Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Please log in to reply
1358 replies to this topic

#401 Majkpe

Majkpe
  • 394 posts

Posted 02 November 2012 - 12:39

Ja bym brał jednak coś z Lenovo/Dell. Na bootcampie będzie śmigało, ale nie tak jak na podobnym komputerze z Windowsem od początku na dysku.

#402 Kagain

Kagain
  • 583 posts
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Posted 02 November 2012 - 23:42

Na bootcampie będzie śmigało, ale nie tak jak na podobnym komputerze z Windowsem od początku na dysku.

Majkpe - możesz wytłumaczyć różnicę? Z tego co wiem, to nie ma różnicy miedzy BootCampem a innym komputerem z Windowsem (o takich samych podzespołach)

#403 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 03 November 2012 - 00:47

Widzieliście ceny MBP 13 retina ?? no chyba im się coś w głowach przewróciło :)

podstawowa 15 kosztuje 10200zł a NAJ 13 9300zł, różnica w sumie 900zł, z tym, że w 15 lepszy procek lepsza grafa no po prostu jest zdecydowanie lepszy.

Wydajność to nie wszystko ;)
Nie jest lepszy, bo bardziej się grzeje i krócej działa na baterii.

Majkpe - możesz wytłumaczyć różnicę? Z tego co wiem, to nie ma różnicy miedzy BootCampem a innym komputerem z Windowsem (o takich samych podzespołach)

Jest w sterownikach do Windowsa, które są niedopracowane albo ich brak do MacBooków.
Poza tym nie ma pecetowych notebooków o takich samych podzespołach. Są podobne, ale zawsze czymś się różnią. A to matrycą, kartą WiFi (zwykle znacznie wolniejszą Intela), kontrolerem USB, konstrukcją hybrydowej grafiki itd.

#404 wombat16

wombat16
  • 77 posts

Posted 05 November 2012 - 09:35

Kolejne miesiące używania Maca mijają i kilka rzeczy stricte sprzętowych trochę mnie irytuje. Po pierwsze praktycznie po każdej grze w diablo, komputer zaczyna gwałtownie tracić wydajność i potrzebny jest reset smc. Po drugie bateria, którą mam nadzieje że eksploatuje poprawnie po 76 cyklach ma ok. 92% oryginalnej pojemności (do takiej pojemności się ładuje po odłączeniu zasilacza pojawiają się wartości w zakresie od 92%-98%). Trzecia rzecz to faktycznie już wspomniane na forum freezowanie ekranu na kilka sekund po wybudzeniu. Poza tymi paroma sprawami reszta jest raczej ok. Trochę irytujące jest że przy części gier potrzebne jest aby wyłączyć automatyczne przełączanie kart graficznych do ich poprawnego działania.

#405 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 05 November 2012 - 18:49

Miałem takie cuda, jak opisujesz, jak zaśmieciłem system instalując co popadnie jako świeży user MAC OS X, zainstalowałem system na czysto, programy które mi są naprawdę potrzebne i problem znikł, wszystko chodzi świetnie nie mam żadnych problemów, komputer z uśpienia wstaje po ok 2-3 sekundach.

#406 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 05 November 2012 - 18:50

Up. Czasem zagram w Diablo i żadnych kłopotów nie mam.

#407 Kagain

Kagain
  • 583 posts
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Posted 05 November 2012 - 20:00

Jest w sterownikach do Windowsa, które są niedopracowane albo ich brak do MacBooków.
Poza tym nie ma pecetowych notebooków o takich samych podzespołach. Są podobne, ale zawsze czymś się różnią. A to matrycą, kartą WiFi (zwykle znacznie wolniejszą Intela), kontrolerem USB, konstrukcją hybrydowej grafiki itd.

Poza TrackPadem i może kamerą... wszystkie sterowniki są dostępne na stronach producentów podzespołów, więc nie jest tak źle jak piszesz. Wytłumacz mi jeszcze tę różnice w konstrukcji hybrydowej grafiki, bo ja nie widzę tu żadnych hybryd - tylko softwarowe przełączanie się pomiędzy dwoma (standardowej konstrukcji) kartami (dla Windowsa software instaluje się sam ze sterownikami NVIDII).

#408 aerO^

aerO^
  • 894 posts

Posted 05 November 2012 - 21:20

Trochę irytujące jest że przy części gier potrzebne jest aby wyłączyć automatyczne przełączanie kart graficznych do ich poprawnego działania.

Na laptopach PC z Win7 jest dokładnie to samo i to nie czasami tylko zawsze, widziałem u kolegi na bardzo "podobnym" i7 2.3ghz/8gb/660GTX 2gb

#409 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 06 November 2012 - 12:43

Właśnie przesiadłem się z modelu 8GB na 16GB. Nie wiem dlaczego ale model 16GB jest bardziej pamięciożerny, przy kilku kartach safari, mail, iTunes mam zajęte ok 6GB. A tak poza tym dodam że obecnie korzystam z MBA 13'', ekran to przepaść. Jak człowiek przyzwyczai się do Retiny to nie ma odwrotu. Komputer wart swojej ceny.

#410 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 06 November 2012 - 12:51

Nie wiem dlaczego ale model 16GB jest bardziej pamięciożerny, przy kilku kartach safari, mail, iTunes mam zajęte ok 6GB.

To normalne, więcej ma, więcej żre. Dzięki temu strony ładują się szybciej, programy działają lepiej. Po co płacić za dodatkowe 8GB RAM-u, jeśli miałoby leżeć odłogiem?

#411 Tranquility

Tranquility
  • 353 posts

Posted 06 November 2012 - 12:53

Ja cały czas żałuję, że wziąłem wersję z 8GB ramu. To mocno ogranicza tą maszynę niestety... Odpalę parę co bardziej wydajnych programów i już czuć, że ram się zapycha.

#412 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 06 November 2012 - 12:57

Właśnie przesiadłem się z modelu 8GB na 16GB. Nie wiem dlaczego ale model 16GB jest bardziej pamięciożerny, przy kilku kartach safari, mail, iTunes mam zajęte ok 6GB.

A tak poza tym dodam że obecnie korzystam z MBA 13'', ekran to przepaść. Jak człowiek przyzwyczai się do Retiny to nie ma odwrotu.

Komputer wart swojej ceny.

Może w poprzednim nie patrzyłeś na ile zajmuje Ci swap. Koniec gadania o tym jak to nie opłaca się mieć 16GB ramu zamiast 8? Pomyśl co będzie za pół roku/rok.

#413 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 06 November 2012 - 12:59

W modelu 8GB przy tych samych czynnościach miałem zajęte 3-4 GB teraz mam 6-7 GB. Trochę mnie to dziwi, wzrostu wydajności nie uświadczyłem. Myślałem co będzie za rok i dlatego wyposażyłem się w 16GB :) Mam nadzieje że na 2-3 lata starczy.

#414 Tranquility

Tranquility
  • 353 posts

Posted 06 November 2012 - 13:04

To przykre, ale te 8GB przy czymś ambitniejszym jest jakieś niewydajne. Tydzień temu obrabiałem projekt w FCPX, momentalnie calutki RAM zajęty. Animacje też zwołniły niemiłosiernie (te w mission control i przełączanie się między desktopami).

#415 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 06 November 2012 - 13:25

Niestety, 8GB raczej do prostszych zajęć. Do FC wskazane 16GB. Świat idzie do przodu, rok czy dwa lata temu 8GB to był komfort. Boli tylko brak możliwości wymiany, ale trudno.

#416 Majkpe

Majkpe
  • 394 posts

Posted 06 November 2012 - 14:02

Dobrze, że dla 'normalnych' zastosowań(czyli bez obrabiania wielkich klipów, zdjęć) 8 GB posłuży wiele lat :)

#417 djmet

djmet
  • 56 posts
  • Skądpołudnie

Posted 06 November 2012 - 15:09

a ja mam pytanie następujące: jak na retinie w przeglądarce wyświetlana jest zawartość Flash (np. baner 300x150 pikseli) - jest dwa razy mniejszy niż na normalnym ekranie 1440x900 ? czy jest przeskalowany i wygląda "normalnie" ?

#418 Tranquility

Tranquility
  • 353 posts

Posted 06 November 2012 - 15:17

Jak odpalisz w przeglądarce będzie wyglądał 'normalnie'. A tak to jak odpalisz 'w systemie' będzie odpowiednio przeskalowany w zależności na jakim trybie skalowania będziesz.

#419 stroner30

stroner30
  • 747 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 06 November 2012 - 18:35

Dawno nie odwiedzałem tego wątku, ale widzę dużo się zmieniło. Jeszcze miesiąc temu wiele osób pisało, że 8GB jest kompletnie wystarczające, a 16GB to głupota, a teraz widzę, że nawet te same osoby piszą, że 8GB kompletnie nie ma sensu. A wtedy nikt słuchać nie chciał, a za tymi radami poszło kilka osób na forum, które teraz są niezadowolone :]

#420 robart76

robart76
  • 177 posts

Posted 06 November 2012 - 19:13

U mnie 8GB, bo zamiast w Apple, kupowałem w John Lewis (oferowali 3 letnią gwarancję), a tylko takie modele mieli na stanie i nie narzekam. Z dużych programów używam Lightroom i Illustrator, cały czas w tle safari, calendar oraz messages i muszę powiedzzieć, że całkiem, całkiem daje radę. Problemem było skrzypienie, ale zaniosłem do AS i przekręcili śrubki.

#421 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 06 November 2012 - 19:45

A ja się ciesze, że dołożyłem do ramu w zamian za słabszy procek i mniejszy dysk ;] myślę, że sprzęt posłuży na kilka lat.

#422 wombat16

wombat16
  • 77 posts

Posted 06 November 2012 - 19:50

Do fejsa i diablo 8gb starcza ;)

#423 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 06 November 2012 - 20:33

Oczywiście że 8GB starcza, ja swoje zdanie podtrzymuje. Jednak jeżeli ktoś jest używa programów do obróbki video i foto 16Gb to jedyny słuszny wybór. Ja mając model 8GB nie narzekałem na braki, czasem było na styku.

#424 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 07 November 2012 - 12:43

Joo Apple! Ja chcę zwykłego MacBooka Pro 15" z możliwością samodzielnej rozbudowy RAM oraz HDD/SSD, napędem który moge sobie samodzielnie wymontować i wsadzić tam kolejny dysk HDD/SSD, USB 3 i ekranem 1900x1200.

#425 bratpit

bratpit
  • 27 posts

Posted 07 November 2012 - 13:51

Joo Apple! Ja chcę zwykłego MacBooka Pro 15" z możliwością samodzielnej rozbudowy RAM oraz HDD/SSD, napędem który moge sobie samodzielnie wymontować i wsadzić tam kolejny dysk HDD/SSD, USB 3 i ekranem 1900x1200.

Te czasy już minęły...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users