Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#876 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 15 lutego 2013 - 21:16

nie lubię porównań do aut, każdy szanujący i poważny producent sprzedający spektrometr kalibruje go , wtedy jest papier czyli gwarancja trzymania parametrów na określony czas,

#877 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 15 lutego 2013 - 21:50

Kupujesz i masz certyfikowany sprzet ale w okreslonym przez producenta czasie, po uplywie ktorego należy poddac go procesowi recertyfikacji. czy nie w podobnym celu dokonuje sie przegladow samochodow? Jesli jakosc generowanych profili przeklada sie na kase, to nie miejsca na kompromis nie ma. Niestety w wielu znanych mi przypadkach na zakupie sprzetu sie konczy, a po paru latach zaczyna sie narzekanie ze sprzet taki drogi a profile ekhm... Malo krzepkie. Inna sprawa fo sposob obchodzenia sie ze sprzetem, a w konsekwencji jego zywotnosci

#878 mpta

mpta
  • 146 postów
  • Skądwroclaw/monachium

Napisano 15 lutego 2013 - 22:05

Ja nie kumam tego kalibrowania. Wziąłem jakiś czas temu laptopa do pracy i kalibrowalem go i1 Display pro.
Zrobiłem chyba 10 kalibracji i wszystkie były do bani i co więcej każdy profil wyglądał inaczej. W pracy mam monitory Eizo i próbowałem ich obraz uznać za wzorcowy. Po 10 próbach olałem i później chyba 20 razy kalibrowałem softwarowo i o wiele lepiej mi to wyszło mam wrażenie.
Właczcie sobie np cos takiego http://uofgts.com/PS-P2Site/moncal.gif i zobaczcie czy na utworzonych profilach szary we wszystkich wartościach jest szary czy z odcieniami innych barw.
Po kalibracji tym kalibratorem i1 Display PRO szare barwy w różnych wartościach podłapywały odcienie raz czerwone, raz zielone, raz niebieskie, a to chyba nie ma tak być prawda? Poza tym obraz wyglądał jakby przeskoczył na gammę 1.8.

Może to wina softu pod mac os, a może brak możlowości regulacji jasności z poziomu monitora, które mogłem ustawiać pod windows i Eizo.
Nie wiem... może ktoś mi wytłumaczy co było nie tak.
Poza tym nowych laptopów apple się ponoć nie kalibruje, bo są już skalibrowane.

#879 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 15 lutego 2013 - 22:34

Ja jestem niedawnym nabywcą Retiny i właśnie zastanawiałem się nad tym jak przeprowadzić "profesjonalną" kalibrację...

Mam przekonanie, graniczace wrecz z pewnoscia, ze skoro nie wiesz jak sie kalibruje monitor, to po prostu taka kalibracja nie jest Ci potrzebna. I nie nie jest to zaden przytyk do Ciebie oczywiscie. Kalibracja miala sens wiele lat temu jak jakosc ekranow byla tak fatalna, ze to co na jednym bylo zolte, na drugim bylo granatowe ;)
Retina (jak wiekszosc nowych, przyzwoitych ekranow) wyswietla kolory na tyle prawidlowe, ze musialbys miec na serio wymagajaca prace, gdzie od delikatnej roznicy tonalnej zalezy ludzkie zycie ;), aby kalibracja miala sens.
Wiele osob (ktore zaraz mnie tutaj zlinczuja) bawi sie w te cale kalibracje bo sobie tym chyba morale podnosza. Bo robia cos do druku i chca byc nadgorliwi, zapominajac, ze potem ich idealne dzielo drukarnia moze spierniczyc jeszcze w kilku miejscach :( bo kolory podczas druku zaleza od tak cholernej ilosci czynnikow, ze az smutno.
Stawiam na to, ze mozesz swobodnie ta kalibracje olac.

#880 lubkiewicz

lubkiewicz
  • 155 postów
  • SkądPolska

Napisano 15 lutego 2013 - 23:05

Retina (jak wiekszosc nowych, przyzwoitych ekranow) wyswietla kolory na tyle prawidlowe, ze musialbys miec na serio wymagajaca prace, gdzie od delikatnej roznicy tonalnej zalezy ludzkie zycie ;), aby kalibracja miala sens.
Wiele osob (ktore zaraz mnie tutaj zlinczuja) bawi sie w te cale kalibracje bo sobie tym chyba morale podnosza. Bo robia cos do druku i chca byc nadgorliwi, zapominajac, ze potem ich idealne dzielo drukarnia moze spierniczyc jeszcze w kilku miejscach :( bo kolory podczas druku zaleza od tak cholernej ilosci czynnikow, ze az smutno.

Myślałem, że nikt się nie odważy na taką wypowiedź.
Sam jestem grafikiem i śmiało podpisuję się pod nią rekami i nogami.
literat jeśli nie wykonujesz profesjonalnych prac, których kalibracja wymaga, odpuść.

#881 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 15 lutego 2013 - 23:14

Dzięki szczególnie za ostatnie dwie wypowiedzi. Pewnikiem skończy się to na tym, że jak będę przy okazji miał możliwość dokonania kalibracj to ją zrobię, ale z pewnością nie będę za tym biegał :)

#882 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 15 lutego 2013 - 23:34

W kontekście oglądania imieninowych fotografii cioci Heli czy innego wuja profilowanie urządzeń może faktycznie nie mieć sensu, rzeczoną ciocię od ryby po grecku pewnie się odróżnić uda nawet na nieoprofilowanej retinie. Jeśli drukujesz coś więcej niż wizytówki zbierane hurtem w łapankach na allegro, to oprofilowanie sprzętu ma większe znaczenie niż Ci się może wydawać. Gdyby zarządzanie kolorem podnosiło tylko morale to rynek sprzętu i oprogramowania do tego nie istniałby wcale a o proofingu i softproofingu nikt by nawet nie myślał. Zgadzam się z tezą że dla masowego konsumenta jest to coś z pogranicza nauki i szarlatanerii, bez czego może żyć. Dla "wąskiej grupy" to poważne zagadnienie, warte zaangażowania kasy i czasu dzięki czemu "większość może się cieszyć ot choćby ładnymi obrazkami w kolorowych magazynach, czy fajnymi wydrukami z instagram-u.

#883 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 15 lutego 2013 - 23:56

...oprofilowanie sprzętu ma większe znaczenie niż Ci się może wydawać...

To nie jest kwestia wydawania sie, tylko wieloletniego doswiadczenia. Moze w fotografi kalibracja ma wieksze znaczenie (nie wiem, nie zajmuje sie fotografia zawodowo), ale w druku to tak do konca nie jest... Pewnie, ze istnieja madre pojecia jak proofing itd, ale istnieje tez sporo elementow jak producent farb, temperatura, docisk rakli, rodzaj i kolor papieru, rodzaj lakieru... ktore czesto powoduja, ze cala ta teorie mozna sobie wsadzic. Najczesciej do idealnej jakosci kolorow wage przyklada grafik, ktory cos projektuje. Pozostali, lacznie nawet z klientem koncowym, maja to czesto gdzies. I nie mowie o wizytowkach z allegro, tylko o markach, ktore ma w domu wiekszosc Polakow. Dlugo by dyskutowac, ale to oftop wiec z mojej strony to koniec wywodow.

#884 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 16 lutego 2013 - 00:08

Mam przekonanie, graniczace wrecz z pewnoscia, ze skoro nie wiesz jak sie kalibruje monitor, to po prostu taka kalibracja nie jest Ci potrzebna. I nie nie jest to zaden przytyk do Ciebie oczywiscie. Kalibracja miala sens wiele lat temu jak jakosc ekranow byla tak fatalna, ze to co na jednym bylo zolte, na drugim bylo granatowe ;)

jeżeli masz podejść do obróbki fotek profesjonalnie to kalibracja dla każdego monitora jest wskazana, a mając lepszą matrycę masz większą szansę na jeszcze lepiej wykalibrowany ekran,
zgadzam się jak wcześniej napisano, jak robisz fotki dla cioci czy wujka tak na odwal się to nie musisz się wczuwać,

- - - Połączono posty - - -

jak nie musisz mieć dobrego odzwierciedlenia kolorów to nie rób, nie ma potrzeby
osobiście gdybym miał retinę nie zastanawiał bym się nad kalibracją, nie jest to duży koszt bo sama matryca ma potencjał

#885 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 16 lutego 2013 - 00:09

Nie sposób się nie zgodzić, aczkolwiek są wyjątki od tej reguły. BTW profil apple dołączany do retiny jest wystarczająco dobry dla większości konsumentów. Porównałem go z wygenerowanym i1pro i różnice dla statystycznego "kowalskiego" mogą być pomijalne. No chyba że ciocia ma niezwykle ciemną karnację, wówczas będzie wyglądać jak czarny kot lub ciało doskonale czarne. I to moje ostatnie 0,03 pln w tej kwestii.

#886 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 16 lutego 2013 - 00:16

To nie jest kwestia wydawania sie, tylko wieloletniego doswiadczenia. Moze w fotografi kalibracja ma wieksze znaczenie (nie wiem, nie zajmuje sie fotografia zawodowo), ale w druku to tak do konca nie jest... Pewnie, ze istnieja madre pojecia jak proofing itd, ale istnieje tez sporo elementow jak producent farb, temperatura, docisk rakli, rodzaj i kolor papieru, rodzaj lakieru... ktore czesto powoduja, ze cala ta teorie mozna sobie wsadzic. Najczesciej do idealnej jakosci kolorow wage przyklada grafik, ktory cos projektuje. Pozostali, lacznie nawet z klientem koncowym, maja to czesto gdzies. I nie mowie o wizytowkach z allegro, tylko o markach, ktore ma w domu wiekszosc Polakow. Dlugo by dyskutowac, ale to oftop wiec z mojej strony to koniec wywodow.

w dtp kalibracja to podstawa, każde przekłamanie w procesie od tworzenia w kompie, przez naświetlanie itd powinno być niwelowane,
i koniec tematu,
dla amatora nie jest potrzebna,

Nie sposób się nie zgodzić, aczkolwiek są wyjątki od tej reguły.
BTW profil apple dołączany do retiny jest wystarczająco dobry dla większości konsumentów.
Porównałem go z wygenerowanym i1pro i różnice dla statystycznego "kowlaskiego" mogą być pomijalne.
No chyba że ciocia ma niezwykle ciemną karnację, wówczas będzie wyglądać jak czarny kot lub ciało doskonale czarne.
I to moje ostatnie 0,03 pln w tej kwestii.

nie do końca tak jest,
każda matryca generuje obraz z małym marginesem rozbieżności
i każda powinna się inaczej wykalibrować wynikowo,
niesprawne oko tego nie wyłapie i geneneric profil dla kowalskiego załatwi sprawę.

i na koniec

tyle osób ma retiny tu na forum i tylko jedna odważna porwała się na kalibrację? a reszta? co druga osoba z tego co czytam obrabia fotki lub zarabia na życie z macbooka :) litości :) retiny kupowane są tylko dla posiadania i szpanu?

#887 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 16 lutego 2013 - 00:30

w dtp kalibracja to podstawa, każde przekłamanie w procesie od tworzenia w kompie, przez naświetlanie itd powinno być niwelowane,
i koniec tematu,

nie do końca tak jest,
każda matryca generuje obraz z małym marginesem rozbieżności
i każda powinna się inaczej wykalibrować wynikowo,
niesprawne oko tego nie wyłapie i geneneric profil dla kowalskiego załatwi sprawę.

i na koniec

tyle osób ma retiny tu na forum i tylko jedna odważna porwała się na kalibrację? a reszta? co druga osoba z tego co czytam obrabia fotki lub zarabia na życie z macbooka :) litości :) retiny kupowane są tylko dla posiadania i szpanu?

nie sadze, to jest po prostu lepszy Macbook pro na miare 2012/2013 roku. Wiele rzeczy w tym komputerze zmieniono. Mi sie bardzo podoba to ze 15 calowy laptop waży okolo 2kg i jest idealny jako mobilna workstation.

osobiscie często latam, i jak jestem w podróży to mam retinę ze sobą. musze powiedziec ze nie czuje ze mam 15 calowy komputer w plecaku.

prawda jest taka ze ekran ekranem ale to nie chodzi do konca o SAM ekran tylko. na szczescie jest on na tyle dobry ze bedąc np na wyjeździe moge smialo przerabiac rawy na nim, po podpieciu do Eizo roznica w odcieniach nie jest drastyczna wiec jest dobrze:)

#888 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 16 lutego 2013 - 00:55

Tim od mamony retiny za darmo nie rozdaje, a przyzwoitego kalibratora za garść drobnych nie kupisz...

#889 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 16 lutego 2013 - 00:58

Tim od mamony retiny za darmo nie rozdaje, a przyzwoitego kalibratora za garść drobnych nie kupisz...

Zgadza się, można skorzystać z usługi kogoś kto ma :)

#890 brute

brute
  • 2 postów

Napisano 16 lutego 2013 - 13:46

Witam, mam pytanie do posiadaczy Retiny: jak wygląda kwestia płynności działania interfejsu i podczas przewijania w przeglądarce Chrome/Safari? Pytam, bo chcialbym kupić Retinę, ale na zagranicznych forach pełno narzekań, że karta graf. nie wyrabia i ekran często spowalnia ponizej 30 fps i chodzi duzo mniej plynnie niz kilkuletnie macbooki. Co wy na to?

#891 mpta

mpta
  • 146 postów
  • Skądwroclaw/monachium

Napisano 16 lutego 2013 - 14:04

litości :) retiny kupowane są tylko dla posiadania i szpanu?

No nie sądzę, żeby ktokolwiek pracujący na tym komputerze używał tego ekranu jako głównego.
Do pasków narzędzi nie potrzeba nic kalibrować.

#892 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 16 lutego 2013 - 15:06

oraz do pasków narzędzi nie potrzeba też retiny 15 :)
uważam że każdy ekran warto skalibrować jeżeli pracuje się z kolorami.

Witam,
mam pytanie do posiadaczy Retiny: jak wygląda kwestia płynności działania interfejsu i podczas przewijania w przeglądarce Chrome/Safari? Pytam, bo chcialbym kupić Retinę, ale na zagranicznych forach pełno narzekań, że karta graf. nie wyrabia i ekran często spowalnia ponizej 30 fps i chodzi duzo mniej plynnie niz kilkuletnie macbooki. Co wy na to?

na forach i w reckach zwracają uwagę na tę przypadłość,

#893 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 16 lutego 2013 - 16:11

Witam,
mam pytanie do posiadaczy Retiny: jak wygląda kwestia płynności działania interfejsu i podczas przewijania w przeglądarce Chrome/Safari? Pytam, bo chcialbym kupić Retinę, ale na zagranicznych forach pełno narzekań, że karta graf. nie wyrabia i ekran często spowalnia ponizej 30 fps i chodzi duzo mniej plynnie niz kilkuletnie macbooki. Co wy na to?

Jest to prawda. Ja wyminiałem 15 mid 2012 na Retine i rzeczywiście przewijanie jest dużo mniej płynne na Retinie niż na 15 bez Retiny. Nawet jak otwiera się listę czytelnie to widać już lekkie "schodkowanie" . Przypuszczam, że jeżeli na stałe by się włączyło grafikę nvidii to by wszystko było płynnie (ale chyba bateria by schodziła dużo szybciej). Jak system używa HD4000 to jest problem, zresztą na forach narzekają na wydajność Retiny 13, a tam jest tylko HD4000. Tym niemniej sam ekran niweluje niedogodności :)

#894 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 16 lutego 2013 - 17:03

Nie zauważyłem takiego czegoś aby Retina miała jakieś lagi itp. czy to na intel HD4000 czy na GT650M, jedynie co mnie denerwuje to raz na jakiś czas mignięcie ekranu (odświeżenie) niestety żadne fora nic na ten temat nie mówią. Zdarza się to bardzo rzadko więc jakoś przeżyje, może to mieć związek z przełączaniem grafiki lub wymuszeniem przełączenia ponieważ ustawione mam na sztywno HD4000 na baterii a na zasilaczu pracuje na NV.

#895 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 16 lutego 2013 - 18:26

W sumie nie chodziło mi o to, że te w moim odczuciu "lagi" przeszkadzają w jakiś specjalny sposób. Po prostu miałem bezpośrednie porównanie pomiędzy MBP 15 MID 2012 i o takich samych parametrach Retiną. Jak dla mnie Retina pracuje (przede wszystkim na Safari) wolniej. Przewijanie jest mniej płynne i jak dla mnie "wyjazd" Listy Czytelnia jest z "zastanowieniem" Oczywiście mi to nie przeszkadza i nie żałuje zamiany laptopa, ale jeżeli ktoś mnie pyta czy "lagowanie" występuje to wg mnie tak.

#896 brute

brute
  • 2 postów

Napisano 16 lutego 2013 - 22:24

Dzięki za informacje. Czyli podsumowując: trochę się zacina, ale nie przeszkadza to codziennym uzytkowaniu. Ciekawe jest to info of qubussa, bo właśnie na anglojęzycznym forum apple ktoś pisał, że może mieć to związek z przełączaniem się pomiędzy HD4000 a dedykowaną. chociaż fakt, że ekran też się przycina na rMBP 13 gdzie jest wyłącznie zintegrowana karta, zdaje się temu przeczyć. No nic, jeśli trafi się jakaś okazja to kupię niebawem, a jeśli nie to poczekam do czerwca na nową wersję z haswellem (oby nie dłużej).

#897 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 17 lutego 2013 - 07:35

Witam,

To nie jest powod tego ze karta graficzna nie wyrabia. Lagi w scrollowaniu sa zarowno na HD4000 jak i na GT650M. Jaki z tego wniosek? Software. WebKit na ktorym oparte sa chyba wszystkie obecnie przegladarki nie daje rady z podwajaniem rozdzielczosci. Stad te lagi. To nie jest cos zaleznego od sprzetu. WebKit i tak by lagowal w tej rozdzielczosci chocby i na najnowszym GTX680 od Nvidii.

#898 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 17 lutego 2013 - 09:22

moim zdaniem warto poczekać na drugą wersję retiny, haswell ma być bardziej energooszczędnym procem oraz ma mieć lepiej zoptymalizowaną zintegrowaną grafikę która nie powinna spowalniania w takich wypadkach na wysokorozdzielczych ekranach ,

#899 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 17 lutego 2013 - 10:49

i koniec tematu,

Kolory to w większości przypadków odczucia WZGLĘDNE i zależą tylko od oświetlenia otaczającego nas świata. Tak dopieszczony materiał, wydrukowany z tolerancją farby na 0.1% - no ideał, ktoś sobie powiesi w ciemnym pokoju oświetlonym niebieskim neonem :)
Świetne są tez wielkie formaty oświetlone światłem sodowym - czerwono/czarne, koniec barw :D

i na koniec

Można kupić dla rozdzielczości, nie dla barw - np dużej ilości komórek w arkuszu kalkulacyjnym - księgowość to jak najbardziej słuszna profesja.
Ja np poważnie siedzę w programowaniu i w mapach - mapy wymagają rozdzielczości i to czym większej, tym lepiej i kolorów - pięciu :)

#900 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 17 lutego 2013 - 13:48

dla rozdzielczości i komfortu pracy to się kupuje normalne duże monitory powyżej 25cali wtedy i arkusz i graficzna obróbka jest wygodna, to gdzie ktoś wiesza postprodukcyjny materiał i jak go oświetla to jest jego sprawa, w procesie dtp i drukarskim profesjonalnie podchodząc do tematu minimalizuje się błędy kolorów, odwieczna walka :) kiedyś robiłem też kromaliny i kalibrowałem nawet naświetlarkę do kromalinów, jak i ripowałem pliki i naświetlałem klisze i wywoływałem je w chemii która też musiała trzymać parametry :) tak samo przy skanerach bębnowych następuje proces kalibracyjny :) wszystko po to aby kolory były jak najwierniejsze, choć fakt przy wizutówkach i ulotkach za szybę ma to małe znaczenie ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych