iPhone 5 - problemy wieku dziecięcego.
Napisano 15 grudnia 2012 - 14:20
https://discussions....tart=0&tstart=0
Moje iP5 mają karty wifi od:
- iP5 64gb - od Logital Co. Limited - wifi działa na WPA-2 ale ma słabszy zasięg od mojego iP4 i często zrywa połączenie,
- iP5 32gb - od Apple Manufactured - wifi w ogóle nie łączy się z routerem przy ustawieniach zabezpieczeń WPA, WPA2, natomiast bez problemu łączy się przy WEP z kluczem 128bit oraz z siecią bez zabezpieczeń,
karty wifi, które nie sprawiają żadnych problemów z połączeniem przy WPA, WPA-2są od Intel Manufactured.
Producenta karty wifi zainstalowanej w iPhonie można sprawdzić na tej stronie wpisując tylko 4 pierwsze cyfry adresu mac karty:
http://www.hwaddress.com/?q=40%3AB3
Na stronie Apple w dziale iP5 > support > problemy z wifi, podają informację, że nie powinno się stosować szyfrowania WEP ze względu na to, że jest już przestarzały i wręcz zakazany do stosowania w nowych urządzeniach sieciowych.
Napisano 15 grudnia 2012 - 14:27
Mam iP5 64GB Black od tygodnia i niestety mam wrażenie, że wifi w tej konkretnej sztuce słabo ściąga i ma dużo gorsze transfery niż w 4-ce. Stojąc w tym samym miejscu z iP4 i iP5 na 4-ce mam dwie kreski i wifi śmiga pięknie a niestety na 5-ce 64gb tylko jedna kreska, co chwilę gubi zasięg i wyrzuca komunikat o braku możliwości odświeżenia.
A dzisiaj kolejny zonk. Uruchamiałem żonie białego iP5 32GB i niestety z nim jest jeszcze gorzej z WiFi. W ogóle nie ma szans na połączenie się z siecią przy zabezpieczeniach WPA, WPA-2 :sad: Musiałem zejść z poziomem zabezpieczeń do zwykłego WEP aby iP5 32gb połączył się z siecią. Masakra jakaś, sprzęt niby najwyższej półki a taki przypał. Nie wyobrażam sobie abym w firmie też miał schodzić z zabezpieczeniami do WEP'a :x
Wieczorem będę odpalał też białą 32gb córy i ciekawe czy będzie to samo.
U mnie wifi też działa bez problemu na WPA-2, ale z szyfrowaniem AES
Napisano 15 grudnia 2012 - 14:50
Napisano 15 grudnia 2012 - 15:04
Napisano 15 grudnia 2012 - 15:17
Producenta karty wifi zainstalowanej w iPhonie można sprawdzić na tej stronie wpisując tylko 4 pierwsze cyfry adresu mac karty:
Hardware Address (MAC Address) Lookup :: Search by hardware address
Napisano 15 grudnia 2012 - 15:18
Napisano 15 grudnia 2012 - 16:12
Witam ja juz mam swojego iphona 2 miesiac i wszystko gra.
zauwazylem ze przycisk sleeping lekko ale to leciutko lata, natomiast 3 razy sie juz zdarzylo ze iphone sie sam zrestartowal, mial kots taki przypadek???
Mój 4S też czasem sam sie resetuje, najczęściej gdy wychodzę z aplikacji do obsługi aparatu. W iPhonie 5 też to zjawisko zauważyłem. To błąd oprogramowania. Nie ma się czym przejmować.
Za to ja się martwię, czy Apple wymieni mi iPhone'a 5 z jednym 'dużym' stuck pixelem (to pewnie kilka pikseli koło siebie, bo jest to kropka dosc widoczna) i z dwoma maleńkimi stuck pixelami w innych miejscach. Poza tymi pikselami telefon jest idealny. Nic nie lata, wszystko ładnie sprasowane i WiFi działa świetnie. Aż szkoda odsyłać.
Napisano 15 grudnia 2012 - 16:56
Napisano 15 grudnia 2012 - 17:15
iPhone 5 , Company - AppleA jaki masz model iP5 i od którego dostawcy zainstalowaną kartę wifi ?
Napisano 15 grudnia 2012 - 18:04

Napisano 15 grudnia 2012 - 18:12
Napisano 15 grudnia 2012 - 18:15
Napisano 15 grudnia 2012 - 18:20
Problem jest dość powszechny, aż dziwię się, że tu na forum nikt nie zgłasza:
- iP5 64gb - od Logital Co. Limited - wifi działa na WPA-2 ale ma słabszy zasięg od mojego iP4 i często zrywa połączenie,
- iP5 32gb - od Apple Manufactured - wifi w ogóle nie łączy się z routerem przy ustawieniach zabezpieczeń WPA, WPA2, natomiast bez problemu łączy się przy WEP z kluczem 128bit oraz z siecią bez zabezpieczeń,
karty wifi, które nie sprawiają żadnych problemów z połączeniem przy WPA, WPA-2są od Intel Manufactured.
Na stronie Apple w dziale iP5 > support > problemy z wifi, podają informację, że nie powinno się stosować szyfrowania WEP ze względu na to, że jest już przestarzały i wręcz zakazany do stosowania w nowych urządzeniach sieciowych.
Mam nadzieję, że problem się rozwiązał. Spróbowałem wybrania innej sieci niż moja automatycznie widoczna po SSID i ręcznie wpisałem nazwę, typ szyfrowania WPA2 AES i klucz mojej sieci i o dziwo wifi w iP5 nawiązało połączenie. Mam nadzieję, że ją zapamięta na stałe i tak już zostanie.
Napisano 15 grudnia 2012 - 19:35
Mój 4S też czasem sam sie resetuje, najczęściej gdy wychodzę z aplikacji do obsługi aparatu. W iPhonie 5 też to zjawisko zauważyłem. To błąd oprogramowania. Nie ma się czym przejmować.
Za to ja się martwię, czy Apple wymieni mi iPhone'a 5 z jednym 'dużym' stuck pixelem (to pewnie kilka pikseli koło siebie, bo jest to kropka dosc widoczna) i z dwoma maleńkimi stuck pixelami w innych miejscach. Poza tymi pikselami telefon jest idealny. Nic nie lata, wszystko ładnie sprasowane i WiFi działa świetnie. Aż szkoda odsyłać.
to dokładnie tak jak u mnie w pierwszym egzemplarzu. Jeden duży i 2 mniejsze stuck pixele. Wizualnie obudowa idealna. Szkoda było odsyłać. Widocznie żeby nie było za pięknie te bez defektów obudowy miały kiepskie matryce. :-/
Napisano 15 grudnia 2012 - 20:19
Problem jest dość powszechny, aż dziwię się, że tu na forum nikt nie zgłasza:
mam sieciowke od Apple i na ta chwile laczylem sie z 4 roznymi routerami po wpa2 i za kazdym razem iPhone polaczyl sie bez problemu
Napisano 15 grudnia 2012 - 21:03
to dokładnie tak jak u mnie w pierwszym egzemplarzu. Jeden duży i 2 mniejsze stuck pixele. Wizualnie obudowa idealna. Szkoda było odsyłać. Widocznie żeby nie było za pięknie te bez defektów obudowy miały kiepskie matryce. :-/
Czyli wymienili? To dobrze.
Nie mam pretensji o bad pixele czy stuck pixele. To się zdarza i zdarzać będzie.
Ale jak mój pierwszy egzemplarz iPhona 5 przyszedł porysowany jakby robił za fragment lodowiska, to mi nie było do śmiechu.
W każdym razie- jest coraz lepiej. Pierwszy egzemplarz kompletnie nie do przyjęcia bo porysowany, drugi tylko ze stuck pixelami. Do trzech razy sztuka

Zauważyłem, że WiFi jest nieco słabsze w 5 niż w 4S. W sensie, że tam gdzie 4S ma ledwo jedną kreskę tam 5 zrywa połączenie po wygaszeniu ekranu i już nie wznawia.
Napisano 15 grudnia 2012 - 21:50
Napisano 15 grudnia 2012 - 21:53
do 14 dni za kazdym razem wymieniają bez problemu. Jeśli na moim 24-calowym monitorze od lat nie ma ani jednego stuck pixela, na 10-calowym ipadzie też a na 4-calowym iPhonie po kilku dniach pojawiają się az trzy to nie wiem czy nie ma to jednak związku z mocno szwankującą kontrolą jakości i kiepskimi matrycami.
Myślę że masz rację
Napisano 16 grudnia 2012 - 00:24
- - - Połączono posty - - -
planuję*
Napisano 16 grudnia 2012 - 01:42
Napisano 16 grudnia 2012 - 13:07
odradzam kupno tego modelu u operatora sieci komórkowej, bez znaczenia czy to play czy t-mobile, czy czarny czy biały. Możesz trafić na defekt a jak podpiszesz cyrograf to Cię oleją. Jeśli uważasz, że warto zaryzykować to ryzykuj. Ja już mam nauczkę. Tylko AOS.
Nie do końca się zgodzę. Przy zakupie w salonie zawsze mamy prawo sprawdzić egzemplarz który jest nam sprzedawany- jeżeli będzie posiadał jakieś wady- powinien zostać wymieniony

Ale przyznam że nie do końca jestem pewien czy sytuacja jest tak samo prosta przy zakupie przez internet.
Napisano 16 grudnia 2012 - 13:11
Jesli sprawdzisz na miejscu i wykryjesz wszystkie wady to tak.Ale jesli znajdziesz cos w domu i przyjdziesz z reklamacja to Cie oleja.Nie do końca się zgodzę. Przy zakupie w salonie zawsze mamy prawo sprawdzić egzemplarz który jest nam sprzedawany- jeżeli będzie posiadał jakieś wady- powinien zostać wymieniony
![]()
Ale przyznam że nie do końca jestem pewien czy sytuacja jest tak samo prosta przy zakupie przez internet.
Napisano 16 grudnia 2012 - 13:31
Gdzie znalazłeś te informacje? Właśnie u mnie mam podobny problem z zabezpieczeniami i ustawiłem je na niższe.niektórych 64 z pierwszych partii produkcyjnych.
- - - Połączono posty - - -
Jesli sprawdzisz na miejscu i wykryjesz wszystkie wady to tak.
To nie jest wykonalne.
Napisano 16 grudnia 2012 - 13:44
Napisano 16 grudnia 2012 - 14:06
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych