Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 vs Nokia Lumia 920

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
958 odpowiedzi w tym temacie

#76 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 25 września 2012 - 10:14

Większość psioczy, że eee to Nokia i jeszcze większe, eee to Microsoft. Ale gdyby to Apple na tej konferencji pokazał to co Nokia? Ekran, który zimą działa w rękawiczkach, ładowanie bez konieczności kabla, NFC, parowanie z głośnikami i przy okazji ładowanie telefonu, kiedy ten bez jakikolwiek kabla odtwarza muzykę? Jaka by była wasza reakcja? Byłoby ojej, ach, cmokanie i siorbanie i wielka radość, że po odejściu Stefana nadal Apple potrafi zrobić "one more thing".

Dokładnie.

#77 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 września 2012 - 11:19

"Marketingowcy Apple’a zawsze robią wszystko, żeby pokazać światu coś co ich zdaniem jest najlepsze. Nie ważne, że coś lepszego już istnieje. Oni żyją w swoim hermetycznym świecie, w którym istnieje sprzęt z „i” a reszta to tylko kopie. Szef firmy z ogryzkiem stwierdził, że iPhone 5 ma najbardziej zaawansowany wyświetlacz na świecie. Niezmiernie nas to cieszy. Dlaczego? Bo okazało się to zwykłym marketingowym kłamstwem.
Na forum wpcentral użytkownik o nicku Gaichuke umieścił ciekawą infografikę, która obala marketingowy bełkot Tima Cooka. Po prostu – Lumia 920 ma lepszy ekran od iPhone’a 5. Co ciekawe, nawet Lumia 900 wypada lepiej. Jako użytkownicy Windows Phone’ów możemy się tylko cieszyć. Sprawdźcie sami!"

Nokia Lumia 920 jest...technologicznie lepsza od iPhone'a 5 | Windows Phone

#78 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 września 2012 - 11:51

"Marketingowcy Apple’a zawsze robią wszystko, żeby pokazać światu coś co ich zdaniem jest najlepsze. Nie ważne, że coś lepszego już istnieje. Oni żyją w swoim hermetycznym świecie, w którym istnieje sprzęt z „i” a reszta to tylko kopie. Szef firmy z ogryzkiem stwierdził, że iPhone 5 ma najbardziej zaawansowany wyświetlacz na świecie. Niezmiernie nas to cieszy. Dlaczego? Bo okazało się to zwykłym marketingowym kłamstwem.
Na forum wpcentral użytkownik o nicku Gaichuke umieścił ciekawą infografikę, która obala marketingowy bełkot Tima Cooka. Po prostu – Lumia 920 ma lepszy ekran od iPhone’a 5. Co ciekawe, nawet Lumia 900 wypada lepiej. Jako użytkownicy Windows Phone’ów możemy się tylko cieszyć. Sprawdźcie sami!"

Nokia Lumia 920 jest...technologicznie lepsza od iPhone'a 5 | Windows Phone

No wiesz, źródło mało obiektywne, dlatego pozostanę przy ocenach niezależnych firm. 920 jest już w sprzedaży chociaż?

#79 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 września 2012 - 12:05

No wiesz, źródło mało obiektywne, dlatego pozostanę przy ocenach niezależnych firm. 920 jest już w sprzedaży chociaż?

jakie to firmy?
niestety telefon czeka na ogłoszenie WP8 przez Microsoft, co ma podobno nastąpić pod koniec października.

#80 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 25 września 2012 - 12:06

jakie to firmy?

Np. taka i taki test iPhone 5 Galaxy S III Display Technology Shoot-Out

#81 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 września 2012 - 12:22

Np. taka i taki test iPhone 5 Galaxy S III Display Technology Shoot-Out

..i pysznie. to jakaś jednorazowa akcja, czy robią też testy innych telefonów? sam jestem ciekawy czy marketing nokii ściemnia.

#82 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 25 września 2012 - 12:27

Z tego co widzę to testują i inne urządzenia mobilne (np. tablety Amazonu i Google 7 Inch Tablet Display Technology Shoot-Out) więc pewnie i przetestują Nokię.

#83 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 25 września 2012 - 12:35

Do póki telefonu nie ma na sklepowych półkach to Nokia może się tylko przechwalać. Ja w garażu mam jeszcze lepszy telefon a od jutra ruszam z masową produkcją. :D

#84 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 września 2012 - 16:26

Ja już jestem zdecydowany na Lumie 820 , Lumia 920 jak dla mnie za duża. Pozbylem się już MBP , iPhone i pozbęde się jeszcze iPada jak Nokia zaprezentuje swój tablet z windowsem 8. Jestem pewien ze Windows Phone i Windows 8 przejmą rynek na długo. Obecna synchronizacji pomiedzy moimi urzadzeniami iest Ok ,Windows live i sky drive.

#85 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 25 września 2012 - 16:51

Jestem pewien ze Windows Phone i Windows 8 przejmą rynek na długo..

Windows Phone jest na rynku od dwóch lat. Według mnie myślenie, że ta następna wersja Windowsa to będzie już ta, która podbije rynek jest raczej naiwne, bo tak samo mówiono w przypadku WP Mango i Tango. Co z tego, że Nokia zaczęła zwracać na siebie uwagę klientów smartfonami Lumia 800 i Lumia 900, jeśli z tą ostatnią wiąże się największy możliwy zawód, flagowiec Nokii nie dostał nowego systemu,a utraconego zaufania klientów nie da się tak łatwo odzyskać. Dominacja Androida i iOSa jest zbyt przytłaczająca żeby Windows nagle zaczął znacznie zyskiwać, tym bardziej, że wraz z nowym WP 8, spaliwszy wszystkie mosty, Microsoft znowu startuje od początku.

#86 kosa666

kosa666
  • 322 postów

Napisano 25 września 2012 - 16:59

Ja już jestem zdecydowany na Lumie 820 , Lumia 920 jak dla mnie za duża.
Pozbylem się już MBP , iPhone i pozbęde się jeszcze iPada jak Nokia zaprezentuje swój tablet z windowsem 8.
Jestem pewien ze Windows Phone i Windows 8 przejmą rynek na długo.
Obecna synchronizacji pomiedzy moimi urzadzeniami iest Ok ,Windows live i sky drive.

Mimo, że jestem dużym zwolennikiem nadryzionego jabłka i nie zamierzam zmieniać w pełni środowiska - to zgadzam się z Tobą i również widzę bardzo dobrą przyszłość dla zintegrowanego środowiska Windows 8 na sprzętu mogilnego i stacjonarnego. Dobrym przykładem jest moja firma, która ma mnóstwo oprogramowania produkcyjnego i logistycznego pod Windows, które nijak nie miało wersji mobilnych... a w przypadku Windows kompatybilnego wstecz sprawa z mobilnymi rozwiązaniami znacznie szybciej się przyjmie w biznesie.

---------- Wpis dodano o 17:59 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:53 ----------

Windows Phone jest na rynku od dwóch lat. Według mnie myślenie, że ta następna wersja Windowsa to będzie już ta, która podbije rynek jest raczej naiwne, bo tak samo mówiono w przypadku WP Mango i Tango. Co z tego, że Nokia zaczęła zwracać na siebie uwagę klientów smartfonami Lumia 800 i Lumia 900, jeśli z tą ostatnią wiąże się największy możliwy zawód, flagowiec Nokii nie dostał nowego systemu,a utraconego zaufania klientów nie da się tak łatwo odzyskać. Dominacja Androida i iOSa jest zbyt przytłaczająca żeby Windows nagle zaczął znacznie zyskiwać, tym bardziej, że wraz z nowym WP 8, spaliwszy wszystkie mosty, Microsoft znowu startuje od początku.

Kolego jest spora różnica, ponieważ Windows 8 i Windows Phone 8 będą miały to samo jądro! Czyli tak jakbyś Muntain Liona zarzucił na iPada :) - UNIFIKACJA systemów operacyjnych za smartphonach, tabletach i komputerach stacjonarnych - to jest nasza przyszłość!! :)

#87 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 25 września 2012 - 17:06

Kolego jest spora różnica, ponieważ Windows 8 i Windows Phone 8 będą miały to samo jądro! Czyli tak jakbyś Muntain Liona zarzucił na iPada :) - UNIFIKACJA systemów operacyjnych za smartphonach, tabletach i komputerach stacjonarnych - to jest nasza przyszłość!! :)

Każda kolejna odsłona systemu mobilnego od Microsoftu miała przynieść tę funkcjonalność, która w końcu podbije rynek, za każdym razem to miała być ta różnica, dzięki której Windows odbije się od dna, do tej pory tak się nie stało. IOS i OS X mają to samo jądro od początku, Apple bardzo staranie i przemyślanie zaprojektowało swój mobilny system od pierwszego dnia, dlatego każda kolejna wersja iOSa jest spójna z poprzednią i kompatybilna wstecz ze sprzętem, którzy zakupili klienci. Microsoft dopiero teraz nadrabia.

#88 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 25 września 2012 - 17:09

kosa666: no pacz, to tak jak z kernelem linuxa w serwerze, desktopie, routerze, androidzie, telewizorze, odkurzaczu - coś jakoś nadal nie pozwala to na pełną unifikację aplikacji - jądro to za mało, a nawet szczerze mówiąc to (poza aplikacjami do zarządzania usługami jądra) mało ważny detal - soft posixowy w sumie ten sam biega na linuxach, osxach, bsd itd. na całkiem różnych kernelach.

#89 kosa666

kosa666
  • 322 postów

Napisano 25 września 2012 - 17:25

kosa666: no pacz, to tak jak z kernelem linuxa w serwerze, desktopie, routerze, androidzie, telewizorze, odkurzaczu - coś jakoś nadal nie pozwala to na pełną unifikację aplikacji - jądro to za mało, a nawet szczerze mówiąc to (poza aplikacjami do zarządzania usługami jądra) mało ważny detal - soft posixowy w sumie ten sam biega na linuxach, osxach, bsd itd. na całkiem różnych kernelach.

No właśnie cała innowacyjność Windows 8 ma polegać an tym, ze oni właśnie to robią - unifikują system - czyli to czego nikomu się nie udało, dlatego patrzę z podziwem.

#90 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 25 września 2012 - 19:25

Windows Phone 7 to był raczej eksperyment. Coś jak iPad 1. Skoro już wieszać psy na Microsofcie to warto zauważyć te same poczynania u innych. Podobnie postapił i Apple i HTC i Samsung i Motorola i Sony nie dajac aktualizacji do nowych wersji systemu i jakoś tak wielkiego jadu nie było widać. Ok to nie było najszczęśliwsze posunięcie ale nie oni jedni. Czekam na Surface i Lumię i nowego W8. Niby Mountain jest ok, niby iOs też, ale mam co raz większe wrażenie, że to systemy dla nierobów co to całymi dniami pstrykajà słit focie a potem dzielà się tym na twiterze i facebooku. Wszystko cukierkowe, przesłodzone, wtórne i monotonne.

#91 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 25 września 2012 - 19:39

...a W8 to kombajn do pracy, system nie cukierkowy, nastawiony na profesjonalistów:D

#92 Jolaos

Jolaos
  • 1 036 postów

Napisano 25 września 2012 - 19:40

...a W8 to kombajn do pracy, system nie cukierkowy, nastawiony na profesjonalistów:D

Naprawdę?

#93 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 25 września 2012 - 20:23

ja wiem dirk.diggler, ta niby cukierkowość W8 jest zupełnie inna. Bardziej stonowana i jednolita. Niby kafelki to przede wszystkim różnego rodzaju sieci społecznościowe a jednak jak patrzę na W8 i spojrzę na iOS to te zaokrąglone rogi ikonek, kolory bijące feerią odcieni tęczy...może mi się opatrzyło a może wszystko poszło do przodu i Apple gdzieś zostało. Również sam AppStore nie przypomina poważnego sklepu z aplikacjami.  Jest chaos a na pierwszym planie przede wszystkim gry. Wszystko to tworzy takie wrażenie, że Apple to komputer przede wszystkim do zabawy. Nie do gier ale do zabawy, by sobie miło spędzić czas, dodać coś na fb, coś na tw, obrobić zdjęcie w iPhoto, złożyć film w iMovie, dodać to wszystko znowu na fb i tak upływa wieczór i poranek. Niby mogę zrozumieć to. To przecież wizja urządzeń, które są proste, kolorowe, zabawne a jednak brakuje mi w nim cienia powagi. Jakiegoś takiego smaku, szczególnie w iOS. Mountain jest ok a z launchpada nie korzystam.

#94 Jolaos

Jolaos
  • 1 036 postów

Napisano 25 września 2012 - 20:34

ja wiem dirk.diggler, ta niby cukierkowość W8 jest zupełnie inna. Bardziej stonowana i jednolita. Niby kafelki to przede wszystkim różnego rodzaju sieci społecznościowe a jednak jak patrzę na W8 i spojrzę na iOS to te zaokrąglone rogi ikonek, kolory bijące feerią odcieni tęczy...może mi się opatrzyło a może wszystko poszło do przodu i Apple gdzieś zostało. Również sam AppStore nie przypomina poważnego sklepu z aplikacjami.  Jest chaos a na pierwszym planie przede wszystkim gry. Wszystko to tworzy takie wrażenie, że Apple to komputer przede wszystkim do zabawy. Nie do gier ale do zabawy, by sobie miło spędzić czas, dodać coś na fb, coś na tw, obrobić zdjęcie w iPhoto, złożyć film w iMovie, dodać to wszystko znowu na fb i tak upływa wieczór i poranek.
Niby mogę zrozumieć to. To przecież wizja urządzeń, które są proste, kolorowe, zabawne a jednak brakuje mi w nim cienia powagi. Jakiegoś takiego smaku, szczególnie w iOS. Mountain jest ok a z launchpada nie korzystam.

Jeśli mam wypowiedzieć swoje zdanie to wygląd W8 przypomina mi czasy zielono-czarnych menu w telefonach.

#95 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 września 2012 - 20:39

Dobrze kolega napisał ze Windows Phone 7 to był test , tez tak mi się wydaje. Jak przesiadlem się na niego z ios to wiadomo , kilka dni,tygodni zajęło mi przedstawienie się . Już np konsole xbox 360 tez przechodzą totalna metamorfozę na wizualizacje Windows 8 (przeszły ostatnim updatem) Microsoft premierami Windows 8 i Windows Phone 8 ustawi rynek na długie lata , to jest pewne.

#96 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 25 września 2012 - 21:35

Raczej win9 :) Microsoft ma od lat zawsze udany co drugi system... :)

#97 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 września 2012 - 06:37

trochę propagandy z rana ;)
Video test iPhone 5 vs Lumia 920
Camera Image Stabilization Test - iPhone 5 vs Lumia 920 [VIDEO] | Redmond Pie

#98 igo2u

igo2u
  • 120 postów

Napisano 26 września 2012 - 06:50

Czy jest gdzieś lista aplikacji jakie będą dostępne dla W8 i Lumii? Nie mogę się dokopać, a bez aplikacji to można sobie telefon powiesić na haku.

#99 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 26 września 2012 - 06:55

Polecane aplikacje | Windows Phone Polska: Sklep z aplikacjami i grami

A czy jest jakaś lista? Równie dobrze mógłbym prosić o listę aplikacji na iOs, które pojawią się w najbliższym miesiącu.

#100 igo2u

igo2u
  • 120 postów

Napisano 26 września 2012 - 06:55

trochę propagandy z rana ;)
Video test iPhone 5 vs Lumia 920
Camera Image Stabilization Test - iPhone 5 vs Lumia 920 [VIDEO] | Redmond Pie

Nokia lepsza, do przewidzenia, ale też nie demonizujmy, iP ma inną ogniskową, na większych ogniskowych będzie bardziej widać poruszenie. Mnie bardziej urzekła kolorystyka w Nokii i dobór ekspozycji.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych