Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4s czy iPhone 5 co kupić?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
455 odpowiedzi w tym temacie

#351 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 19 kwietnia 2013 - 07:16

Aż tyle, ponieważ model wyżej kosztuje "tylko" 300-400 zł więcej.

#352 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 kwietnia 2013 - 13:53

Model wyzej jest "tylko" troszke lepszy. Mysle, ze te 300-400 zl oddaje ta roznice miedzy nimi.

#353 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 19 kwietnia 2013 - 14:09

Niestety, 4S nie miałem w ręku dłużej i nie czuję się kompetentny do wyrokowania w tej kwestii. Osobiście jednak wolałbym dopłacić - nowe złącze i i ekran które będą teraz lepiej wspierane wydają się być argumentami "za" piątką.

#354 Dziadek

Dziadek
  • 185 postów

Napisano 19 kwietnia 2013 - 14:18

A ja miałem 5 i wróciłem do 4S. Ile się będzie dało będę z niego korzystał.

#355 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 20 kwietnia 2013 - 12:16

Dziadek, możesz powiedzieć coś więcej dlaczego poczyniłeś taki krok? PS. Ty to ten Dziadek z SOS.pl, fan BB? :)

#356 szela_512

szela_512
  • 450 postów
  • SkądChoszczno , PL

Napisano 20 kwietnia 2013 - 12:41

Pewnie miał odpryski bo to jedyny powód powrotu moim zdaniem. Pod każdym innym względem iP5 jest lepszy od 4S'a ;)

#357 dev227

dev227
  • 45 postów

Napisano 26 maja 2013 - 20:36

A jak wygląda sprawa z grami które wymagają wiecej grafiki? Np. NOVA czy modern combat 3? IP4S vs Ip5 ?

#358 ciekawski

ciekawski
  • 1 100 postów

Napisano 27 maja 2013 - 21:17

A ja miałem 5 i wróciłem do 4S. Ile się będzie dało będę z niego korzystał.

hehe widze, ze nie jestem jedyny xd

#359 Jorga

Jorga
  • 148 postów
  • SkądGrodzisk Mazowiecki, PL

Napisano 01 lipca 2013 - 10:35

Witam! Wiele się działo z telefonami jakie posiadałem, aż w końcu przyszedł czas bym i ja został posiadaczem Iphona. Bawiłem się wszystkimi wersjami od 3GS to 5... Prześledziłem nasze forum i doczytałem się, że lepiej jest dołożyć/dozbierać do 4S, niż pakować się w 4. [ zbieranie myśli .... ] Zastanawiam się nad kupnem 5 16gb, ponieważ wątpię czy 32gb zapełnię, a i jest sporo droższy [ nie widzi mi się wydawać więcej, niż 2.2k- 2.3k na telefon, a i tak wolałbym taniej, ale się nie da ]. Wyczytałem, że 4S jest lepiej wykonany, niż 5, że na 5 pojawiają się odpryski, a z 4S tego nie ma.. Jak Wy możecie się do tego odnieść? Nie mam Jabłuszka na co dzień, więc ciężko jest mi cokolwiek wiedzieć na ich temat, za to Wy możecie mi pomóc i to właśnie do Was zwracam się o porady. W sumie to chciałbym nie przekraczać budżetu 2k, ale wiem, że w przypadku tych telefonów to ciężka rzecz. Czy jeżeli wyjdzie 5S to 4S będzie jeszcze długo wspierany i czy kolejne aktualizacje go nie zmulą tak, że za pół roku będę włosy z głowy wyrywał, że wydałem 2k, a tu telefon chodzi gorzej, niż rolnik umorusany cały w gów**e? Przepraszam, że piszę w zawiły sposób, ale staram się przekazać wszystko, co męczy mnie w środku. Pragnę zaznaczyć, że nie jestem maniakiem gier i nie będę używał Jabłka do maniaczenia w jakieś ERPEGI, EFPEESY, czy inne pierdoły. Dużo słucham muzyki, nawet bardzo dużo i potrzebuję też dobrych słuchawek najlepiej w zestawie [ albo dokupię Earpadsy ], dobrego wyświetlacza [ czasem szybki yt, jakiś film z tela jak jadę do kobiety ], w miarę dobrej baterii, dobrego wykonania. Chciałbym, aby telefon posłużył mi minimum 2 lata. O sprzęt staram się dbać [ od razu w grę wszedłby jakiś bumper, folie na przód i tył ]. Normalnie to wziąłbym Ajfona w abonamencie u operatora, ale pracuję u ojca w firmie i nie mam umowy [ wiadomo, rodzinny biznes to po co jeszcze płacić podatki ode mnie ] i nie mam jak tego zrobić bez zaświadczenia o zarobkach.. Skłaniałbym się do wersji białej - czarna mniej mi podchodzi [ chyba, że będzie to koniecznością ]. Dużo dzwonię i potrzebuję dobrego głośnika, aby przyzwoicie słyszeć swojego rozmówcę. Smsów też dużo piszę [ klawiatura z Iphonów najbardziej przypadła mi do gustu ze wszystkich telefonów dotykowych jakie kiedykolwiek miałem ]. To chyba tyle, odnośnie moich wymagań. Jeszcze raz przepraszam za zawiły sposób ich przedstawienia, ale nie mogłem jakoś zebrać myśli do kupy. Prosiłbym Was w miarę swoich możliwości o rzetelną odpowiedź i poważne podejście do tematu. Nie jestem kolejną osobą, która robi sobie jaja. Zwracam się z pytaniami do osób poważnych, które codziennie mają styczność ze sprzętem, który mnie zainteresował, także oczekiwałbym poważnego podejścia do tematu. Z góry będę wdzięczny za dobrą radę. Pozdrawiam, Bartłomiej

#360 Clevland

Clevland
  • 416 postów

Napisano 01 lipca 2013 - 14:27

Różnica cenowa między 4s a ip5 akceptowalna. Jak poczekasz do wejścia ip5s to cena będzie jeszcze niższa. W ip5: -"Pryszczyca" dotyczy czarnych wersji. Możliwości reklamacji raczej nie ma. -bateria w niektórych egzemplarzach też sprawia problemy ale serwis wymienia raczej bez problemu. Tyle że kontakt z serwisem R może okazać się problemem z uwagi na politykę gwarancyjną Apple. Ogólnie z powodu nowszego modelu lepszy ip5, ale jak się trafi wadliwy ip5 to nie jest przyjemnie.

#361 Trust in Details

Trust in Details
  • 6 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 01 lipca 2013 - 16:11

4s ma imo lepszy design. Mimo, że 5 jest nowsza to zdecydowałbym się na 4s z Online Store.

#362 mtimos

mtimos
  • 11 postów
  • SkądŁódż

Napisano 01 lipca 2013 - 16:29

Jak niżej.

#363 Yaneek

Yaneek
  • 216 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lipca 2013 - 16:29

5 Jest o niebo lżejsza. Ja bym Ci radził poczekać do tego września na 5S/6

#364 mtimos

mtimos
  • 11 postów
  • SkądŁódż

Napisano 01 lipca 2013 - 16:39

Bartku, weź pod uwage że wychodzi nowy model iphone'a na dniach.. Ja teraz mam 4s'a i nie zamierzam się wachać kupna 5s/6. W odpowiedzi na Twoje pytania: -nie wiem czy starczy Ci 16Gb ponieważ aplikacje dość szybko puchną.. Wszystko robione jest pod ekran RETINA, i appsy same z siebie ważą więcej. -Apple wspiera iPhone do 3 generacji po wyjściu najnowszego. Oznacza to tyle, że jak wyjdzie 5s/6 to wspierane będą 4s, 5, 5s/6 Jak wyszedł iPhone 5 wspierany był nawet 3gs w wielu przypadkach. Powiem Ci, z własnego doświadczenia, że denerwuje mnie ten malutki ekranik. W iPhone 5 już tak nie jest, a z tego co czytałem (nie mówie, że to prawda, ludzie piszą różne rzeczy) to w nowym iPhonie ma być jeszcze większy. Podsumowując. Nie wachaj się wydać 2.500 zł na iPhonea. Ja za swojego dałem 2700 i nie żałuje. Ani razu telefon mnie nie zawiódł. Od 2 lat ani razu sie nie zaciął, bateria jak używam z głową (czyt. w domyśle: nie gram, dzwonie sporadycznie, pisze SMS'y i słucham muzyki do 20 minut dziennie -w drodze do szkoły) trzyma do 2-2 i pół dnia. Nie zastanawiaj się zatem jaki wybrać model. To tak samo jak chciałbyś kupić telewizor. Możesz kupic 42' za 3000 a dołożyć 300-500 zł i kupić ten sam, tylko że z matrycą 52'. Poczekaj spokojnie na nowego iPhone'a , chyba że masz 'owsiki' :D to bierz 5 ;) Pozdrawiam Mtimos

#365 Majkpe

Majkpe
  • 394 postów

Napisano 01 lipca 2013 - 17:21

W sumie to chciałbym nie przekraczać budżetu 2k, ale wiem, że w przypadku tych telefonów to ciężka rzecz. Czy jeżeli wyjdzie 5S to 4S będzie jeszcze długo wspierany i czy kolejne aktualizacje go nie zmulą tak, że za pół roku będę włosy z głowy wyrywał, że wydałem 2k, a tu telefon chodzi gorzej, niż rolnik umorusany cały w gów**e?

używki w idealnym stanie to w przypadku 4s 1400-1500, 5ki 1900-2000.
oba telefony będą jeszcze dłuuugo śmigały.

dobrego wyświetlacza [ czasem szybki yt, jakiś film z tela jak jadę do kobiety ], w miarę dobrej baterii, dobrego wykonania. Chciałbym, aby telefon posłużył mi minimum 2 lata.

oba mają te same ekrany, tylko 5 ma o 0,5 cala wyższy. oba posłużą spokojnie 2 lata.

wybierz to, na co możesz sobie pozwolić. Oba są wykonane solidnie, 4S nawet bardziej(stal zamiast aluminium, cięższa i lepiej leży). 5ka ma większy ekran i lepszą specyfikację sprzętową. w benchmarkach 5ka jest lepsza z x2 od 4s, w normalnym użytkowaniu tego raczej nie widać.

#366 ciekawski

ciekawski
  • 1 100 postów

Napisano 01 lipca 2013 - 17:29

Podsumowując. Nie wachaj się wydać 2.500 zł na iPhonea. Ja za swojego dałem 2700 i nie żałuje. Ani razu telefon mnie nie zawiódł. Od 2 lat ani razu sie nie zaciął, bateria jak używam z głową (czyt. w domyśle: nie gram, dzwonie sporadycznie, pisze SMS'y i słucham muzyki do 20 minut dziennie -w drodze do szkoły) trzyma do 2-2 i pół dnia.

Ta...to faktycznie sporadycznie uzywasz tego telefonu...w 4s jest gorzej z bateria niz w 4, jak rano o 5 odlacze to juz w polowie dnia telefon zdycha, to jak uzywam wiecej, a jak w miare normalnie to do wieczora wytrzyma...
Wiec jesli chcesz uzywac telefonu, a nie go aby w kieszeni trzymac to zastanow sie nad 5, bo tam z bateria juz zdecydowanie lepiej + leciutki w porownaniu do 4s, reszta na korzysc 4s xd

#367 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 lipca 2013 - 19:46

-Apple wspiera iPhone do 3 generacji po wyjściu najnowszego. Oznacza to tyle, że jak wyjdzie 5s/6 to wspierane będą 4s, 5, 5s/6
Jak wyszedł iPhone 5 wspierany był nawet 3gs w wielu przypadkach.

Jak wyjdzie 5S to 4'rka tez bedzie wspierana.

#368 Jorga

Jorga
  • 148 postów
  • SkądGrodzisk Mazowiecki, PL

Napisano 01 lipca 2013 - 20:53

Yaneek, też mieszkam w Grodzisku Mazowieckim! Kurde, może zamiast wchodzić w 4s/5 to po prostu kupię nówkę 4... Potrzebuję telefonu z dobrą baterią, do pisania smsów i rozmów jak i słuchania muzyki. Liczy się wykonanie.

#369 buziek

buziek
  • 5 postów

Napisano 04 sierpnia 2013 - 17:46

Witam. Zacznę od przywitania się, od jakiegoś czasu przeglądam Wasze forum, jednak sam teraz postanowiłem coś napisać. Mam dylemat podobny do autora wątku, iP4s czy iP5. Generalnie mam możliwość kupienia jednego i drugiego, nówka sztuka nierozfoliowane pudełka, różnica w cenie około 400zł. Problem jest tego typu, iż nie wiem na który się zdecydować. Po 1. 4s jest dłużej na rynku, a u mnie istnieje duże prawdopodobieństwo upadku telefonu, zatem 4s będzie na pewno tańszy w ewentualnej naprawie. Po 2. niepokoi mnie trochę fakt odchodzącej farby w iP5 oraz lubiący szwankować przycisk wake up/sleep. Z drugiej strony teraz mam HTC sensation xe które ma 4.3' więc nie chciałbym się przesiadać na mniejszy ekran niż 4' bo boje się, że 3.5' będzie już bardzo niewygodne - bardo dużo przeglądam neta. Poza tym 5 jest szybka, nowsza, bardziej mi się podoba z wyglądu. Niestety nie mam możliwości przetestowania jednej i drugiej wersji i porównania ich, dlatego mam do Was pytanie. Czy rzeczywiśćie piątka działa dużo szybciej niż 4s? Jak z wytrzymałością tych telefonów? Ja wiem, że to sprawa losowa, ale nie chciałbym telefonu który po jednym upadku nadaje się jedynie do serwisu. Poza tym jak to jest rzeczywiście z tą farbą w iP5? CZy ktoś z Was przesiadał się z telefonu z ekranem >4' na 3.5', ciężko się przyzwyczaić? Telefon ma przede wszystkim służyć do neta, smsy, dzwonienie oraz musi być hotspotem, czasami ale rzadko jakaś niewyamgająca gierka typu pasjans albo riddle that. Neta przeglądam bardzo bardzo dużo, więc bateria musi trzymać przynajmniej te 16 godzin przy mocnym eksploatowaniu przeglądarki, muzyki raczej nie słucham z telefonu. Wiem też, że niedługo ma być premiera nowego, jednak nie wiem czy mogę tyle czekać, bo mój obecny telefon jest w trakcie sprzedaży i a potem mogę mieć problem z kupcem :D No i kwestia kolejna, myślicie, że ceny 4s/5 dużo zjadą po premierze 5s/6? Jak Waszym zdaniem to może wygląć? Mam nadzieję, że mogę liczyć na szczerze i pomocne wypowiedzi posiadaczy obydwu modeli, a nie komentarze w stylu niech te wakacje się już kończą :D Po prostu jak wspomniałem, nie mam możliwości obcykania i obacania ich, dlatego pytam Was - użytkowników. PS. Nie posiadam małpy, tylko lustrzankę więc zdjęcia powinny być też całkiem przyzwoitej jakości - nie wiem jaka jest różnica aparatów w tych telefonach.

#370 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 sierpnia 2013 - 17:58

1. 5'tka nie jest duzo szybsza a juz na pewno nie sam system. 2. Posiadam telefony ekranami 4,7, 4.0 i 3,5 cala. 5 minut i sie czlowiek przyzwyczaja. Nie ma to wiekszego znaczenia. 3. Moja biala piatka siedzi pod foliami i bumperem takze od pol roku pozostaje w stanie menniczym. 4. Czas uzycia to okolo 6-7h. Srednio laduje co 2 dni. 5. Ceny drastycznie nie spadna. To jest proces liniowy, nie ma tak ze z dnia na dzien ceny leca w dol albo rosna. Wraz z kolejnyni plotkami ludzie pozbywaja sie starszych modeli, dlatego ceny osiagnely stabilny poziom (1200/1300 za 4S 16GB) i beda w tych granicach oscylowac jeszcze pare miesiecy. 5'tka natomiast bedzie taniec troche szybciej bo nadal jest bardzo droga (1800/1900 za 16GB).

#371 JaN008

JaN008
  • 284 postów

Napisano 04 sierpnia 2013 - 18:07

Wybór prosty - iP 5 przejrzyj ten wątek a znajdziesz odpowiedzi na te pytania. Odnośnie baterii 4s < 5, lecz nie licz, że jakiekolwiek smartphone wytrzyma 16 godzin przy włączonym ekranie. Odnośnie cen - prawdopodobnie piątka stanieje bardziej niż 4S.

#372 buziek

buziek
  • 5 postów

Napisano 04 sierpnia 2013 - 18:31

Co do baterii, dodam, że teraz mam tą sensację i generalnie ekran 4.3 cala, hardware mocniejszy niż iP4s np a bateria trzyma od 6-21-22 :) Homer, tylko właśnie to jest dla mnie kolejna kwestia. Z jednej strony z tym telefonem trzeba się obchodzić jak z jajkiem, poza tym dobry stan to potem lepsza sprzedaż, ale jakbyś kupił ferrari też byś je owinął folią żeby się nie porysowało? :) Po prostu w żaden sposób nie cieszyłbym oka faktem, że mam taki fajny telefon w bumperze i oklejony folią. Ew teraz jeszcze się zacząłem zastanawiać nad lekko używaną 4s a najwyżej w na zimę zmienić sobie na 5 jeśli coś byłoby nie tak. Edit. Homer, a spadały Ci juz iP? Często upadek to koniec ekranu/obudowy? Moja sensacja w zasadzie zna się lepiej z płytami chodnikowymi niż ja z ludźmi ze studiów :D

#373 szela_512

szela_512
  • 450 postów
  • SkądChoszczno , PL

Napisano 04 sierpnia 2013 - 19:25

Mi upadł 4S . Z wyskości 1m na beton - po przednim panelu .

#374 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 04 sierpnia 2013 - 20:16

Problem jest tego typu, iż nie wiem na który się zdecydować.

1. Co do kosztów napraw to nie wiem ale 4s ma z tyłu szkło więc może się rozbić przy upadku, 5 co najwyżej się porysuje.
2. Pewnie zależy od użytkowania ale fakt, że 4s łatwiej jest utrzymać w dobrym stanie wizualnym, w zasadzie wystarczy folia na plecki (one się łatwo rysują a to nie Gorilla). Ale jak jest spore ryzyko upadku to bumper przyda się do obydwu ;)
5 jest szybsza - tak jak pisał Homer w samym systemie tego praktycznie nie odczujesz ale strony www często chodzą wyraźnie lepiej, niedawno przesiadłem się z 4s na 5 i naprawdę to mnie zaskoczyło, sam myślałem, że różnica dotyczy głównie gier a jednak się myliłem.
Różnica w ekranach 3,5' a 4' nie jest specjalnie odczuwalna (przynajmniej z mojego punktu widzenia) ale 5 jest wyraźnie lżejsza i IMO lepiej leży w dłoni - ale to na pewno kwestia gustu. Zdjęcia robią raczej bardzo podobne, może 5 minimalnie lepsze ale nie powinno to wpływać na decyzje.
Patrząc na te zastosowania IMO zdecydowanie 5 będzie lepszym wyborem. Chociaż z drugiej strony, 400 zł różnicy robi swoje a niedługo powinien być 5s co na bank obniży ceny 5... a może lepiej wziąć 4s i za kilka miesięcy zmienić na 5s? :)

Pozdro, A.

#375 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 sierpnia 2013 - 20:16

Dla mnie wlasnie uzywanie telefonu z choc jedna skaza to jest dyskomfort psychiczny nie do przelkniecia. Folia i bumper to rozwiazanie pozwalajace nadal cieszyc sie wygladem telefonu. Telefon mi nie upadl ani razu. Skoro to jest jajko to sie z nim obchodze jak z jajkiem, chyba nie powinno to nikogo dziwic ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych