Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Opinia. Pancerny MacBook.

• This topic is locked This topic is locked
400 replies to this topic

#276 kolouker

kolouker
  • 122 posts
  • SkądKraków

Posted 14 September 2007 - 23:19

O kurcze, jestem profesjonalistą. A Win może nie jest lepszy, ale czasami nie ma wyboru. Tradosa na Mac OS X nie ma niestety, na szczęście w parallels działa świetnie w trybie coherence.

#277 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 14 September 2007 - 23:48

Ale Wiciko napewno ma swoje argumenty (przy jego IQ i "w ogle")

Żałosne. Gdzie ja tak napisałem? Człowieku, nie zachowuj się jak dziecko. Ośmieszasz się tylko niepotrzebnie.

#278 lukmac

lukmac
  • 23 posts

Posted 15 September 2007 - 00:21

Po przeczytaniu paru stron stwierdzam że Pampers Cie uciska . Nie wydaje ci sie ze moze tyle osob moze miec racje? ale ja to rozumiem młodym ludziom wydaje sie ze wuedza wszystko ale dopiero później : wiem ze nic nie wiem.....

#279 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 15 September 2007 - 09:08

Dajcie juz spokoj.

#280 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 15 September 2007 - 09:31

prosze o argumenty dlaczego dla profesjonalisty jest lepszy win niz osx ?!i i dlaczego apple jezt gorsze od różnej maści pc... argumenty nie ....

zależy jaki profesjonalista bo akurat widzisz oprogramowania czysto CADowskiego jest na maca mało i przy całym świecie pracującym w autocadzie i jego mniej lub bardziej rozbudowanych odmianach jeżeli chodzi o 3D, przy całym oprogramowaniu do Virtual Reality to niestety ale profesjonalista który chce na tym zarabiać jest skazany na windows. Przy VR jest jeszcze gorzej bo sporo firm tak sobie upatrzyło nvidię, że nawet praca na karcie ati czy innej to już problem bo nie obsługuje wszystkich efektów. Oczywiście nie mówię tu o serii GF 7xxx czy 8xxx tylko o kartach trochę droższych a nie do gier ;)
Jasne że można się na macu męczyć w VectorWorks czy innych ale pełną zgodność masz tylko na tym programie z którego pliku wymaga osoba która za projekt płaci. Jeżeli to nie są małe pieniądzę (a w tej branży to akurat nie są) to raczej ciężko jest mu tłumaczyć: no wiesz ale ja mam maca i nie wszystko się dało...

#281 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 15 September 2007 - 11:06

Po przeczytaniu paru stron stwierdzam że Pampers Cie uciska . Nie wydaje ci sie ze moze tyle osob moze miec racje? ale ja to rozumiem młodym ludziom wydaje sie ze wuedza wszystko ale dopiero później : wiem ze nic nie wiem.....

Ale co do czego może mieć rację? Co, oni mają wiedzieć lepiej jak chodzi mój OS X ode mnie? No nie bądź śmieszny.
Teraz zjechałeś na wiek? Tak jak połowa osób, której brakuje argumentów. Wszystko jasne.
Pytałem, gdzie napisałem, że Windows jest lepszy dla profesjonalisty (czy jakoś tak). Liczę na odpowiedź.

#282 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 15 September 2007 - 11:36

EEE tam .. biadolicie ... Do netu , pisania (dtp ) i innych to Mac , bo taka osoba nie przejmuje się dzialaniem systemu a pracuje , do gier do konsola albo windows , bo rynek gier na maca to jeszcze psełdo rynek , a dla profesjonalisty nie ma to znaczenia , bo na każdym systemie potrafi efektywnie pracować i dostosować go do swoich potrzeb .

#283 swistak

swistak
  • 235 posts

Posted 18 September 2007 - 20:15

mysle ze sporo moga wiedziec lepiej od ciebie o macos X. Na poczatku na przyklad popisales sie niewiedza na temat zarzadzania pamiecia w systemach unixowych twierdzac ze safari zuzywa 380-pare megabajtow pamieci - smiech na sali ;) Takie zachowanie w polaczeniu z twoim, nie ma co ukrywac, pseudoeksperckim tonem (nie popisales sie zadna techniczna wiedza) sprawia ze podejrzenia na temat twojej slabej znajomosci tematu sa duzo bardziej prawdopodobne niz sytuacja w ktorej ty jestes biednym userem ktoremu zly macos wyrzadza krzywde ;) @lukas_gab - widzisz, w tym tkwi caly szkopul "profesjonalista potrafi dostosowac system do swoich potrzeb" - ja mam to poczucie ze macosx robi to co ja chce zeby mi robil i robi to sprawnie bez potrzeby optymalizacji. Mam bardzo malo zainstalowanego oprogramowania 3rd party ktore uzywam na codzien, wiekszosc funkcji mi potrzebnych jest juz wbudowana w system - np. dosc dobra obsluga aparatow cyfrowych, calkiem sensowne katalogowanie zdjec w iphoto, bardzo dobry iCal i address book, iSync ktory synchronizuje mi to wszystko z komorka, bluetooth ktore jest w 100% niezawodne - w przeciwienstwie do peceta gdzie mialem albo niecne sterowniki widcomma ktore nie chcialy dzialac z niektorymi programami do synchronizacji, ktore i tak musialem doinstalowywac oddzielnie, albo sterowniki MS ktore generalnie po prostu zle dzialaly, nie wykrywaly dongla itd. Podobnie z safari, przegladarka ktora po zainstalowaniu malego pluginu safari block robi wszystko, czyta rssy, blokuje flashki na stronie - w windzie znowu mialbym 130 programow do zainstalowania. Mail ktory integruje sie z safari i address book, dzieli mi poczte w konwersacje. Ba, mam nawet wbudowanego graphera do rysowania wykresow na matme ;) spotlight ktore wyszukuje mi wszystko w czasie rzeczywistym (windows doczekalo sie tego dopiero z office 2007). A kolega wicko niestety jakby nie mogl wyjsc z przekonania ze mogl popelnic gdzies blad, a takie rzecyz sie zdarzaja - chociazby przepelniony ktorys log - nagle okazuje sie ze ma pare gb i nie daje sie usunac ;) @wicko w twoich wypowiedziach tez zauwazylem dwie negatywne cechy. 1. traktujesz wszystko zbyt doslownie, takie czepianie sie ze cos nie dziala w doslownie kilku kliknieciach daleko cie nie zaprowadzi 2. kompletnie nie potrafisz nawiazywac do cudzych odpowiedzi. Ktos pisze o tym ze do pracy biurowej starcza 512MB ram, ty natomiast mowisz o tym ze jak jest wlaczone safari i office to trzeba wiecej a jak iLife to juz w ogole. Zrozum ze komentarz o iLife wtedy byl zupelnie nie na temat i nie powinien byl sie znalezc tam, bo nie wnosi nic do kwestii wydajnosci 512MB ram w polaczeniu z macos X w zastosowaniu biurowym

#284 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 18 September 2007 - 20:53

Co, oni mają wiedzieć lepiej jak chodzi mój OS X ode mnie? No nie bądź śmieszny. Teraz zjechałeś na wiek? Tak jak połowa osób, której brakuje argumentów. Wszystko jasne.

A ja mam jednak prośbę do moderatorów i to taką bardzo poważną. W regulaminie pewnie jest zapis, że nie można w sposób leckeważący i obraźliwy odzywać się do innych użytkowników. Akurat w tym przypadku niektóre osoby mogą się poczuć dotknięte arogancją tego młodego człowieka. Jego sposób odzywania się do większości osób mających odmienne zdanie dawno przestał być śmieszny, tym bardziej że robi to w sposób bardzo niegrzeczny. Chyba znajdą się tacy którzy mnie popierają?

PANOWIE MODERATORZY MOŻE JUŻ CZAS WYTŁUMACZYĆ TEMU MŁODEMU CZŁOWIEKOWI ZASADY PANUJĄCE NA TYM FORUM?

#285 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 18 September 2007 - 20:55

Toki: podobnie jak sformułowanie "Pampers Cię uciska" ( nie pamiętam kto je napisał). Szanujmy się wzajemnie a forum będzie naprawdę lepszym miejscem. A Wicko już delikatnie została zwrócona uwaga, zauważyłem, że zrozumiał. Zgoda?

#286 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 18 September 2007 - 21:21

insider to sformułowanie padło po lawinie postów jakie ze strony omawianego poleciały. Nie uważasz, że takim zachowaniem mógł sobie zrazić nie tylko moją osobę? Komuś nerwy puściły i tak się stało. Zobacz ile takich osób jest a ile stanęło w obronie? P.S. jeżeli mogę Cię prosić to oczyść skrzynkę to na PM napiszę Ci resztę bo szkoda miejsca na forum

#287 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 18 September 2007 - 21:46

mysle ze sporo moga wiedziec lepiej od ciebie o macos X. Na poczatku na przyklad popisales sie niewiedza na temat zarzadzania pamiecia w systemach unixowych twierdzac ze safari zuzywa 380-pare megabajtow pamieci - smiech na sali ;) Takie zachowanie w polaczeniu z twoim, nie ma co ukrywac, pseudoeksperckim tonem (nie popisales sie zadna techniczna wiedza) sprawia ze podejrzenia na temat twojej slabej znajomosci tematu sa duzo bardziej prawdopodobne niz sytuacja w ktorej ty jestes biednym userem ktoremu zly macos wyrzadza krzywde ;)

[..]

w twoich wypowiedziach tez zauwazylem dwie negatywne cechy.
1. traktujesz wszystko zbyt doslownie, takie czepianie sie ze cos nie dziala w doslownie kilku kliknieciach daleko cie nie zaprowadzi
2. kompletnie nie potrafisz nawiazywac do cudzych odpowiedzi. Ktos pisze o tym ze do pracy biurowej starcza 512MB ram, ty natomiast mowisz o tym ze jak jest wlaczone safari i office to trzeba wiecej a jak iLife to juz w ogole. Zrozum ze komentarz o iLife wtedy byl zupelnie nie na temat i nie powinien byl sie znalezc tam, bo nie wnosi nic do kwestii wydajnosci 512MB ram w polaczeniu z macos X w zastosowaniu biurowym

Tak, są na forum osoby, które mają znaczne pojęcie o systemach operacyjnych, programowaniu i tym podobnych - nie przeczę. Całkiem oczywiste jest, że mogą posiadać wiedzę większę niż taki Ja.
Ale gdy ktoś pisze "nie obchodzi mnie jak to działa, na pewno jest lepsze" (dość mocno parafrazując), to co ja mam mu odpowiedzieć? :)
Ale ten.. nie pamiętam, żebym tak pisał o Safari. O ile pamiętam, pisałem wtedy tylko o pamięci wirtualnej zużywanej przez system, tj. pamięć zapisywana na dysku, alokowana dla aplikacji "na zaś" ;)

Ad 1. Racja. Zwróć jednak uwagę na to, że ktoś*tu mnie poniżał twierdząc, że jeżeli OS X się*psuje to tylko i wyłącznie z mojej winy, a okazuje się, że jednak nie do końca z mojej ;)
Ad 2. Tak, znowu racja. O iLife jednak napisałem tylko orientacyjnie, a wszyscy zaczęli mi wrzucać jakbym użył go jako głównego argumentu ;) Wracając jednak do tego tematu - sprawdzałeś kiedyś*ile taki NeoOffice je zasobów? :)

toki: Od początku trzeba było pisać na PW. Ja sprawę wyjaśniłem pisząc stosowne PW do jednego z administratorów - dlaczego Ty wciskasz się*na forum publiczne? Na wszelki wypadek jednak podam kilka cytatów:
Nie ucz mnie do czego mam się zastosować bo jak pisałem maturę to Ty dziecko gryzaczek odkryłeś...
Musisz jeszcze trochę mleka wypić żeby podskakiwać w ten sposób ok? wyhamuj dzieciaku z pyskowaniem bo jak Ci tata kupił macbooka to nie jesteś najważniejszy w tej piaskownicy.
omijaj mnie szerokim łukiem bo widać że jesteś jeszcze dzieckiem i to niedorozwiniętym

Hm. Mógłbym zacytować dialog na PW, ale to chyba nie wypada tak publicznie. Najwyżej, gdyby jakiś moderator zechciał, to na PW zapraszam.

#288 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 19 September 2007 - 12:40

no właśnie i kolega ma pretensje że ktoś pisze na forum a nie na PW... Co do gryzaczka to owszem nadal tak twierdzę ale pozostałe posty spróbuj znaleźć na forum ;) Obiecałem insiderowi koniec OT i tak z mojej strony będzie. Szkoda klawiatury bo applowskie są dość drogie.

#289 adix666

adix666
  • 530 posts
  • SkądPoznań, Wielkopolskie

Posted 29 September 2007 - 15:53

Jest tyle systemów, że dla każdego się coś znajdzie. Na macu można uruchomić prawie każdy system. W ten czy inny sposób, ale można. Wielu ludzi używa Mac OS lub Linucha do pracy a windowsa do gier. Stara dobra praktyka, też tak robiłem.

#290 bublik

bublik
  • 64 posts
  • SkądOpole

Posted 29 September 2007 - 16:34

Ehh... lekarze mówią, że nie ma choroby z jednej przyczyny.

#291 Doc

Doc
  • 308 posts
  • SkądLublin

Posted 29 September 2007 - 16:47

Mam MacBooka z USA. Od 2 tyg, skonfigurowałem go komfortowo. Teraz mam uruchomione: Finder(oczywiste),Mail, Safari(które nie odtwiera jednej ważnej strony dla mnie więc jest też)Firefox,Skype(Rozłącza połączenia video),Numbers,Aduim,SimplifyMedia,Last FM. System działa bez opóźnień, nie ma problemu z expose, czy innymi sprawami. Około 20 wigdetów włączone i istat nano pokazuje active:512mb Ramu. :D Super, w porównaniu do HP z Vistą jaką moja przyjaciółka posiada, jej system uruchamia sie około 3 min mi >1min. Jedyne wady mojego MB:CD wolno sie wysuwa(trzeba długo czekać), ciche głośniki i brak normalnego wyjścia video. Tyle, nie wiem o co się irytujesz Wicko, moge dodać że mam tyle lat co ty:D i nie zajechałem swojego komputera. Działa świetnie, uratował mi już du..sko na posiedzeniu samorządu. Zgrywam wszyskie fotki z przyjaciół telefonów, gdy oni martwią się że nie mają sterowników, plakat wyborczy do samorządu zrobiłem w 6min. Kocham go, gdybym miał jeszcze raz wybrać to był by MacBook tylko już może z Superdrivem :D

#292 adix666

adix666
  • 530 posts

Posted 29 September 2007 - 16:53

Vista niby od początku pisana, a wymaga więcej niż XP :!: Ale poprawili pewne rzeczy, jednak to nie to samo co Mac OS ;)

#293 Doc

Doc
  • 308 posts
  • SkądLublin

Posted 29 September 2007 - 16:57

Właśnie, szkoda tylko że ta niby Vista o funkcjach Tigera sprawia wrażenie cudownego systemu operacyjnego. Ballmer powiedział że gdy HP,Dell, czy inny producent laptopów zacznie produkować seksowniejsze komputery sprzedarz apple spadnie. :D A co do pancerność MacBooka, to owszem jest on mobilniejszy niż 15,4 ale niestety bardziej ryśliwy :D W mobilnym sprzęcie łatwo wyłamać tackę na cd, czy zablokować otwory chłodzące kładąc go np. na pościeli, równiesz czas bootowania powinien być szybki.

#294 adix666

adix666
  • 530 posts

Posted 29 September 2007 - 17:05

Wielu ludzi w Polsce, może nawet i w Europie nie wie nawet o istnieniu Macintoshy i jest wielkie zdziwko, że istnieje inny system niż Windows(nawet o linuchu nie wiedzą) a nawet coś innego niż PC. Ale mój nauczyciel od infy mówi, że teraz więcej ludzi ma niby kupować Maci ,więc zobaczymy.

#295 Doc

Doc
  • 308 posts
  • SkądLublin

Posted 29 September 2007 - 17:08

Ludzie wiedzą że istnieje macintosh (nie mac) obiło im się to o uszy. Problem maca to poprostu brak informacji.

#296 adix666

adix666
  • 530 posts

Posted 29 September 2007 - 17:12

Zależy od środowiska i czy się ktoś tym interesuje. Kilkoro moich znajomych i znajomych moich znajomych nie wie co to są maci, macintoshe i firma apple ;) Zależy na kogo się trafi

#297 wicius

wicius
  • 852 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 September 2007 - 17:37

Zależy od środowiska i czy się ktoś tym interesuje. Kilkoro moich znajomych i znajomych moich znajomych nie wie co to są maci, macintoshe i firma apple ;) Zależy na kogo się trafi

z Apple to chyba przesada, nie znam nikogo kto nie wiedziałby, co to Apple- nawet znajomi moich rodziców wiedzą ("Moi znajomi" może nie być sbyt trafnie dobraną grupą badawczą, bo wszyscy mają poniżej 20 lat). Głównie za sprawą iPoda (któż nie słyszał o iPodzie?) i niedawnego boom'u- iPohne, w telewizji.

#298 adix666

adix666
  • 530 posts

Posted 29 September 2007 - 17:42

No z tym Applem to przesadziłem to prawda, ale chodzi mi o samą ideę.

#299 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 29 September 2007 - 18:29

Mam MacBooka z USA. Od 2 tyg,

To pogadamy za pół roku ;) Gdy miał tyle czasu co twój, też śmigał.
Jak będę instalował leoparda zrobię defragmentację, to też dostanie kopa ;)

#300 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 September 2007 - 18:36

Jak będę instalował leoparda zrobię defragmentację, to też dostanie kopa ;)

Obawiam się, że łudzisz się wpływem defragmentacji na szybkość działania Mac OS X. To nie Windows. Tu, paradoksalnie, możesz uzyskać wręcz okresowe spowolnienie działania.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users