Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#726 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 11 stycznia 2013 - 00:50

hofi66 - nie doszukuj sie niewiadomo czego, po prostu uzywaj tego macbooka :)

#727 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 00:55

hofi66 - nie doszukuj sie niewiadomo czego, po prostu uzywaj tego macbooka :)

Racja, muszę trochę ochłonąć po tej wymianie, bo szczęśliwy raczej nie byłem. Pozdr

#728 shook

shook
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 stycznia 2013 - 01:09

dokladnie nie ma co sie na siłe doszukiwac :) ale wydaje mi sie ze jesli chodzi o podswietlenie klawiatury to w MBP 2011 klawiatura swieciła jasniej i wiecej swiatla wydobywalo sie spod klawiszy czy macie takie samo spostrzeżenie ?

#729 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 01:39

dokladnie nie ma co sie na siłe doszukiwac :)
ale wydaje mi sie ze jesli chodzi o podswietlenie klawiatury to w MBP 2011 klawiatura swieciła jasniej i wiecej swiatla wydobywalo sie spod klawiszy czy macie takie samo spostrzeżenie ?

Nie miałem MBP 2011, ale w tym egzemplarzu z matrycą Samsunga podświetlenie jest ciemniejsze niż tydzień temu z LG. To moje spostrzeżenia.
Cały czas nie mogę się przestawić na inne kolory Samsunga, LG miało chyba bardziej "czyste" barwy, inaczej nasycone a biel, jak po reklamie Ariela ;)

#730 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 11 stycznia 2013 - 08:45

hofi66 - ja tez mam problemy zeby dojsc do porozumienia z tym samsungiem. Pomijam nierownosc wyswietlania, to widac tylko na bialym tle, pracujac np w lightroom, to nie ma znaczenia. najgorsze jest to ze jak mialem jeszcze LG to po kalibracji tego ekranu, kolory byly prawie na pare z moim zewnetrznym ekranem eizo (tez po kalibracji). ogolnie ekran fabrycznie byl okropnie zaczerwieniony/duzo magenty. teraz gdy mam oba ekrany obok siebie, retina jest wciaz cieplejsza, a eizo chlodniejsze. wczesniej tego nie bylo. kalibrowalem xrite i1 profilerem oraz dispcalGUI, efekty identyczne niestety. tak FYI

#731 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 08:47

LG miało chyba bardziej "czyste" barwy, inaczej nasycone a biel, jak po reklamie Ariela ;)

Znajomy kupował rMBP w i-sklepie, model amerykański z matrycą Samsunga. Kolory "zimniejsze" ale można go ładnie podregulować przez zaawansowaną kalibrację.
BTW. Ja brałem europejski model 16GB z AOS, mam nieodparte wrażenie, że u niego wentylatory włączają się częściej ale obudowa nad klawiaturą jest zdecydowanie chłodniejsza :)

#732 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 09:01

hofi66 - ja tez mam problemy zeby dojsc do porozumienia z tym samsungiem. Pomijam nierownosc wyswietlania, to widac tylko na bialym tle, pracujac np w lightroom, to nie ma znaczenia.

najgorsze jest to ze jak mialem jeszcze LG to po kalibracji tego ekranu, kolory byly prawie na pare z moim zewnetrznym ekranem eizo (tez po kalibracji). ogolnie ekran fabrycznie byl okropnie zaczerwieniony/duzo magenty.

teraz gdy mam oba ekrany obok siebie, retina jest wciaz cieplejsza, a eizo chlodniejsze. wczesniej tego nie bylo.

kalibrowalem xrite i1 profilerem oraz dispcalGUI, efekty identyczne niestety.

tak FYI

No właśnie, ja też nie kupiłem tej retiny do przeglądania sieci i sprawdzania poczty i dlatego "zawsze coś". Chciałem do tego komputera dokupić Eiizo SX2762 i stworzyć fajną parę roboczą do fotografii, bo obecnie też mam Eizo ale mniejsze ... Wkurza mnie ta losowość i rozrzut w jakości tych matryc. Poczekam kilka dni i zobaczę, albo oddam i kupię inny komputer albo się "przyzwyczaję". Zadziwiające jest również to, że obok mnie leży jeden z ipadów z retiną, "3" i lepiej to cudo świeci, jaśniej i równomierniej niż produkt za 12 tyś zł. Porównywałem profesjonalne obrazy testowe ze strony forum mva.pl.

#733 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 11 stycznia 2013 - 09:34

hofi66 - nie wiem jakie sa opcje w polsce, ale najwyzej idz z tym raz jeszcze do wymiany. wymien tylko ekran, zobaczysz jaki bedzie. jak ja w koncu sie skusze zeby podejsc do apple store na kolejna wymiane to dam znac. puki co zyje z tym lekkim tintem, tak jak mowie, w codziennej obsludze to wogole nie przeszkadza, tak samo jak Image Retention w LG nie przeszkadzalo na normalnej tapecie, widac to bylo tylko na szarym. wg mnie nie ma lepszego laptopa w tym momencie na rynku, pomimo tych problemow (o ktorych apple niestety mowic nie chce).

#734 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 09:44

Zauważyłem kolejną ciekawą rzecz - retina z matrycą Samsunga działa dłużej na baterii, procenty spadają wolniej przy tym samym poziomie jasności co LG. Może to złudzenie, ale może mam rację ...

- - - Połączono posty - - -

hofi66 - nie wiem jakie sa opcje w polsce, ale najwyzej idz z tym raz jeszcze do wymiany. wymien tylko ekran, zobaczysz jaki bedzie.

jak ja w koncu sie skusze zeby podejsc do apple store na kolejna wymiane to dam znac. puki co zyje z tym lekkim tintem, tak jak mowie, w codziennej obsludze to wogole nie przeszkadza, tak samo jak Image Retention w LG nie przeszkadzalo na normalnej tapecie, widac to bylo tylko na szarym.

wg mnie nie ma lepszego laptopa w tym momencie na rynku, pomimo tych problemow (o ktorych apple niestety mowic nie chce).

Jestem w tej chwili jeszcze w komfortowej sytuacji, że w ciągu 14 dni mogę zwrócić produkt lub wymienić na kolejny. Kupiłem w Appstore. Stwierdzenie, że nie ma na rynku lepszego laptopa i nie pozostaje nic innego, jak z tym żyć, nie jest rozwiązaniem problemów ... Kupiłem Iphone 4S - mega zadowolony, kupiłem Ipada 1, Ipad 3 - super zadowolony. A teraz? Jak widać, jest pewien niesmak. Miło by było czytać ten wątek i zachwycać się tym sprzętem, dyskutować jak fantastycznie się sprawuje ;) Ot i tyle.

#735 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 11 stycznia 2013 - 09:51

Zauważyłem kolejną ciekawą rzecz - retina z matrycą Samsunga działa dłużej na baterii, procenty spadają wolniej przy tym samym poziomie jasności co LG. Może to złudzenie, ale może mam rację ...

- - - Połączono posty - - -

Jestem w tej chwili jeszcze w komfortowej sytuacji, że w ciągu 14 dni mogę zwrócić produkt lub wymienić na kolejny. Kupiłem w Appstore. Stwierdzenie, że nie ma na rynku lepszego laptopa i nie pozostaje nic innego, jak z tym żyć, nie jest rozwiązaniem problemów ... Kupiłem Iphone 4S - mega zadowolony, kupiłem Ipada 1, Ipad 3 - super zadowolony. A teraz? Jak widać, jest pewien niesmak. Miło by było czytać ten wątek i zachwycać się tym sprzętem, dyskutować jak fantastycznie się sprawuje ;) Ot i tyle.

oczywisce ze nie jest to rozwiazanie, ale jaki macbook w tym momencie jest alternatywa? nie bardzo zaden. powrot do klasycznego po przygodzie z retina jest troche jak krok w tyl:)

Laptop z windowsem, jescze wiekszy krok w tyl, zwlaszcza jak sie zainwestowalo pieniadze w oprogramowanie na maka juz.

Mysle ze warto po prostu wymieniac i tyle. na forum macrumors czytalem o gosciu ktory wymienial retine 14 razy:)

#736 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 11 stycznia 2013 - 11:35

Ja na 4 posiadane idealne były 2 sztuki. Obecny jest ideałem pod każdym względem, jestem zadowolony.

#737 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 11 stycznia 2013 - 11:43

iron.gery - masz z ekranami samsunga czy LG? Jesli Samsung, zauwazyles jakies nierownosci na bialym tle? Zazolcenia itp?

#738 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 11 stycznia 2013 - 11:48

2 LG i 2 Samsunga. idealne odwzorowanie barw brak plam itp. Kolory chłodne nie cukierkowe jak w amoledach.

#739 shook

shook
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 stycznia 2013 - 12:19

@iron.gery a powiedz mi jak u Ciebie jest z podswietlaniem klawiatury ? jest bardzo jasne podswietlanie ?

#740 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 11 stycznia 2013 - 13:28

@iron.gery
a powiedz mi jak u Ciebie jest z podswietlaniem klawiatury ? jest bardzo jasne podswietlanie ?

Fajnie i jasno, bardziej estetycznie niż w modelu 2011 gdzie światło wydobywało sie spod klawiszy.

#741 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 stycznia 2013 - 15:52

850M? Jeszcze nie wyszly 750M ani Radeony HD8790M, a juz o kolejnej generacji mowimy? Generacji ktora bedzie 3 razy szybsza niz 650M ;).

750M i 8790M właśnie się pojawiły, a za pół roku będzie już kolejna generacja grafik.

wg mnie nie ma lepszego laptopa w tym momencie na rynku, pomimo tych problemow (o ktorych apple niestety mowic nie chce).

Coś by się znalazło, np. Delle Precision M4700 i M6700 z matrycami PremierColor czy HP EliteBooki 8570w i 8770w z DreamColor.
Tyle, że są mniej uniwersalne, bardziej bezkompromisowe i typowo inżynierskie.

#742 shook

shook
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 stycznia 2013 - 17:03

Fajnie i jasno, bardziej estetycznie niż w modelu 2011 gdzie światło wydobywało sie spod klawiszy.

dzisiaj bylem w ispocie i jednak z podswietlaniem klawiszy jest wszystko ok.. za bardzo bylem przyzwyczajony do wydobywajacego sie swiatla spod klawiszy w MBP 2011 :)

#743 lubkiewicz

lubkiewicz
  • 155 postów
  • SkądPolska

Napisano 11 stycznia 2013 - 17:46

Jestem od tygodnia posiadaczem MBP 15" Retina i7 2.3GHz 16GB RAM 256 SSD Jedyne do czego mógłbym się przyczepić na chwilę obecną to ... dlaczego dzień jest tak krótki ? Praca na tym wyświetlaczu to sama przyjemność, polecam.

#744 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 11 stycznia 2013 - 19:36

750M i 8790M właśnie się pojawiły, a za pół roku będzie już kolejna generacja grafik.

Coś by się znalazło, np. Delle Precision M4700 i M6700 z matrycami PremierColor czy HP EliteBooki 8570w i 8770w z DreamColor.
Tyle, że są mniej uniwersalne, bardziej bezkompromisowe i typowo inżynierskie.

w pracy mam M4700 i jest to typowa cegła :) Co prawda jest tam miejsce na np. dwa dyski, oraz posiada full HD rozdzelczosc, ale to ekran 16:9 ktorego po prostu nienawidze. Ciesze sie ze apple zostalo przy 16:10.

#745 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 23:20

Nie wiem, czy to było. Na stronie poniżej mamy profil koloru do modelu z matrycą samsunga, który wyświetla nieco inaczej biel - zdejmując ciepłe zabarwienie i podwyższając temperaturę w Kelvinach. Daje to to trochę ładniejszą biel, choć sprawdzałem na gradiencie szarości i niestety tu tracimy liniowość wyświetlania, pojawia się nierównomierność w postaci bardziej widocznych pasków (tu mamy gradient szarości do sprawdzenia, jeśli ktoś tego nie robił - MVA.PL • Zobacz wątek - Obrazy i narzędzia do testowania monitorów ). Tu wspomniany profil do ściągnięcia - rMBP - Samsung Display Color Profile (Spyder4Express) - MacRumors Forums
U mnie fabryczny profil jest ocieplony, bardziej żółty w stosunku do LG, które oddałem.

#746 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 12 stycznia 2013 - 00:22

hofi66, uzywanie profili zrobionych na fizycznie innym panelu LCD to strzal w stope. z ciekawosci podpialem ten profil i ma sie to nijak do tego po kalibracji xritem. tak swoja droga zabookowalem wizyte w genius barze w niedziele, zobaczymy czy genius zobaczy te lekkie tinty jakie mam na samsungu. chcialbym ten panel jescze raz wymienic.

#747 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 12 stycznia 2013 - 00:49

Ok, masz rację oczywiście ;) Ja niestety w moim mieście (Bydgoszcz) nie mam żadnego Genius, czy iSpota, żeby podejść i z kimś porozmawiać. Pozostaje telefoniczne zgłoszenie i decyzja. Już wcześniej o to pytałem, ale jak to jest - siedzę czytam forum, komputer minimalnie obciążony a tu nagle na kilkanaście sekund wiatraki rozpędzają się do 5 tyś obrotów, słychać szum. Sprawdzam temperaturę CPU, 40 st. itd. Od wczoraj, kiedy kurier mi go przywiózł miałem tak 3 razy. W poprzednim modelu przez 2 tygodnie nigdy to nie wystąpiło. Też tak masz? Nagle robi się hałas i potem cisza ... Ktoś pisał, że to indeksowanie? Czy to jakiś proces w tle się uruchamia, jakaś diagnostyka, aplikacja?

#748 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 12 stycznia 2013 - 13:01

Hofi - genius bar to miejsce w apple store, wyglada jak bar doslownie gdzie przychodzi sie po uprzednim umowieniu z problematycznym sprzetem firmy apple i oni rozwiazuja sprawe:) U mnie jest Apple Store, mam ten komfort ze moge isc pogadac z nimi bezposrednio heh Co do wiatrakow na 5000, szczeze to nie zdazylo mi sie nic takiego, wiatraki owszem, uderzaly na wysokie obroty ale tylko jak konwertowalem video itp.

#749 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 12 stycznia 2013 - 13:25

No właśnie tak się nad tym zastanawiam, trwa to kilkanaście sekund i wraca do normy ... Pytanie do tych, co wymieniali - czy mieliście różnice w sztywności, skręceniu matrycy z obudową - w tym egzemplarzu po otwarciu kompa część z ekranem jakby lekko mi sprężynuje, trzęsie się. Nie wiem czy to kwestia skręcenia czy inna. Poprzednio tak nie było, ekran otwierało się z większym oporem. Jak piszę szybciej i laptop leży na stole to widać z boku jak ekran drży.

#750 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 13 stycznia 2013 - 18:33

Nie sprawia mi przyjemności roztrząsanie tematu, bo wolałbym się skupić na rzeczach przyjemnych lub konkretnej pracy. Ale przestaje mnie to "śmieszyć". W postach powyżej wspomniałem o swoich obawach odnośnie problemu z zamontowaniem ekranu, kiedy dotknę lekko od góry - to lata, trzęsie się. Nie było tego w poprzednim egzemplarzu. Otóż, aby sprawdzić, jak to jest jeszcze w innych egzemplarzach postanowiłem zadzwonić do znajomych, którzy nabyli to "cudeńko" na początku grudnia jakoś. Znajomi również z Bydgoszczy, niestety wyjeżdżali właśnie na ferie. Ale przez telefon otrzymałem wiadomość, że i tak by z tym był problem, bo retina uszkodzona i została wysłana do serwisu. Uszkodzony dysk SSD. Wczoraj też inna osoba z okolic, z tego forum, do mnie napisała, że ma "duchy" na matrycy LG. Co jest do jasnej ciasnej z tym sprzętem? Toż to jakaś kpina. Topowy model i rzadko spotkać jakiś bez wad. Jutro dzwonię do Appstore i nie wiem, czy podejmę 3 próbę jako "beta tester" czy poproszę o zwrot gotówki. Miłego wieczoru.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych