Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 - problemy wieku dziecięcego.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1451 odpowiedzi w tym temacie

#151 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 27 września 2012 - 19:31

Czy ktoś z forum, kto posiada iP5 może potwierdzić/obalić problem z "purple halo"?

Co ci po paru iphonach z Polski... tak - problem występuje ogólnie na świecie, szafir ponoć występuje w różnych kolorach - nie podano na razie, czy problem dotyczy wszystkich, czy tylko niektórych iphonów - ale wada jest możliwa w ip5, w 4s nie!

crisco - to samo jest wątkami o iOS6 - jest szesnaście wątków, plus jeszcze dwadzieścia wątków o mapach... Bardzo dziwne, że moderatorzy nie mają tradycji scalania takich samych wątków w jeden...

#152 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 września 2012 - 19:37

Co ci po paru iphonach z Polski... tak - problem występuje ogólnie na świecie, szafir ponoć występuje w różnych kolorach - nie podano na razie, czy problem dotyczy wszystkich, czy tylko niektórych iphonów - ale wada jest możliwa w ip5, w 4s nie!.

Tyle to ja też wiem, dlatego chciałem się dowiedzieć czy u posiadaczy nowego iP na forum też występuje.

#153 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 27 września 2012 - 19:39

szafir ponoć występuje w różnych kolorach -
crisco - to samo jest wątkami o iOS6 - jest szesnaście wątków, plus jeszcze dwadzieścia wątków o mapach... Bardzo dziwne, że moderatorzy nie mają tradycji scalania takich samych wątków w jeden...

Ale chyba ujawnia się to tylko w zdjęciach pod słońce, których ja raczej nie wykonuje. Co do porządku na forum to faktycznie scalenie tematów by się przydało bo wraz z premierą iP5 będziemy zapewne sporo pisać.

#154 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 27 września 2012 - 20:14

OK. Temat przeszedł do "problemów" i go podkleiłem. Zmieniłem też tytuł na bardziej ogólny. Jeśli ktoś ma sugestie, to piszcie.

#155 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 27 września 2012 - 22:17

Gość miał problem i wymienił. Dostał odrapanego i z kurzem pod soczewką. Ale się cieszy.
https://discussions....tart=0&tstart=0

#156 xtek

xtek
  • 172 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 września 2012 - 22:42

Czy ktoś z forum, kto posiada iP5 może potwierdzić/obalić problem z "purple halo"?

Problem "purple halo" jest w duzej mierze wymyslony przez jedna osobe - Kaido z tego forum:

iPhone 5 defective camera thread (purple flare) - AnandTech Forums

A pozniej juz wszyscy podchwycili, bo teraz taki sezon na wynajdywanie "usterek". Polecam lekture tego tematu - podsumowujac - wszystkie aparaty maja cos takiego w specyficznych warunkach. Gosc po prostu nie ma pojecia o robieniu zdjec.

A z ciekawostek polecam piekny filmik:

;)

#157 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 27 września 2012 - 22:44

Gosc po prostu nie ma pojecia o robieniu zdjec.

Ale w tych samych warunkach zdjęcia z 4S były pozbawione przebarwień, jak to wytłumaczyć?

#158 xtek

xtek
  • 172 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 września 2012 - 22:52

Ale w tych samych warunkach zdjęcia z 4S były pozbawione przebarwień, jak to wytłumaczyć?

Przejrzyj temat dokladnie a nie opieraj sie na jednym zdjeciu (pewnie piszesz o tym gdzie jest 5, 4S i Nikon) - zauwaz, ze ujecie z 5 jest INNE (popatrz na drzewo). Wystarczyloby zeby ujecie bylo takie jak w 4S i tez nie byloby problemu. W takim wypadku nawet pol centymetra robi roznice. Zacznij od ostatniej strony tego tematu, do ktorego dalem link - tam goscie wrzucali identyczne ujecia z 4S i 5 i 4S tez mial halo - tak po prostu dziala optyka i od tego sie nie ucieknie. Jeden gosc nakreca nieistniejacy problem.

#159 tmb

tmb
  • 119 postów

Napisano 27 września 2012 - 22:52

Gość miał problem i wymienił. Dostał odrapanego i z kurzem pod soczewką. Ale się cieszy.
https://discussions....tart=0&tstart=0

Dobre! I konkluzja, że Apple ma problem z kontrolą jakości. Tak jak już pisałem: ci co nie wymieniali, będą utrzymywać, że to przypadki jednostkowe, ci co wymieniali, nie uwierzą w istnienie ideałów.

Ciekawe jest też to: How Apple Tracks Your iPhone Through Foxconn | Cult of Mac

65% Fail :)

W artykule zażółcenia wymieniają we wstępie wśród typowych przypadłości matryc.

#160 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 27 września 2012 - 23:01

Ok, ale na tej fotce nie wiem skąd to halo.
https://twitter.com/...9623680/photo/1

#161 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 28 września 2012 - 00:55

Ok, ale na tej fotce nie wiem skąd to halo.
https://twitter.com/...9623680/photo/1

Dlaczego nie skomentujesz filmu ktory byl wklejony pare postow wczesniej? ;) Podrzuce raz jeszcze link bo moze przeoczyles ;)
http://vimeo.com/50082473

#162 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 28 września 2012 - 05:36

Dlaczego nie skomentujesz filmu ktory byl wklejony pare postow wczesniej? ;) Podrzuce raz jeszcze link bo moze przeoczyles ;)

Film, już widziałem szybciej i robi wrażenie. Jednak był obrabiany i z tego tytułu ciężko ocenić jednoznacznie.

#163 extor

extor
  • 318 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 29 września 2012 - 13:25

Ja dzis kupilem iPhone 5 w PLAY oczywiscie czarny gdyz bialy niestety nie powalal a czarny naprawde elegancki i solidnie wykonany. Co do wad produkcyjnych nie bylo ich w moim modelu tzn. zero rys czy uszczerbkow na obudowie czy tez plam i bombli na wyswietlaczu. Co do szybkosci to jest ogrona roznica miedzy 4 a 5. Wykonalem maly test z kumplem ktory ma iPoda Touch 4gen a mianowicie czas uruchomienia. iPhone 5 oczywiscie go wygral ale zaskoczeniem bylo to ze iPod uruchomil sie troche pozniej a iPhone 4 potrzebowal jeszcze troche czasu. Co do glosnika do rozmow to podczas pierwszego polaczenia musialem go przyciszyc bo naprawle ladnie glosno slychac naszego rozmowce a nawet troche zaglosno. Mikrofony tez dobrze dzialaja gdyz rozmowca wyraznie mnie slyszal. Glosnik na dole rowniez gra glosniej niz ten w 4. Co do wyswietlacza widac wieksze nasycenie barw ale pozywtywnym tego slowa znaczeniu. Nie sa to to kolory przesycone i nienaturalne jak w przypadku Super AMOLEDow w Samsungach. Jezeli chodzi o wymiary kwestia przyzwyczajenia sie do dluzszego ekranu. Jezeli chodzi o mnie to nie mam najmniejszego problemu z tym aby kciuk dosiegnal z dolnej krawendzi pod gorna. Nowe sluchawki duzo lepiej odtwarzaja muzyke. Lepszy bas jak i czystosc czy tez sama glosnosc muzyki. Aparat robi ladne zdjecia ale wiadomo nie zastapi on nam lustrzanki ale nie zawsze ja mamy przy sobie wiec jezeli chcemy uchwycic jakis moment jak najbardziej powinien nam wystarczyc. Na razie same plusy poczekam kilka dni, tygodni i bede mogl wtedy powiedziec cos wiecej a dokladniej jak to wyglada z czasem. Edit: Podczas odtwarzania kopii z iPhone 4 za pomoca iCloud pojawil sie maly blad ktory uwiecznilem na zrzutach [ATTACH=CONFIG]11810[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]11811[/ATTACH]

#164 merbb

merbb
  • 20 postów

Napisano 29 września 2012 - 18:54

[CIACH]

Twój wpis został usunięty jako zupełnie niezwiązany z tematem wątku. renqien

#165 wulkan

wulkan
  • 35 postów

Napisano 30 września 2012 - 09:37

Extor-> Moje gratulacje! Nareszcie ktoś opisał to, co chciałem przeczytać!
Ja czatuję na wersję 64GB, ale chyba jednak białą. Czarna może i jest elegancka, ale czy nie uważasz, że jest za smutna (grobowa wręcz)?
Polecam słuchawki Bowers & Wilkins C5. Wtedy dopiero zobaczysz, co to jest dobry dźwięk:wink:

#166 dmxzor

dmxzor
  • 234 postów

Napisano 30 września 2012 - 10:03

A-Jays Four to są słuchawki, tymbardziej, że tworzone pod iPhona, ten mięsisty basik <3 .// Ja czatuję na 16GB białego :D Idę dziś do orange jakiegoś w Wwa i liczę, że czegoś się dowiem :)

#167 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 30 września 2012 - 19:08

Przez przypadek znalazłem filmik ruskiego testu iPhona 5.

#168 extor

extor
  • 318 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 01 października 2012 - 07:18

iPhone 5 inaczej wyswietla nazwe operatora w roamingu krajowym. W iPhonie 4 kiedy przelaczal to mialem napis PLAY, Plus lub Orange PL, teraz jest zawsze PLAY a w nawiasie pojawia sie nazwa operatora ktory udostepnia nam zasieg np. PLAY (Plus) jak na zalaczonym zrzucie. Nie wiem czy to samo jest na 4S ale na 4 nie bylo nawet na iOS 6.0. [ATTACH]11817[/ATTACH]

#169 bartek_K

bartek_K
  • 2 postów

Napisano 01 października 2012 - 08:10

niestety po w moim iphonie występuję ten błąd
[url=http://www.youtube.com/watch?v=ss689rhMeiI]BIG iPhone 5 Screen Issue/Problem -Flickering Color Display- - YouTube[/url]
też tylko gdy robię coś w appstorze.
Software czy hardware (i wymiana)?

#170 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 01 października 2012 - 08:25

Możesz wgrać na nowo iOS. Jeśli nic to nie da, wówczas oddaj do wymiany.

#171 Sebol

Sebol
  • 501 postów

Napisano 01 października 2012 - 08:27

skoro zachowuje się tak jedynie w App Store to raczej błąd software'owy

#172 falkon

falkon
  • 52 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 01 października 2012 - 09:30

Po 3 dniach użytkowania:

[+ PLUSY +]
+ subiektywnie lepszy design telefonu wersja czarna (biały miałem okazję trzymać w ręku i zupełnie mi się nie podoba może dlatego że nie jest monolitem - wyraźny podział między białą i szarą obudową oraz czarnym ekranem)
+ zauważalnie cieńszy i lżejszy
+ bogatsze kolory (soczystsze barwy i "czarna czerń")
+ demon szybkości (absolutnie żadnych lagów animacji w systemie i aplikacjach firm trzecich)
+ dźwięk w słuchawkach EarPods jest lepszy (bogatsze basy, lepiej ukierunkowany dźwięk, lepiej izolujący szumy otoczenia)

[- MINUSY -]
- słuchawki tak samo potrafią wypaść z uszu podczas ruchu jak poprzednie
- problem Purple Halo u mnie występuje (załaczniki: lewy iPhone 4, prawy iPhone 5) i naprawdę jest irytujący

- pojawił się też problem z artefaktami na klawiaturze (poziome linie iPhone 5 users complain of static lines on keyboard | Apple - CNET News)
- przejściówka jest konieczna jeśli nie chce się ze sobą zabierać wszędzie kabelka
- bateria nie zachwyca: wystarczyła na 6-7h zabawy pierwszego dnia (najwięcej użytkowany), 2 i 3 dzień to średnio 12-14h

[* NEUTRALNE *]
* mapy nawigacja: testowałem nawigację turn-by-turn i tras nie wyznaczał optymalnie, Np. w miejscu gdzie zwykły GPS pokazywał skręt w lewo, iPhone kazał mi jechać jeszcze 100m do przodu, zrobić nawrotkę na skrzyżowaniu, wrócić z drugiej strony i dopiero skręcić w prawo)
* modele 3D nie działają w PL - to tylko zbędny gadżet jak dla mnie
* mapy są uboższe w dane, ale póki co mi to bardzo nie przeszkadza.

#173 tmb

tmb
  • 119 postów

Napisano 01 października 2012 - 10:20

Po 3 dniach użytkowania:

[(...)

Dzięki za rzeczową recenzję - dużo nią wniosłeś i o to właśnie chodzi. Czekamy na kolejne.

Szczególnie dotyczące pierwszych sztuk z AOS.

---------- Wpis dodano o 11:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:41 ----------

Do problemów z iP5, ale i ze wszystkimi urządzenia na iOS-ie 6, trzeba chyba dorzuć problem z autojasnością. Ekran się po prostu nie ściemnia po spadku natężenia zewnętrznego oświetlenia, a czasem się ma wrażenie, że pętla regulacji jasności jest na sprzężeniu zwrotnym dodatnim, a nie ujemnym. Poza tym dawniej regulacja jasności odbywała się w obrębie ustawienia suwaka, które wyznaczało jej dynamikę. Teraz autojasność sama jeździ suwakiem, na dodatek tylko w górę. To ewidentny bug iOS-a 6.

Tu jeden z filmików: Apple iPhone 5 Ambient Light Sensor Problem - YouTube

#174 minimal-x

minimal-x
  • 149 postów

Napisano 01 października 2012 - 14:41

Nie wiem czy było gdzieś... więc piszę
poniżej tymczasowe rozwiązanie problemu z mapami google :)

•• Mapy Google | Jak dodać skrót do ekranu domowego do Map Google w IOS 6?

#175 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 01 października 2012 - 17:46

- problem Purple Halo u mnie występuje

A czy są jakieś iP5 bez tego efektu?

---------- Wpis dodano o 18:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:08 ----------

Tu tego efektu nie ma. Więc może nie u wszystkich jest.
http://mashable.com/.../#91935Lowlight

---------- Wpis dodano o 18:46 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:31 ----------

iPhone 5 Photo Sample | Flickr - Photo Sharing!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych