Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 vs Nokia Lumia 920

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
958 odpowiedzi w tym temacie

#751 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 lipca 2013 - 19:55

Telefon kupiłem w Gsm4you w galerii Malta. Czy upierdliwe zamykanie aplikacji - w porównaniu do iOS7 tak, trzeba ciągle klikać strzałkę wstecz tylko w sumie jeśli nie grasz to nic w pełni nie zapełni Ci pamięci więc tego nie trzeba robić ale czekam na update który to poprawi. Filmów na kom. też nie oglądam więc trzeba sprawdzić w specyfikacji tel. jakie formaty obsługuje. WP w porównaniu do iOS - szybkość i stabilność identyczna, ma jeszcze kilka niedoróbek w stylu MT czy braku rozdzielenia dźwięków. Tak naprawdę wszystko rozbija się o aplikacje, jeśli wystarczy komuś bibloteka z WP i w dodatku ma pc z Windows 7/8 iOS i jego astronomiczna cena w porównaniu do telefonu Noki nie daje żadnej przewagi. Jestem zdania, jeśli masz Maca to iPhone będzie najlepszym rozwiązaniem tak jak PC i WP.

#752 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 lipca 2013 - 23:55

A Andek dziala ze wszystkim :D Wystarczy posciagac pare programow od Google i masz synchronizacje w kazdym kierunku.

#753 szela_512

szela_512
  • 450 postów
  • SkądChoszczno , PL

Napisano 22 lipca 2013 - 00:36

Telefon kupiłem w Gsm4you w galerii Malta. Czy upierdliwe zamykanie aplikacji - w porównaniu do iOS7 tak, trzeba ciągle klikać strzałkę wstecz tylko w sumie jeśli nie grasz to nic w pełni nie zapełni Ci pamięci więc tego nie trzeba robić ale czekam na update który to poprawi. Filmów na kom. też nie oglądam więc trzeba sprawdzić w specyfikacji tel. jakie formaty obsługuje.
WP w porównaniu do iOS - szybkość i stabilność identyczna, ma jeszcze kilka niedoróbek w stylu MT czy braku rozdzielenia dźwięków. Tak naprawdę wszystko rozbija się o aplikacje, jeśli wystarczy komuś bibloteka z WP i w dodatku ma pc z Windows 7/8 iOS i jego astronomiczna cena w porównaniu do telefonu Noki nie daje żadnej przewagi. Jestem zdania, jeśli masz Maca to iPhone będzie najlepszym rozwiązaniem tak jak PC i WP.

Ja tam mam PC oraz sprzęty Apple i sobie chwale , dużo łatwiejszy w obsłudze jest iTunes niż Zune ;)

#754 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 lipca 2013 - 11:56

iTunes to bardzo dobry program ale odkąd mam WP nie potrzebuje już żadnego programu do synchronizacji np. muzyki bo tel. działa w trybie pamięci masowej, a w przypadku podłączenia poza domem iPada którego posiadam zawsze muszę pamiętać o iTunes jeśli chcę zgrać np. serial. Z WP tego problemu nie ma. Oczywiście można przez wi-fi ale nie zawsze jest taka możliwość oraz prędkość transmisji dużych danych jest nienajlepszy. ZUNE to relikt. :)

#755 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 postów

Napisano 22 lipca 2013 - 12:15

WP w porównaniu do iOS - szybkość i stabilność identyczna.

Nieprawda odnośnie szybkości. W WP masz zbędne animacje na każdym kroku. Użytkownik odnosi wrażenie, że przejścia są płynne i nie zwraca uwagi na wolniejsze działanie systemu.

- - - Połączono posty - - -

Taka ściema maskująca niedorobiony WP, który jest teraz mniej więcej na poziomie iOS 2.

#756 wiktor96

wiktor96
  • 420 postów

Napisano 22 lipca 2013 - 12:54

A Andek dziala ze wszystkim :D Wystarczy posciagac pare programow od Google i masz synchronizacje w kazdym kierunku.

mam pytanko co do twojego nexusa, na ile ci bateria wytrzymuje, a dokładniej ile godzin wystarczy na świecenie wyświetlacza przy powiedzmy przeglądaniu internetu,oglądaniu filmów?

#757 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 lipca 2013 - 15:45

Kiedyś miałem Nokie 6310i, nie było animacji i np. dialer szybciej uruchamiał się niż na iOS, jakiś wniosek?

#758 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1 121 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 lipca 2013 - 16:21

mam pytanko co do twojego nexusa, na ile ci bateria wytrzymuje, a dokładniej ile godzin wystarczy na świecenie wyświetlacza przy powiedzmy przeglądaniu internetu,oglądaniu filmów?

Przy przeglądaniu neta, smsy itd w opór, 1 dzeń max, standardowo, a przy oglądaniu jakichś filmów jeszcze krócej...

#759 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 postów

Napisano 22 lipca 2013 - 16:58

Kiedyś miałem Nokie 6310i, nie było animacji i np. dialer szybciej uruchamiał się niż na iOS, jakiś wniosek?

Wniosek taki, że na 6310i nie miałeś systemu operacyjnego, a to różnica :P

#760 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 lipca 2013 - 17:30

Każda animacja "spowalnia" uruchamianie aplikacji i tutaj albo chcemy aby jakoś to wyglądało (animacje można przyspieszyć czy spowolnić) albo rodem z Win95 - brak. Na Androidzie bawiłem się w dostosowanie szybkości animacji i jak się przekonałem jest to sprawa indywidualna, dla jednego może być za szybka dla drugiego za wolna. Animacje z iOS 7 najbardziej przypadły mi do gustu, te z WP są niestety średnie ale jak widać wszystkiego mieć nie można. :)

#761 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 sierpnia 2013 - 02:36

Słabo wypada pod tym względem.

[ATTACH=CONFIG]16453[/ATTACH]

Google Nexus 4 goes through our battery test, see how it scored - GSMArena Blog

GSMArena Blog

#762 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 11 sierpnia 2013 - 16:14

Na 4.3 laduje go zamiast co 2 dni to co 3 a ekran swieci sie zamiast 4 to 5h. Jest poprawa, ale zeby to osiagnac musialem zrobic wipe.

#763 TomBlack

TomBlack
  • 129 postów

Napisano 12 sierpnia 2013 - 13:15

Na 4.3 laduje go zamiast co 2 dni to co 3 a ekran swieci sie zamiast 4 to 5h. Jest poprawa, ale zeby to osiagnac musialem zrobic wipe.

Natomiast zdjęcia? Czy występuje u Ciebie efekt by zdjęcia z nexusa były bardziej zimne z zafarbem niebieskiego?

#764 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 12 sierpnia 2013 - 13:24

To nie zdjęcia, tylko poprawili balans bieli w ekranie. Wcześniej był za ciepły i wszystko było takie zielonkawe, teraz jest chłodniejszy i przez to taka różnica w zdjęciach.

#765 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 16 września 2013 - 22:17

Od kilku dni używam żółtej Lumi 920 . Jak na razie na plus: • Lepszy zasięg i to w Play z którym miewam problemy w mniejszych miejscowościach. • Bardzo dobra jakość ekranu, jak na moje oko dużo lepsza niż w iPhone 5. Ekran jest większy i wygodniejszy. • Dobra czytelność ekranu w słońcu, zauważyłem że nie tylko ekran jest dobry ale nawet system zwiększa kontrast przy dużym nasłonecznieniu. • Bardzo dobra nawigacja samochodowa offline, przejrzyste menu i szczegółowa mapa Polski gdzie wyświetlane są najmniejsze wiochy. W połączeniu z dobrym i jasnym ekranem wychodzi fajna nawigacja. • Ładowanie indukcyjne w samochodzie. Bardzo wygoda sprawa, wkłada się telefon do uchwytu na szybie i się ładuje. • Świetny aparat i lepsza lampa błyskowa niż w iPhone. • Radio, co prawda raz mi się przydało ale jest. • Lepszy głośnik. • Ciekawsze GUI systemu, zwłaszcza w porównaniu do iOS7. • Office • Godzina na wygaszonym ekranie. Na minus: • Słabe wsparcie ze strony Google. Microsoft robi co może ale to trochę za mało. • Brak oficjalnej aplikacji Pocket. • Mniej wygodna synchronizacja pomiędzy OS X, Androidem, Windows Phone i Windows 7, ale da się wszystko opanować.

#766 focus

focus
  • 267 postów

Napisano 22 września 2013 - 21:29

no właśnie... jak synchronizować iCal i Adress Book z WP8 na Nokia Lumia? I nie chodzi o eksportowanie do chmury by Google czy podobne temu, ale o aktualizowanie kalendarza tylko z macbookiem. Jest SynMate, ale ten nie obsługuje WP8...

#767 woojtekn

woojtekn
  • 96 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 08 października 2013 - 11:28

Jestem posiadaczem lumii 920 od kilku dni i muszę powiedzieć że podobnego szoku doznałem chyba jak kupiłem swojego pierwszego iphona 4 kilka lat temu :) Szoku jak najbardziej pozytywnego :-) Na + system, duży plus, bardzo intuicyjny, prosty, czytelny, minimalistyczny i najważniejsze co sobie bardzo cenię - piekielnie szybki! :) to nie to co 4S z iOS 7... Aplikacje których używałem na iphonie są dostępne i pod WP. Aparat z aplickacją Pro Cam od Nokii urywa dupę :) Dźwięk generowany przez lumie na moich słuchawkach dousznych to ten sam poziom co iphone - czyli wysoki, ale HTC One grało lepiej :) Nawigacja od Nokii w trybie offline to również kolejny plus. Ogólnie jestem zadowolony ze zmiany platformy :) i trzymam kciuki za rozwój WP.

#768 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 października 2013 - 12:23

Piekielnie szybki, a co dopiero będzie z nową Lumia 1520... :)

#769 Clevland

Clevland
  • 416 postów

Napisano 08 października 2013 - 12:29

Windows phone nie trawię. 920 jest zbyt ciężka i nie bardzo wygląda. Ale jak ktoś lubi...

#770 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 października 2013 - 13:01

Jak za ciężka to Lumia 925 chociaż ja do 920 przyzwyczaiłem się, a dodatkowe ładowanie na podstawce ułatwia życie.

#771 Jorga

Jorga
  • 148 postów
  • SkądGrodzisk Mazowiecki, PL

Napisano 08 października 2013 - 14:39

+ FatBoy i ładowanie z Nokii 920 to bajeczka. :)

#772 focus

focus
  • 267 postów

Napisano 09 października 2013 - 12:04

No a jak z synchronizacją tego windows phone z naszymi makówkami, w szczególności ical i kontakty?

#773 Jorga

Jorga
  • 148 postów
  • SkądGrodzisk Mazowiecki, PL

Napisano 09 października 2013 - 13:29

@focus, nie wiem jak to jest z synchronizacją na makach, ale możesz sobie przecież wbić kontakty do chmury..

#774 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 października 2013 - 17:34

Zaraz powinienem mieć GDR3, dla zainteresowanych napiszę czy coś oprócz kilku dodanych funkcji telefon zyskał.

#775 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 października 2013 - 17:41

będziesz miał jak sprawdzić czy jest wspierany Bluetooth LE/smart?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych