Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 vs Nokia Lumia 920

• Please log in to reply
958 replies to this topic

#801 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 15 October 2013 - 22:51

Buldogggu, gry to największe koło zamahowe popularności i postępu trchnologicznego na rynku komercyjnym. Moźe to głupie, może śmieszne, ale tak jest. To ilość gier przyciąga użytkowników nie obecność Evernote.

#802 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 16 October 2013 - 06:13

Mnie gry nie przyciągnęły do WP ale fakt, ja i moje środowisko jest specyficzne. :)

#803 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 16 October 2013 - 06:20

Wez pod uwage, ze Andek 4.0 wyszedl dopiero 2 lata temu. Android juz wielkiej rewoulcji nie bedzie przechodzil, tylko producenci szaleja z nakladkami bo takich maja niewyzytych klientow. WP mysle, ze z pewnoscia sie kafelek tez nie pozbedzie. Kazdy system ma swoja twarz i nawet lifting iOS też nie byl na tyle duzy, zeby ludzie musieli uczyc sie obslugi telefonu od nowa. To tylko theme, rzecz tak malo istotna, że aż szkoda prądu by o tym debatowac.

Bo artysta głodny jest najbardziej płodny.

#804 buldoggg

buldoggg
  • 544 posts
  • SkądKatowice

Posted 16 October 2013 - 06:38

Wieslawo,rozumiem rynek gier,ale chyba 99% którzy używają iphona nie są dziećmi,na moim przykładzie powiem że faktycznie miałem kiedyś zainstalowane gry na iphonie/ipadzie w celu sprawdzenia jakości wyświetlanego obrazu/textur/rozdzielczości,przecież nie będę jeździł autem i grał,w pracy to samo,w domu faktycznie bardzo dużo gram ale do tego mam konsole stacjonarną.

#805 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 16 October 2013 - 06:46

I jeszcze bateria Ci padnie.

#806 buldoggg

buldoggg
  • 544 posts
  • SkądKatowice

Posted 16 October 2013 - 06:46

Dobre porównanie telefonu na youtube o to link(gość mnie rozśmieszył)

IPHONE 5S szybki tacz ID POLSKI FILM - YouTube

#807 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 16 October 2013 - 07:50

Mnie do WP 8 też gry nie przyciągnęły ale wchodząc w AppStore czy Google Play to właśnie gry okupują rankingi popularności a przy premierze iPhone 5S to Infinity Blade ogrywało ważną rolę. Nawet jeżeli tylko pokazać moc, to ta moc jest wykorzystywana głównie w grach, a skoro głównie w grach to po co moc, która bez tych gier nie zostanie wykorzystana?

#808 buldoggg

buldoggg
  • 544 posts
  • SkądKatowice

Posted 16 October 2013 - 11:39

Zostanie wykorzystana,jest wykorzystywana np w programach takich jak imovie itp.

#809 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 16 October 2013 - 13:20

Co do gier.

Grałem dla przetestowania w demo Halo Microsoftu i prezentuje się całkiem fajnie mimo wkurzającego sterowania. Szkoda że nie mam czasu na gry.
Nie jestem fanem gatunku a gra przypomina mi trochę Kilzone na PSP sprzed kilku lat, mimo wszystko fajny exclusive. Systemowi przydało by się na pewno więcej gier z Xboxów.
Posted Image
Zdjęcie jumane z internetu.

#810 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 16 October 2013 - 16:24

Przecież użytkowników WP w Polsce jest więcej niż iOS :D

Odwrotnie, WP jest 4 razy mniej popularny od iOS. A WP8 nawet 8 razy mniej.

Systemy operacyjne

Bank jest do :oops: bo wolno reaguje na potrzeby rynku. Myślę że to kwestia czasu.

Raczej dobrze wie ile jego klientów używa WP8.

#811 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 16 October 2013 - 17:08

Dziwne, że WP 7 i 8 policzyli osobno a wszystkie 7 iOS'ów i 10 Android'ów razem.

#812 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 16 October 2013 - 17:14

"Wśród systemów operacyjnych w Polsce platformę Microsoftu wyprzedza tylko Android, który – dzięki dostępności wielu tańszych modeli telefonów - zdobył blisko trzy czwarte rynku. Na trzecim miejscu jest u nas iOS (system Apple), którego udziały wynoszą ok. 5 proc. IDC podaje, że na świecie Android ma podobny jak u nas udział w rynku, ale pozostałe proporcje są odwrócone: Apple ma 17 proc., a Windows Phone – tylko 3,2 proc."

Polska światowym bastionem Windows Phone | rp.pl

Źródło rankingi.pl mniej mnie przekonuje niż ekonomiczny dział Rzepy.

#813 Tymon71

Tymon71
  • 242 posts

Posted 16 October 2013 - 17:16

Systemy operacyjne

Ale to nie jest ranking ilości telefonów tylko ilości odsłon stron z różnych urządzeń, więc nie jest do końca miarodajny w odniesieniu który system jest najbardziej popularny.

#814 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 16 October 2013 - 17:26

Dajcie spokój. Przecież na tym polega działalność trolla.

#815 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 16 October 2013 - 17:50

Systemy operacyjne

Raczej dobrze wie ile jego klientów używa WP8.

Źle interpretujesz dane.

Z podanego linku wynika tylko tyle że więcej witryn internetowych jest wczytywanych z iPhonów, iPadów i iPodów niż z telefonów z Windows Phone. Tablety z pewnością podwyższają te dane.

#816 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 16 October 2013 - 19:20

"Wśród systemów operacyjnych w Polsce platformę Microsoftu wyprzedza tylko Android, który – dzięki dostępności wielu tańszych modeli telefonów - zdobył blisko trzy czwarte rynku. Na trzecim miejscu jest u nas iOS (system Apple), którego udziały wynoszą ok. 5 proc. IDC podaje, że na świecie Android ma podobny jak u nas udział w rynku, ale pozostałe proporcje są odwrócone: Apple ma 17 proc., a Windows Phone – tylko 3,2 proc."

Polska światowym bastionem Windows Phone | rp.pl

Tyle że to jest tylko udział w sprzedaży nowych telefonów w tym roku, czyli coś zupełnie innego.

Źródło rankingi.pl mniej mnie przekonuje niż ekonomiczny dział Rzepy.

Widać nie jesteś developerem ani ekonomistą.

Ale to nie jest ranking ilości telefonów tylko ilości odsłon stron z różnych urządzeń, więc nie jest do końca miarodajny w odniesieniu który system jest najbardziej popularny.

Ale jest całkiem miarodajny gdy chodzi o ilość potencjalnych użytkowników aplikacji.

Źle interpretujesz dane.

Z podanego linku wynika tylko tyle że więcej witryn internetowych jest wczytywanych z iPhonów, iPadów i iPodów niż z telefonów z Windows Phone. Tablety z pewnością podwyższają te dane.

Całkiem dobrze interpretuję, bo ranking uwzględnia tablety z Windowsem, a użytkownicy iPadów też są klientami banków.

http://ranking.pl/pl...ces-models.html

#817 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 16 October 2013 - 19:40

Ależ właśnie chodzi. Osobiście bardzo rzadko korzystam z IE w telefonie. A właśnie to jest liczone przez rankingi. Mejl jest wkorzystywany często, podobnie jak mapy, sklep i inne aplikacje. Oczywiście nie jestem reprezantatywny ale producenci oprogramowania prędzej wezmą pod uwagę ilość telefonów z danym systemem na rynku niż przeglądanie stron. Rankingi.pl nie mówią nic o rynku systemów. Jedyne o czym mówią to to, że 19% użytkowników telefonów z systemem Windows nie przegląda internetu za pomocą swych telefonów. Jeżeli w Polsce sprzeda się 2000 pralek Beko i 50 pralek Polaru ale 40 pralek Polar jest zarejestrowanych jako piorące a tylko Beko, reszta nie wiadomo co robi. Zatem na rynku jest więcej pralek Polar?

#818 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 16 October 2013 - 19:46

Oczywiście nie jestem reprezantatywny ale producenci oprogramowania prędzej wezmą pod uwagę ilość telefonów z danym systemem na rynku ...

Ale wezmą pod uwagę wszystkie, a nie tylko te sprzedane w ciągu kilku ostatnich miesięcy które raportuje IDC i o których mówi artykuł z Rzepy.

#819 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 17 October 2013 - 09:17

Jak iOS jest bardzie popularny od WP w PL to od dzisiaj jestem murzynem.
ŁI przestań po raz kolejny pisać pierdoły.

#820 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 17 October 2013 - 10:46

Ale Windows Phone jest stosunkowo nowym systemem a medialna wrzawa, sprokurowana przez sam Microsoft, wokół braku możliwości aktualizacji Lumii z WP 7, nie zachęcała do wskoku na tę platformę. Sytuacja już się wyklarowała i wiadomo, że obecne modele dostaną aktualizację do Windows 8.1. Również same modele wyglądają atrakcyjnie i wśród telefonów nowych w okolicach 1000 złotych to właśnie te z systemem z Redmond wyróżniają bardzo na plus, oferując szybkość, dobre wzornictwo i parametry. Potrzeba czasu aby firmy zaczęły inwestować w tę platformę. Microsoft co może to robi. Klient YouTube czy Facebook pochodzi od nich. Mapy również są ich. Dostarczają własną chmurę, które jest lepsza niż ta z Cupertino - większa pojemność, większa swoboda. Zapomniał wół jak cielęciem był. Apple na początku też jakiegoś piorunującego startu nie miało. Microsoft pod tym względem dał na start systemu bardzo dużo i jego system out of box nie różni się od tego co oferuje iOs i Android. Różnice to ilość aplikacji, ale przecież Microsoft nie może pisać odpowiedników połowy tego co w Google Play i AppStore.

#821 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 17 October 2013 - 10:51

Jak iOS jest bardzie popularny od WP w PL to od dzisiaj jestem murzynem.
ŁI przestań po raz kolejny pisać pierdoły.

Jak na razie to sam piszesz pierdoły i mylisz rynek nowych telefonów w ostatnim kwartale z rynkiem systemów operacyjnych.

Ewidentnie widać, że nie przeczytałeś albo nie rozumiesz artykułu z Rzepy.

#822 kosa6

kosa6
  • 675 posts

Posted 17 October 2013 - 11:11

Proszę Cię Łukasz przestań się już jeszcze bardziej pogrążać. WP jest zaraz po Androidzie, a iOS to margines w Polsce. Przyjmij to do wiadomości w końcu, bo normalnie robisz z siebie głupka przedstawiając popularność tylko wg webbrowserów.

#823 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 17 October 2013 - 13:18

I przy coraz silniejszej konkurencji i takich drogich wynalazkach jak iPhone 5C użytkowników iPhonów w Polsce będzie coraz mniej. Co do odwiedzania witryn to całość ratują iPady. W końcu są to jedne z najpopularniejszych tabletów w Polsce. Nawet cena iPada Mini jest w miarę atrakcyjna a przeglądanie stron o wiele wygodniejsze niż na małym ekraniku, szczególnie dla starszych pokoleniem.

#824 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 17 October 2013 - 14:32

Nie bedzie coraz mniej, bo rynek używek kwitnie. Wystarczy wejsc na Allegro i zobaczyc ile sztuk iPhone jest wystawionych. Nowe sprzedaja sie marginalnie, co nie znaczy, ze malo jest iPhone w Polsce.

#825 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 17 October 2013 - 14:40

Równie dobrze kupi się taniej używaną Lumie czy Nexusa. Innych telefonów też jest sporo na Allegro.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users