Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#351 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 14 października 2012 - 20:21

Procesory niech sobie zmieniają, niech nie ruszają designu,i innych rzeczy, chyba że mi wymienią na nowy model :) to jestem za.

#352 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 14 października 2012 - 20:25

@koyoot Tylko trochę za szybko na odświeżenie, mnie osobiście bardzo by to zdenerwowało. Na dobry układ te komputery są dostępne od 4 miesięcy.

#353 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 14 października 2012 - 20:26

Jedyny bajer o jakim wczesniej mowiono to chudsze o 0.15 mm(!) podswietlenie LED do klawiatury rMBP, ktore mialo zostac w duzej ilosci zamowione przez Apple. Wiec to tez bylby jeden z Ficzerow podczas odswiezenia :). Iron. Ale to nie bedzie odswiezenie, tylko uzupelnienie o to co Intel oferuje. Po co maja oferowac cos starego skoro w tej samej cenie otrzymaja od Intela nowa technologie? Poza tym. Lepiej takie uklady wygladaja w Tech Specs...

#354 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 14 października 2012 - 20:27

Odświeżenie byłoby co najmniej dziwne, co zrobią z zapasami. Wszędzie w sklepach mają je na stanie.

#355 Tranquility

Tranquility
  • 353 postów

Napisano 14 października 2012 - 20:27

Pogloski mowia ze przy najblizszej konferencji i mozliwosci odswiezenia rMBP Apple wprowadzi delikatne usprawnienia do tego laptopa(miedzy innymi ukladu chlodzenia). Mozliwe jest rowniez wprowadzenie nowych procesorow, ktore zastapia obecnie oferowane. Beda to procesory 2.4 GHz w podstawowym oraz 2.7 i 2.8 GHz w rozbudowanej wersji. To tylko pogloski, ale patrzac na to, ze w poprzednich latach Apple tez wprowadzalo delikatny refresh laptopow, jest to bardzo prawdopodobne, tym bardziej, ze te modele procesorow sa juz od dluzszego czasu w sprzedazy przez Intela.

Edit: Apple na chwile obecna nie posiada zapasow rMBP ;). Na kazda konfiguracje trzeba chwilke poczekac ;). W zapasach(malych) sa jedynie podstawowa wersja, ze sredniej polki i najbardziej rozbudowana.

Jeśli to prawda to chcę nowego RMBP. Bez żartów.

#356 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 14 października 2012 - 20:30

Konfigi beda roznic sie tylko o 100 MHz wiecej. Po co zmieniac cos co jest obecnie bardzo dobre? Chodzi mi oczywiscie o parcie na nowy sprzet :P. Ale fakt faktem, to bylby dosc duzy kop w zeby dla ludzi, ktorzy wczesniej kupili te komputery. Bardzo mozliwe ze Apple wyeliminowalo problemy z ekranami w rMBP. A na pewno - bardzo mocno go zredukowalo.

#357 Tranquility

Tranquility
  • 353 postów

Napisano 14 października 2012 - 20:32

Przyznam Wam się do czegoś: znalazłem tydzień temu na swoim 1 martwy piksel. Tak mały, że ledwo idzie go dostrzec ale jest. Zostać bez laptopa na 2 tygodnie dla czegoś czego w normalnych warunkach użytkowania nawet nie widać? Nie sądzę... Z kolei jeśli jest to znaczy, że matryca jest było-nie-było wadliwa. Co radzicie zrobić?

#358 wombat16

wombat16
  • 77 postów

Napisano 14 października 2012 - 20:39

Ja bym jednak wymienił matrycę.

#359 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 14 października 2012 - 20:48

Procki ok niech dadzą nowe, ale grafiki niech nie ruszają,wyglądu,chłodzenia itp. Bo masakra będzie.

#360 photostudio

photostudio
  • 25 postów

Napisano 15 października 2012 - 10:44

A może by tak najpierw zaczekać na oficjalne informacje zamiast gorączkować się z powodu plotek? Może po najbliższej konferencji będzie wiadomo coś więcej zarówno w sprawie odświeżenia rMBP 15" (o ile takowe w ogóle nastąpi) jak też wypuszczenia wersji 13".

#361 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 15 października 2012 - 11:13

13.3" wersja retiny będzie na pewno.

#362 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 15 października 2012 - 16:24

Tansza 13: 1499 Dolarow Bogatsza wersja 13: 1799 Dolarow Bardzo duza szansa jest na... 4 rdzeniowy procesor w drozszej wersji. Wyglada tez na to ze obie wersje beda miec 8 GB pamieci. Ale osobnej karty graficznej oprocz Intel HD4000 nie bedzie. P.S. To tylko moje przewidywania :P.

#363 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 15 października 2012 - 16:27

Nie,no muszą dać jakąś zewnętrzną kartę :) U nas Pewnie najtańsza coś ok. 7K.

#364 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 15 października 2012 - 17:26

Retina 15 calowa otrzyma delikatny update ale nie zostanie to ogloszone - dotyczyc on bedzie ekranu i jego smuzenia, duchow na matrycy i bad pixeli. Dodatkowo, delikatny tuning ukladu chlodzenia.

A teraz slowko o iMacach. Nie chce nic mowic, ale Apple chyba sobie bardzo mocno strzela w stope. Najprawdopodobniej nowe iMaci beda miec przyklejona do obudowy matryce. Tak jest - chcesz wymienic matryce z powodu plam - wymienisz komputer...

Wyglada na to ze skupienie produkcji u jednego producenta: Foxconn jest jednym wielkim problemem Apple. Stad problemy jakosciowe ich najnowszych produktow.

#365 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 15 października 2012 - 17:28

Retina 15 calowa otrzyma delikatny update ale nie zostanie to ogloszone - dotyczyc on bedzie ekranu i jego smuzenia, duchow na matrycy i bad pixeli. Dodatkowo, delikatny tuning ukladu chlodzenia.

A teraz slowko o iMacach. Nie chce nic mowic, ale Apple chyba sobie bardzo mocno strzela w stope. Najprawdopodobniej nowe iMaci beda miec przyklejona do obudowy matryce. Tak jest - chcesz wymienic matryce z powodu plam - wymienisz komputer...

Wyglada na to ze skupienie produkcji u jednego producenta: Foxconn jest jednym wielkim problemem Apple. Stad problemy jakosciowe ich najnowszych produktow.

To chyba wymiana matryc LG w tym się zawiera, co do chłodzenia to ja też chcę.

o iMakach czytałem, ta sama technologia co w Retinie.

#366 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 15 października 2012 - 18:04

Apple często odświeża swoje laptopy.
RMBP Late 2012 jest więc bardzo możliwa.

MacBook Pro "Core i7" 2.0 15" Early 2011 Specs (Early 2011 15", MC721LL/A, MacBookPro8,2, A1286, 2353-1*) @ EveryMac.com
MacBook Pro "Core i7" 2.2 15" Late 2011 Specs (Late 2011 15", MD318LL/A, MacBookPro8,2, A1286, 2563*) @ EveryMac.com

Niczego waszym komputerom od tej premiery nie ubędzie...

#367 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 15 października 2012 - 18:39

Jak mowilem: Macrumors potwierdzil moje przypuszczenia dotyczace braku zewnetrznej karty grafiki w Retinie 13. Przyczyna takiego opoznienia w premierze 13 w stosunku do modelu 15 calowego byla w tym, ze byly problemy z chlodzeniem oraz z bateria. Apple widocznie musialo przeprojektowac uklad chlodzenia do 13 i byc moze podobny nowy system chlodzenia trafi tez do 15 calowca. I tak to niewiele pomoze dopoki nie naucza chinczykow nakladac pasty termoprzewodzace.

#368 jbpro

jbpro
  • 49 postów

Napisano 26 października 2012 - 09:29

Jestem uzytkownikiem MBP retina wersja 15 cali od 7 miesiecy niestety juz pojawily sie smugi na ekranie pod gorna krawędzia efekty oslabiebia swicenia niektorych ledow czasami temperatura wzrosta do 102 bez powodu przy ogladaniu filmow na yutube ale sprzet dziala stabilnie i nie grzeje sie jak model 2011

#369 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 26 października 2012 - 11:53

Jestem uzytkownikiem MBP retina wersja 15 cali od 7 miesiecy niestety juz pojawily sie smugi na ekranie

No to miałeś MBPr przed premierą...

Takie teksty to dla dzieci.

#370 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 26 października 2012 - 12:24

Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam: Jak wygląda wymiana ram z 8GB na 16GB? Chodzi mi o serwisy w Polsce. Ile taka przyjemność kosztuje i ile czasu trwa wymiana?

#371 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 26 października 2012 - 12:28

Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam: Jak wygląda wymiana ram z 8GB na 16GB? Chodzi mi o serwisy w Polsce. Ile taka przyjemność kosztuje i ile czasu trwa wymiana?

Jest problem, pamięć jest wlutowana na stałe do płyty głównej...;/

#372 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 26 października 2012 - 12:36

Mówisz ze nawet w serwisie nie da rady wymienić?

#373 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 26 października 2012 - 12:38

Mówisz ze nawet w serwisie nie da rady wymienić?

Nie ma szans, lepiej już sprzedać i kupić nowego. Jak serwis się złapię gwarancja przestanie obowiązywać.

#374 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 26 października 2012 - 12:40

Sprzedaż kompletnie nie ma sensu, bo nie dość że stracę na sprzedaży to jeszcze tysiaka czy więcej trzeba dołożyć. No nic, przeżyje z 8GB :)

#375 RealWaaagh

RealWaaagh
  • 18 postów
  • SkądHagen, DE

Napisano 26 października 2012 - 12:49

Ja właśnie mam pytanie odnośnie pamięci. Strasznie się nakręciłem na nowego rMPB 15" chociaż jeszcze nie miałem styczności ze sprzętem z MacOS. Jestem bardzo zadowolony z urządzeń z iOS, a także po przejrzeniu ofert na rynku okazuje się, że w cenie rMBP 15" na rynku nie za bardzo jest konkurencja. Reszta to jakieś plastikopodobne dziwadła. Nakręciłem się na tyle mocno, że chcę go kupić w ten weekend, ale jest na miejscu tylko wersja 8GB. Na pewno będę chciał korzystać z BootCamp i wiem że dla Windowsa może to być mało, ale z tym się pogodzę. Natomiast bardzo mnie interesuje jak działa Parallels i czy na 8GB to w ogóle ma sens, bo pisaliście tutaj że dla wirtualizacji warto mieć 16GB. Czy to znaczenie "warto" oznacza że na 8GB ta opcja nie ma sensu, czy po prostu wiąże się z ograniczeniami, jeśli tak, to jakimi ?!? Proszę też o ew. informację czy Prallels lub BootCamp może być zainstalowany na dysku podłączonym przez TB lub USB.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych