Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook - firma krzak?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
63 odpowiedzi w tym temacie

#51 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 10 sierpnia 2007 - 13:25

Hobby jest ogranieczeń wieku, i to jest w nim wspaniałe.

#52 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 sierpnia 2007 - 12:17

Mnie od zawsze ogarnia załamka na wysuwany CD, no po postu rozpacz ! nie wiem dlaczego tak... może dlatego, że tak łatwo złamać, może dlatego, że tak brzydko wygląda... Kojarzy mi się to z rozbebeszaniem komputera w celu włożenia płyty. Normalnie wyjeżdża tylko tacka a tu cały napęd, niby pomysłowo ale jakoś tak brzydko i te rozmiary ... Nie spotkałem laptopa pod windę z wsuwaną płytką, jest takie coś ?

Na pewno Acer Aspire 2000 (model z roku 2003, rywal PowerBooka G4) miał taką nagrywarkę.
Również Acery z serii Ferrari 3000/3200/3400/5000 (nie jestem pewny czy wszystkie).
Z obecnie produkowanych notebooków na pewno Dell XPS M1330 ma napęd typu slot in.

P.S.
Nie ma na świecie nagrywarek slot in o grubości 7 mm, a takiej grubości nagrywarkę ma to Toshiba.

#53 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 postów

Napisano 11 sierpnia 2007 - 13:00

E tam narzekacie .... Od MB bardziej podoba mi sie Tośka A200 fajna jest , i konkuruje z MBP . Zamówiłem ją i od paru dni miałem mieć , ale dostawa przeciąga się na 28 sierpnia... ech ... może jednak wezme tego paviliona dv9000 ? Tak czy siak , teraz jest dużo komputerów co wygląda tak ładnie jak maci a nawet ładniej . DO gier jak ktoś chce być ekonomiczny to PC i już ( jak nie konsola ) , natomiast office , filmy internet to maci tylko i wyłącznie . A tośke biorę , bo jest za 6k a MBP jest za 8K i o wieeeeeeeeeeeeeeeeeeeele gorszy ;p

#54 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 sierpnia 2007 - 14:02

DO gier jak ktoś chce być ekonomiczny to PC i już

Wymiana karty graficznej co roku nie jest wcale ekonomiczna.

A tośke biorę , bo jest za 6k a MBP jest za 8K i o wieeeeeeeeeeeeeeeeeeeele gorszy ;p

Który z tych notebooków jest plastikowy, nie ma podświetlenia klawiatury ani nawet FireWire 800?

#55 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 postów

Napisano 11 sierpnia 2007 - 14:18

FW800 o ile się nie myle to tośka ma , fakt , aluminum oraz podświtlana klawiatura bardzo fajne , ale patrz masz świecącą klawiaturę i fają obudowę, ale mniej złącz , gooooooorszy dysk gooorszą karte graficzną smieszną ilosć ramu gorszy napęd i do tego super extra cena 2k więcej ;p Nie mówię , jak bym miał więcej siana to bym wzioł jakiegoś wypasionego MBP , lub coś jeszcz lepszego .... A tak na marginesie , wymiana całego iMaca jest ? Nie zacytowałeś nawiasu gdzie napisałem , że o ile nie konsola ;p A jak iMac nie to co ? mini ? No Mac Pro to jest rakieta do gier , ale ekonomiczny to on również nie jest ;p

#56 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 sierpnia 2007 - 15:02

ale mniej złącz , gooooooorszy dysk gooorszą karte graficzną smieszną ilosć ramu gorszy napęd

O ile dobrze liczę to MacBook Pro ma więcej złącz, szybszy dysk, lepszą kartę graficzną i wygodnijszą nagrywarkę typu slot in.

#57 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 postów

Napisano 11 sierpnia 2007 - 16:21

To źle myslisz ;p Popatrz na specyfikację tych komputerów ... http://www.sirius.pl...e_A200-1LA.html

i

http://www.komputron...pelny,id,43732/

Z tym , że w specyfikacji tośki nie napisali , że tam sa 2 dyski 200gb .

Fakt faktem , że os x również musi kosztować , ale nie aż tyle . Jedynym mankamentem w toshibie to utrudnienie instalacji innych systemów prócz Vusty , ale to już naprawili , pojawiły się paczki z driverami.

Powiedz , moim zdaniem Os X + Podświetlana Klawiatura nie jest warte 2k zł .

#58 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 11 sierpnia 2007 - 16:29

Dodaj jeszcze DVI, zamiast VGA i lepszą matrycę.
Co do napędu HD-DVD, to jeszcze nie wiadomo który standard zwycięży, bo może się okazać za rok, że HD-DVD zostanie wyparty przez Blu-Ray'a.

#59 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 postów

Napisano 11 sierpnia 2007 - 16:42

dakt , ale vga i matryca mi starczy , a co do wyparcia ... możemy tak czeeeeeeeekać i czeeeeeeeeekać ... może ati za pół roku wyprze nvidie ? Może Puma będzie lepsza od penryna ? To nie jest argument . A tak na marginesie , czym różni się dvi od vga po za tym , że jedno jest cyfrowe a drugie analogowe ?

#60 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 11 sierpnia 2007 - 17:26

Właśnie, Twoim zdaniem. Na tym forum są tacy, którzy sądzą odwrotnie, że warto jest zapłacić więcej. Nie przekonuj ich, że tak nie jest bo to nie ma sensu. Nie wiem czy masz mac'a albo miałeś z nim styczność, może tak a może tylko ze słyszenia wiesz ale takie udowadnianie, że Toshiba jest lepsza TUTAJ nie ma większego sensu. Nikt, kto lubi i woli komputery ze stajni Apple nie przyzna Ci racji a tak się składa, że tu jest ich ogromna większość. Możesz napisać o swoich preferencjach tylko nie staraj się ich przeforsować. Dla większości z Nas to, że lapek ma dwa dyski albo jeszcze co innego to żadna podnieta przy zaletach jakie widzimy w PowerBook'ach czy MacBook'ach.

#61 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 postów

Napisano 11 sierpnia 2007 - 21:52

Nie nie nie , nie chcę nikogo przekonywać . Sam chciałem kupić MBP jednak te za 6.5k się skonczyły , natomiast nie mam 8k na nowego MBP ;p Owszem , sam lubię produkty apple i taki stan ... to trudno powiedzieć , ale firma apple jest inna . Kupujesz kompa , jest on ładny prosty etc. ładna strona internetowa , do tego ten system , sprawia , że masz wrażenie rodzinnej atmosfery , producenta co o ciebie dba ,a ty za to płacisz , jednak to co pisałem wcześniej tyczy się jedynie , hardwaru obu notebooków . Funkcjonalność swoją drogą , natomast mi chodziło o same bebechy , i owszem to jest moja opinia , ale niech nikt nie mówi, że MBP bebechami przewyższa Tośke . Owszem pod względem funkcjonalności , problemów etc. to tak . Po prostu czekałem długo na upgrade MBP i jestem bardzo zawiedziony , z tąd taka reakcja , Przepraszam jeśli kogoś uraziłem . Tutaj ktoś pisał o zapotrzebowaniu i sprzęcie , to o ile taki iMac spełniał by wszystkie moje wymagania dot. stacji multimedialnej , to jednak nie jest mobilny i nie spełnia innych moich wymagań co również tyczy się MBP , jednak za każdym razem jak go obsługuję jestem zadziwiony jego kompaktowością i takim jakimś stylem ... A co do tych ludzi co twierdzą , że warto zapłacić .... Fakt płacą bo ten sprzęt zaspokaja ich potrzeby , i nie twierdzę ,że jak bym miał siano to bym kupił MacPro bo jest to rakieta + jakis duży monitor a do mobilności na wypady jakiegoś MB , jednak mam ograniczne koszty i musze zamknąć się w jednym użądzeniu więc muszę stawiać na jak największą moc. Kto wie za parę lat może będę bogaty to na pewno będę miał jakąs rakiete od apple , ale puki co ...

#62 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 11 sierpnia 2007 - 22:16

Przepraszam jeśli kogoś uraziłem

Nie ma sprawy, nikt się nie obraża.
Co do tego, że masz nerwa to spoko, kto go nie ma czasami.

#63 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 sierpnia 2007 - 22:17

To źle myslisz ;p Popatrz na specyfikację tych komputerów

...

Z tym , że w specyfikacji tośki nie napisali , że tam sa 2 dyski 200gb .

Dwa ale 4200 rpm.

Moim zdaniem Mac OS X, iLife, (iWork, Aperture, Logic Pro, Final Cut Studio), podświetlana klawiatura, ekran z podświetleniem LED, FireWire 800, cienka aluminiowa obudowa są warte 4 tys. zł różnicy w stosunku do ceny Toshiby Satellite A200 z Radeonem HD2600 i DVD.

mam ograniczne koszty i musze zamknąć się w jednym użądzeniu więc muszę stawiać na jak największą moc. Kto wie za parę lat może będę bogaty to na pewno będę miał jakąs rakiete od apple , ale puki co ...

Konkurencją dla MacBooka Pro są: Asus V1S, HP Compaqi 8510p i 8510w (ceny na Skąpcu), Lenovo ThinkPad T61p (jego ceny), Fujitsu-Siemens Celsius H250 i Dell Precision M4300.

W sklepach internetowych można w ciągu 10 dni zrezygnować z zamówienia ;)

Co do napędu HD-DVD, to jeszcze nie wiadomo który standard zwycięży, bo może się okazać za rok, że HD-DVD zostanie wyparty przez Blu-Ray'a.

Już wiadomo.
Adobe, Apple, Sun, Dell, HP, Sony ... wybrały BD.

może ati za pół roku wyprze nvidie ?

Najpierw musiałoby zrobić sterowniki do Linuxa.

#64 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 postów

Napisano 11 sierpnia 2007 - 22:33

To porównanie było tylko po to żeby uświadomić , to , że nie opłaca się czekać ;p Co do tych konkurentów co podałeś to wszystkie lapy przekraczają mój budżet .A na kartonie od tośki pisze 4200 a w sklepach i według benchów są to 5400 .

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych