iPhone 4s czy iPhone 5 co kupić?
Napisano 09 kwietnia 2013 - 15:48

Napisano 09 kwietnia 2013 - 15:51
Kilka kluczowych na pewno, tak jak na iP4 z iOS 6 nie działa Siri, Nawigacja, FaceTime po 3G itp.To na IP 4s w iOS 7 mają nie działać jakieś funkcje?
Po prostu Apple skupia się na dopracowaniu i stabilności telefonu, a nie dodatkach takich jak aparat.chyba ktoś nie czytał tego co pisałam, że wylatuje z aparatem fotograficznym w pełnym wymiarze:
"Ja naprawdę rozumiem i nie wymagam by w telefonie był wpakowany aparat kompaktowy czy lustrzanka, ale wiele modeli telefonów ma już naprawdę technikę w sobie, a 8mln pixeli zobowiązuje chyba do czegoś! A nie robic coś na łapu capu. Bez urazy ale to już stara Nokia N95 miała nieco lepsze efekty w robieniu zdjęć niż 4s. Ja rozumiem, że płaci się za markę, bo Apple to Apple.. oczywiście ma inne zajebi*** funkcje, ale aparat w nim mógłby być bardziej dopracowany.."
Jak kolega Łukasz Ignacyk wspomniał istnieją DOBRE aparaty w telefonach, miałam w ręku Nokie Lumie 920 i HTC One i mają dobre aparaty w sobie, lepsze od Apple, dlatego ubolewam że taka marka jak Apple nie popracuję nad zmianą, ulepszeniem aparatu w środku.. wtedy jego inne funkcje oraz lepszy aparat to byłoby coś mega! Z tąd tacy ludzie jak ja mają dylemat do końca czy przestawić się na system iOS i iPhone'a czy zostać przy innych markach telefonu. Wyłącznie mam żal za to, że taka marka światowa i technologiczna jak Apple stawia prawie wszystko na sam system i szybsze zegary telefonu zapominając zawsze o dopieszczeniu aparatu.
Konkurencyjne firmy często odwrotnie, przez co wiele telefonów ma dobry aparat ale potrafi się wieszać kilka razy dziennie.
Gdzieś tak od rana do wieczora, przy intensywnym użytkowaniu pół dnia wytrzyma, albo 4-5 godzin przeglądania internetu.A chciałabym zapytać jeszcze jak przy nieco intensywniejszym używaniu sprawuje się bateria w 4s?
Pewnie dodadzą, premiera spodziewana jest w czerwcu, więc zamiast kupować stary model lepiej poczekać na nowy.hmm a iphone 5s ma mieć stabilizację obrazu? :-) to ja w takim razie na pewno nie wezmę 5-tki, co najwyżej teraz 4s do tego czasu jak wyjdzie 5s i troszkę stanieje. są już jakieś wieści kiedy 5s ma mieć premierę?
Napisano 09 kwietnia 2013 - 18:32
Napisano 09 kwietnia 2013 - 19:33

Napisano 10 kwietnia 2013 - 11:27

Napisano 10 kwietnia 2013 - 13:25
Napisano 10 kwietnia 2013 - 17:19

Napisano 10 kwietnia 2013 - 17:42

Napisano 13 kwietnia 2013 - 22:20
Na iP 4 nie włączysz SIRI (nie mówię o iP z jailbreake).To na IP 4s w iOS 7 mają nie działać jakieś funkcje?
Napisano 13 kwietnia 2013 - 23:01
Więc anodyzowane alu się ściera i efekt jest paskudny.
Ja nie mam z tym problemu (noszony normalnie, bez case i jakichkolwiek dodatkow).
Napisano 15 kwietnia 2013 - 11:32

Napisano 15 kwietnia 2013 - 12:09
ciekawi mnie jedynie jaka będzie 5s, ale chyba jak każdego
Pewnie wygląd się nie zmieni tylko dodadzą aparat 13 Mpix z OIS, iRadio, NFC, WiFi 802.11ac, może ładowanie indukcyjne.
Napisano 15 kwietnia 2013 - 12:33
Pewnie wygląd się nie zmieni tylko dodadzą aparat 13 Mpix z OIS, iRadio, NFC, WiFi 802.11ac, może ładowanie indukcyjne.
Ja mam nadzieje iz kazdy z wymienionych funkcji, znajdzie sie w kolejnym modelu iP;) Inaczej konkurencja zacznie sie oddalac a Apple zostanie z tylu. Brakuje mi np. NFC z funkcja szybkiego przesylu plikow (muzycznych, zdjec etc.)
Napisano 15 kwietnia 2013 - 12:56
Ja mam nadzieje iz kazdy z wymienionych funkcji, znajdzie sie w kolejnym modelu iP;) Inaczej konkurencja zacznie sie oddalac a Apple zostanie z tylu. Brakuje mi np. NFC z funkcja szybkiego przesylu plikow (muzycznych, zdjec etc.)
Taa nawet jak się pojawi to tylko pomiędzy urządzeniami iOS. Przecież NFC wykorzystuje do przesyłu bluetooth, który jak wiemy w iOS jest zablokowany

Napisano 15 kwietnia 2013 - 13:02
Taa nawet jak się pojawi to tylko pomiędzy urządzeniami iOS. Przecież NFC wykorzystuje do przesyłu bluetooth, który jak wiemy w iOS jest zablokowany
- czyli nawet jak się pojawi to otrzymamy wykastrowane NFC, no ale w końcu będzie to iNFC
Moze byc nawet miedzy urzadzeniami z iOS;)
Napisano 15 kwietnia 2013 - 14:39
Przecież NFC wykorzystuje do przesyłu bluetooth, który jak wiemy w iOS jest zablokowany
No chyba źle wiemy... Wifi Direct a nie Bluetooth. Bluetooth nie nadaje sie do przesylania plikow o wspolczesnych rozmiarach bo jest za wolny, wolniejszy niz net w niektorych telefonach.
W iOS nic poza PDF'ami, zdjeciami, kontaktami i wydarzeniami w kalendarzu raczej nie ma do dzielenia. Smutna prawda moze byc taka, ze nawet jak NFC wejdzie to bedzie ograniczone jedynie do Passbook'a.
Napisano 15 kwietnia 2013 - 16:28
Napisano 15 kwietnia 2013 - 20:16
No chyba źle wiemy... Wifi Direct a nie Bluetooth. Bluetooth nie nadaje sie do przesylania plikow o wspolczesnych rozmiarach bo jest za wolny, wolniejszy niz net w niektorych telefonach.
W iOS nic poza PDF'ami, zdjeciami, kontaktami i wydarzeniami w kalendarzu raczej nie ma do dzielenia. Smutna prawda moze byc taka, ze nawet jak NFC wejdzie to bedzie ograniczone jedynie do Passbook'a.
"NFC and Bluetooth are both short-range communication technologies that are integrated into mobile phones. As described in technical detail above, NFC operates at slower speeds than Bluetooth, but consumes far less power and doesn't require pairing.[34]
NFC sets up more quickly than standard Bluetooth, but has a lower transfer rate than Bluetooth low energy. With NFC, instead of performing manual configurations to identify devices, the connection between two NFC devices is automatically established quickly: in less than a tenth of a second. The maximum data transfer rate of NFC (424 kbit/s) is slower than that of Bluetooth V2.1 (2.1 Mbit/s). With a maximum working distance of less than 20 cm, NFC has a shorter range, which reduces the likelihood of unwanted interception."
Wychodzi zatem, że NFC jest wolniejsze niż BT.
Ponadto NFC używa zarówno WiFi Direct do wysyłania plików jak i Bt - ma tutaj wpływ kilka kwestii. Co do tego, że bt jest wolny to racja i tylko wifi direct ma swoje zastosowanie w tym przypadku. Zresztą przesyłanie plików przy użyciu NFC to tylko jedno z jego wielu zastosowań - moim zdaniem akurat najmniej przydatne - konieczność miziania sprzętu

Napisano 16 kwietnia 2013 - 08:47
Napisano 16 kwietnia 2013 - 09:43
Napisano 16 kwietnia 2013 - 11:36
Nowy iPhone 5 bez abonamentu kosztuje 2500-2700zł ... :/Nie lepiej sprzedać 4S dołożyć te 570zł czy nie wiele więcej i kupić iPhone 5 na aukcji internetowej? Wtedy będziesz mógł podpisać tańszą umowę na tylko 12 miesięcy. Jak wyjdzie nowszy iPhone będziesz mógł postąpić podobnie.
Ta oferta w Orange to żadna okazja, robi z Ciebie niewolnika na 2 lata a nowy iPhone i tak wychodzi co roku.
Napisano 16 kwietnia 2013 - 11:43
Napisano 16 kwietnia 2013 - 12:55
"NFC and Bluetooth are both short-range communication technologies that are integrated into mobile phones. As described in technical detail above, NFC operates at slower speeds than Bluetooth, but consumes far less power and doesn't require pairing.[34]
NFC sets up more quickly than standard Bluetooth, but has a lower transfer rate than Bluetooth low energy. With NFC, instead of performing manual configurations to identify devices, the connection between two NFC devices is automatically established quickly: in less than a tenth of a second. The maximum data transfer rate of NFC (424 kbit/s) is slower than that of Bluetooth V2.1 (2.1 Mbit/s). With a maximum working distance of less than 20 cm, NFC has a shorter range, which reduces the likelihood of unwanted interception."
Wychodzi zatem, że NFC jest wolniejsze niż BT.
Ponadto NFC używa zarówno WiFi Direct do wysyłania plików jak i Bt - ma tutaj wpływ kilka kwestii. Co do tego, że bt jest wolny to racja i tylko wifi direct ma swoje zastosowanie w tym przypadku. Zresztą przesyłanie plików przy użyciu NFC to tylko jedno z jego wielu zastosowań - moim zdaniem akurat najmniej przydatne - konieczność miziania sprzętuPrawie jak kiedyś irda
Jeżeli chodzi o funkcje o nazwie Android Beam (lub u samsunga S-Beam) to tam NFC służy tylko to "sparowania" urządzeń poprzez zetknięcie się pleckami. Po sparowaniu plik leci już po wifi direct i można telefony oddalić od siebie. Po wifi transfery mogą być rzędu 75-150mbps (10-20MBps) a teraz nawet więcej bo kilka smartfonów ma już WiFi AC.
Napisano 18 kwietnia 2013 - 23:43
Za 2300 można znaleźć nowego 16 GB, bez simlocka z polskiej dystrybucjiNowy iPhone 5 bez abonamentu kosztuje 2500-2700zł ... :/

Napisano 19 kwietnia 2013 - 07:09
Za 2300 można znaleźć nowego 16 GB, bez simlocka z polskiej dystrybucji
A za nówkę 4s 16 gb simlock free wołają, aż 1900zł :/
Aż tyle i tylko tyle.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych