Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#126 Sebol

Sebol
  • 501 postów

Napisano 24 lipca 2012 - 22:44

12 cyklach? jakim cudem przez rok zrobiłeś tylko tyle?

#127 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 lipca 2012 - 22:50

12 cyklach? jakim cudem przez rok zrobiłeś tylko tyle?

Prawie zawsze na zasilaczu 12 cykli zrobiło sie przez usypianie :)

#128 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 24 lipca 2012 - 23:00

Prawie zawsze na zasilaczu 12 cykli zrobiło sie przez usypianie :)

głupoty gadasz, miałeś po prostu strzeloną baterię! Cokolwiek byś zrobił nie spadnie Ci w 12 cykli do takiego poziomu. Ja kompletnie nie dbam, kabel, bateria, kabel czasem odpinam i podpinam komputer do zasilacza po kilkadziesiąt razy dziennie i po stu cyklach 96%.

#129 Sebol

Sebol
  • 501 postów

Napisano 24 lipca 2012 - 23:04

@stoner30 - jeśli trzymał na zasilaczu ciągle to uwali baterię, wiem to po dwóch laptopach używanych przez moją mamę - jest niereformowalna i ciągle trzyma na zasilaczu, jeden przy uruchamianiu wyświetla przed załadowaniem systemu info o zepsutej baterii. A Ty używasz baterii tak jak powinna być używana - eksploatowałeś ją :)

#130 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 24 lipca 2012 - 23:49

U mnie tak; safari 8 kart, mail, iTunes (gra sobie muzyka :), youtube, iPhoto i wolnego mam 4.3GB. Ale każdy ma inne zastosowania, dla mnie zawsze 4GB starczało i starcza :)

XCode 4 - jakiś drobny bardzo projekt, Safari kilka zakładek, mail, iTunes, adium, oraz kilka dupereli w tle (w stylu freememory, gfxCardStatus itp) -> i prawie po pamięci (8GB) :)
Odwieczne "Pamięci nigdy za wiele"

#131 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 25 lipca 2012 - 05:46

U mnie od zeszłego czwartku użytkowania 6 cykli i ok 103% .

#132 highend

highend
  • 200 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 09:50

z tymi dywagacjami na temat baterii to poczytajcie sobie po prostu o bateriach LiIon.... zjadłem wiedzę na temat każdego rodzaju baterii (z racji zabawy z samochodami elektrycznymi). Generalnie zasady są proste: - nie używaj za dużo laptopa na non-stop podpiętym zasilaczu i full naładowanej baterii - akumulatory LiIon żyją najdłużej jeśli są ładowane do ok. 80-85% pojemności i rozładowywane tak raz w tygodniu. ładować do 100% oczywiście można, ale najlepiej wtedy od razu używać laptopa na baterii - tzn. nie trzymać go za długo w pełnym naładowaniu (na zasilaczu). baterie LiIon należy przechowywać naładowaną do ok. połowy, co jakiś czas zrobić jej cykl naładowania i rozładowania. mój macbook white unibody 2.4GHz ma 426 cykli, stan "normalny", pojemność 87% oryginału, bateria ma 2 lata. Trzyma prawie tak długo jak nowa. Zatem nie można się "bać" laptopów które mają dużo cykli - pytanie jak były używane.... kiedyś mi nowiutka bateria leżała naładowana 3 miesiące. Po tym czasie nic nie dało się z nią zrobić - odmawiała ładowania. zatem apropo używania baterii - poczytajcie sobie o budowie, zasadach działania i użytkowania ogniw LiIon. Tyle

#133 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 25 lipca 2012 - 10:57

z tymi dywagacjami na temat baterii to poczytajcie sobie po prostu o bateriach LiIon....
zjadłem wiedzę na temat każdego rodzaju baterii (z racji zabawy z samochodami elektrycznymi).

Generalnie zasady są proste:
- nie używaj za dużo laptopa na non-stop podpiętym zasilaczu i full naładowanej baterii

Bez sensu ta zasada, bo nie po to kupuje się komputer żeby np. w biurze używać na baterii z wydajnością na pół gwizdka.

#134 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 25 lipca 2012 - 11:30

Jakie to ma znaczenie skoro i tak srednia dlugosc zycia laptopa to 2-3 lata i potem kupuje sie nowego ... trzeba miec pecha albo marnego laptopa aby w 2 lata zajezdzic baterię.

#135 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 11:56

Jakie to ma znaczenie skoro i tak srednia dlugosc zycia laptopa to 2-3 lata i potem kupuje sie nowego ... trzeba miec pecha albo marnego laptopa aby w 2 lata zajezdzic baterię.

True.
Z moich obserwacji też wynika, że jak starałem się "dbać" o baterię, robić kalibrację i inne pierdoły to w rocznym MBP nagle się zrobiło 85%. Olałem to całkowicie, ladowałem jak było trzeba, jak się dało to na kablu, jak na kanapie to bez kabla, jak się orzładował to się rozladował - No i wróciło do 90-94 przy 420 cyklach.
Mój brat z kolei, w MBP 15" z 2009 w życiu nie robił żadnej kalibracji, i ogólnie nie zwaracał na baterię żadnej uwagi, po 3 latach ma 98%.

#136 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 25 lipca 2012 - 12:15

Bo zasada jest prosta: im bardziej kombinujesz, niby to dbasz o baterie, kalibrujesz, formatujesz i nie wiadomo co jeszcze tym gorzej to wychodzi w praktyce. Przecież komputer jest do używania! Bateria również. Jak czytam o utrzymywaniu baterii na kilkadziesiąt procent to mnie krew zalewa! Tak samo na siedzeniu przy biurko i używaniu komputera na baterii. Przecież bateria w komputerze jest też po to, że siedząc sobie przed komputerem wykonując pracę, gdy będzie awaria prądu można spokojnie kilka godzin popracować! Dlatego kompletnie nie rozumiem, jak można niby to dbając o baterie siedzieć na w pół rozładowanej bez potrzeby... Bateria to rzecz która się zużywa, ale bez przesady. Nawet jeśli ktoś używa 10lat tego samego komputera, to lepiej kombinować przez te 10 lat, sprawdzać, kalibrować i nie wiadomo co jeszcze czy normalnie używać komputera i w razie potrzeby co 2-3lata wymienić baterię? :/

#137 highend

highend
  • 200 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 16:37

ja tylko pisałem kiedy ogniwa litowo-jonowe mają najdłuższą żywotność - przy jakim używaniu. Sam używam laptopa normalnie i nie przejmuję się baterią. Ale często go noszę i używam bez podłączenia do zasilacza.... I to pewnie wystarcza :)

#138 Gerwazy

Gerwazy
  • 52 postów

Napisano 26 lipca 2012 - 09:53

Mamy nowy system, nowe Safari. Pytanie czy poprawiła się płynność przewijania stron w nowym modelu z Retiną?

#139 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 26 lipca 2012 - 14:13

Niektorzy forumowicze donosza ze poprawilo sie, niektorzy ze wcale szczegolnie w innych skalowanych rozdzielczosciach niz natywna. Donosza tez ze tylko w Natywnej nie ma laga, natomiast we wszystkich innych jest.

#140 apek

apek
  • 261 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 15:16

Ktoś ma tzw. duchy?

#141 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 27 lipca 2012 - 15:34

Jeżeli ''duchy'' to zastyganie obrazu to nie występuje u mnie. Niestety nie mogę zainstalować ML ponieważ ciągle czekam na darmowy kod.

#142 adziopak

adziopak
  • 77 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 27 lipca 2012 - 16:37

Bardzo fajna recenzja, polecam się innym upewnić czy mają Retiny, bo był tu taki jeden, co myślał, że miał, a okazało się, że to zwykły MBP 15'. A jak sprawuje się Safari przystosowane do Retiny? Czy rzeczywiście róznica, krawędzie, itd. są dużo lepsze?

#143 wombat16

wombat16
  • 77 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 21:13

@iron.gery długo czekasz na kod? Ja dopiero teraz skorzystałem z programu up to date. U siebie też duchów nie doświadczyłem. update już dostałem kod

#144 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 27 lipca 2012 - 22:03

Kod już mam, w 100% ''sprawny''. Jutro dam znać jak działa Retina na ML.

#145 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 28 lipca 2012 - 11:17

Zainstalowałem OS X 10.8. Podczas przeglądania safari nie zauważam lagów, zarówno w rozdzielczości natywnej (1440x900) jak i w skalowanych (1680x1050, 1920x1200). Także nie wygląda to źle.

#146 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 lipca 2012 - 11:20

Zaktualizowałes do Power Nap ? Nie polecam na dzień dzisiejszy

#147 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 28 lipca 2012 - 11:27

Nie, Power Nap zaktualizuje wieczorem.

#148 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 28 lipca 2012 - 11:28

Nie ma Update Power Nap, przed chwilą zainstalowałem ML, włączyłem tylko w ustawieniach aby działało na baterii i zasilaczu .

#149 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 28 lipca 2012 - 11:30

U mnie w uaktualnieniach jest update do Power Nap.

#150 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 28 lipca 2012 - 11:31

U mnie nie, przed chwilą sprawdzałem. Ale podobno nie jest zalecane jak pisał Adam , wiatraki wariują.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych