Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Please log in to reply
1358 replies to this topic

#901 Creator

Creator
  • 132 posts
  • SkądElbląg, PL

Posted 17 February 2013 - 14:10

W sumie nie chodziło mi o to, że te w moim odczuciu "lagi" przeszkadzają w jakiś specjalny sposób. Po prostu miałem bezpośrednie porównanie pomiędzy MBP 15 MID 2012 i o takich samych parametrach Retiną. Jak dla mnie Retina pracuje (przede wszystkim na Safari) wolniej. Przewijanie jest mniej płynne i jak dla mnie "wyjazd" Listy Czytelnia jest z "zastanowieniem" Oczywiście mi to nie przeszkadza i nie żałuje zamiany laptopa, ale jeżeli ktoś mnie pyta czy "lagowanie" występuje to wg mnie tak.

Polecam taki webkit do safari WebKit Nightly Builds
scrollowanie w moim odczuciu szybsze o połowę od zwykłego systemowego safari.

#902 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 17 February 2013 - 17:16

moim zdaniem warto poczekać na drugą wersję retiny, haswell ma być bardziej energooszczędnym procem oraz ma mieć lepiej zoptymalizowaną zintegrowaną grafikę która nie powinna spowalniania w takich wypadkach na wysokorozdzielczych ekranach ,

Mocniejsza karta graficzna NIC nie da. Ile razy trzeba to napisac bys to zrozumial? Apple MUSI napisac dobrze WebKit by to dzialalo calkowicie plynnie w rozdzielczosci Retina. Skoro sa lagi zarowno na HD4000 jak i na GT650M ktory nadal bedzie wielokrotnie wydajniejsza karta niz jakikolwiek Intel HD z Haswellem to gdzie tu jest logika?

Jedynie problem tkwi w oprogramowaniu. Koniec kropka. Jesli Apple nie poprawi WebKit to nadal bedziemy obserwowac lagi w rozdzialce Retina niezaleznie od tego jaka karta bedzie w laptopie.

#903 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 17 February 2013 - 17:57

A nie wystarczy zmiana przeglądarki na Firefoksa albo Operę?

#904 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 17 February 2013 - 18:12

Mocniejsza karta graficzna NIC nie da. Ile razy trzeba to napisac bys to zrozumial? Apple MUSI napisac dobrze WebKit by to dzialalo calkowicie plynnie w rozdzielczosci Retina. Skoro sa lagi zarowno na HD4000 jak i na GT650M ktory nadal bedzie wielokrotnie wydajniejsza karta niz jakikolwiek Intel HD z Haswellem to gdzie tu jest logika?

Jedynie problem tkwi w oprogramowaniu. Koniec kropka. Jesli Apple nie poprawi WebKit to nadal bedziemy obserwowac lagi w rozdzialce Retina niezaleznie od tego jaka karta bedzie w laptopie.

tak masz rację, to wina softu ,bez nerwów nie potrzebnych :)

#905 lubkiewicz

lubkiewicz
  • 155 posts
  • SkądPolska

Posted 18 February 2013 - 02:05

A nie wystarczy zmiana przeglądarki na Firefoksa albo Operę?

dokładnie, przy Safari miałem dokładnie to samo czyt. lagi.

#906 waluigi

waluigi
  • 708 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 18 February 2013 - 15:00

hej panowie, stoję właśnie przed zakupem nowego laptopa - trudno więc zebym nie pomysłał o 15" rMBP. Problemem jest jednak to, że paradoksalnie obawiam się ekranu retina. Dużo pracuję w AI i PS, robię dużo rzeczy na potrzeby webowe - a już po krótkim obcowaniu z rMBP w iSpocie zobaczyłem, że 99.9% internetu nie jest dostosowane do ekranów retina (google, wikipedia, popatrzcie tylko na wszystkie te logotypy zapisane w PNG). Jako że komputer ten miałby być moim głównym narzędziem pracy, póki co bez podlączania zewnętrznego monitora - martwi mnie właśnie to, że wszystko co projektuje będzie wyglądało na moim ekranie inaczej niż na ekranach użytkowników docelowych. I będzie tak pewnie jeszcze przez bardzo długi czas - a już na pewno dłużej niż przeciętny cykl życia takiego komputera - nie sądze żeby ekrany hiDpi stanowiły przynajmniej połowę rynku w najbliższych 3-4 lat. Do tego każdy plik który dostane, zapisany w przykładowo 400x400 px będe musiał oglądać w powiększeniu 200%.. Trochę to pachnię taka niekompatybilnością z resztą świata. Prawde mówiąc sam nie wiem co mam myśleć. Liczę więc na kilka opinii od użytkowników którzy zajmują się projektowaniem graficznym każdego rodzaju, przeglądałem trochę wątek i widzę że pisali tu ludzie związani z DTP - co wy myślicie o tych ekranach, jak Wam się z tym pracuje, nie podłączając zewnętrznego monitora? Druga opcja to cMBP Hi-Res anti-glare - tyle że wszystkie te porty i napęd są mi zupełnie nie potrzebne, a po wymianie HDD na SSD ten komputery wychodzi nawet drożej niż retina...

#907 margiel

margiel
  • 640 posts

Posted 18 February 2013 - 15:27

Liczę więc na kilka opinii od użytkowników którzy zajmują się projektowaniem graficznym każdego rodzaju, przeglądałem trochę wątek i widzę że pisali tu ludzie związani z DTP - co wy myślicie o tych ekranach, jak Wam się z tym pracuje, nie podłączając zewnętrznego monitora?

95% mojej pracy to projekty, ktore sa drukowane i w tym przypadku retina jest rewelacyjna, bo wyswietlam pliki w wielkosci 1:1 lub zblizonej i projekt jest tak bogaty w detale, ze wyglada, jak zywy. Poniewaz pracuje sie na plikach o zageszczeniu 300dpi to taka retinka ze swoim 220 (o ile sie orientuje) jest na serio bardzo milym wynalazkiem.
5% to projekty pod www. Na szczescie juz tylko tyle bo kiedys bylo tego znacznie wiecej i wiem, ze gdybym przesiadl sie na retine wtedy, to bym sie zalamal. Jesli chcesz widzec cos w skali 1:1, aby pixele nie byly interpolowane, to widzisz jakies miniaturki. Po powiekszeniu nie jest to to samo, co zobacza inni, a zatem to raczej nie jest dobre rozwiazanie.

Podsumowujac: do DTP retina zdecydowanie tak, do WWW zdecydowanie nie.

#908 waluigi

waluigi
  • 708 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 18 February 2013 - 15:42

Mimo wszystko - myślisz że jeśli u mnie proporcje są gdzieś pół na pół - warto kupować retine i po jakimś czasie np 27" ATD do rzeczy webowych, czy lepiej mimo wszystko targać na plecach komputer z zupełnie niepotrzebnym napędem i mieć pewność że wszystko będzie wyświetlane tak jak u innych? Z drugiej strony, to jedyna droga która w pewien sposób zmusza do używania svg i innych responsywnych rozwiązań - problemem są tylko te nieszczesne zdjęcia... Powiedz jeszcze, używasz retine w jakiejś skalowanej rozdzielczości czy 1440x900? pzdr

#909 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 18 February 2013 - 15:50

hej panowie,

stoję właśnie przed zakupem nowego laptopa - trudno więc zebym nie pomysłał o 15" rMBP.

Problemem jest jednak to, że paradoksalnie obawiam się ekranu retina. Dużo pracuję w AI i PS, robię dużo rzeczy na potrzeby webowe - a już po krótkim obcowaniu z rMBP w iSpocie zobaczyłem, że 99.9% internetu nie jest dostosowane do ekranów retina (google, wikipedia, popatrzcie tylko na wszystkie te logotypy zapisane w PNG).
Jako że komputer ten miałby być moim głównym narzędziem pracy, póki co bez podlączania zewnętrznego monitora - martwi mnie właśnie to, że wszystko co projektuje będzie wyglądało na moim ekranie inaczej niż na ekranach użytkowników docelowych. I będzie tak pewnie jeszcze przez bardzo długi czas - a już na pewno dłużej niż przeciętny cykl życia takiego komputera - nie sądze żeby ekrany hiDpi stanowiły przynajmniej połowę rynku w najbliższych 3-4 lat.
Do tego każdy plik który dostane, zapisany w przykładowo 400x400 px będe musiał oglądać w powiększeniu 200%.. Trochę to pachnię taka niekompatybilnością z resztą świata.

Prawde mówiąc sam nie wiem co mam myśleć. Liczę więc na kilka opinii od użytkowników którzy zajmują się projektowaniem graficznym każdego rodzaju, przeglądałem trochę wątek i widzę że pisali tu ludzie związani z DTP - co wy myślicie o tych ekranach, jak Wam się z tym pracuje, nie podłączając zewnętrznego monitora?

Druga opcja to cMBP Hi-Res anti-glare - tyle że wszystkie te porty i napęd są mi zupełnie nie potrzebne, a po wymianie HDD na SSD ten komputery wychodzi nawet drożej niż retina...

ewentualnie pomyśl nad rozwiązaniem mbpr 13 + monitor zewnętrzny, cenowo wyjdzie podobnie bo do 3tys kupisz sensowny monitor który zapewni większy komfort pracy i mobilność będzie w tym wypadku większa.

#910 margiel

margiel
  • 640 posts

Posted 18 February 2013 - 15:57

Nie moge Ci powiedziec co bedzie dla Ciebie dobre / wygodne. To jest kwestia takze indywidualnych przyzwyczajen, stylu pracy itd. Powinienes skoczyc do jakiegos iSpota albo do znajomego z retina, zapodac Photoshopa i sprobowac przez godzinke popracowac robiac jakis projekcik. Wrzuc potem na serwer i poogladaj / porownaj jak wyglada to na retinie a jak na mniejszych gestosciach. Moze stwierdzisz, ze nie ma problemu. Ja pare dni temu musialem zaprojektowac stronke i to zrobilem wic to nie tak, ze sie nie da. Kwestia tego co jest dla Ciebie wygodne. MUSISZ to sprawdzic. Nie sluchaj ludzi, ktorzy beda Ci pisac, ze w zastosowaniach X uzywa sie sprzetu Y bo tak, bo takie sa normy, standardy... To Tobie ma sie dobrze pracowac. Ja uzywam obecnie tej rozdzialki zalecanej (srodkowa z pieciu dostepnych - nie wiem ile to w px i mam to gdzies), bo od wiekszych cholernie bola mnie oczy :( Ale moze mi przejdzie jak sie przyzwyczaje. Trudno powiedziec.

#911 waluigi

waluigi
  • 708 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 18 February 2013 - 16:18

@mikson 13" retina jakoś totalnie mnie nie przekonuje, chyba wolałbym wtedy wypasionego Air z 2.0 i7 i 8GB ramu.

@margiel, dzięki wielkie za odpowiedzi, wiem że wszystko zależy od użytkownika, byłem poprostu ciekaw jak inni radzą sobie w podobnych sytuacjach.

Powiem szczerze, że opinie na temat tego rMBP są tak różne, że totalnie nie wiem co o tym komputerze myśleć (skoro w ispocie można usłyszeć że to najgorszy komputer apple), chyba będę musiał znaleźć jakiś sklep gdzie pozwolą mi zainstalować własny soft i go potestować, bo w iSpocie podobno nie ma takiej możliwości...

#912 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 18 February 2013 - 18:03

@mikson 13" retina jakoś totalnie mnie nie przekonuje, chyba wolałbym wtedy wypasionego Air z 2.0 i7 i 8GB ramu.

@margiel, dzięki wielkie za odpowiedzi, wiem że wszystko zależy od użytkownika, byłem poprostu ciekaw jak inni radzą sobie w podobnych sytuacjach.

Powiem szczerze, że opinie na temat tego rMBP są tak różne, że totalnie nie wiem co o tym komputerze myśleć (skoro w ispocie można usłyszeć że to najgorszy komputer apple), chyba będę musiał znaleźć jakiś sklep gdzie pozwolą mi zainstalować własny soft i go potestować, bo w iSpocie podobno nie ma takiej możliwości...

Air absolutnie nie polecam ze względu na bardzo słabą matryce, obszar roboczy jak na 13 jest ok ale kąty barwy szkoda ze apple tak przyoszczedzil a sam chcesz jednak do zdjęć i obróbki go wykorzystać, do przeglądanie www i worda wystarczy
Dlatego porównaj sam 13 pro Retina i air i napisz czy masz podobne spostrzeżenia

#913 waluigi

waluigi
  • 708 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 18 February 2013 - 23:09

@mikson, wierze Ci na słowo i czytając bardzo pochwalne opinie na temat ekranów rMBP (odnoszących się już do samej jakości) jestem pewien że masz racje :) Może faktycznie opcja zakupu 15' rMBP i potem jakiegoś dobrego displaya i pracy nad webową grafiką na nim jest dobrym rozwiązaniem...

#914 highend

highend
  • 200 posts

Posted 18 February 2013 - 23:37

[
Powiem szczerze, że opinie na temat tego rMBP są tak różne, że totalnie nie wiem co o tym komputerze myśleć (skoro w ispocie można usłyszeć że to najgorszy komputer apple).

w iSpotach pracują dziwni ludzie. W porównaniu do prawdziwego sklepu Apple (a odwiedziłem kilka w Wielkiej Brytanii) to iSpot sie może schować - zarówno poziomem wiedzy jak i obsługi.

#915 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 18 February 2013 - 23:55

To prawa. Niektórzy ludzie mówią, że jak w Polsce będzie Apple Store to będzie 100x lepiej. G*wno prawda, bo to nie sklep jest winien a ludzie w nim pracujący. Chyba, że w polskim Aple Store będą pracownicy z Anglii, USA- choć i tak dłuższy kontakt z Polakami zrobi swoje...

#916 anarti

anarti
  • 150 posts
  • SkądAberdeen, UK

Posted 19 February 2013 - 08:47

mieszkam w szkocji i u mnie jest apple store, fajnie tam od czasu do czasu wpasc, maja wszystko, chociaz nie jest to zbyt duzy apple store. byla niezla impreza jak go otwierali, ludzie w kolejkach sie ustawiali zeby sie tam dostac:) a co do retiny, waluigi, poczekaj sobie do czerwca jak wyjdzie nowy model. wiekszosc problemow pierwszej generacji powinna byc rozwiazana. ja osobiscie mialem image retention i ekran mi wymieniono. zupelnie mnie to nie odepchnelo od retiny, a wrecz przeciwnie:) jest to swietny komputer na miare 2013 roku, o wiele do przodu w stosunku do konkerncji. CD roma nie uzywam od 5-6 lat juz wiec to jest duzy plus ze wogole go tam nie ma:) wydajnoscia bije na leb cala reszte. eksport rawow, render filmu itp, w mgnieniu oka.

#917 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 19 February 2013 - 10:42

Powiedz jeszcze, używasz retine w jakiejś skalowanej rozdzielczości czy 1440x900?

Zakup retiny i korzystanie z rozdziałki natywnej wg. mnie kompletnie mija się z celem. Skalowanie obrazu jest pierwszorzędne (choć wybrana metoda bardzo zasobożerna) a 1920x1200 wygląda bajecznie.

#918 anarti

anarti
  • 150 posts
  • SkądAberdeen, UK

Posted 19 February 2013 - 11:09

[CIACH]

re CIACH:nie mam polskich znakow, jestem w pracy gdzie zmieniac klawiatury nie moge......i ciagle ciach

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie.
Pamiętaj, na tym forum bezwzględnie przestrzegamy zasad jęz. polskiego. Przeczytaj koniecznie TO.

#919 waluigi

waluigi
  • 708 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 19 February 2013 - 12:29

Zakup retiny i korzystanie z rozdziałki natywnej wg. mnie kompletnie mija się z celem. Skalowanie obrazu jest pierwszorzędne (choć wybrana metoda bardzo zasobożerna) a 1920x1200 wygląda bajecznie.

ale widzisz przycięcia przy pracy z zeskalowanym displayem, czy w jakim sensie zasobożerna?

#920 anarti

anarti
  • 150 posts
  • SkądAberdeen, UK

Posted 19 February 2013 - 13:03

z zeskalowanym displayem nie ma przyciec, wszystko dziala tak jak na natywnej rozdzielczosci. ogolnie w porownaniu do MBP late 2011 np, przejscia sa troszeczke mniej plynne na retinie. dziwne. Majac np otwarta aplikacje na innym pulpicie i klikajac na jego ikone bedac jeszcze na innym pulpicie, powrot do okna aplikacji czasami sie lekko "zatnie". Z tego co wiem, jest to wina software'u a nie hardware'u. Mozliwe ze 10.8.3 to bedzie poprawione. Nie zalezy to od rozdzielczosci, jest to przypadlosc retiny tylko i wylacznie.

#921 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 19 February 2013 - 13:05

@mikson, wierze Ci na słowo i czytając bardzo pochwalne opinie na temat ekranów rMBP (odnoszących się już do samej jakości) jestem pewien że masz racje :)

Może faktycznie opcja zakupu 15' rMBP i potem jakiegoś dobrego displaya i pracy nad webową grafiką na nim jest dobrym rozwiązaniem...

Skoro i tak bedzie uzywany z zewnetrznym monitorem to za 11tys masz na full wypasiona 13 gdzie 15MBPR dopiero zaczyna startowac z cenami

#922 margiel

margiel
  • 640 posts

Posted 19 February 2013 - 13:15

Troche mnie dziwi podejscie niektorych. Ja kupilem rMBP w 99% dla ekranu wlasnie, bo jego rozdzielczosc jest w mojej pracy bardzo istotna. Dokupowanie teraz do niego monotora o zwyklej, przecietnej gestosci pixeli mija sie IMO z celem. Gdyby nie retina, to pozostalbym przy starym kompie. PS. ten 1% brakujacy to oczywiscie szpan :) o ktorym ktos tu pisal niedawno. Wszystkie laski we wsi sa teraz moje.

#923 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 19 February 2013 - 13:26

z zeskalowanym displayem nie ma przyciec, wszystko dziala tak jak na natywnej rozdzielczosci.

ogolnie w porownaniu do MBP late 2011 np, przejscia sa troszeczke mniej plynne na retinie. dziwne.

Majac np otwarta aplikacje na innym pulpicie i klikajac na jego ikone bedac jeszcze na innym pulpicie, powrot do okna aplikacji czasami sie lekko "zatnie". Z tego co wiem, jest to wina software'u a nie hardware'u. Mozliwe ze 10.8.3 to bedzie poprawione. Nie zalezy to od rozdzielczosci, jest to przypadlosc retiny tylko i wylacznie.

Sprobuj nie uruchamiac jakiejkolwiek przegladarki opartej na WebKit i wtedy obserwowac Lagi. Zobaczysz duza roznice.

#924 waluigi

waluigi
  • 708 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 19 February 2013 - 13:56

Margiel, niby tak ale jak potrzebujesz miec wgląd w sytuacje na wyświetlaczach lowdpi, to jest to niezbędne. A wiedziec jeszcze jak to wyglada na retinie i brać to pod uwagę to juz w ogole bardzo korzystna sytuacja moim zdaniem :). Ja wiem ze napewno będę forsował używanie svg i rysowanie html5 canvasem właśnie z uwagi na te ekrany :)

#925 margiel

margiel
  • 640 posts

Posted 19 February 2013 - 14:04

Margiel, niby tak ale jak potrzebujesz miec wgląd w sytuacje na wyświetlaczach hidpi, to jest to niezbędne. A wiedziec jeszcze jak to wyglada na retinie i brać to pod uwagę to juz w ogole bardzo korzystna sytuacja moim zdaniem :).

Akurat nie o Ciebie mi chodzilo, bo Twoja sytuacja jest dla mnie zrozumiala.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users