Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

iPhone 5 - problemy wieku dzieci臋cego.

• Zamkni臋ty Temat jest zamkni臋ty
1451 odpowiedzi w tym temacie

#326 mike_fan

mike_fan
  • 10 post贸w

Napisano 06 pa藕dziernika 2012 - 21:28

Test aparatu w iPhone 5 (bardzo wiarygodne zrodlo) i prawdopodobne wytlumaczenie purple halo:

[url=http://www.dpreview.com/articles/6867454450/quick-review-apple-iphone-5-camera/3]Quick Review: Apple iPhone 5 Camera: Digital Photography Review[/url]

Polecam przeczytanie calego testu.

Shit! Kolejna wtopa.... Z tego co pisz膮 wada sprz臋towa, a wi臋c praktycznie nie do wyeliminowania 偶adn膮 poprawk膮 software'ow膮. Fakt wyst臋puje w nietypowych okoliczno艣ciach, ale jednak jest to wada pow艂oki na艂o偶onej na soczewk臋.

---------- Wpis dodano o 22:28 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:26 ----------

Ca艂e szcz臋艣cie moja wersja to ta lepsza z tych 50%, zero wad :)

Fajnie, ale co z tego. Napisz wra偶enia z u偶ytkowania po kilku msc :) Moim zdaniem obudowa nowego iphone jest gorsza od 4 w sensie bardziej podatna na zarysowania i psucie.

#327 bjabrzyk

bjabrzyk
  • 544 post贸w

Napisano 06 pa藕dziernika 2012 - 21:31

Ale tylko czarnego. W bia艂ym nie ma si臋 co rysowa膰. Aluminium (bardzo podobne do tego w macbookach) jest praktycznie nie do zdarcia co wnioskuj臋聽po moim 4 letnim macu ;)

#328 bartekiphone1_7

bartekiphone1_7
  • 35 post贸w

Napisano 06 pa藕dziernika 2012 - 21:50

siemson ;) ej gdzie w pi膮tce jest w艂aczanie/wy艂aczanie 4g/LTE ? ja mam w ustawieniach tylko 3g

#329 mike_fan

mike_fan
  • 10 post贸w

Napisano 06 pa藕dziernika 2012 - 22:00

Ale tylko czarnego. W bia艂ym nie ma si臋 co rysowa膰. Aluminium (bardzo podobne do tego w macbookach) jest praktycznie nie do zdarcia co wnioskuj臋聽po moim 4 letnim macu ;)

Niestety kolor nie ma nic do rzeczy. Bia艂e si臋 rysuj膮 tak samo, tylko ze wzgl臋du na kolor mniej si臋 to rzuca w oczy. Jednak wg. mnie takie rysy/odpryski/wgniecenia s膮 niedopuszczalne w nowo zakupionym telefonie. iPhone4 u偶ywany 2 lata jest w lepszym stanie ni偶 5 wyj臋ty prosto z pude艂ka lub kilka dni u偶ytkowania....

Do艂膮czona grafika

Do艂膮czona grafika

Do艂膮czona grafika

Do艂膮czona grafika

Do艂膮czona grafika

Do艂膮czona grafika

Do艂膮czona grafika

Do艂膮czona grafika

Do艂膮czona grafika

#330 zukers

zukers
  • 168 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 06 pa藕dziernika 2012 - 22:19

Dok艂adnie te same daty mam, iP zam贸wi艂em 28.09. przed 8 rano :)

Ale jak na razie nie 偶a艂uj臋, 偶e zam贸wi艂em bo jak widz臋 ceny 3300-3500 za sprowadzonego z UK... U operator贸w tak偶e problemy z dost臋pno艣ci膮.

ja czekalem w T-mobile 3 dni a na kuriera4 godz od momentu otrzymania sms-em nr listu przewozowego :)

---------- Wpis dodano o 23:19 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:13 ----------

Ja mam dodatkowo tak膮 kwesti臋, 偶e sprawdzaj膮c u偶ycie mam dwie te same warto艣ci-gotowo艣膰 i czas u偶ywania. Te偶 zauwa偶y艂em, 偶e korzystaj膮c z internetu 3g bateria schodzi jak szalona-to po prostu wida膰. Wtedy te偶 mi si臋 najbardziej grzeje chyba, chocia偶 podczas rozmowy grzeje si臋 r贸wnie偶. Dzi艣 by艂em po kart臋 w centrum miasta i by艂 zasi臋g cho膰 nie max (bardzo dziwne), inna sprawa, 偶e wczoraj jak testowali艣my z kolega (on ma 4s) to on mia艂 w orange (!!) zasi臋g prawie zawsze lepszy ode mnie w plusie. Tylko jak wspomina艂em-mia艂 w艂膮czone dos艂ownie wszystko-i co chwil臋 by艂y jaja jak por贸wnywali艣my %.

zeby cokolwiek porownywac trzeba oba telefony ustawic tak samo i miec w tej samej sieci,inaczej jakiekolwiek porownania nie maja najmniejszego sesu,kazdy operator w danym miejscu ma inny zasieg,na zjadanie baterii matez wplyw wiele czynnikow,jak ciagle wlaczone wi-fi czy blue,oraz 3g

#331 TheDriver

TheDriver
  • 112 post贸w
  • Sk膮d艁贸d藕, PL

Napisano 06 pa藕dziernika 2012 - 22:35

Odwiedzilem wczoraj w Frankfurcie Apple Store i niestety ale decyduje sie na 4s :( Czarne Iphony 5 wygladaja po prostu tragicznie, kazdy, doslownie kazdy jest porysowany... Nie wspomne o miejscu do podlaczenia kabelka - tragedia. Iphony 4s wygladaja o wiele lepiej, obie wersje a sa na stoiskach o wiele dluzej. Znowu tym razem nie obylo sie bez problemow :( A jednak, osoby, ktore mimo tego chca kupic nowego Iphona musza czekac 3-4 tygodnie. Rowniez w tak duzym Apple Store brak dostaw.

#332 elrobsono

elrobsono
  • 1聽516 post贸w
  • Sk膮dBarcelona, ES

Napisano 06 pa藕dziernika 2012 - 22:37

Mo偶e m贸j iPhone jest jaki艣 wyj膮tkowy ale w por贸wnaniu z iP4 to trzyma na baterii bardzo d艂ugo. Przy normalnym u偶ywaniu spokojnie utrzymuje 48h i zostaje jeszcze jakie艣 10% baterii, a zasi臋gu ani w domu, ani w pracy nie mam jakiego艣 super. Non stop w艂膮czone Wif, w nocy tryb nie przeszkadza膰 itd. Co do zarysowa艅 to jako艣 nie zauwa偶am, 偶eby co艣 si臋 dzia艂o. Po ponad tygodniu wygl膮da jak nowy. Oczywi艣cie szanuje telefon, nosz臋 go w skarpecie i nie rzucam nim o st贸艂.

#333 photostudio

photostudio
  • 25 post贸w

Napisano 06 pa藕dziernika 2012 - 23:03

Czy mia艂 kto艣 mo偶e z forumowicz贸w problem z jako艣ci膮 rozm贸w? Ja do艣wiadczy艂em dzisiaj dziwnych metalicznyh pog艂os贸w podczas rozmowy z u偶ytkownikiem iphone'a 4. Nie da艂o si臋 rozmawia膰. Masakra. Karta z t-mobile. 3G by艂o w艂膮czone... Kto艣 pisa艂 o s艂abej jako艣ci po艂膮czeniu, ale z orange. Jutro kolejne testy ehh... Jakby co艣 to prosz臋 pisa膰. P.S. Raz mi si臋 zwiesi艂 aparat po zrobieniu fotki co na 4s nigdy mi si臋 nie zdarzy艂o. Mo偶e iOS 6 nie jest jeszcze tak ca艂kiem stabilny.

#334 BIGPUN

BIGPUN
  • 210 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 06 pa藕dziernika 2012 - 23:22

@mike_fan Za艂ama艂bym si臋 jakbym wyj膮艂 nowy telefon z takimi wadami. To bardziej obicia niz zwyk艂y zerwany lakier.

#335 bjabrzyk

bjabrzyk
  • 544 post贸w

Napisano 06 pa藕dziernika 2012 - 23:25

To raczej nie s膮 fabryczne obicia. Ale co trzeba robi膰 z telefonem 偶eby tak go obi膰 to nie wiem.

#336 mike_fan

mike_fan
  • 10 post贸w

Napisano 06 pa藕dziernika 2012 - 23:59

@mike_fan
Za艂ama艂bym si臋 jakbym wyj膮艂 nowy telefon z takimi wadami. To bardziej obicia niz zwyk艂y zerwany lakier.

Obicia, odpryski, zarysowania... Te rzeczy wyst臋puj膮 w mniejszym lub wiekszym stopniu w 50% iPhone'贸w 5 wg. ankiety na macrumors, w kt贸rej zag艂osowa艂o ju偶 ponad 2000 os贸b. Wygl膮da to na powa偶n膮 spraw臋 i ostatnie doniesienia o prostestach pracownik贸w foxconn maj膮 tu jak s膮dz臋 wiele wsp贸lnego. Wg. doniesie艅 cytowanych ju偶 na tym forum pracownicy narzekali na brak dostatecznego przygotowania do produkcji nowych iPhone贸w i jednoczesnego pop臋dzania ich przez foxconn do wzmo偶onego tempa pracy ze wzgl臋du na wysoki popyt na nowe iphony. Efekt jest taki jaki jest...

Pytanie, po tych wszystkich doniesieniach i zdj臋ciach wadliwych iphone贸w czy kto艣 z posiadaczy iP5 nie boi si臋 nie dmucha膰 i chucha膰 na swoje zabawki? Nawet jakbym dosta艂 nieskaziteln膮 sztuk臋 to bym si臋 teraz ba艂, 偶eby jej nic si臋 nie sta艂o ;)

#337 BIGPUN

BIGPUN
  • 210 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 00:22

Ja zawsze dbalem i dbam. Mam 7letnie psp wygl膮da jak nowe. Moje ex iphony tak偶e 艂atwo sprzedaje. Boj臋 si臋 tylko lepkich 艂apek mojej c贸rki. Ipad2 jest w stanie agonalnym. Pogi臋te aluminium, rysy naoko艂o, p臋kniete szk艂o ekranu, w rysach zapieczona kaszka i czekolada...

#338 zielonydev

zielonydev
  • 8 post贸w

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 01:37

Moja 5 (B&S) przysz艂a do mnie w stanie idealnym. Nic nie lata, zero odprysk贸w, ekran na medal, dobrze spasowany telefon, wi-fi 艣miga. Wyst臋puj臋 tylko jeden problem, mianowicie kamera ("purple halo"). Trzeba uchwyci膰 odpowiedni k膮t i jest to mniej lub bardziej widoczne... Mam rozumie膰, 偶e jest to powszechne i wymiana telefonu nic nie da? Czy jednak zdarzaj膮 si臋 modele, w kt贸rych wada nie wyst臋puje?

#339 crisco

crisco
  • 1聽485 post贸w

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 10:46

Ja na pocz膮tku my艣la艂em, 偶e nie mam halo. Ale wysz艂o potem tak jak u innych w okre艣lonych okoliczno艣ciach.

#340 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2聽209 post贸w
  • Sk膮dBia艂ystok

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 10:51

Zajka, jesli telefon Ci sie grzeje w czasie przegladania netu to chyba cos z nim jest nie tak. Testy juz porobiles, bez 3G bateria smiga dobrze ... wiec reklamuj. Ja jestem zadwolony z baterii bo trzyma tyle samo a czasami dluzej niz przy iPhone 4.

#341 zielonydev

zielonydev
  • 8 post贸w

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 11:01

Czyli purple halo wyst臋puje na ka偶dym aparacie i nie ma sensu wymienia膰? Ponadto zauwa偶y艂em, 偶e jednak co艣 w 艣rodku lata, ale cicho (,nie tak jak na filmikach z YT, gdzie jest to strasznie g艂o艣ne), jak mocno energicznie potrz膮sam lub odk艂adam telefon. To samo dzieje si臋, kiedy pukam palcem w ty艂 obudowy, mniej-wi臋cej w miejscu jab艂uszka. To normalne?

#342 crisco

crisco
  • 1聽485 post贸w

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 11:08

A ja mam jaki艣 problem z ekranem. Zaraz dam linka na YT to ocenicie sami.

#343 seeadv

seeadv
  • 688 post贸w

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 11:09

A to nie czasem silniczek wibracji jest tego powodem?

#344 BIGPUN

BIGPUN
  • 210 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 11:09

W 4 kach te偶 lata:) tak musi by膰. O ile jest cichutkie

#345 crisco

crisco
  • 1聽485 post贸w

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 11:26

Problem zauwa偶y艂em po pod艂膮czeniu iP5 do 艂adowarki, telefon na艂adowany w 100%. Po wykonaniu resetu (home + sleep) ekran migocze przez jaki艣 czas. Potem przestaje. Co o tym my艣licie? Czy po resecie ekran mo偶e si臋 jako艣 dostosowywa膰 ?
iPhone 5- ekran - YouTube

#346 mike_fan

mike_fan
  • 10 post贸w

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 12:32

Czyli purple halo wyst臋puje na ka偶dym aparacie i nie ma sensu wymienia膰? Ponadto zauwa偶y艂em, 偶e jednak co艣 w 艣rodku lata, ale cicho (,nie tak jak na filmikach z YT, gdzie jest to strasznie g艂o艣ne), jak mocno energicznie potrz膮sam lub odk艂adam telefon. To samo dzieje si臋, kiedy pukam palcem w ty艂 obudowy, mniej-wi臋cej w miejscu jab艂uszka. To normalne?

Moim zdaniem nie ma sensu wymienia膰, bo w ka偶dym jest to samo. Brak 100% pewno艣ci, ale spece z dpreview przypuszczaj膮, 偶e r贸偶owa po艣wiata to sprawka pow艂oki na艂o偶onej na soczewk臋 [url=http://www.dpreview.com/articles/6867454450/quick-review-apple-iphone-5-camera/3]Quick Review: Apple iPhone 5 Camera: Digital Photography Review[/url] Kwestia sprz臋towa i nic nie da si臋 z tym zrobi膰. Na pocieszenie dodam, 偶e wiele telefon贸w tak ma, ale dla przyk艂adu taki iphon 4s tego nie mia艂, bo jego aparat mia艂 inn膮 warstw臋 na optyce.

#347 dm76

dm76
  • 2聽445 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 12:56

Jest ju偶 oficjalne stanowisko apple w tej sprawie przecie偶. Pisz膮, 偶e to normalne i 偶eby nie fotografowa膰 s艂o艅ca czy innych 藕r贸de艂 艣wiat艂a...

#348 DevilsMU

DevilsMU
  • 33 post贸w

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 13:00

Jak tak sie poczyta te wszystkie problemy jakie wystepuja z ip5 to az boje sie otworzyc paczke, na ktora czekam.

#349 bjabrzyk

bjabrzyk
  • 544 post贸w

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 13:03

Nie ma co si臋 ba膰. Wiele tych problem贸w jest mocno rozdmuchanych ;) Ludzie prze艣wietlaj膮 te iphony jak nic innego na 艣wiecie. Gdyby to samo robi膰 np. z samochodami to okaza艂oby si臋, 偶e przeja偶d偶ka ka偶dym modelem to pewna 艣mier膰 ;)

#350 piotresce

piotresce
  • 1聽568 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 13:26

Ja wykona艂em kilka takich zdj臋膰 i jest ok wi臋c ewidentnie nie ka偶dy egzemplarz tak ma...

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2

0 u偶ytkownik贸w, 2 go艣ci, 0 anonimowych