Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 - problemy wieku dziecięcego.

• This topic is locked This topic is locked
1451 replies to this topic

#176 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 01 October 2012 - 22:26

I mamy odpowiedz Apple. Po prostu to naturalne i źle trzymasz iPhona.
Purple Lens Flare Problem Occurs Because You’re Holding Your iPhone 5 Wrong, Apple Says | Cult of Mac

#177 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 01 October 2012 - 22:36

Przeciez to oczywiste ze flary lapie sie wtedy gdy zrodlo swiatla znajduje sie pod kątem. Do tego nie potrzeba opinii Apple. Czego sie spodziewales po ich reakcji? Ze zmienia szafirowe szklo na jakies inne? ;) Do fotografii sluza lustrzanki, do cykania fotek na instagrama czy fejsa wystarczy iPhone 5 z flarą :mrgreen:

#178 extor

extor
  • 318 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 02 October 2012 - 07:29

To prawda wystarczy lekko inny kat i nie mamy juz flary. Mnie osobiscie to nie przeszkadza bo do zdjec mam lustrzanke a aparat w iPhone'ie wykorzystuje jedynie wtedy kiedy nie mam przy sobie lustrzanki np. kiedy wychodze na impreze ze znajomymi. Tak jak to napisal kolega @czacha aparat w iP5 wystarcza aby zrobic fotke i wrzucic na na jakis serwis spolecznosciowy.

#179 andmisz

andmisz
  • 77 posts

Posted 02 October 2012 - 08:20

Do problemów z iP5, ale i ze wszystkimi urządzenia na iOS-ie 6, trzeba chyba dorzuć problem z autojasnością. Ekran się po prostu nie ściemnia po spadku natężenia zewnętrznego oświetlenia, a czasem się ma wrażenie, że pętla regulacji jasności jest na sprzężeniu zwrotnym dodatnim, a nie ujemnym. Poza tym dawniej regulacja jasności odbywała się w obrębie ustawienia suwaka, które wyznaczało jej dynamikę. Teraz autojasność sama jeździ suwakiem, na dodatek tylko w górę. To ewidentny bug iOS-a 6.

To bardzo dziwne, u mnie na 4S i iOS6 funkcja autoregulacji jasności działa wyśmienicie, może nawet lepiej, niż przedtem.
Natomiast opisywany wyżej problem miałem o dziwo na iPadzie z iOS 5.x.

#180 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 02 October 2012 - 08:39

Natomiast opisywany wyżej problem miałem o dziwo na iPadzie z iOS 5.x.

Ja mam tak w Nexusie 7 i zastanawiam się czy to wada czujnika.

---------- Wpis dodano o 09:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:35 ----------

Czego sie spodziewales po ich reakcji?

Nie miałem żadnych sprecyzowanych oczekiwań. Tylko badam problemy bo sam chciałbym mieć iP5 bez wad.

---------- Wpis dodano o 09:39 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:37 ----------

Do problemów z iP5, ale i ze wszystkimi urządzenia na iOS-ie 6, trzeba chyba dorzuć problem z autojasnością. Ekran się po prostu nie ściemnia po spadku natężenia zewnętrznego oświetlenia

Inni Koledzy też to mogą potwierdzić? Może masz wadliwy czujnik.

#181 andmisz

andmisz
  • 77 posts

Posted 02 October 2012 - 08:45

Ja mam tak w Nexusie 7 i zastanawiam się czy to wada czujnika.
(...)
Inni Koledzy też to mogą potwierdzić?

Bardzo możliwe z tym czujnikiem. Najpierw miałem iPada 1, potem kupiłem 4S i byłem bardzo zaskoczony, że ta funkcja potrafi tak dobrze działać. Wcześniej na iPadzie celowo ją wyłączałem, bo była denerwująca. Występował właśnie ten problem z "zakleszczaniem się" jasności na wysokim poziomie, a potem w nocy nieprzyjemnie świecił po oczach (szczególnie mnie to denerwowało podczas jazdy w nocy, gdy od światła lampy ulicznej potrafił nagle rozbłysnąć do niekomfortowego poziomu, a potem tak zostawał).

#182 tmb

tmb
  • 119 posts

Posted 02 October 2012 - 09:24

Inni Koledzy też to mogą potwierdzić? Może masz wadliwy czujnik.

Autojasność działała na tym samym iPadzie pod iOS-em 5 rewelacyjnie - więc to nie czujnik. Schrzaniło się po up-ie do 6.
Wielu ludzi narzeka na to:
iPad 3 issues with iOS 6 - MacRumors Forums
https://discussions....tart=0&tstart=0
https://discussions....tart=0&tstart=0

Ale podobno jest to związane z tym, że teraz ta funkcja działa inaczej:
How to Fix The Auto Brightness Feature on iOS 6

Jeszcze potestuję, ale jak po upgradzie poszedłem do jasno oświetlonego pomieszczenia i suwak jasności poszedł mi na maksimum, a potem, w ciemniejszym pomieszczeniu, nie zszedł mi z powrotem do pierwotnego poziomu, wkurzyłem się - bo autobrightness na iOSie 5 działał super. No, może oprócz tego, że lockscreen był zawsze jasny po wybudzeniu, dopiero potem się ściemniał.

#183 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 02 October 2012 - 10:29

Widzę, że mój iP4S na nowym iOS też ma problem z czujnikiem.

#184 andmisz

andmisz
  • 77 posts

Posted 02 October 2012 - 10:46

Po przeczytaniu tego linku:
How to Fix The Auto Brightness Feature on iOS 6
wdaje mi się, że może coś w tym być. Miałem ustawioną jasność na niski poziom i może dlatego to u mnie dobrze działa. Sprawdzę wieczorem.

#185 kusiek

kusiek
  • 832 posts

Posted 02 October 2012 - 10:59

iPad z iOS6 działa jak na filmie :)

#186 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 02 October 2012 - 10:59

U mnie na 4S to nie działa.

#187 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 02 October 2012 - 11:02

U mnie regulacja jasnosci w iOS dzialala zarowno na iP4 jak i na nowym iPadzie .. i dziala rowniez na iP5. Jasnosc mam ustawiona na 1/5 i wlaczona automatyczna regulacje.

#188 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 02 October 2012 - 11:40

Fiolet na zdjęciach jest czymś tak naturalnym, jak konieczność trzymania telefonu w określony sposób, by nie gubił zasięgu :)

Problem z fioletową poświatą w iPhone 5? Apple radzi: nie celuj aparatem w słońce - Artykuły - Chip.pl

#189 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 02 October 2012 - 12:43

[* NEUTRALNE *]
* mapy nawigacja: testowałem nawigację turn-by-turn i tras nie wyznaczał optymalnie, Np. w miejscu gdzie zwykły GPS pokazywał skręt w lewo, iPhone kazał mi jechać jeszcze 100m do przodu, zrobić nawrotkę na skrzyżowaniu, wrócić z drugiej strony i dopiero skręcić w prawo)

To ficzer! Niektórzy (dwie moje koleżanki) autentycznie odczuwają paniczny lęk przed skręcaniem w lewo bo często trzeba przemknąć pomiędzy jadącymi samochodami a jak robi się to niezdarnie to ogon trąbi :)

#190 SavvaS

SavvaS
  • 277 posts
  • SkądOlsztyn, Poland

Posted 02 October 2012 - 14:51

Jak u Was z bateria?Ja mam zainstalowane gg/skype/facebook(wlaczone powiadomienia), te aplikacje korzystaja z 3g.Czy to mozliwe zeby aparat trzymal mi tylko jeden dzien?

#191 dmxzor

dmxzor
  • 234 posts

Posted 02 October 2012 - 16:47

ofc. . // u mnie jasnosc dziala idealnie. .// tak samo nie mam fioletowego shitu przy robieniu zdjec pod slonce, dobra sztuak

#192 extor

extor
  • 318 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 02 October 2012 - 16:56

Wylacz 3G to bateria bedzie ci trzymac 2-3dni. Powiadomienia, iMessage, Mail bardzo dobrze dzialaja na EDGE. Ja wylaczam 3G kiedy nie potrzebuje szybkiej transmisji danych a telefon mam w kieszeni. Kiedy chce wejsc na facebooka czy na jakas strone to wlaczam 3G dla szybszego zaladowania. Przy EDGE bateria spada ok 1-1,5% na godzine tak wiec nie jest to duzo natomiast przy 3G zapewne bylo by to wiecej. Wczoraj po 15h od odlaczenia od ladowarki i sredniego uzywania telefonu w wiekszosci na EDGE (rozmowy/smsy) a czesc po 3G (internet) mialem 56% baterii tak wiec uwazam to za bdb wynik

#193 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 02 October 2012 - 17:31

U mnie regulacja jasnosci w iOS dzialala zarowno na iP4 jak i na nowym iPadzie .. i dziala rowniez na iP5. Jasnosc mam ustawiona na 1/5 i wlaczona automatyczna regulacje.

Dokładnie tak samo, po instalacji iOS6 nie zmieniałem ustawienia jasności jest na 1/5 i działa prawidłowo na 4S jak i iPadzie (retina).
Podobno użytkownicy Sony też tak mają, a Sony dostarcza aparaty do iPhone'a.

#194 SavvaS

SavvaS
  • 277 posts
  • SkądOlsztyn, Poland

Posted 02 October 2012 - 17:41

niestety po w moim iphonie występuję ten błąd
BIG iPhone 5 Screen Issue/Problem -Flickering Color Display- - YouTube
też tylko gdy robię coś w appstorze.
Software czy hardware (i wymiana)?

Mam to samo i tylko w appstore.Chyba wina lezy po stronie software...

#195 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 02 October 2012 - 20:28

tak samo nie mam fioletowego shitu przy robieniu zdjec pod slonce, dobra sztuak

To dobrze wiedzieć, że można trafić taką.

---------- Wpis dodano o 20:00 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:59 ----------

Podobno użytkownicy Sony też tak mają, a Sony dostarcza aparaty do iPhone'a.

Sony do 4S też dostarcza.

---------- Wpis dodano o 21:28 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:00 ----------

Jeszcze w sprawie aparatu. Fajny test i o halo cisza.
iPhone 4S & 5 Camera Test – Part 2 | WhistleOut Blog

#196 iBor

iBor
  • 226 posts

Posted 02 October 2012 - 21:37

Czy można wymienić ajfona (kupionego w AOS) tylko ze względu na efekt fioletowej flary? Nie mam jeszcze ale pytam z ciekawości ;)

#197 mar99

mar99
  • 829 posts
  • SkądKraków

Posted 02 October 2012 - 21:42

Zapewne tak :)

#198 iBor

iBor
  • 226 posts

Posted 02 October 2012 - 21:47

Zapewne tak :)

zapewne to wiesz.... :D jes or noł

#199 soczekpl

soczekpl
  • 3288 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 02 October 2012 - 21:50

Nie wiadomo, ale prawdopodobnie tak. Zawsze możesz oddać do 10 czy 14 dni.

#200 mar99

mar99
  • 829 posts
  • SkądKraków

Posted 02 October 2012 - 21:52

zapewne to wiesz.... :D jes or noł

Pierwszą wymianę masz na pewno bez podania przyczyny (choć zazwyczaj jest przyczyna). Później pytają co jest nie tak i ewentualnie odsyłają do najbliższego autoryzowanego serwisu w celu zdiagnozowania usterki.

Przerabiałem kilkanaście razy z iPadem.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users