Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 - problemy wieku dziecięcego.

• This topic is locked This topic is locked
1451 replies to this topic

#351 artme

artme
  • 86 posts
  • SkądWarsaw

Posted 07 October 2012 - 14:03

Albo nie w kazdych warunkach pod swiatlo ;-)

#352 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 07 October 2012 - 14:27

Ja wykonałem kilka takich zdjęć i jest ok więc ewidentnie nie każdy egzemplarz tak ma...

To slabo sie starales - kazdy egzemplarz jest tak samo skonstruowany i bedzie dawal taki sam efekt.

#353 piotresce

piotresce
  • 1568 posts
Posted 07 October 2012 - 14:30

To slabo sie starales - kazdy egzemplarz jest tak samo skonstruowany i bedzie dawal taki sam efekt.

Jest pełne słońce,zrobiłem kilka w różny sposób i jest ok.Może to trzeba w jakiś specyficzny sposób zrobić,mi się nie "udało"

#354 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 07 October 2012 - 15:55

Jest pełne słońce,zrobiłem kilka w różny sposób i jest ok.Może to trzeba w jakiś specyficzny sposób zrobić,mi się nie "udało"

Bo zle trzymasz :mrgreen:

#355 pakii_

pakii_
  • 28 posts
  • SkądGorzów Wlkp.| Bergen

Posted 07 October 2012 - 16:27

Umnie tez nic na dwóch telefonach robiłem chyba po 20 zdjęć i nic. Wszystko jest ok. Tylko ta bateria. Wieczorem odlaczylem go od ładowania było 100% rano było już 93%. Trochę posiedzialem na internecie z 20 minut jeździłem z tymi mapami ( nawet spoko ten Turn by Turn ) i teraz mam 35 % słabo strasznie. A na drugim tel wylaczylem lokalizacje, dane sieci kom, 3G, i od rano jest 90%. Rozmowy po 20 minut i jakoś trzyma.

#356 piotresce

piotresce
  • 1568 posts
Posted 07 October 2012 - 16:46

Bo zle trzymasz :mrgreen:

Możliwe,póki co jest ok.;)W miejscu,w którym mieszkam słońca jak na lekarstwo więc problem o znikomej szkodliwości:)

#357 Dusiek

Dusiek
  • 541 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 October 2012 - 17:24

Bo defekt jest przereklamowany...

#358 Grosik

Grosik
  • 484 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 October 2012 - 17:45

Ponadto zauważyłem, że jednak coś w środku lata, ale cicho (,nie tak jak na filmikach z YT, gdzie jest to strasznie głośne), jak mocno energicznie potrząsam lub odkładam telefon. To samo dzieje się, kiedy pukam palcem w tył obudowy, mniej-więcej w miejscu jabłuszka. To normalne?

Nic w środku nie lata. Przycisk od włączania ma delikatny luz. To on wydaje z siebie taki dźwięk.

#359 zajka

zajka
  • 44 posts
  • SkądKatowice

Posted 07 October 2012 - 18:48

zgadzam się. tak ma każdy egzemplarz. Ja się zorientowałem nic nie wiedząc, robię fotę pod światło i myślałem że paluchem przysłoniłem, po paru próbach okazało się, że tak już jest. Straszny syf. Ogólnie jeżeli okaże się, że bateria u mnie jest sprawna w co wątpię to powiem szczerze-biorąc pod uwagę za i przeciw-wolałbym 4s na ios6.

---------- Wpis dodano o 19:48 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:47 ----------

Umnie tez nic na dwóch telefonach robiłem chyba po 20 zdjęć i nic. Wszystko jest ok. Tylko ta bateria. Wieczorem odlaczylem go od ładowania było 100% rano było już 93%. Trochę posiedzialem na internecie z 20 minut jeździłem z tymi mapami ( nawet spoko ten Turn by Turn ) i teraz mam 35 % słabo strasznie. A na drugim tel wylaczylem lokalizacje, dane sieci kom, 3G, i od rano jest 90%. Rozmowy po 20 minut i jakoś trzyma.

Jak wyłączysz telefon to potrzyma jeszcze dłużej :))

---------- Wpis dodano o 19:48 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:48 ----------

Nic w środku nie lata. Przycisk od włączania ma delikatny luz. To on wydaje z siebie taki dźwięk.

Mam tak samo i też to zauważyłem, szczególnie jak się kładzie telefon.

A co do defektu soczewki/ochronnego szafiru to nie chodzi o to żeby słońce lub źródło światła było w centrum kadru tylko na krawędzi rejestrowanego obrazu pod odpowiednim kątem-i na prawdę nie jest trudno uzyskać wspomniany fioletowy efekt-pojawia się dość często. Taki wbudowany instagram.

Myślę, za niedługo w sprzedaży pojawią się maleńkie osłony przeciwsłoneczne doczepiane na tył ip5. Zobaczycie-pojawią się obudowy z takim bajerem.

#360 BIGPUN

BIGPUN
  • 210 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 October 2012 - 21:49

i mi się dziś przytrafiło :)
Dołączona grafika

#361 Dusiek

Dusiek
  • 541 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 October 2012 - 22:22

START/STOPA sobie lepiej włącz ;)

#362 zajka

zajka
  • 44 posts
  • SkądKatowice

Posted 07 October 2012 - 22:27

fajna buma :) ok, wracając do tematu mnie się pierwsza "fioletowa poświata" przydarzyła w dokładnie tych samych warunkach czyli z samochodu, spory kontrast, światło dzienne z nad przedniej szyby-idealne warunki testowe jednym słowem. Jeżeli chodzi o baterię to nie wiem czy mamy do czynienia z modelem czy egzemplarzami natomiast z moich doświadczeń i ludzi tu się wypowiadających wynika prawie jednoznacznie, że jest to kwestia 3G (sieci, anteny itp). Przed chwilą rozmawiałem ponadgodzinę z wifi przez Vibera-poszło 3% czyli jak dla mnie bardzo ok. Telefon nie nagrzał się-w zasadzie wszystko w totalnej normie lub lepiej.-takie zużycie to rewelacja jak dla mnie. Cokolwiek innego bym nie zrobił pewnie zeszło by 15%. Dziwi mnie to bo wydawało mi się zawsze, choć mogę być w błędzie, że to właśnie wifi najwięcej powinno zżerać. A tu zwykła rozmowa przez siec trwająca 5-10 minut zabrałaby mi z 3-4%

#363 BIGPUN

BIGPUN
  • 210 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 October 2012 - 22:27

START/STOPA sobie lepiej włącz ;)

serio to zawsze sam to wyłączam, nienawidzę jak silnik gaśnie

#364 pakii_

pakii_
  • 28 posts
  • SkądGorzów Wlkp.| Bergen

Posted 07 October 2012 - 23:36

Mi sie jednak tez przytrafiło wyglada jak UFO. Mam jeszcze filmik nagrany ale to rano zrzuce. Ale dziwnie to wyglada. ;/

#365 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 07 October 2012 - 23:42

Wyglada jak flara od swiatla - co w niej dziwnego? Profesjonalne obiektywy po 5tys zł tez łapia flary. Czas sie ogarnąć ;)

Dołączona grafika

Dobrze ze nikt tu nie slyszal o komie, astygmatyzmie i aberracjach, bo by dopiero bylo pole do hejtowania.. na temat o ktorym pojecia sie nie ma :mrgreen:

#366 BIGPUN

BIGPUN
  • 210 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 October 2012 - 23:55

@czacha zobaczysz niedługo pojawi się apka do 4/4S z symulacją purple halo. tak żeby zaszpanowac na fejsie ;)

#367 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 08 October 2012 - 00:13

Szkoda mi tych wszystkich ludzi ktorzy czuja sie tak rozczarowani telefonem ktory i tak zmienia za rok lub dwa.. a jak nie bedzie im odpowiadal to nawet szybciej. Ale zamiast przestac sie przejmowac bzdetami (bo flary przy zdjeciach pod swiatlo to bzdet i normalna sprawa) lepiej zrobic z tego drame :) Mapy i obicia telefonow sie juz przejadly, teraz jest moda na hejtowanie aparatu :mrgreen:

#368 zajka

zajka
  • 44 posts
  • SkądKatowice

Posted 08 October 2012 - 01:35

Dobrze ze nikt tu nie slyszal o komie, astygmatyzmie i aberracjach, bo by dopiero bylo pole do hejtowania.. na temat o ktorym pojecia sie nie ma

Wiesz Czacha, ja słyszałem tak się składa, tylko w 4s tego nie było. Pomyśl, że za dziś kupujesz 50 1.2 II i okazuje się, że nie ma powłok. W IP5 nie mamy do czynienia z super zaawansowaną jasną optyką. Wraz z pojawieniem nowej 5tki nie dostaliśmy nowego mikro szkiełka o super jasności, więc ciężko przełknąć błąd konstrukcyjny, którego wcześniej nie było. To nie jest "coś kosztem czegoś", tylko koszt gratis. Jakby nie było aparat w ip5, jak na telefon oczywiście, to ogromna zaleta iphona. I w tym obszarze taka wpadka jest nie na miejscu, a już na pewno dla byłych użytkowników 4s. Ja tam nie analizuję tego aparatu i szkła jakoś dogłębnie, ale jest to spora wpada i ciężko to ukryć.

#369 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 08 October 2012 - 01:37

Takie rzeczy w 50L II były by nie do przełknięcia - w iPhonie sa jak najbardziej moim zdaniem. Szafirowe szkiłko .. i tyle w temacie ;) Przedobrzyli, ale ja zaslepiony marką Apple jestem, to nie pogadamy bo mi to kurde po prostu nie przeszkadza w robieniu fajnych fot telefonem :mrgreen:

#370 zajka

zajka
  • 44 posts
  • SkądKatowice

Posted 08 October 2012 - 01:44

Może warto więc zadać pytanie inaczej i skierować dyskusję na inny tor? Dlaczego warto kupić iphona5 a nie 4s? Oprócz oczywiście tego, że jest najnowszy:)

#371 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 08 October 2012 - 01:53

Może warto więc zadać pytanie inaczej i skierować dyskusję na inny tor? Dlaczego warto kupić iphona5 a nie 4s? Oprócz oczywiście tego, że jest najnowszy:)

Nie mialem 4s, wiec nie odpowiem ;) Jednak przy przesiadce z iPhone 4 wybor iPhone 5 jest najbardziej logicznym.

#372 corba

corba
  • 242 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 08 October 2012 - 06:31

fajna buma :)

Co to za określenie ?

#373 dante18

dante18
  • 8 posts

Posted 08 October 2012 - 08:00

Witam, a ja mam takie małe pytanie do użytkowników iPhone 5 czy zauważyliście w swoich tel. że rogi wyświetlacza maja luzy ? Tzn jak sie je naciśnie to lekko wchodzą do obudowy ? U mnie prawy górny tak ma ;/ wygląda to jak by ktos śrubki nie dokręcił albo kleju zapomniał nałożyć.

#374 artme

artme
  • 86 posts
  • SkądWarsaw

Posted 08 October 2012 - 08:12

Mysle, ze najwazniejszym powodem jest wyswietlacz, ktory zmienili/powiekszyli - a co za tym idzie najnowsze aplikacje beda przystosowane do nowej panoramy i jej rozdzielczosci - to wg mnie jest glowny powod.

Czacha - wiadomo, ze jak siedzi sie latami na CB, to nie o takich wadach szkiel czy body za wielkie pieniadze sie slyszalo :mrgreen: jednak to, co pokazal kolega z samochodu jest tragedią :evil: Ja rozumiem flary czy poswiaty, ktore czasem specjalnie sie dodaje i nadaja takiego jakby... zycia zdjeciu, ale to zwyczajnie wypalona fioletowa plama, ktora zdjecie zniszczyla :!:

Bardzo zastanawia mnie, czy beda to ruszac i beda chcieli zmienic jeszcze w tym modelu czy jesli wogole zmienia, to zrobia to w nastepnej wersji np. 5s ?

#375 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 08 October 2012 - 08:16

W sprawie ekranu dzwoniłem do Apple i proszą iść do operatora. Ewentualnie odtworzyć oprogramowanie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users