Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Please log in to reply
1358 replies to this topic

#376 Kagain

Kagain
  • 583 posts
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Posted 26 October 2012 - 13:09

Prywatnie mam komputer z opisu, ale w pracy mam Della z 8GB RAM i ciągle pracuję na VMware i daje radę... jednak jeśli bym miał kupować to brał bym 16GB (teraz 8GB jest ok, ale obawiam się, że za rok - dwa może być już za mało). Oczywiście to zależy od tego, co będzie na zwirtualizowanym Windowsie - u mnie musi brać 4-6GB RAMu cały czas)

#377 RealWaaagh

RealWaaagh
  • 18 posts
  • SkądHagen, DE

Posted 26 October 2012 - 13:21

No i to jest właśnie jeden z problemów. Wiem że ciężko jest pomóc osobie która nie wie, co potrzebuje. A nie wiem do czego użyję wirtualizacji, bo nie wiem, co mi nie zadziała na MacOS. Ale pewnie i tak większość z rzeczy będę musiał zrobić w BootCampie. Czy da się jakoś pliki stworzone, zapisane w Windowsie BootCamp używać w MacOS ? (wiem że offtop, z góry przepraszam)

#378 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 26 October 2012 - 13:34

Strasznie się nakręciłem na nowego rMPB 15" chociaż jeszcze nie miałem styczności ze sprzętem z MacOS.

OS X to jeszcze nie iOS. pewnymi rzeczami możesz być bardzo zaskoczony, potem będą wydawały się naturalne.

Proszę też o ew. informację czy Prallels lub BootCamp może być zainstalowany na dysku podłączonym przez TB lub USB.

Po pierwsze zależy co chcesz stawiać na tych wirtualkach. Jeśli MS Server 2012, Visual Studio 2012, MS SQL plis kilka innych "kobył" to
jednak 16GB byłoby wskazane. Jeśli W7 to u mnie Mountain Lion przy 8GB + SSD śmiga jak szalony z taką wirtualką.
Wirtualkę możesz postawić na zewnętrznym dysku i tylko wskazujesz źródło. BootCamp to zwykły boot manager, Windowsa możesz postawić na zewnętrznym napędzie ale w obu powyższych przypadkach skazujesz się na zdecydowanie niższą wydajność niż uruchamianie z SSD.

#379 Kagain

Kagain
  • 583 posts
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Posted 26 October 2012 - 13:51

Czy da się jakoś pliki stworzone, zapisane w Windowsie BootCamp używać w MacOS ? (wiem że offtop, z góry przepraszam)

Tak, da się (ale jeśli masz na Windowsie partycję NTFS , będziesz musiał uzyc dodatkowego oprogramowania do zapisu na niej bo OsX nie ma sterowników do zapisu NTFS) Ja polecam zestaw z takiego tutoriala https://github.com/o...se/wiki/NTFS-3G (bo darmowy)
BootCamp nie pozwala na jednoczesne odpalenie OSX i Windowsa. Programy do wirtualizacji na to pozwalają (VMware Fusion i Parallels Desktop pozwalają odpalić Windowsa z BootCampa, jakby był maszyną wirtualną. Nie wiem czy darmowy VirtualBox od Oracla na to pozwala)

#380 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 26 October 2012 - 13:58

Strasznie się nakręciłem na nowego rMPB 15" chociaż jeszcze nie miałem styczności ze sprzętem z MacOS. Jestem bardzo zadowolony z urządzeń z iOS, a także po przejrzeniu ofert na rynku okazuje się, że w cenie rMBP 15" na rynku nie za bardzo jest konkurencja. Reszta to jakieś plastikopodobne dziwadła.

Dell Precision M4700 i HP EliteBook 8570w bynajmniej nie są plastikowe.

#381 aerO^

aerO^
  • 894 posts

Posted 26 October 2012 - 14:07

No i to jest właśnie jeden z problemów. Wiem że ciężko jest pomóc osobie która nie wie, co potrzebuje. A nie wiem do czego użyję wirtualizacji, bo nie wiem, co mi nie zadziała na MacOS. Ale pewnie i tak większość z rzeczy będę musiał zrobić w BootCampie.

Czy da się jakoś pliki stworzone, zapisane w Windowsie BootCamp używać w MacOS ? (wiem że offtop, z góry przepraszam)

Weź pod uwagę, że system możesz postawić w bootcampie i kiedy naprawdę musisz jakoś "mocniej" skorzystać z tego windowsa to go po prostu włączysz bez wirtualizacji, a jeżeli tylko po jakiś mało wymagający program to odpalisz przez paralelsa albo vmware w tle, myślę że 8GB spokojnie starczy do zastosowań domowego użytkownika, zawsze możesz dać 5-6GB dla paralellsa i mieć więcej mocy, tylko wtedy osx staje się męczący.

#382 PrzemekM72

PrzemekM72
  • 89 posts

Posted 29 October 2012 - 22:48

OS X to jeszcze nie iOS. pewnymi rzeczami możesz być bardzo zaskoczony, potem będą wydawały się naturalne.
Po pierwsze zależy co chcesz stawiać na tych wirtualkach. Jeśli MS Server 2012, Visual Studio 2012, MS SQL plis kilka innych "kobył" to
jednak 16GB byłoby wskazane. Jeśli W7 to u mnie Mountain Lion przy 8GB + SSD śmiga jak szalony z taką wirtualką.
Wirtualkę możesz postawić na zewnętrznym dysku i tylko wskazujesz źródło. BootCamp to zwykły boot manager, Windowsa możesz postawić na zewnętrznym napędzie ale w obu powyższych przypadkach skazujesz się na zdecydowanie niższą wydajność niż uruchamianie z SSD.

No ja właśnie w kwestii zewnętrznego dysku o pojemności powiedzmy 1 TB, na którym stałyby między innymi dyski maszyn wirtualnych. Do 500GB nie chcę dopłacać i zamierzam dokupić coś na USB3 lub Thunderbolt. I na tych dyskch postawić maszyny wirtualne. Miał (ma) ktoś może taki setup? Pracował w podobny sposób? Warto płacić za TB? Cena <> x 2

#383 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 posts
  • SkądWolin

Posted 30 October 2012 - 15:10

Widzieliście ceny MBP 13 retina ?? no chyba im się coś w głowach przewróciło :) podstawowa 15 kosztuje 10200zł a NAJ 13 9300zł, różnica w sumie 900zł, z tym, że w 15 lepszy procek lepsza grafa no po prostu jest zdecydowanie lepszy. nawiązując do tego w imacach itp za dodanie większego dysku SSD, albo ramu kasują po KILKA tyś złotych a tutaj raptem za 900zł różnicy otrzymujemy zdecydowanie różne konstrukcje, podejrzewam, że w drugą stronę jak powiedzmy w 13 dostępny był by tylko dysk 128GB to dopłata za 256GB pewnie wynosiła by ze 1500-2000zł. Nie wiem wg mnie komuś tam się klepki z deka pomieszały w głowach. pzdr. Łukasz

#384 RealWaaagh

RealWaaagh
  • 18 posts
  • SkądHagen, DE

Posted 30 October 2012 - 15:19

Kupiłem jednak wersję podstawową. Uznałem że 8GB ramu mi wystarczy (dziękuję za wyjaśnienia i podpowiedzi). Za większy dysko szkoda mi było dopłacać, bo mam już jeden SSD w domu i kupię do niego kieszeń. A za 1800 zł to sobie jeszcze dwa dokupię, a pewnie niewielka różnica w wydajności będzie poprzez USB3.0 lub TB. Różnica w procku jest wg. mnie bez znaczenia. Ogólnie po dwóch godzinach użytkowania ocena wstępna: Cudowny sprzęt... zobaczymy jak z softem. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

#385 krzys.pe

krzys.pe
  • 72 posts

Posted 01 November 2012 - 10:18

ciekawe jak macbooki w 2013 roku strzelą w górę. Coś intel jakieś oszczędniejsze procesory wymyśla

#386 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 01 November 2012 - 12:14

Procesory haswella, 22nm i super wydajny układ graficzny, kilka krotnie wydajniejszy niż hd4000.

#387 vigg

vigg
  • 9 posts

Posted 01 November 2012 - 13:23

MBP 15 Retina Late 2012 ? Witam, Czy wraz z pojawieniem na MBPr 13" zaszły jakieś zmiany w MBPr 15" ? Chłodzenie lub bateria ? Nie znalazłem informacji na ten temat . Pozdrawiam

#388 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 01 November 2012 - 13:28

Witam,
Czy wraz z pojawieniem na MBPr 13" zaszły jakieś zmiany w MBPr 15" ? Chłodzenie lub bateria ?
Nie znalazłem informacji na ten temat .
Pozdrawiam

Nic się nie zmieniło, zostało to co było. I dobrze bo jako użytkownik nie widzę potrzeby zmian.

#389 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 01 November 2012 - 13:33

Dokładnie, wściekł bym się jakby coś ruszyli.

#390 Majkpe

Majkpe
  • 394 posts

Posted 01 November 2012 - 20:09

Procesory haswella, 22nm i super wydajny układ graficzny, kilka krotnie wydajniejszy niż hd4000.

Przykro mi, ale nie ma na to szans.
Jeśli Haswell w ogóle wejdzie w przyszłym roku, czego pewnym być nie można, to na pewno nie będzie x2 wyników w benchmarkach.
Apple to wirtuoz projektowania sprzętów na miarę - i to raczej w negatywnym sensie. Oni stopniowo podnoszą moc iPada, iPhone'a, maków, itp. choć mogliby dawno przegonić resztę konkurencji mocą. Tylko po co? Dadzą w następnym roku 20% mocniejszy sprzęt za cenę jak zwykle, rok później to samo, itp. Oni nie mają takiej konkurencji na moc - maki wybiorą ci co muszą, nikt ich nie bierze z racji mocy. Jak ktoś chce mocne karty, to kupuje PC.
Obstawiam nowe integry mocniejsze o 20%, procki podobnie i może z godzinę dłużej pracy na baterii.
I pewnie kolejne problemy z matrycami, itp.

#391 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 01 November 2012 - 20:14

Nowe CPU intela będą w 1 kwartale 2013, chyba że będą jakieś komplikacje to na pewno będą opóźnione. Ale GPU na pewno dostaną kopa i to sporego, szczególnie że hd4000 w zastosowaniach profesjonalnych nie da rady z ekranem Retina.

#392 Majkpe

Majkpe
  • 394 posts

Posted 01 November 2012 - 20:17

Zapraszam do tematu w czerwcu ;) Kopa dostaną w granicy 20-50%, nie więcej, bo to się Applowi nie będzie opłacało.

#393 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 01 November 2012 - 20:19

Masz racje, wyjdą będziemy rozmawiać, dla mnie może pozostać tak jak jest, przynajmniej będę miał ciągle aktualny sprzęt.

#394 Majkpe

Majkpe
  • 394 posts

Posted 01 November 2012 - 20:25

Masz racje, wyjdą będziemy rozmawiać, dla mnie może pozostać tak jak jest, przynajmniej będę miał ciągle aktualny sprzęt.

Apple myśli dokładnie odwrotnie: wypuścimy nowy sprzęt ale jak najmniejszym kosztem, tak, żebyś się wahał. Bo jak damy megazmiany to zmienisz na nowy, ale my poniesiemy koszty. Ale jak zmienimy troszkę a że nasz sprzęt kochasz, wielbisz i pragniesz... ;)

#395 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 01 November 2012 - 20:26

Zapraszam do tematu w czerwcu ;)
Kopa dostaną w granicy 20-50%, nie więcej, bo to się Applowi nie będzie opłacało.

Przypominam, że mówimy to o GPU w APU :) Wzrost wydajności nawet o 400% i tak ostatecznie da dość przeciętną wydajność w stosunku do dedykowanych procesorów graficznych nV lub AMD.

#396 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 01 November 2012 - 20:28

Dokładnie o to mi chodzi. Zobaczymy na razie Apple robi rewolucje z wypuszczaniem nowego sprzętu (odświeżonego) iPad4 po 6 miesiącach,a niektórzy mówią o iPhone 5S na wiosnę.

#397 Majkpe

Majkpe
  • 394 posts

Posted 01 November 2012 - 21:23

A iPady mini mają procki 'z recyklingu' iPada 2. ;) Niby nic w tym złego, ale Apple lubi używać komponentów z poprzednich edycji swego sprzętu. Dla mnie to pozostawia mały niesmak.

#398 Maver

Maver
  • 100 posts

Posted 02 November 2012 - 10:04

Hello world!
Witam serdecznie,

Czy jest na forum osoba używająca retiny 15 do modelowania i animacji? Na myśli mam tutaj takie programy jak: Maya, Mudbox, Zbrush oraz te które wymagały by vmware lub bootcamp do działania jak 3D Studio Max, Softimage etc etc.
Głównie chciałbym zapytać o to jak wygląda sprawa z wydajnością, ew. przegrzewaniem się oraz ogólnym użytkowaniem Majki i innych w.w. softów, na tym 'wspaniałym' ekranie. Czy faktycznie sprawdza się to w tego typu zastosowaniach?
Jak radzi sobie w tym macu GT650 z dodatkowym monitorem i pracą na modelach hihgpoly w zbrushu czy mudboxie? Nie ukrywam iż zależy mi na płynności, rzadko pracuję nad złożonymi scenami głownie pojedyncze modele więc wydaje mi się iż powinno być OK.

Generalnie szukam 'mobilnej stacji roboczej' do wyżej wymienionych zadań, ale bardziej mobilnej niż klocki pokroju dell precission czy hp ultrabook. Z jednej strony nie potrzebuję karty typu nvidia quadro z drugiej gt 650 w obecnej retinie nie powala jak na tą cenę.. i zastanawiam się po jakim czasie zacznie łapać 'zadyszki'. Lenovo mocniejsze pakuje do laptopów za 1/3 ceny retiny.

I nie było by problemu, nie zawracałbym nikomu dupy, gdyby nie fakt że po 7 latach ciężko przestawić się na windows ;)

#399 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 02 November 2012 - 10:18

Maver jednak będziesz musiał. Bo modelowanie 3D nie jest najmocniejsza stroną Apple, a za cenę MBPR wstawisz znacznie więcej od Dell czy hp. Nie widze sensu kupowania MBPR dla Windows via BootCamp.

#400 Maver

Maver
  • 100 posts

Posted 02 November 2012 - 11:48

Wiem jak wygląda praca pod wirtualnym systemem czy bootcampem, m.in. dlatego przesiadam się z Maxa na Maye która w przeciwieństwie do tego pierwszego występuje pod OSXem. Mimo wszystko nie raz będę potrzebował użyć Maxa i wiem z czym wiąże się praca pod windowsem na macu. Dlatego pytam jak wygląda kwestia odpalenia wirtualnie 3Ds Maxa na win7, nie chodzi mi tutaj o nie wiadomo jak skomplikowane operacje. Po prostu odpalenie pliku maxowego, niewielkie przeróbki poligonów i eksport do fbx. Głównie chcę pracować jak już napisałem pod makowymi wersjami Majki, Mudboxa/Zbrusha. Do tej pory nie musiałem pracować na swoim sprzęcie, co jednak powoli się zmienia. A mam możliwość kupna MBPr w opcji z 16GB Ramu za oko ło 8,5 tys co wciąż jest dużą kwotą, jednak biorąc pod uwagę wymiary czyli mobilność + dobra matryca + długa praca na baterii to ciężko znaleźć coś konkurencyjnego o zbliżonych parametrach.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users