Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 - problemy wieku dziecięcego.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1451 odpowiedzi w tym temacie

#326 mike_fan

mike_fan
  • 10 postów

Napisano 06 października 2012 - 21:28

Test aparatu w iPhone 5 (bardzo wiarygodne zrodlo) i prawdopodobne wytlumaczenie purple halo:

[url=http://www.dpreview.com/articles/6867454450/quick-review-apple-iphone-5-camera/3]Quick Review: Apple iPhone 5 Camera: Digital Photography Review[/url]

Polecam przeczytanie calego testu.

Shit! Kolejna wtopa.... Z tego co piszą wada sprzętowa, a więc praktycznie nie do wyeliminowania żadną poprawką software'ową. Fakt występuje w nietypowych okolicznościach, ale jednak jest to wada powłoki nałożonej na soczewkę.

---------- Wpis dodano o 22:28 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:26 ----------

Całe szczęście moja wersja to ta lepsza z tych 50%, zero wad :)

Fajnie, ale co z tego. Napisz wrażenia z użytkowania po kilku msc :) Moim zdaniem obudowa nowego iphone jest gorsza od 4 w sensie bardziej podatna na zarysowania i psucie.

#327 bjabrzyk

bjabrzyk
  • 544 postów

Napisano 06 października 2012 - 21:31

Ale tylko czarnego. W białym nie ma się co rysować. Aluminium (bardzo podobne do tego w macbookach) jest praktycznie nie do zdarcia co wnioskuję po moim 4 letnim macu ;)

#328 bartekiphone1_7

bartekiphone1_7
  • 35 postów

Napisano 06 października 2012 - 21:50

siemson ;) ej gdzie w piątce jest właczanie/wyłaczanie 4g/LTE ? ja mam w ustawieniach tylko 3g

#329 mike_fan

mike_fan
  • 10 postów

Napisano 06 października 2012 - 22:00

Ale tylko czarnego. W białym nie ma się co rysować. Aluminium (bardzo podobne do tego w macbookach) jest praktycznie nie do zdarcia co wnioskuję po moim 4 letnim macu ;)

Niestety kolor nie ma nic do rzeczy. Białe się rysują tak samo, tylko ze względu na kolor mniej się to rzuca w oczy. Jednak wg. mnie takie rysy/odpryski/wgniecenia są niedopuszczalne w nowo zakupionym telefonie. iPhone4 używany 2 lata jest w lepszym stanie niż 5 wyjęty prosto z pudełka lub kilka dni użytkowania....

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#330 zukers

zukers
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 października 2012 - 22:19

Dokładnie te same daty mam, iP zamówiłem 28.09. przed 8 rano :)

Ale jak na razie nie żałuję, że zamówiłem bo jak widzę ceny 3300-3500 za sprowadzonego z UK... U operatorów także problemy z dostępnością.

ja czekalem w T-mobile 3 dni a na kuriera4 godz od momentu otrzymania sms-em nr listu przewozowego :)

---------- Wpis dodano o 23:19 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:13 ----------

Ja mam dodatkowo taką kwestię, że sprawdzając użycie mam dwie te same wartości-gotowość i czas używania. Też zauważyłem, że korzystając z internetu 3g bateria schodzi jak szalona-to po prostu widać. Wtedy też mi się najbardziej grzeje chyba, chociaż podczas rozmowy grzeje się również. Dziś byłem po kartę w centrum miasta i był zasięg choć nie max (bardzo dziwne), inna sprawa, że wczoraj jak testowaliśmy z kolega (on ma 4s) to on miał w orange (!!) zasięg prawie zawsze lepszy ode mnie w plusie. Tylko jak wspominałem-miał włączone dosłownie wszystko-i co chwilę były jaja jak porównywaliśmy %.

zeby cokolwiek porownywac trzeba oba telefony ustawic tak samo i miec w tej samej sieci,inaczej jakiekolwiek porownania nie maja najmniejszego sesu,kazdy operator w danym miejscu ma inny zasieg,na zjadanie baterii matez wplyw wiele czynnikow,jak ciagle wlaczone wi-fi czy blue,oraz 3g

#331 TheDriver

TheDriver
  • 112 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 06 października 2012 - 22:35

Odwiedzilem wczoraj w Frankfurcie Apple Store i niestety ale decyduje sie na 4s :( Czarne Iphony 5 wygladaja po prostu tragicznie, kazdy, doslownie kazdy jest porysowany... Nie wspomne o miejscu do podlaczenia kabelka - tragedia. Iphony 4s wygladaja o wiele lepiej, obie wersje a sa na stoiskach o wiele dluzej. Znowu tym razem nie obylo sie bez problemow :( A jednak, osoby, ktore mimo tego chca kupic nowego Iphona musza czekac 3-4 tygodnie. Rowniez w tak duzym Apple Store brak dostaw.

#332 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 06 października 2012 - 22:37

Może mój iPhone jest jakiś wyjątkowy ale w porównaniu z iP4 to trzyma na baterii bardzo długo. Przy normalnym używaniu spokojnie utrzymuje 48h i zostaje jeszcze jakieś 10% baterii, a zasięgu ani w domu, ani w pracy nie mam jakiegoś super. Non stop włączone Wif, w nocy tryb nie przeszkadzać itd. Co do zarysowań to jakoś nie zauważam, żeby coś się działo. Po ponad tygodniu wygląda jak nowy. Oczywiście szanuje telefon, noszę go w skarpecie i nie rzucam nim o stół.

#333 photostudio

photostudio
  • 25 postów

Napisano 06 października 2012 - 23:03

Czy miał ktoś może z forumowiczów problem z jakością rozmów? Ja doświadczyłem dzisiaj dziwnych metalicznyh pogłosów podczas rozmowy z użytkownikiem iphone'a 4. Nie dało się rozmawiać. Masakra. Karta z t-mobile. 3G było włączone... Ktoś pisał o słabej jakości połączeniu, ale z orange. Jutro kolejne testy ehh... Jakby coś to proszę pisać. P.S. Raz mi się zwiesił aparat po zrobieniu fotki co na 4s nigdy mi się nie zdarzyło. Może iOS 6 nie jest jeszcze tak całkiem stabilny.

#334 BIGPUN

BIGPUN
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 października 2012 - 23:22

@mike_fan Załamałbym się jakbym wyjął nowy telefon z takimi wadami. To bardziej obicia niz zwykły zerwany lakier.

#335 bjabrzyk

bjabrzyk
  • 544 postów

Napisano 06 października 2012 - 23:25

To raczej nie są fabryczne obicia. Ale co trzeba robić z telefonem żeby tak go obić to nie wiem.

#336 mike_fan

mike_fan
  • 10 postów

Napisano 06 października 2012 - 23:59

@mike_fan
Załamałbym się jakbym wyjął nowy telefon z takimi wadami. To bardziej obicia niz zwykły zerwany lakier.

Obicia, odpryski, zarysowania... Te rzeczy występują w mniejszym lub wiekszym stopniu w 50% iPhone'ów 5 wg. ankiety na macrumors, w której zagłosowało już ponad 2000 osób. Wygląda to na poważną sprawę i ostatnie doniesienia o prostestach pracowników foxconn mają tu jak sądzę wiele wspólnego. Wg. doniesień cytowanych już na tym forum pracownicy narzekali na brak dostatecznego przygotowania do produkcji nowych iPhoneów i jednoczesnego popędzania ich przez foxconn do wzmożonego tempa pracy ze względu na wysoki popyt na nowe iphony. Efekt jest taki jaki jest...

Pytanie, po tych wszystkich doniesieniach i zdjęciach wadliwych iphoneów czy ktoś z posiadaczy iP5 nie boi się nie dmuchać i chuchać na swoje zabawki? Nawet jakbym dostał nieskazitelną sztukę to bym się teraz bał, żeby jej nic się nie stało ;)

#337 BIGPUN

BIGPUN
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 października 2012 - 00:22

Ja zawsze dbalem i dbam. Mam 7letnie psp wygląda jak nowe. Moje ex iphony także łatwo sprzedaje. Boję się tylko lepkich łapek mojej córki. Ipad2 jest w stanie agonalnym. Pogięte aluminium, rysy naokoło, pękniete szkło ekranu, w rysach zapieczona kaszka i czekolada...

#338 zielonydev

zielonydev
  • 8 postów

Napisano 07 października 2012 - 01:37

Moja 5 (B&S) przyszła do mnie w stanie idealnym. Nic nie lata, zero odprysków, ekran na medal, dobrze spasowany telefon, wi-fi śmiga. Występuję tylko jeden problem, mianowicie kamera ("purple halo"). Trzeba uchwycić odpowiedni kąt i jest to mniej lub bardziej widoczne... Mam rozumieć, że jest to powszechne i wymiana telefonu nic nie da? Czy jednak zdarzają się modele, w których wada nie występuje?

#339 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 07 października 2012 - 10:46

Ja na początku myślałem, że nie mam halo. Ale wyszło potem tak jak u innych w określonych okolicznościach.

#340 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 07 października 2012 - 10:51

Zajka, jesli telefon Ci sie grzeje w czasie przegladania netu to chyba cos z nim jest nie tak. Testy juz porobiles, bez 3G bateria smiga dobrze ... wiec reklamuj. Ja jestem zadwolony z baterii bo trzyma tyle samo a czasami dluzej niz przy iPhone 4.

#341 zielonydev

zielonydev
  • 8 postów

Napisano 07 października 2012 - 11:01

Czyli purple halo występuje na każdym aparacie i nie ma sensu wymieniać? Ponadto zauważyłem, że jednak coś w środku lata, ale cicho (,nie tak jak na filmikach z YT, gdzie jest to strasznie głośne), jak mocno energicznie potrząsam lub odkładam telefon. To samo dzieje się, kiedy pukam palcem w tył obudowy, mniej-więcej w miejscu jabłuszka. To normalne?

#342 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 07 października 2012 - 11:08

A ja mam jakiś problem z ekranem. Zaraz dam linka na YT to ocenicie sami.

#343 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 07 października 2012 - 11:09

A to nie czasem silniczek wibracji jest tego powodem?

#344 BIGPUN

BIGPUN
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 października 2012 - 11:09

W 4 kach też lata:) tak musi być. O ile jest cichutkie

#345 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 07 października 2012 - 11:26

Problem zauważyłem po podłączeniu iP5 do ładowarki, telefon naładowany w 100%. Po wykonaniu resetu (home + sleep) ekran migocze przez jakiś czas. Potem przestaje. Co o tym myślicie? Czy po resecie ekran może się jakoś dostosowywać ?
iPhone 5- ekran - YouTube

#346 mike_fan

mike_fan
  • 10 postów

Napisano 07 października 2012 - 12:32

Czyli purple halo występuje na każdym aparacie i nie ma sensu wymieniać? Ponadto zauważyłem, że jednak coś w środku lata, ale cicho (,nie tak jak na filmikach z YT, gdzie jest to strasznie głośne), jak mocno energicznie potrząsam lub odkładam telefon. To samo dzieje się, kiedy pukam palcem w tył obudowy, mniej-więcej w miejscu jabłuszka. To normalne?

Moim zdaniem nie ma sensu wymieniać, bo w każdym jest to samo. Brak 100% pewności, ale spece z dpreview przypuszczają, że różowa poświata to sprawka powłoki nałożonej na soczewkę [url=http://www.dpreview.com/articles/6867454450/quick-review-apple-iphone-5-camera/3]Quick Review: Apple iPhone 5 Camera: Digital Photography Review[/url] Kwestia sprzętowa i nic nie da się z tym zrobić. Na pocieszenie dodam, że wiele telefonów tak ma, ale dla przykładu taki iphon 4s tego nie miał, bo jego aparat miał inną warstwę na optyce.

#347 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 07 października 2012 - 12:56

Jest już oficjalne stanowisko apple w tej sprawie przecież. Piszą, że to normalne i żeby nie fotografować słońca czy innych źródeł światła...

#348 DevilsMU

DevilsMU
  • 33 postów

Napisano 07 października 2012 - 13:00

Jak tak sie poczyta te wszystkie problemy jakie wystepuja z ip5 to az boje sie otworzyc paczke, na ktora czekam.

#349 bjabrzyk

bjabrzyk
  • 544 postów

Napisano 07 października 2012 - 13:03

Nie ma co się bać. Wiele tych problemów jest mocno rozdmuchanych ;) Ludzie prześwietlają te iphony jak nic innego na świecie. Gdyby to samo robić np. z samochodami to okazałoby się, że przejażdżka każdym modelem to pewna śmierć ;)

#350 piotresce

piotresce
  • 1 568 postów
Napisano 07 października 2012 - 13:26

Ja wykonałem kilka takich zdjęć i jest ok więc ewidentnie nie każdy egzemplarz tak ma...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych