Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 vs Nokia Lumia 920

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
958 odpowiedzi w tym temacie

#726 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 16 maja 2013 - 07:03

Swoją drogą za niecałą godzine premiera Andka 4.3. Ja się martwić nie musze :)

I co, masz już? :)

Dowcip będzie jak 4.3 zadebiutuje na Galaxy S 4 Google Edition, a użytkownicy Nexusów 4 zostaną bez aktualizacji :D

#727 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 16 maja 2013 - 07:08

Raczej mało prawdopodobne. Po za tym wszystkie nowości Google działają od Androida 2.2 wzwyż więc nie robią tak ja Apple.

#728 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 maja 2013 - 11:33

I co, masz już? :)

Dowcip będzie jak 4.3 zadebiutuje na Galaxy S 4 Google Edition, a użytkownicy Nexusów 4 zostaną bez aktualizacji :D

No dobre, zrobili nas w konia :D Liczylem tez na nowego Nexus 7 i tez lipa.

Google powiedzialo, ze GS4 bedzie dostawal aktualki tak jak Nexus'y wiec luzik. Byc moze ominą 4.3 i wydadza od razu 5.0 pod koniec roku.

Swoja droga mam odczucie, ze aplikacje, ktore zaprezentowali wzbogacaja Andka bardziej niz to zrobilo iOS6 w stosunku do 5. Moze zmiany numerka na 4.3 nie ma, ale Hangouts, Mapy i G Play Games to swietne usprawnienia.

#729 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 16 maja 2013 - 12:14

Różnica pomiędzy tym co pokazało rok temu Apple i wczoraj Google głównie polega na tym, że Apple dodało skromne, aczkolwiek użyteczne funkcje do systemu, dostępne dla każdego użytkownika po updacie, a Google oddało nowe API do dyspozycji deweloperów, aby użytkownik mógł skorzystać z ich dobrodziejstw, muszą jeszcze powstać dobre aplikacje, to od ich jakości będzie głównie zależeć wartość tych nowości. Kompletnie nie rozumiem czym Hangouts ma do siebie przekonać dotychczasowych użytkowników Skype'a, Whatsapp, Facebooka i iMessage. Oczywiście nie ma problemu w dodaniu kolejnego komunikatora do kolkcji, jednak nie ma szans, aby zastąpił on najbardziej popularne, choćby tez które wymieniłem. Naprawdę fajny jest natomiast nowy serwis muzyczny, trzeba przyznać, że go dopracowali, bierze to co najlepsze ze Spotify i Pandory i idzie nawet krok dalej, dając pełną kontrole nad tym jak będziemy odsłuchiwać i dodawać te z proponowanych utworów, które przypadną nam do gustu. Apple pierwszą połowę roku zostawiło konkurencji, Samsung, Google, Nokia miały spore pole do popisu, mam jednak wrażenie, że nic wyjątkowego nie zobaczyliśmy przez ten okres. Wszystko wskazuje na to, że Apple pokaże masę nowości w każdej dziedzinie, soft, sprzęt i usługi, obawiam się, że konkurencja straciła szansę na narzucenie swojej narracji na rok 2013.

#730 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 maja 2013 - 16:00

Kompletnie nie rozumiem czym Hangouts ma do siebie przekonać dotychczasowych użytkowników Skype'a, Whatsapp, Facebooka i iMessage

Żeby je wywalili i zastąpili 1 aplikacją.

#731 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 16 maja 2013 - 16:48

Raczej mało prawdopodobne. Po za tym wszystkie nowości Google działają od Androida 2.2 wzwyż więc nie robią tak ja Apple.

Spróbuj uruchomć Chrome na Androidzie 2.2 ;)

#732 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 maja 2013 - 18:14

Ciekawe kto jest na tyle masohistą, żeby siedzieć na tak starej wersji systemu. Android poniżej 4.0 ICS to kaszana... podobnie jak iOS poniżej wersji 4.

#733 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 17 maja 2013 - 11:30

Zapewne ten kto do tej pory nie dostał aktualizacji.

#734 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 17 maja 2013 - 12:17

Spróbuj uruchomć Chrome na Androidzie 2.2 ;)

Wymieniam telefony co 3-6 miesięcy więc dawno nie miałem już Androida 2.2. Zresztą nawet jak ktoś ma to są to mało wydajne niskobudżetowe lub stare urządzenia.

- - - Połączono posty - - -

Zapewne ten kto do tej pory nie dostał aktualizacji.

Spróbuj uruchomić nawigację Apple, zrobić zdjęcie HDR, wygodnie i szybko przeglądać internet, pograć w najnowsze gry na iPhone 4/3GS.

#735 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 17 maja 2013 - 12:35

Spróbuj uruchomić nawigację Apple, zrobić zdjęcie HDR, wygodnie i szybko przeglądać internet, pograć w najnowsze gry na iPhone 4/3GS.

O przepraszam, iPhone 4 robi całkiem dobre zdjęcia HDR :D

#736 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 17 maja 2013 - 12:57

Ale 3GS już nie, a oba są wykastrowane z nowych funkcji. Tymczasem Android 2.2 nadal dostaje nowe funkcje i mniejsze aktualizacje od Google.

#737 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 17 maja 2013 - 13:20

Apple ma 4 generacje iPhone'ów '' wspieranych'' . Wiadomo, że siłą marketingu będzie okrawanie niektórych ficzersów na rzecz nowego urządzenia .

#738 rain86

rain86
  • 619 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 maja 2013 - 14:00

Ale 3GS już nie, a oba są wykastrowane z nowych funkcji. Tymczasem Android 2.2 nadal dostaje nowe funkcje i mniejsze aktualizacje od Google.

No i co z tego jak to już dawno jest parch - dużo aplikacji już nie działa, sam system jest ułomny. Tak na dobrą sprawę, to multimedialny android, który sprawił, że zaczęło się to wszystko jakoś kręci to była wersja 2.3.

#739 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 17 maja 2013 - 15:06

A na iPhone 2G/3G dozo aplikacji działa?

#740 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 17 maja 2013 - 15:08

Nie .

#741 arek_pl

arek_pl
  • 10 postów

Napisano 17 maja 2013 - 21:08

iPhone 2G/3G to już przeżytek teraz potrzeba co najmniej iPhone 3GS do gier i aplikacji.

#742 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 maja 2013 - 01:16

No, tylko jak to działa. Wiekszosc nowych gier tak działa, ze mozna sobie oczy wydłubać. Moim zdaniem, bez wzgledu na dlugosc wsparcia czas swietnosci kazdego telefonu to maks 2 lata. Potem juz hardware po prostu klęka przy nowszych wersjach systemu czy grach/aplikacjach.

#743 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 18 maja 2013 - 17:10

Wymieniam telefony co 3-6 miesięcy więc dawno nie miałem już Androida 2.2. Zresztą nawet jak ktoś ma to są to mało wydajne niskobudżetowe lub stare urządzenia.

2.2 to niewielki problem bo ma 4% udziału w rynku, ale pomijanie 2.3 z 38,5% popularnością to już olewanie klientów.

Dashboards | Android Developers

Spróbuj uruchomić na nich Siri albo FaceTime po 3G ;)

#744 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 maja 2013 - 19:53

olewanie klientów.

Jedyni klienci Google to Ci, ktorzy cos od nich kupili i ich Google tak szybko nie olewa.

Olewa to raczej producent telefonu, nie akualizując go i tym samym blokując dostęp do nowych aplikacji, ale niestety wiekszosci to nie przeszkadza i stąd te 40% Gingerbread'a.

#745 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 lipca 2013 - 10:58

Wymieniłem HTC 8X na Lumia 920: jeśli WP to tylko Lumia. HTC miał średnie wykonanie, z tyłu na środku obudowa się uginała, oraz były na dole przerwy które powodowały, że podświetlenie przycisków było widoczne. Lumia jest tak samo dobrze wykonana jak iPhone 4s którego miałem, wszystko idealnie spasowane, nic się nie ugina itd. Do tego doszedł o 1 kreskę lepszy zasięg i jakość rozmów b.dobra. Żadna aplikacja nie ma czarnego paska u góry który był nieestetyczny ponieważ proporcje ekranu w HTC były najwidoczniej problemem dla developerów. Jeśli chodzi o ciężar jest to sprawa indywidualna, tak samo jak wymieniłem iPhone na HTC telefon był tak lekki, że przeszkadzało mi to przez pierwsze dni ale później było ok tak już się przyzwyczaiłem do podobnego ciężaru Lumi jak iPhone 4s.

#746 kryptyk

kryptyk
  • 5 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 01:31

Byłem już zdecydowany na iP5, jednak postanowiłem pomyśleć jeszcze o lumii 920. Cena jest sporo niższa od iP5 (około 1000zł, niekiedy nawet więcej). Tylko czy warto? Jak wygląda obecnie kwestia resetów, czy po aktualizacjach nadal występują? Oraz jak sprawuje się bateria w porównaniu do tej z iP5? Poprawili oprogramowanie aparatu (jest lepiej/gorzej/podobnie jak w ip5?), poszarpane krawędzie obrazu itp? Zastanawia mnie też kwestia multitaskingu- poprawiono coś w tej kwestii (choćby wyłączanie aplikacji, przełączanie się między nimi)? I ostatnia, nie mniej ważna sprawa- jak na dzień dzisiejszy stoi marketplace? Mam na myśli głównie aplikacje, ich zróżnicowanie et cetera. Pozdrawiam!

#747 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 lipca 2013 - 07:03

Ja nową Lumie kupiłem za 1200zł. Bateria - wszystko zależy od użytkownika, podświetlenie średnie, wifi i 3g non stop razem z synchronizacja kontem pocztowym, kilkanaście razy sprawdzanie wiadomości przez czytnik, około 25sms, 45min rozmowy, IE z 30min, kafelek pogody update co godzinę; od 7 do 20 zostaje mi jeszcze z 30%. Według mnie zdjęcia dzienne są jakości 4s, MT zostanie poprawiony przy kolejnej dużej aktualizacji prawdopodobnie na początku przyszłego roku, restartów czy zawieszeń przez tydzień jeszcze nie miałem. Co do sklepu - nie gram więc wszystkie aplikacje które używałem na iPhone mam na Lumi czyli pogoda, czytnik RSS, bank, allegro, FB, SkyDrive, skype, oraz darmowa nawigacja i mapy. Programów jest coraz więcej ale nadal niektórzy mogą nie znaleźć odpowiedników z iOS.

#748 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 07:19

Niestety, mi najbardziej na WP brak aplikacji mBank, IKO oraz Opery Mini. Poza tym jest ok.

#749 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 lipca 2013 - 15:42

Ja niestety bez Real Racing 3 na smartfonie umarlbym z nudow. Swoja droga to jest idealny tel biznesowy. Przynajmniej nie rozprasza milionem gierek i guzikow do pierdzenia :D Ja jednak jeszcze sie wstrzymam i poczekam az Microsoft wypusci jakis referencyjny sprzet typu Surface Phone.

#750 kryptyk

kryptyk
  • 5 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 21:56

Gram przeważnie na na 3ds jeśli chodzi o urządzenia przenośne, więc na telefonie trzymam przeważnie produkcje typu angry birds ;). Bardziej interesują mnie właśnie aplikacji i ich jakość, np treningowych. @molimo a jak obecnie wygląda ten multitasking? Rzeczywiście takie upierdliwe jest zamykanie poszczególnych aplikacji jak niektórzy piszą? I czy jest jakiś program do odtwarzania filmów bez konieczności konwertowania ich? Oraz jakie wrażenia ogólne masz z systemu w porównaniu do iOSa? I ostatnie pytanie- gdzie udało Ci się go wyrwać w tej cenie? Pytam, bo też z Poznania jestem ;).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych