Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Alternatywa dla Apple Thunderbolt Display

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
93 odpowiedzi w tym temacie

#51 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 18 kwietnia 2013 - 22:10

Na jakim monitorze pracujesz?

LG E2370.
Wybrałem go spośród wielu innych.
23" i full HD w zupełności mi wystarcza, a ponieważ prawie zawsze mam włączonego swojego PC, mogę jednocześnie podglądać, co się dzieje na drugim kompie na którym robię jakieś instalacje (PIP) lub szybko pilotem przełączyć obraz.
Matowy ekran i matowa ramka to dla mnie podstawa. Strasznie się męczyłem na MBP z szybą (fleksy). Oczy non stop miałem zmęczone.

#52 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 19 kwietnia 2013 - 08:52

Dołożę do pytania - z rozmiarem 23" jest już jakiś kierunek, a 27", 30"? Tylko NEC? Sprzęt Appla nie wchodzi w rachubę bo albo TN albo szyba.

Znacie system sertyfikowania www.tipa.com Jest wiarygodny?

Jeśli chodzi o 27" to może Samsung SyncMaster 27A850?

pozdrowerowe, aa

#53 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 19 kwietnia 2013 - 20:57

Dołożę do pytania - z rozmiarem 23" jest już jakiś kierunek, a 27", 30"? Tylko NEC? Sprzęt Appla nie wchodzi w rachubę bo albo TN albo szyba.

Znacie system sertyfikowania TIPA - TECHNICAL IMAGE PRESS ASSOCIATION - Home Jest wiarygodny?

Jeśli chodzi o 27" to może Samsung SyncMaster 27A850?

pozdrowerowe, aa

Zależy do czego chcesz używać tego monitora, czy wolisz 16:9 czy 16:10, ile masz kasy na monitor. Sprecyzuj bardziej swoje preferencje.

#54 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 19 kwietnia 2013 - 23:45

Zależy do czego chcesz używać tego monitora

Do programowania głównie.

czy wolisz 16:9 czy 16:10

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem

ile masz kasy na monitor

Do 2 tyś. będzie ok.

pozdrowerowe, aa

#55 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 20 kwietnia 2013 - 04:18

Do programowania głównie.

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem

Do 2 tyś. będzie ok.

pozdrowerowe, aa

Do programowania i wszystkiego innego poza zaawansowaną pracą nad kolorem polecam Ci EIZO serii EV na matrycy IPS
np. 24" EV2436W (cena około 1900PLN) lub czy 27" EV2736W (cena około 3500PLN).

Do pracy lepsze proporcje ekranu 16:10 czyli jak ma wersja 24" a do grania 16:9 (chyba że się zmieniło i gry obsługują 16:10 bez skalownia - nie wiem, nie znam się bo nie gram :))

#56 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 22 kwietnia 2013 - 11:45

Bierz 27". Full HD to zdecydowanie za mało, a potencjał 24" się marnuje. Weźmiesz 27" to będziesz miał przyjemną plamkę i dużo kontentu na ekranie, wiem co mówię.

#57 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 22 kwietnia 2013 - 20:17

A ja do mac mini (i nie tylko) polecę Dell u2913wm

[ATTACH=CONFIG]14800[/ATTACH]

Sam używam, jestem zachwycony. Bardzo fajny monitor klasy średniej, 29" IPS w cenie poniżej 2000PLN brutto. Dodatkowo w zestawie znajdziemy kabel displayport > mini displayport, dzięki czemu ekran jest gotowy do pracy z maczkiem od razu po wyjęciu z pudełka.

#58 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 22 kwietnia 2013 - 22:28

Co zachwyciło Cię w tym DELLu, poważnie pytam. Wydaje mi się że proporcje 21:9 są dość nietypowe niemal do wszystkiego. Do czego go wykorzystujesz? Do pracy.... chyba że jakiejś specjalistycznej(?) przyszła mi do głowy edycja zdjęć panoramicznych albo giełda i śledzenie wykresów. W gry nie gram ale przy 2560x1080 to chyba mało się nadaje. Nie chcę nawet myśleć jakim bezsensem jest oglądanie na nim filmów w formacie 4:3, 16:9 pewnie trochę lepiej. Generalnie zastosowanie to jako mega panoramiczny ekran kinowy. Ale "kino" w domu to się ogląda na plazmach 46"+ ;) Niezbyt popularny kabel jest tutaj miłym dodatkiem i na pewno jest to alternatywa jak każdy inny monitor tylko chyba musi znaleźć bardzo sprecyzowanego i świadomego odbiorcę. Oczy wypala pewnie tak samo jak każdy inny DELL.

#59 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 22 kwietnia 2013 - 23:24

Skoro dwie osoby w krótkim czasie potwierdziły celność wyboru jako alternatywy dla ATD w postaci NECa PA271W to znaczy że jest to dobry wybór, EIZO SX jest jeszcze trochę lepszym wyborem ale niestety też trzeba więcej kasiory dołożyć. Nie ma nic za darmo... za darmo czasem leszcze się tylko same po forach sieją :) [ale to zupełnie z innej baczki]

Posiadam SX2762 i potwierdzam tę opinię ;)

#60 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 23 kwietnia 2013 - 07:09

Co zachwyciło Cię w tym DELLu, poważnie pytam. Wydaje mi się że proporcje 21:9 są dość nietypowe niemal do wszystkiego. Do czego go wykorzystujesz? Do pracy.... chyba że jakiejś specjalistycznej(?) przyszła mi do głowy edycja zdjęć panoramicznych albo giełda i śledzenie wykresów. W gry nie gram ale przy 2560x1080 to chyba mało się nadaje. Nie chcę nawet myśleć jakim bezsensem jest oglądanie na nim filmów w formacie 4:3, 16:9 pewnie trochę lepiej. Generalnie zastosowanie to jako mega panoramiczny ekran kinowy. Ale "kino" w domu to się ogląda na plazmach 46"+ ;)

Niezbyt popularny kabel jest tutaj miłym dodatkiem i na pewno jest to alternatywa jak każdy inny monitor tylko chyba musi znaleźć bardzo sprecyzowanego i świadomego odbiorcę. Oczy wypala pewnie tak samo jak każdy inny DELL.

2x1280 w poziomie to dosyc chociazby zeby upchnac IDE i przegladarke kolo siebie i programowac. Albo pare okien Terminala. Ale rzeczywiscie wyglada dziwnie ten wynalazek.

#61 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 23 kwietnia 2013 - 07:46

2x1280 w poziomie to dosyc chociazby zeby upchnac IDE i przegladarke kolo siebie i programowac. Albo pare okien Terminala. Ale rzeczywiscie wyglada dziwnie ten wynalazek.

Może kiedyś zrobią 2x1920, to wtedy będzie fajnie.

#62 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 23 kwietnia 2013 - 11:02

Co zachwyciło Cię w tym DELLu, poważnie pytam.

Przede wszystkim przy tej szerokosci bardzo wygodnie pracuje sie na dwoch oknach rownoczesnie - czyli poczta/safari, poczta/pages, pages/safari, lightroom/skype, safari/film, cokolwiek/cokolwiek. Wygodnie tez sie pracuje z programami z duza iloscia narzedzi...

#63 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 23 kwietnia 2013 - 12:09

No właśnie wtedy kiedy koniecznie trzeba upchać coś koło siebie to ma to sens, czyli to co pisałem wcześniej - prace specjalistyczne.

- - - Połączono posty - - -

Przede wszystkim przy tej szerokosci bardzo wygodnie pracuje sie na dwoch oknach rownoczesnie - czyli poczta/safari, poczta/pages, pages/safari, lightroom/skype, safari/film, cokolwiek/cokolwiek. Wygodnie tez sie pracuje z programami z duza iloscia narzedzi...

Jak dla mnie bardziej wygodne niż posiadanie dwóch okien różnych programów "cokolwiek/cokolwiek" jest bardziej uporządkowane i wygodniejsze jak używam ich na oddzielnych biurkach i korzystam z Mission Control - ale co kto lubi.

Pewnie są też tacy co mają "film/lightroom" albo "gra/programowanie" ;) ale to w domu. W pracy można mieć z Mission Control na jednym pulpicie "programowanie" a na drugim jak szef nie patrzy "gra" :D

#64 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 23 kwietnia 2013 - 12:42

Oczywiscie to nie jest monitor dla wszystkich, niemniej jednak warto wiedziec ze takowy istnieje i zapewne dla niektorych o potrzebach takich jak moje bedzie to dobry wybor. Mission Control nie sprawdza sie wszedzie - np. przy pracy z MBP/MBA, poza tym przy pracy na liczbach/tłumaczeniach/itd przelaczanie okienek to nie jest to co tygrysy lubia najbardziej...

#65 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 23 kwietnia 2013 - 13:01

No właśnie wtedy kiedy koniecznie trzeba upchać coś koło siebie to ma to sens, czyli to co pisałem wcześniej - prace specjalistyczne.

- - - Połączono posty - - -

Jak dla mnie bardziej wygodne niż posiadanie dwóch okien różnych programów "cokolwiek/cokolwiek" jest bardziej uporządkowane i wygodniejsze jak używam ich na oddzielnych biurkach i korzystam z Mission Control - ale co kto lubi.

Pewnie są też tacy co mają "film/lightroom" albo "gra/programowanie" ;) ale to w domu. W pracy można mieć z Mission Control na jednym pulpicie "programowanie" a na drugim jak szef nie patrzy "gra" :D

Ja sie do "wielu pulpitow" nigdy nie przyzwyczailem, jest to dla mnie zbyt abstrakcyjny koncept, na Linuksie tez tego nie uzywalem 5 lat temu. Na Maku jeszcze ta animacja za dlugo trwa, za czesto sie przelaczam. Wszystko mam nadal na jednym "pulpicie" plus gesty typu "pokaz wszystkie okna" i "pokaz okna aplikacji". No ale ja pracuje na 2 monitorach fullHD podlaczonych do MBPr, wiec mam technicznie 3 ekrany (w tym jeden pionowo).

#66 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 11 sierpnia 2013 - 15:14

Odgrzeje troche ,czy pojawily sie jakies nowosci 27" 2560x1440 w cenie ponizej 2k ? Czy ktos zakupil moze takie "rodzynki" ?;)
AnandTech | The Achieva Shimian QH270: A $350 27-inch WQHD S-IPS Display

New Yamakasi Catleap Q270 SE 27" LED 2560x1440 WQHD DVI D Dual Computer Monitor | eBay

#67 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 11 sierpnia 2013 - 16:54

Pisałem w tym temacie, że ma taką samą matrycę, jaką Apple daje do swoich monitorów i iMaków.

Myślałem o tym, żeby ściągnąć kilka, ale obawiałem się martwych pikseli i uszkodzeń.
Ceny są dobre, ale kto pierwszy zaryzykuje?

#68 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 11 sierpnia 2013 - 17:00

Iro ja chyba zamowie bialy bo mi zonka truje ze taki sie jej podoba i pasuje do biorka he he,co do martwych pixeli to napewno jakies bedą bo to niby te matryce "odpady " od apple ,reszta nie mam pojecia cla chyba nie ma i gosc pisze ze niby daje gwarancje na 3 lata?
NEW Yamakasi Catleap Q270 SE LED 27" 2560x1440 WQHD DVI D White Computer Monitor | eBay

ps.naprawde byla by to niezla alternatywa dla ATD nawet jakby obrazek byl troszke gorszy od appla

#69 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 11 sierpnia 2013 - 17:10

Z tego co widzę ten Yamakasi to jakiś syf. To ma tylko wejście Dual Link DVI. Co to oznacza? To że kabel od monitora będzie gruby jak palec. Co za syf. Wolałbym dopłacić do Dell U2711 lub U2713 i miec normalny kabel mdp > dp. Pracowałem pół roku w pracy na takim U2711 i do programowania czy obejrzenia filmu jest wporządku. Że też są ludzie, którzy taki syf kupują. A ten shimian? Takie samo gówno.

#70 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 11 sierpnia 2013 - 17:17

Doplac 2.5razy tyle i cisz się cienkim kabelkiem przy dellu hi hi,ktory ma tą samą matryce co Yamakasi/Shimian
jest tego wiecej
Brand NEW X Star DP2710LED 27" 2560x1440 QHD LED Computer Monitor Glossy | eBay

NEW Qnix QX2710 LED EVOLUTIONⅡ2 27" 2560x1440 PLS Monitor Perfect Pixel Matte | eBay

http://www.ebay.pl/i...2a88347d&_uhb=1

i chyba shimian po lifcie "ala ATD"

http://www.ebay.pl/i...d5b72f92&_uhb=1

#71 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 11 sierpnia 2013 - 17:24

Co kto lubi. Mi osobiście przeszkadzał zwykły DVI przy MBP.

#72 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 12 sierpnia 2013 - 17:48

Doplac 2.5razy tyle i cisz się cienkim kabelkiem przy dellu hi hi,ktory ma tą samą matryce co Yamakasi/Shimian
jest tego wiecej
Brand NEW X Star DP2710LED 27" 2560x1440 QHD LED Computer Monitor Glossy | eBay

NEW Qnix QX2710 LED EVOLUTIONⅡ2 27" 2560x1440 PLS Monitor Perfect Pixel Matte | eBay

★crossover★new 27QD LED Blade​ 2560x1440 DVI D Dual LG S IPS 27" Speaker Monitor | eBay

i chyba shimian po lifcie "ala ATD"

Perfect Pixel Achieva Shimian QH2700 Ipsms Lite Edge 27" 2560x1440 LED Monitor | eBay

Dell ma o wiele lepszą matową matrycę wyświetlającą 1.07 miliarda kolorów.
Wszystkie te niskobudżetowe Koreańce, łącznie z ATD i ACD 27 wyświetlają tylko 16.7 miliona i mają błyszczące matryce.

#73 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 12 sierpnia 2013 - 18:32

99.9% uzytkownikow tego 1.07miliarda nie zauwazy względem tych "koreancow",blyszczaca matryca to akurat w moim przypadku zaleta,na upartego to i jakis mat by sie znalazl ,wiadomo ze to jest swojego rodzaju "szajs" ale jakas alternatywa dla niewymagających
http://www.ebay.ie/i...=item1e7adda535

#74 prozakdream

prozakdream
  • 99 postów
  • SkądPL/NYC

Napisano 18 sierpnia 2013 - 20:03

Mam zamiar kupić najmocniejszego mac mini i7 +monitor NEC MultiSync PA271W-BK 27 lub PA241W-BK + kalibrator. Czy ktoś z was może się wypowiedzieć na temat tych monitorów ? Wady zalety itd. PS: Ten zestaw ma służyć do fotoedycji i wydruku.

#75 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 19 sierpnia 2013 - 09:38

Ja się jeszcze zastanawiałem nad AOC myMulti-Play (q2963Pm), ale nie ma regulacji kąta wychylenia w pionie i poziomie. Spodziewam się, że takie monitory wypalają oczy - tylko tak rozsądnie zastanówmy się ile lat pracowało się na gó..n..nych crt i jakoś się żyje. Okularów też nie noszę. Jestem ciekaw, czy da się tego della w miarę wykalibrować.

Dla mnie te proporcje są ok - tzn mogę korzystać z dwóch okienek obok siebie (xcode i cokolwiek).

pozzdro, aa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych