Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 vs Nokia Lumia 920

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
958 odpowiedzi w tym temacie

#601 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 25 stycznia 2013 - 14:04

Też się nad tym zastanawiałem, na pewno pierwszy miesiąc z Lumią byłby ciekawy, ale sądzę że po tym czasie znudziłaby mi się i zatęskniłbym za iOSem.

Ja tak miałem, lumia znudziła mi się i zatęskniłem za iOS.

#602 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 stycznia 2013 - 18:46

Po pierwszych dniach z WP8 (HTC 8X) jest naprawdę bardzo dobrze. Jeśli chodzi o sam telefon to jakoś wykonania HTC 8x: 4/5, iPhone 4s 5/5, chodzi o słabo wyczuwalny przyciski w szczególności SLEEP. Aparat w HTC robi troszkę gorszej jakości zdjęcia w dzień, makro jest lepsze. Muzyka (słuchawki Sennheiser CX300II) lepszy dźwięk wydobywa się z nich. System: WP8 brakuje tylko programów/programów o takiej samej jakości jak w iOS. Reszta jest znakomita, płynność systemu, klawiatura czy ilość informacji. Nie trzeba wchodzić w każdy program osobno żeby dowiedzieć się np. o nadchodzącym spotkaniu, wszystko na ekranie głównym jest napisane, tak jak wiadomości i reszta, do tego dochodzą skróty np. do WiFi czego brakuje w iOS.

#603 iPit

iPit
  • 143 postów
  • SkądK-ce

Napisano 28 stycznia 2013 - 07:24

Przeciw ten HTC to jakaś lipna budżetówka i tyle. Słuchawki które podałeś to badziew jakich mało, fakt może są lepsze od tych z iphone, ale nikt kto słucha muzyki na Apple nie używa stockowych słuchawek, bo wiadomo co można z tego sprzętu wycisnąć po podpieciu czegoś lepszego. Używalem Lumii 920 2 tyg. Telefon wykonany jest super, IMHO jest za duży. System jak dla mnie daje radę ale, no właśnie jest to ale które zdecydowało o pozostanie z 5.

#604 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 stycznia 2013 - 08:41

Czy badziewie czy nie na HTC wydobywa się lepszy dźwięk niż na iPhone przy tych samych słuchawkach więc czy kosztowały 150zl czy 1000zl nic tego nie zmieni.

#605 rain86

rain86
  • 619 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 stycznia 2013 - 09:48

To teraz moje kilka przemyśleń po obcowaniu z 920 tką w weekend (na szybko, niewiele się zmieniło od czasów kiedy posiadałem lumię 800, czyli bye bye WP, maybe next time):
- telefon jest dużo za duży jak na rozmiar ekranu - choć jest naprawdę solidnie wykonany i robi pozytywne wrażenie (zdecydowanie lepiej wypada tutaj kolor czarny gdyż jest matowy i nie świeci się jak *** - tutaj wstawcie sobie co chcecie :)
- Nie mamy wpływu na pełną listę aplikacji, która choć prosta i przejrzysta, po zainstalowaniu większej liczby programów, staje się po prostu niewygodna. Nie da się inaczej ustawić listy skrótów, nie da się ich również pogrupować w foldery.
- aplikacja alarm - brak opcji drzemki :confused:
- Kalendarz: niby ok, można go zsynchronizować z kontem live.com oraz z kontem google, tylko że pojawia się jedno małe ale - mianowicie możemy to zrobić tylko z tym, które było jako pierwsze dodane do telefonu tzn. że jeśli mamy np. 2 lub więcej kont Gmail, to te, z którego kalendarza korzystamy, musi być dodane pierwsze bo pózniej nic już nie da się zmienić
- Nokia miasto w obiektywie - bardzo przyjemna i ciekawa propozycja ale aktualność POI często jest fatalna - Puby, które nie istnieją od 2 lat czy inne kwiatki to norma
- Mobilny office - jest, działa całkiem przyzwoicie - minusem jest brak możliwości edycji prezentacji w PowerPoint
- załączniki w e-mail: można przeglądać, można edytować, można przesłać dalej, ale nie da się zapisać w telefonie - tylko i wyłączenie na SkyDrive
- sklep M$ - wciąż daleko w tyle za google paly i appstore - spore grono aplikacji tam to zestaw tapet czy dzwonków i to dość słono płatnych. Brakuje wielu aplikacji dostępnych z w/w platform, a te które są pomimo ładnego wyglądu pozostawiają sporo do życzenia pod względem ich funkcjonalności względem androida czy google play, np. Faceebok bardzo ubogi i brak j. polskiego, evernote - brak połowy funkcjonalności np. skitch, załączanie mapy do notatki itd. O grach szkoda pisać, bo jeśli jest ktoś zapalonym graczem i oczekuje by jego smartfon oferowł ciekawe pozycje to od razu niech szuka innej platformy - przykład? proszę bardzo najnowszy Asphalt to część nr 5 - to już nawet poczciwy Symbian ma 6 :)
- pomimo przedniej kamerki telefon nie obsługuje rozmów wideo
- dialer nie obsługuje smartdialingu, lista połączeń jest nie sortowalna, połączenia przychodzące i wychodząca nie są zróżnicowane graficznie (wygląda to źle i trzeba się dopatrywać), średnio wygodny jest także sposób odbierania rozmów tak samo jak w wp7 (najpierw przesunięcie a dopiero potem przycisk odbioru, mało intyicyjne i irytujące rozwiązanie), brak możliwości tworzenia czarnej listy połączeń
- rozmowy, wifi - tutaj nie ma się do czego doczepić, jest naprawdę solidnie
- brak wyjścia tv - ani mhl, ani mini hdmi - zero możliwości podpięcia pod tv ponieważ brak również DLNA
- Darmowa nawigacja - miło, że takowa jest, mapy są całkiem niezłe (choć tutaj są również braki, które już dawno uwzględnia google czy np tom tom) ale sama aplikacja pozostawia sporo do życzenia pod względem możliwości tj. brak możliwości dodania choćby punktów pośrednich trasy bądź wyboru profilu trasy np. trasa szybka, krótka itd. a alternatyw za wiele nie ma - tylko Navigon za 340 zł oraz Naviexpert - przyznacie, że wybór znikomy
- Multitasking - nie zamkniemy żadnej aplikacji z widoku multitaskingu bezpośrednio. Trzeba najpierw otworzyć daną aplikację i klikać strzałką wstecz aż dana aplikacja wreszcie się zamknie, w przypadku IE takich kliknięć może być nawet kilkanaście gdyż musi zamknąć wszystkie karty i odwiedzane strony www :confused:
- Brak belki powiadomień, brak bezpośredniego przejścia z lock screena do danego zdarzenia np kalendarza, nieodebranego połączenia czy maila
- Multimedia: brawo za wsparcie divx oraz xvid w odtwarzaczu filmów, ale jeśli dźwięk w danym filmie jest zakodowany w AC3 to już go poprawnie nie otworzy. Ponadto odtwarzacz nie wspiera napisów i plików mkv. Odtwarzacz muzyki - wygląd kwestia gustu, ale brak możliwości przewijania utworu za pomoca suwaka to tragedia, trzeb trzymać przycisk przewijania jak dawniej w walkmanach - TRAGEDIA! w M$ nikt nie słuchał muzyki podczas projektowania systemu? Na pochwałę zasługuje dźwięk zarówno z głośnika jak i słuchawek (wreszcie dodali Eq oraz system dolby headphones), tyle tylko że z tych 2 ostatnich nie skorzystamy gdy będziemy słuchali muzyki przez słuchawki bt (wówczas nie ma dostępu do dolby i equalizera):confused:
- Bateria jest przeciętna jak na tego typu urządzenie - sgs III radzi sobie znacznie lepiej pod tym względem a posiada znacznie mocniejsze bebechy, większy ekran i więcej bajerów pochłaniających baterię a oona sama w sobie ma tylko 100 mAh więcej pojemności. Telefon ma tendencję do nagrzewania się w górnych częściach obudowy z tyłu - i to tylko podczas przeglądania internetu czy grania w Angry birds lub inne mniej wymagające tytuły
- Aparat - przereklamowany - owszem w trudnych warunkach oświetleniowych uzyskujemy jaśniejsze zdjęcia (często wręcz zbyt jasne i nienaturalne względem danej sceny) ale są one pozbawione detali - o ile w nocy można to jak najbardziej zrozumieć, o tyle brak detali i rozmyte lewa i prawa krawędź zdjęcia za dnia w idealnych warunkach naświetlenia to kpina. Ostatecznie wyszło przeciętnie. Na pochwałę zasługują nagrania video dzięki O.I.S są super, ale AF ma czasem problemy ze złapaniem ostrości a w trakcie nagrywania nie da się go zamknąć na stałe - można to zrobić tylko przed nagrywaniem, ale uwaga bo wówczas focus ustawia się tak jak było to ostatnim razem w aparacie, zatem jeśli ostatnie zdjęcie to macro to focus podczas nagrania też będzie tylko makro. Należy również wspomnieć o wielkich problemach z Balansem bieli - aby uniknąć wszelkich niedomówień telefon był już po update do Portico - poza większymi szumami i sztucznym wyostrzeniem fotki nie są jakoś szczególnie lepsze niż w poprzednim sofcie

Zatem skutecznie wyleczyłem się z Lumii 920 i WP8 (dalej czekam na kolejną wersję sytemu, która może okaże się dla mnie przyjazna) - czekam na kolejną lumie z nowym systemem od M$, póki co spoglądam na nowe BlackBerry.

Jeszcze kilka słów co do deskopowego Windowsa 8 i jego niby fenomenalnej sprzedaży:

Windows 8, mimo kilku miesięcy, które minęły od rynkowego debiutu, sprzedaje się raczej średnio, a można nawet zaryzykować stwierdzenie, że nie wzbudza w konsumentach większego zainteresowania. Niedawno Microsoft informował o sprzedaży 40 milionów licencji, lecz okazało się, że tylko 15 milionów jest aktywnie wykorzystywana.

Amerykański gigant chyba zaczyna rozumieć, że jego nowe okienka nie wzbudzają entuzjazmu w użytkownikach pecetów i wielu z nich po przyjrzeniu się oferowanym funkcjom i skrytykowaniu interfejsu użytkownika, chce wrócić do poprzedniej wersji Windows.

Jest to jednak dość skomplikowany proces, dlatego certyfikowani specjaliści pracujący w sklepach Microsoftu oferują swą pomoc. Oczywiście nie jest to pomoc bezinteresowna. Rzekłbym nawet, że dość kosztowna, bo usługa powrotu do Windows 7 kosztuje aż 125 dolarów.

#606 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 28 stycznia 2013 - 09:55

Mam podobne odczucia. Zamiast Nokii zaryzykuje i kupie SGS3 do testów ;-) iPhone mi się znudził.

#607 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 stycznia 2013 - 12:26

rain86 dlatego dla bardziej wymagającego użytkownika WP odpada. Ja nim nie jestem i zostane przy WP. Oby kolejne aktualizacje systemu dużo wnosiły.

#608 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 28 stycznia 2013 - 15:29

Mam podobne odczucia. Zamiast Nokii zaryzykuje i kupie SGS3 do testów ;-) iPhone mi się znudził.

Dużo ciekawsze jest BlackBerry Z10, którego premiera ma być w środę.

#609 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 28 stycznia 2013 - 15:33

Dużo ciekawsze jest BlackBerry Z10, którego premiera ma być w środę.

Niby tak ale gdzie ja to kupie w rozsądnej cenie? Jak SGS3 mi zbrzydnie to sprzedam i zastanowię się nad BB Z10 ;-)

#610 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 stycznia 2013 - 15:49

Ile aplikacji jest dostępne na bbz10?

#611 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 28 stycznia 2013 - 15:51

Wystarczająca ilość do dzwonienia, obsługi poczty i przeglądania internetu.

#612 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 28 stycznia 2013 - 18:39

Niby tak ale gdzie ja to kupie w rozsądnej cenie? Jak SGS3 mi zbrzydnie to sprzedam i zastanowię się nad BB Z10 ;-)

Na pewno będzie ich dużo na Allegro, eBay.

Ile aplikacji jest dostępne na bbz10?

W dniu startu ma być 100 tys., więc pewnie najważniejsze znajdziesz.
Szczególnie, że mają mocną selekcję i nie przyjmują śmieciowych aplikacji znanych Androida.

#613 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 28 stycznia 2013 - 18:45

Nexusów 4 też miało być dużo i tanio a jest kilkanaście sztuk w cenach zbliżonych do iPhone 5 ;-)

#614 ciekawski

ciekawski
  • 1 100 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 18:49

Nexusów 4 też miało być dużo i tanio a jest kilkanaście sztuk w cenach zbliżonych do iPhone 5 ;-)

Hlehle...
Do iphone 5 powiadasz?
To spadly ceny tych ip5...bo ja swojego nexusa 4 za 1700kupilem...a z tego co widze, to taki ip5 16gb jest prawie 2razy tyle, chyba ze zle szukam ^^

#615 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 28 stycznia 2013 - 18:53

Obecnie 1900zł najtańszy Nexus 4 16GB (8GB nie biorę nawet pod uwagę bo nie ma slotu na micro SD) Za niewiele więcej można mieć lepszego iPhone 5 16GB ;-) Wiem że jak się ma kogoś w Niemczech to można zamówić nexusa 4 w MM za około 1400zł. Tylko ja nikogo nie mam.

#616 ciekawski

ciekawski
  • 1 100 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 18:56

No ja tyle dalem za 16gb wiec wyszedl mnie duzo taniej niz ip5, wiec nie mow, ze nie wiele brakuje, bo duzo brakuje i jeden nie ma slotu i drugi...ale co kto lubi xd

#617 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 28 stycznia 2013 - 19:19

Nie dziwie się skoro iPhone po preierze kosztował ponad 3000zł :P Obecnie na allegro kupie nexusa za 1900 a iPhone 5 za 2200-2300 (16gb bez simlocka). Dla mnie to nie wielka różnica w cenie.

#618 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 28 stycznia 2013 - 19:26

Wystarczająca ilość do dzwonienia, obsługi poczty i przeglądania internetu.

Ten sam argument w przypadku Windows był dla Was z automatu powodem do twierdzenia, że to beznadziejny system
Wow...jak chorągwie na wietrze, jak zawieje.
Ł.I. od kilku tygodni stara sie usilnie wciskać, że BB to dobry wybór. Sorry, BB mam od kilku lat i jedno pewne, firma pada i prawdopodobnie będą to jej ostatnie modele na rynku.
Więc to kolejne opowiadania bajek, tylko w jednym celu, by udowodnic, ze "mam rację".
Oczywiscie te wielkie na 1/4 ekranu ikony to zapewne jakiś "przełom" w BB?

#619 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 28 stycznia 2013 - 19:28

Ja cały czas korzystam z Windowsa, nie wiem gdzie ty widzisz tę chorągiewkę.

#620 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 19:37

Aby znów "znafcy" nie twierdzili, ze to mój wymysł:
"Thorsten Heins, prezes Research in Motion, zdradził Die Welt że jego firma może sprzedać dział odpowiedzialny za sprzęt i zrezygnować z produkcji smartfonów."
Dodatkowo nie ma byc to topowy smartfon na rynku, nie ma w zamierzeniu konkurowac z najlepszymi. Powód?
BlackBerry 10, najnowsza wersja systemu RIM, zadebiutuje 30 stycznia wraz z nowymi modelami telefonów, ciągle produkowanymi przez kanadyjską firmę. Z BB10 koncern Thorstena Heinsa zamierza przede wszystkim skupić się na rynkach rozwijających się.

Wszystko w tym temacie, kolejne fantazje Ł.I.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5fcUf4d-Y3s#!
Hahaha!

- - - Połączono posty - - -

Szczególnie, że mają mocną selekcję i nie przyjmują śmieciowych aplikacji znanych Androida.

Hahahahaha!

Research in Motion 11 stycznia zorganizowało wydarzenie Android Port-a-Thon, podczas którego twórcy aplikacji na Androida mieli okazje wygrać nagrody za tworzenie wersji tych programów przeznaczonych dla platformy BlackBerry 10. Za port każdego płatnego programu otrzymywało się 100 dolarów.

Skończ Waść, wstydu oszczędź!

#621 iTymcio

iTymcio
  • 35 postów
  • SkądLeszno

Napisano 28 stycznia 2013 - 22:14

Ciekawe jak oba wyglądały by po co najmniej roku użytkowania, wtedy bym dokonał wyboru ale wtedy już by wyszły nowe generacje itd. ;)

#622 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 28 stycznia 2013 - 22:26

Ten sam argument w przypadku Windows był dla Was z automatu powodem do twierdzenia, że to beznadziejny system
Wow...jak chorągwie na wietrze, jak zawieje.
Ł.I. od kilku tygodni stara sie usilnie wciskać, że BB to dobry wybór. Sorry, BB mam od kilku lat i jedno pewne, firma pada i prawdopodobnie będą to jej ostatnie modele na rynku.
Więc to kolejne opowiadania bajek, tylko w jednym celu, by udowodnic, ze "mam rację".
Oczywiscie te wielkie na 1/4 ekranu ikony to zapewne jakiś "przełom" w BB?

Przełom to płynność i stabilność na poziomie przewyższającym iOS.

Aby znów "znafcy" nie twierdzili, ze to mój wymysł:
"Thorsten Heins, prezes Research in Motion, zdradził Die Welt że jego firma może sprzedać dział odpowiedzialny za sprzęt i zrezygnować z produkcji smartfonów."

Widać chcą się skupić na usługach dla firm.
Tak jak IBM który kilka lat temu sprzedał dział pecetów, a istnieje nadal i ma się znakomicie.

Dodatkowo nie ma byc to topowy smartfon na rynku, nie ma w zamierzeniu konkurowac z najlepszymi. Powód?
BlackBerry 10, najnowsza wersja systemu RIM, zadebiutuje 30 stycznia wraz z nowymi modelami telefonów, ciągle produkowanymi przez kanadyjską firmę. Z BB10 koncern Thorstena Heinsa zamierza przede wszystkim skupić się na rynkach rozwijających się.

To akurat oczywiste, bo topowym modelem BB ma być Aristo.

BlackBerry Aristo – supersmartfon z super-baterią i BlackBerry 10? | BBNews

Hahahahaha!

Research in Motion 11 stycznia zorganizowało wydarzenie Android Port-a-Thon, podczas którego twórcy aplikacji na Androida mieli okazje wygrać nagrody za tworzenie wersji tych programów przeznaczonych dla platformy BlackBerry 10. Za port każdego płatnego programu otrzymywało się 100 dolarów.

Skończ Waść, wstydu oszczędź!

A sprawdź ile z nich trafiło do BB World, bo sam się ośmieszasz.

#623 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 29 stycznia 2013 - 08:45

W trakcie Andoird Port-a-Thon / impreza trwała 38 godzin/powstało 15 tysięcy nowych aplikacji, czym kanadyjska firma pochwaliła się na Twitterze. Co 9 sekund trafiała nowa Apk'a! do RIM'a. Skończ pisac bajki, zresztą nie pierwszy raz. Spodobał Ci się nowy BB? OK, ale nie musisz z tego robić kolejny raz "najlepszego sprzetu na świecie". Masz dziwne podejscie, wymysliasz sobie coś na podstawie "to mi sie podoba" i potem snujesz teorię na podstawie tylko jednego faktu "bo mi się podoba". A jak sie podoba Ł.I. to już jest najlepszy sprzęt na świecie. Łącznie z selekcją każdej aplikacji....jasne. Oczywiście nie napiszesz "moim zdaniem fajny sprzęt", ale tworzysz historie. Tak więc do sklepu z aplikacjami dla RIM wpadną takie same i śmieci i dobre aplikacje. Nie ma mowy o tym, o czym znów piszesz, bo tak chcesz i tak Ci się wydaje. Naprawdę...istne "sprawdzanie", istna "selekcja" każdej aplikacji, kiedy w ciągu 38 godzin wpada 15 tysięcy aplikacji i dodam, że RIM zapowiada około 70 tys. aplikacji w dniu premiery urządzienia, aplikacji posiadających odpowiednik w sklepie dla Androida.

#624 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 29 stycznia 2013 - 08:50

Tak naprawdę wystarczy około 100 najpopularniejszych aplikacji, reszta w większości to śmieci i marketing producentów.

#625 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 29 stycznia 2013 - 08:59

Tak naprawdę wystarczy około 100 najpopularniejszych aplikacji, reszta w większości to śmieci i marketing producentów.

Dokładnie, moze do tego z kilkadziesiąt naprawdę wartościowych gier.
Reszta to śmieci na poziomie aplikacji występujących w sklepach dla iOS i Android'a.

- - - Połączono posty - - -

Przełom to płynność i stabilność na poziomie przewyższającym iOS.

Taką samą jak w przypadku Windows 8. Ale Twoim zdaniem tam tego nie ma, powód? Bo Ty tak chcesz.
Lumia 920 + W8 to super płynność, poczucie lekkości systemu pomimo fajnych i ciekawych rozwiązań.
Ale zapomniałem, tam tego nie ma, bo nie zauważył tego Ł.I.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych