MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.
Posted 14 February 2013 - 22:49
Posted 15 February 2013 - 08:48
Posted 15 February 2013 - 11:13
Posted 15 February 2013 - 11:50
Posted 15 February 2013 - 12:30
Posted 15 February 2013 - 13:12
Wracajac nieco do tematu watku, z moich obserwacji wynika, ze od retiny bola oczy
Raczej niezaleznie od ustawionej rozdzielczosci. Mam nadzieje, ze to chwilowe i oczy sie przyzwyczaja.
PS. Mam na mysli prace przez kompem przez wiele godzin a nie od czasu do czasu sprawdzenie maila...
jestem ciekaw ilu posiadaczy retiny wykalibrowało ją,
Posted 15 February 2013 - 13:30
jestem ciekaw ilu posiadaczy retiny wykalibrowało ją,
dokładnie o tym samym pomyślałem ...
nie powiem, że u mnie nie było podobnie zaraz po zakupie,
jednak teraz oczy bolą, kiedy muszę rzucić okiem na starego WinXp.
odnoszę również dziwne wrażenie, że widzę każdy piksel, hehe.
Posted 15 February 2013 - 16:15
Posted 15 February 2013 - 16:23
zacznę od końca moich obserwacji i porównań jedynie jeszcze sklepowych , porównując zdjęcia na retinie 13 i air 13 pełnoekranowo to retina kolory ma świetne, kontrast czerń, kąty to widać , porównując tę samą fotkę widać na retinie więcej też detali i głębie zdjęcia to jest absolutnie kapitalna sprawa, dodatkowo można zmienić większość obszaru roboczego dla mnie na 13cali idealnym jest rozdzielczość 1440x900 taką jak ma air 13,, ale większa niż dedykowana retina minimalnie osłabia idealne wygładzenie krawędzi choć nadal jest wysokiej próby,,
natomiast czy retina jest aż tak niezbędna do stron www i worda? powiem tak , daje większą przyjemność obcowania z wygładzonymi fontami krawędziami to jest też przyjemne uczycie oderwania się od "pikselozy" oraz wrażenia większej detaliczności ale no właśnie, coś mi troszkę przeszkadza w retinie w momencie gdy odpalam strony www lub mejla, ogólnie większość tła jest jasna lub często biała jak na tym forum, patrząc całościowo na ekran odnoszę wrażenie że samo podświetlenie matrycy i jej sposób świecenia jest troszkę agresywny, biorę poprawkę na warunki sklepowe ale nie do końca jest wina samego światła w sklepie mimo prób recznej zmiany poziomu podświetlenia lub profilu koloru, kalibracja w pewien sposób mogła by wpłynąć na a zmniejszenie tej agresywności lecz nie wiem w jakim stopniu, dlatego moje pytanie do osób które mają podobne odczucia i czy po kalibracji ten efekt uległ poprawie? pytam bo jestem zainteresowany
- - - Połączono posty - - -
Co rozumiecie pod pojęciem wykalibrować ?
pzdr. Łukasz
podpiąć spektometr z oprogramowaniem calmana i wykalibrować.
Posted 15 February 2013 - 16:35
Posted 15 February 2013 - 16:56
prosty przykład , w moim obecnym laptopie przeprowadziłem profesjonalną kalibrację, początkową kolorystykę i difultowy profil kolorystyczny można przyrównać do kolorystyki palnika acetylenowego - niebiesko agresywnie , po profesjonalnej kalibracji jest przyjemnie cieplej i nic nie męczy, poprawie uległ gamut barw i to w zdecydowany sposób .
dlatego jestem ciekaw ilu z obecnych posiadaczy retiny przeprowadziło kalibrację i z jakim skutkiem?
Posted 15 February 2013 - 17:43
Posted 15 February 2013 - 17:51
Ja to wiem , osobiście mnie nie bolą oczy ale w pewnych obszarach Retina jest lekko agresywnym wyświetlaczem o czym pisałem wcześniej,Kalibracja ma wplyw na kolory a nie na rozdzielczosc i interpolacje pixeli, co jest powodem bolacych oczu.
To nikt nie robił kalibracji tylko pracuje na podanym applowskim profilu? Nie żartujcie
Posted 15 February 2013 - 18:32
Posted 15 February 2013 - 19:22
dlatego jestem ciekaw ilu z obecnych posiadaczy retiny przeprowadziło kalibrację i z jakim skutkiem?
Ja jestem niedawnym nabywcą Retiny i właśnie zastanawiałem się nad tym jak przeprowadzić "profesjonalną" kalibrację bez dodatkowych przyrządów w domowym zaciszu
Swoją drogą mam również dwa pytania odnośnie Retiny. W jaki sposób można sprawdzić czy komputer rzeczywiście przeszedł w stan uspienia (w każdym dotychczasowym MBP była "oddychająca" dioda), bo mi nieraz zdarzało się że pomimo wygaszenia ekranu poprzedni MBP nie przechodził w tym uśpienia , a chciałbym o tym wiedzieć
Posted 15 February 2013 - 19:26
Posted 15 February 2013 - 19:40
samemu jak nie masz dobrego kalorymetru a nie takiego za pół ceny z allegro co czyta jak chce pomiary, to nic nie zrobisz, każdy ekran trzeba indywidualnie kalibrować jak chcesz mieć profesjonalnie a to kosztuje, lub możesz skorzystać z profilu jakiegoś uniwersalnego ale takie rozwiązanie jest amatorszczyzną.
Czy są może firmy które zajmują się odpłatnie takimi rzeczami i ew. Ile może taka usługa kosztować
Posted 15 February 2013 - 19:46
Posted 15 February 2013 - 19:51
uważam że jak się kupuje macbooka pro to pracowanie nad obróbką zdjęć bez kalibracji jest dalej amatorszczyzną
kalibrowalem retine za pomoca Eye 1 Display 2 ktory jest juz starym czujnikiem. Uzywalem i1 Profilera i wyniki kalibracji byly niebo a ziemia w porownaniu do "retiny z fabryki".
Uzywalem D6500, jasnosc 80 oraz gamma 2.2
Ogolnie retina prosto z pudełka jest niestety zaczerwieniona. Kalibracja pomaga. Ja staralem sie uzyskac podobne rezultaty kolorystyczne w polaczeniu z monitore Eizo ktory stoi obok i na ktorym obrabiam zdjecia.
Kalibracja u kogos kto kalibruje to okolo 300zł jednorazowo na powiedzmy rok, po roku trzeba powtorzyc.
Mozna tez samemu kupic czujnik jesli jest taka potrzeba.
czyli jednak przewala kolory,
tak myślałem że nie jest idealnie
a jak punkt bieli ? przesunął się troszkę w kierunku cieplejszym?
Posted 15 February 2013 - 19:53
Posted 15 February 2013 - 19:59
SpectraCal SpectraCal C6 - Meters - Shop
takim miałem tv plazmę i laptopa kalibriowane na sofcie calmana 5,
to co jest kupienia na allegro za 500 to lepiej omijać
Posted 15 February 2013 - 20:00
Posted 15 February 2013 - 20:02
ten jest też ok, choć potrafi niektóre odczyty przewalić
mikson - wlasnie od bardzo cieplego poszlo w chlodniejszy po kalibracji.
niestety ostatnio mam wrazenie ze moj paroletni i1 d2 juz pokazuje swoj wiek i kalibracja nie jest dokladna.
niemniej jednak, różnica przed i po jest ogromna.
czyli jednak chłodniej, czy po dłuższej pracy na retinie nie odczuwasz zmęczenia?
tak po pewnym czasie kalorymetry się roztrajają trzeba je wysłać do serwisu i albo skalibrują odpłatnie i dadzą certyfikat albo kupić nowy
Posted 15 February 2013 - 20:13
Posted 15 February 2013 - 20:51
2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users