October 2012 - 03:24

czy ktos orientuje sie, kiedy beda ip5 dostepne w AOS od reki? W sensie wysylka na drugi dzien a nie 4tyg. Dziekuje

#720 soczekpl

soczekpl
  • 3288 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 30 October 2012 - 08:00

Pewnie za 2 miesiące.

#721 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 30 October 2012 - 09:47

@Blowy - obudowa a szczególenie krawędzie są mega delikatne. Ale w iPadzie mini też takie dali!

#722 Ament

Ament
  • 506 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 30 October 2012 - 14:05

Przed zakupem w AOS ogladalem w lokalnej galerii handlowej obie wersje kolorystyczne i o ile wszystkie moje iPhony zawsze byly czarne to jednak 5tka urzekla mnie w bialej wersji; dodatkowo lektura sieci odnosnie problemow wersji czarnej dodatkowo mnie przekonala do zakupu bialej sztuki.
Dzisiaj przyszla paczka z AOS, telefon swiezo co wyciagniety z pudelka:

http://img29.imagesh...1/photo2xuk.jpg

Niestety, nie mam nic lepszego od jakiejs starej Nokii pod reka zeby to uchwycic bo jestem w pracy.
Grzecznie sie pytam - gdzie do c...a ten piece of art & luxury? :)

#723 bacaaa

bacaaa
  • 392 posts
  • SkądPoznań

Posted 30 October 2012 - 14:25

Grzecznie sie pytam - gdzie do c...a ten piece of art & luxury? :)

Będzie w 5s :-)

#724 Łukasz Wojciechowski

Łukasz Wojciechowski
  • 133 posts
  • SkądWawa/Ząbki

Posted 30 October 2012 - 14:52

Raczej w 6 ;)

#725 ZlyPL

ZlyPL
  • 229 posts

Posted 30 October 2012 - 15:54

Mam nadzieję, że za 2-3 miesiące nie będzie już bubli w sprzedaży (wówczas chce kupić ip5) i poprawią ten proces produkcyjny, ponoć teraz nawet wolniej produkcja idzie z uwagi na zwiększony nadzór produkcyjny, zdaje się pierwsi posiadacze są beta testerami mimo iż wcześniej prawdziwi beta testerzy zgłaszali problem odpryskującej farby i rysujących się paneli. Pewnie znowu to wina użytkowników. Nie wiem czy ten zwiększony nacisk na pracowników Foxconn coś da, raczej powinni zmienić materiały z jakich jest tworzony ip5 tylny panel z rysującym się alu oraz boczne ulegające łatwemu wgnieceniu. Z tego co widać po firmie Apple ostatnio jedyne co widzą to żetony w swoich sakwach. Wszystkie zabiegi tj. inne złącze - kasa za przejściówki, micro sim ściąganie sim lock aby wykosić wszelkiej maści pochodne karty gateway tak to jest odkrywcze. Oj coraz więcej krytyki można spotkać w sieci w ich kierunku. Dzisiaj macałem ip5 w t-mobile i na nim znalazł się odprysk :( za takie pieniążki naprawdę ta słuchawka powinna być gładka jak pupa niemowlaka bez jakichkolwiek pryszczy. Na razie to jest rękodzieło nie piece of art :)

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users