Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Please log in to reply
1358 replies to this topic

#851 slodziak69

slodziak69
  • 35 posts
  • SkądBiałystok

Posted 14 February 2013 - 22:49

Cena rMBP 15" w podstawowej wersji wynosi 9499zł, dla sektora edukacji jest to 8739,15zł, więc niemal 8% :) Ciekaw jestem czy zamawiając telefonicznie dla sektora edukacji otrzymam jeszcze jakąś zniżkę :D

#852 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 15 February 2013 - 08:48

A tak na marginesie, to jak dzwonicie do AOS, to dzwonicie za darmo? Bo na stronie Apple jest napisane, że niby darmowa obsługa, bezpłatny telefon, ale nie u każdego operatora.

#853 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 15 February 2013 - 11:13

a jak wystarczy zadzwonić i powiedzieć że zna się profesora Miodka :)

#854 margiel

margiel
  • 640 posts

Posted 15 February 2013 - 11:50

Wracajac nieco do tematu watku, z moich obserwacji wynika, ze od retiny bola oczy :( Raczej niezaleznie od ustawionej rozdzielczosci. Mam nadzieje, ze to chwilowe i oczy sie przyzwyczaja. PS. Mam na mysli prace przez kompem przez wiele godzin a nie od czasu do czasu sprawdzenie maila...

#855 highend

highend
  • 200 posts

Posted 15 February 2013 - 12:30

ten rabat 5% jest juz nieaktualny - nawet jak sie zamawia telefonicznie.... on dotyczy jedynie produktów starszych, czyli nie nowosci wprowadzonych :) ale mi sie udało.

#856 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 15 February 2013 - 13:12

Wracajac nieco do tematu watku, z moich obserwacji wynika, ze od retiny bola oczy :(
Raczej niezaleznie od ustawionej rozdzielczosci. Mam nadzieje, ze to chwilowe i oczy sie przyzwyczaja.
PS. Mam na mysli prace przez kompem przez wiele godzin a nie od czasu do czasu sprawdzenie maila...

jestem ciekaw ilu posiadaczy retiny wykalibrowało ją, :)

#857 lubkiewicz

lubkiewicz
  • 155 posts
  • SkądPolska

Posted 15 February 2013 - 13:30

jestem ciekaw ilu posiadaczy retiny wykalibrowało ją, :)

dokładnie o tym samym pomyślałem ...
nie powiem, że u mnie nie było podobnie zaraz po zakupie,
jednak teraz oczy bolą, kiedy muszę rzucić okiem na starego WinXp.
odnoszę również dziwne wrażenie, że widzę każdy piksel, hehe.

#858 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 posts
  • SkądWolin

Posted 15 February 2013 - 16:15

Co rozumiecie pod pojęciem wykalibrować ? pzdr. Łukasz

#859 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 15 February 2013 - 16:23

ogólnie przymierzam się do retiny 13, kilka razy podchodziłem do porównań, ale zaczynam się też zastanawiać czy jest sens bo:
zacznę od końca moich obserwacji i porównań jedynie jeszcze sklepowych , porównując zdjęcia na retinie 13 i air 13 pełnoekranowo to retina kolory ma świetne, kontrast czerń, kąty to widać , porównując tę samą fotkę widać na retinie więcej też detali i głębie zdjęcia to jest absolutnie kapitalna sprawa, dodatkowo można zmienić większość obszaru roboczego dla mnie na 13cali idealnym jest rozdzielczość 1440x900 taką jak ma air 13,, ale większa niż dedykowana retina minimalnie osłabia idealne wygładzenie krawędzi choć nadal jest wysokiej próby,,
natomiast czy retina jest aż tak niezbędna do stron www i worda? powiem tak , daje większą przyjemność obcowania z wygładzonymi fontami krawędziami to jest też przyjemne uczycie oderwania się od "pikselozy" oraz wrażenia większej detaliczności ale no właśnie, coś mi troszkę przeszkadza w retinie w momencie gdy odpalam strony www lub mejla, ogólnie większość tła jest jasna lub często biała jak na tym forum, patrząc całościowo na ekran odnoszę wrażenie że samo podświetlenie matrycy i jej sposób świecenia jest troszkę agresywny, biorę poprawkę na warunki sklepowe ale nie do końca jest wina samego światła w sklepie mimo prób recznej zmiany poziomu podświetlenia lub profilu koloru, kalibracja w pewien sposób mogła by wpłynąć na a zmniejszenie tej agresywności lecz nie wiem w jakim stopniu, dlatego moje pytanie do osób które mają podobne odczucia i czy po kalibracji ten efekt uległ poprawie? pytam bo jestem zainteresowany

- - - Połączono posty - - -

Co rozumiecie pod pojęciem wykalibrować ?

pzdr. Łukasz

podpiąć spektometr z oprogramowaniem calmana i wykalibrować.

#860 mpta

mpta
  • 146 posts
  • Skądwroclaw/monachium

Posted 15 February 2013 - 16:35

Jak wplywa kalibracja, na bolace/zmeczone oczy?

#861 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 15 February 2013 - 16:56

potrafi być lekarstwem :)
prosty przykład , w moim obecnym laptopie przeprowadziłem profesjonalną kalibrację, początkową kolorystykę i difultowy profil kolorystyczny można przyrównać do kolorystyki palnika acetylenowego - niebiesko agresywnie , po profesjonalnej kalibracji jest przyjemnie cieplej i nic nie męczy, poprawie uległ gamut barw i to w zdecydowany sposób .

dlatego jestem ciekaw ilu z obecnych posiadaczy retiny przeprowadziło kalibrację i z jakim skutkiem?

#862 margiel

margiel
  • 640 posts

Posted 15 February 2013 - 17:43

Kalibracja ma wplyw na kolory a nie na rozdzielczosc i interpolacje pixeli, co jest powodem bolacych oczu.

#863 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 15 February 2013 - 17:51

Kalibracja ma wplyw na kolory a nie na rozdzielczosc i interpolacje pixeli, co jest powodem bolacych oczu.

Ja to wiem , osobiście mnie nie bolą oczy ale w pewnych obszarach Retina jest lekko agresywnym wyświetlaczem o czym pisałem wcześniej,

To nikt nie robił kalibracji tylko pracuje na podanym applowskim profilu? Nie żartujcie :)

#864 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 15 February 2013 - 18:32

Czy występuje u was jakby mignięcie ekranu ? raz na jakiś czas (bardzo rzadko ale jednak irytuje) tak jakby obraz był odświeżony . kolory skalibrowane ;-)

#865 literat

literat
  • 419 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 15 February 2013 - 19:22

dlatego jestem ciekaw ilu z obecnych posiadaczy retiny przeprowadziło kalibrację i z jakim skutkiem?

Ja jestem niedawnym nabywcą Retiny i właśnie zastanawiałem się nad tym jak przeprowadzić "profesjonalną" kalibrację bez dodatkowych przyrządów w domowym zaciszu :) Może ktoś mi coś podpowie, lub skieruje gdzie mogą mi przeprowadzić taką kalibrację (może przy pomocy jakiegoś profesjonalnego sprzętu) ?

Swoją drogą mam również dwa pytania odnośnie Retiny. W jaki sposób można sprawdzić czy komputer rzeczywiście przeszedł w stan uspienia (w każdym dotychczasowym MBP była "oddychająca" dioda), bo mi nieraz zdarzało się że pomimo wygaszenia ekranu poprzedni MBP nie przechodził w tym uśpienia , a chciałbym o tym wiedzieć :) oraz czy rzeczywiście w Retinie nie można już bez włączenia komputera sprawdzić stanu naładowania baterii - oglądałem komputer ze wszystkich stron i przycisku do sprawdzania stanu baterii nie znalazłem.

#866 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 15 February 2013 - 19:26

samemu jak nie masz dobrego kalorymetru a nie takiego za pół ceny z allegro co czyta jak chce pomiary, to nic nie zrobisz, każdy ekran trzeba indywidualnie kalibrować jak chcesz mieć profesjonalnie a to kosztuje, lub możesz skorzystać z profilu jakiegoś uniwersalnego ale takie rozwiązanie jest amatorszczyzną.

#867 literat

literat
  • 419 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 15 February 2013 - 19:40

samemu jak nie masz dobrego kalorymetru a nie takiego za pół ceny z allegro co czyta jak chce pomiary, to nic nie zrobisz, każdy ekran trzeba indywidualnie kalibrować jak chcesz mieć profesjonalnie a to kosztuje, lub możesz skorzystać z profilu jakiegoś uniwersalnego ale takie rozwiązanie jest amatorszczyzną.

Czy są może firmy które zajmują się odpłatnie takimi rzeczami i ew. Ile może taka usługa kosztować

#868 anarti

anarti
  • 150 posts
  • SkądAberdeen, UK

Posted 15 February 2013 - 19:46

kalibrowalem retine za pomoca Eye 1 Display 2 ktory jest juz starym czujnikiem. Uzywalem i1 Profilera i wyniki kalibracji byly niebo a ziemia w porownaniu do "retiny z fabryki". Uzywalem D6500, jasnosc 80 oraz gamma 2.2 Ogolnie retina prosto z pudełka jest niestety zaczerwieniona. Kalibracja pomaga. Ja staralem sie uzyskac podobne rezultaty kolorystyczne w polaczeniu z monitore Eizo ktory stoi obok i na ktorym obrabiam zdjecia. Kalibracja u kogos kto kalibruje to okolo 300zł jednorazowo na powiedzmy rok, po roku trzeba powtorzyc. Mozna tez samemu kupic czujnik jesli jest taka potrzeba.

#869 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 15 February 2013 - 19:51

zależy , generalnie jak masz znajomego który takimi sprawami się zajmuje to będzie taniej ale zależnie od wyświetlacza oraz kalorymetru soft i tablic testowych to ceny zaczynają się od 300pln , ktoś kto robi za połowę tego jestem pewien że na lewem sofcie z kalorymetrem nie skalibrowanym gdzie efekt końcowy będzie dalej amatorszczyzną,, w wawie mogę Ciebie do osoby która ma profesjonalny kalorymetr i soft calamana skierować,
uważam że jak się kupuje macbooka pro to pracowanie nad obróbką zdjęć bez kalibracji jest dalej amatorszczyzną :) warto skalibrować raz a porządnie profesjonalnie , omijajcie oferty z mediamarkt robione przez amatorów, którzy często kupując tv się polecają ;)

kalibrowalem retine za pomoca Eye 1 Display 2 ktory jest juz starym czujnikiem. Uzywalem i1 Profilera i wyniki kalibracji byly niebo a ziemia w porownaniu do "retiny z fabryki".
Uzywalem D6500, jasnosc 80 oraz gamma 2.2

Ogolnie retina prosto z pudełka jest niestety zaczerwieniona. Kalibracja pomaga. Ja staralem sie uzyskac podobne rezultaty kolorystyczne w polaczeniu z monitore Eizo ktory stoi obok i na ktorym obrabiam zdjecia.

Kalibracja u kogos kto kalibruje to okolo 300zł jednorazowo na powiedzmy rok, po roku trzeba powtorzyc.

Mozna tez samemu kupic czujnik jesli jest taka potrzeba.

czyli jednak przewala kolory,
tak myślałem że nie jest idealnie
a jak punkt bieli ? przesunął się troszkę w kierunku cieplejszym?

#870 literat

literat
  • 419 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 15 February 2013 - 19:53

Coś mi się wydaje, że w Zielonej Górze nie znajdę takiej firmy :( Może poszukam Poznań lub Wrocław bo tam mam najbliżej

#871 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 15 February 2013 - 19:59

ceny dobrych kalorymetrów zaczynają się od:
SpectraCal SpectraCal C6 - Meters - Shop
takim miałem tv plazmę i laptopa kalibriowane na sofcie calmana 5,
to co jest kupienia na allegro za 500 to lepiej omijać

#872 anarti

anarti
  • 150 posts
  • SkądAberdeen, UK

Posted 15 February 2013 - 20:00

mikson - wlasnie od bardzo cieplego poszlo w chlodniejszy po kalibracji. niestety ostatnio mam wrazenie ze moj paroletni i1 d2 juz pokazuje swoj wiek i kalibracja nie jest dokladna. niemniej jednak, różnica przed i po jest ogromna.

#873 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 15 February 2013 - 20:02

SpectraCal OEM i1Display - Meters - Shop
ten jest też ok, choć potrafi niektóre odczyty przewalić

mikson - wlasnie od bardzo cieplego poszlo w chlodniejszy po kalibracji.

niestety ostatnio mam wrazenie ze moj paroletni i1 d2 juz pokazuje swoj wiek i kalibracja nie jest dokladna.

niemniej jednak, różnica przed i po jest ogromna.

czyli jednak chłodniej, czy po dłuższej pracy na retinie nie odczuwasz zmęczenia?

tak po pewnym czasie kalorymetry się roztrajają trzeba je wysłać do serwisu i albo skalibrują odpłatnie i dadzą certyfikat albo kupić nowy

#874 anarti

anarti
  • 150 posts
  • SkądAberdeen, UK

Posted 15 February 2013 - 20:13

bede kupowal w tym roku jeszcze i1 Display Pro do szerokiego gamutu Eizo i wtedy zobacze czy jest roznica na samej retinie. nie odczuwam zmeczenia na retinie, ale moze dlatego ze w zasadzie jest to moj dodatkowy ekran w tym momencie, zewnetrzny ekran jest jako primary.

#875 Loti

Loti
  • 801 posts
  • SkądWro

Posted 15 February 2013 - 20:51

Samo życie... Leciwy spektrofotometr należałoby wysłać do szwajcarii na rekalibrację, po której urządzenie dostaje "resurs" i pomiary będą pewne. Delta niemłodych sprzętów z którymi użytkownicy nie obchodzą się jak z jajkiem potrafi być na tyle duża, że w zasadzie dyskwalifikuje je do zastosowań profesjonalnych, Trochę z tym jak z hamulcami w samochodzie, zużywają się powoli i trudno zauważyć degradację ;)

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users