Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook - firma krzak?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
63 odpowiedzi w tym temacie

#26 toki

toki
  • 1 210 postów
  • SkądPL

Napisano 06 sierpnia 2007 - 16:32

rzymianin wg Ciebie ten HP jest ładny??? bo wg mnie to migająca niebieski LED wypolerowana tandeta. Ale wiem gusta są różne.

#27 Viver

Viver
  • 27 postów

Napisano 06 sierpnia 2007 - 21:57

Co do krzaków i im podobnych... mi się wielce podoba jak za każdym razem dzwoniąc do TP w sprawie nie działającej Neostrady pani lub pan pyta jaki system obsługuje by względnie pokierować mnie poprzez gąszcz zadań systemowych w celu *wykrycia* błędu. Moja odpowiedź? Mac. I jak dalej rozwija się rozmowa? Pani/Pan pyta czy jest wykrzyknik w DOLNYM rogu ekranu tam na *tych* paskach. Względnie wzdychają powtarzając coś pod nosem, coś o Mac-ach właśnie ;) Aha! Jeszcze proszą o otwarcie panelu sterowania! :D I gdzieś słyszałem o tym, że można się spotkać z kompletną pomocą od strony TP odnośnie Mac-Neo. Pfff... :D PS: Właśnie zaskoczyła Neo... dlatego piszę... ;) PS2: Może Pan przeinstaluje system bo to jego wina? (Nie, nie... mam drugiego Mac-a i też nie działa (akurat :grin: )...

#28 Mithra

Mithra
  • 104 postów

Napisano 07 sierpnia 2007 - 09:48

Co do krzaków i im podobnych... mi się wielce podoba jak za każdym razem dzwoniąc do TP w sprawie nie działającej Neostrady pani lub pan pyta jaki system obsługuje by względnie pokierować mnie poprzez gąszcz zadań systemowych w celu *wykrycia* błędu. Moja odpowiedź? Mac. I jak dalej rozwija się rozmowa? Pani/Pan pyta czy jest wykrzyknik w DOLNYM rogu ekranu tam na *tych* paskach. Względnie wzdychają powtarzając coś pod nosem, coś o Mac-ach właśnie ;)
Aha! Jeszcze proszą o otwarcie panelu sterowania! :D I gdzieś słyszałem o tym, że można się spotkać z kompletną pomocą od strony TP odnośnie Mac-Neo. Pfff... :D

PS: Właśnie zaskoczyła Neo... dlatego piszę... ;)
PS2: Może Pan przeinstaluje system bo to jego wina? (Nie, nie... mam drugiego Mac-a i też nie działa (akurat :grin: )...

TPSA nei supportuje macow..... wprawili mnie w tym zdumienie, kiedy pracownik omowli mi instrukcji jak uruchomic modem sagem na macu. Powiedzial ze srodowisko mac os nie jest objete supportem technicznym podobnie jak linuks. Nie uwierzylam zadzwonilam jeszcze raz ( pomyslalam ze kolejny ignorant na lini jak to zwykle w tpsa bywa)- jak odebral inny koles zadalam "podchwytliwe" pytanie - jakiwe systemy wspieraja - dowiedzalam sie ze wiele - nawet windows vista... ale linuxa i maxca nie..

#29 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 07 sierpnia 2007 - 10:05

TPSA nei supportuje macow..... wprawili mnie w tym zdumienie, kiedy pracownik omowli mi instrukcji jak uruchomic modem sagem na macu. Powiedzial ze srodowisko mac os nie jest objete supportem technicznym podobnie jak linuks. Nie uwierzylam zadzwonilam jeszcze raz ( pomyslalam ze kolejny ignorant na lini jak to zwykle w tpsa bywa)- jak odebral inny koles zadalam "podchwytliwe" pytanie - jakiwe systemy wspieraja - dowiedzalam sie ze wiele - nawet windows vista... ale linuxa i maxca nie..

Sprawdź w umowie. Kiedyś czytałem ale nie pamiętam, żeby cokolwiek było na temat wspieranych systemów operacyjnych. Jeśli nic nie ma to wspierają wszystko od Mac'a na Sun Solaris i QNX kończąc. A jak nie to możesz ich skroić na upartego.
W razie czego wystarczy powiedzieć bolkowi, że masz Windę :) I tak usterki zazwyczaj są po stronie router'a albo TPSA.
Chociaż ostatnio jak padło zasilanie to router nie potrafil dopuścić mojego maczka do internetu. Dopiero jak zadałem mu drugą konfigurację sieci to zaskoczył. Dobrze mieć dwie, tak na wszelki wypadek.

#30 Soczek

Soczek
  • 76 postów

Napisano 07 sierpnia 2007 - 10:50

co śmieszniejsze na wszystkich reklamach tepsy są macbooki i macbookipro :P tyle że delikatnie ukryli świecące jabłka :)

#31 Mithra

Mithra
  • 104 postów

Napisano 07 sierpnia 2007 - 11:14

Sprawdź w umowie. Kiedyś czytałem ale nie pamiętam, żeby cokolwiek było na temat wspieranych systemów operacyjnych. Jeśli nic nie ma to wspierają wszystko od Mac'a na Sun Solaris i QNX kończąc. A jak nie to możesz ich skroić na upartego.
W razie czego wystarczy powiedzieć bolkowi, że masz Windę :) I tak usterki zazwyczaj są po stronie router'a albo TPSA.
Chociaż ostatnio jak padło zasilanie to router nie potrafil dopuścić mojego maczka do internetu. Dopiero jak zadałem mu drugą konfigurację sieci to zaskoczył. Dobrze mieć dwie, tak na wszelki wypadek.

mialam dwa modemy , ale na jeden nazygal kot i modem sie zbuntowal, sagema nieudalo sie uruchomic - dopiero kumpel powiedzial mi ze jest blad w sterach i sagem po prostu nie ruszy ( tak wiec watp[ie zeby ten cudowny support tepsy cos pomogl) , wiec musialam kupic router - no i hula ...

No ale przeciez wspieraja wiele innych sytemow- windows , windows i windows...

#32 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 07 sierpnia 2007 - 12:14

Wsiuny a nie telefonia !

#33 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 sierpnia 2007 - 13:37

Raz miałem zabawną sytuacje w busie gdy jechałem do domu. Odpaliłem macbooka i net z komórki i widzę kątem oka jak dziewczyna siedząca bok zaczyna się przyglądać bo zauważyła onet. Po chwili wyciągneła swojego wypasionego acera z vista i zaczeła tez coś robić... ale w notatniku :) . Niestety jej wypasiony komputer padł po 1 godzinie a ja do końca podróży jakieś 3h siedziałem na necie. A to biedactwo spoglądało co jakiś czas z nie dowierzaniem jakby chciała znaleźć wtyczkę od zasilania :)

#34 lucass

lucass
  • 112 postów
  • SkądDublin

Napisano 07 sierpnia 2007 - 15:03

heh, moze miala nie naladowany w 100% ? cudow nie oczekuje, ale np Taki Lifebook trzyma 12 h na baterii.... stwierdzone organoleptycznie, w tym 8 po wifi :P

Dołączona grafika

#35 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 08 sierpnia 2007 - 10:06

rzymianin wg Ciebie ten HP jest ładny??? bo wg mnie to migająca niebieski LED wypolerowana tandeta. Ale wiem gusta są różne.

Diody to wiocha. Ale nie obraziłbym się gdyby z takiego srebrnego plastiku był zrobiony MacBook.

#36 toki

toki
  • 1 210 postów
  • SkądPL

Napisano 08 sierpnia 2007 - 15:50

z macbooka dałoby się zrobić maszynkę która wytnie całą konkurencję. Poprawić jakość tworzyw i zmienić mu grafikę przynajmniej na X3100 i mamy lapka jak się patrzy.

#37 luke_z

luke_z
  • 414 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 08 sierpnia 2007 - 18:39

A propos... zabawnych sytuacji mnie w zeszłym roku spotkało coś takiego: Kolega chociaż nie ma maca jest nimi zafascynowany, więc gdy trzeba było wybrać temat na pracę licencjacką zapytał promotora czy może napisać o czymś związanym z apple i macami. Promotor jest uznawany za niezłą szyche u nas w Zakładzie Informatyki i nadzoruje wszelkie modernizacje itp. Kolega w odpowiedzi od niego usłyszał: O Apple nie warto pisać bo te komputery to przeżytek i są już na wymarciu!!!! :rolleyes: Żeby trochę go podjudzić na obronę zabrałem swojego PB :D W moich oczach jego kompetencje spadły...

#38 Macio

Macio
  • 331 postów

Napisano 08 sierpnia 2007 - 19:26

kilka lat temu zwoziłem Imaca g3 windą trzymajac go niefrasobliwie za często pękającą rączkę. Jadąca ze mną pani powiedziała OOOOuuu !!!. jaki ładny odkurzacz,

#39 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 08 sierpnia 2007 - 23:10

A propos... zabawnych sytuacji mnie w zeszłym roku spotkało coś takiego:
Kolega chociaż nie ma maca jest nimi zafascynowany, więc gdy trzeba było wybrać temat na pracę licencjacką zapytał promotora czy może napisać o czymś związanym z apple i macami. Promotor jest uznawany za niezłą szyche u nas w Zakładzie Informatyki i nadzoruje wszelkie modernizacje itp.
Kolega w odpowiedzi od niego usłyszał:
O Apple nie warto pisać bo te komputery to przeżytek i są już na wymarciu!!!! :rolleyes:
Żeby trochę go podjudzić na obronę zabrałem swojego PB :D

W moich oczach jego kompetencje spadły...

NOO ! to jest okazja na dobry uczynek :) jak kolega napisze pracę licencjacką o Mac'ach to może jaśnie pan szefo czegoś się o nich dowie nareszcie i na pewno zdziwi się ogromnie.
Kto wie, może kolejny zarażony będzie, na stere lata ;)

#40 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 09 sierpnia 2007 - 08:39

heh, moze miala nie naladowany w 100% ? cudow nie oczekuje, ale np Taki Lifebook trzyma 12 h na baterii.... stwierdzone organoleptycznie, w tym 8 po wifi :P

Co to za model? Czy ma wbudowaną nagrywarkę?

#41 lucass

lucass
  • 112 postów
  • SkądDublin

Napisano 09 sierpnia 2007 - 09:02

lifebook p7120

Dołączona grafika

http://news.webwweb....BOOK,P7120.html

#42 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 09 sierpnia 2007 - 09:12

Ależ on brzydki! :P I ze starym procesorem. Na zdjęciu nalepka Celerona M a w opisie Pentium M. Czyli jeden rdzeń i pewnie kosztuje z 5 tysiaków.

#43 lucass

lucass
  • 112 postów
  • SkądDublin

Napisano 09 sierpnia 2007 - 09:19

ale czas pracy na baterii ma pyszny,

a tutaj:
http://www.flybook.biz/

Dołączona grafika

#44 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 09 sierpnia 2007 - 11:45

lifebook p7120

Myślałem, że chodzi o T2010.

#45 toki

toki
  • 1 210 postów
  • SkądPL

Napisano 09 sierpnia 2007 - 16:07

sorry ale obydwa brzydkie jak noc i wolałbym zostać przy macbooku mimo jego wad. Poza tym czym się podniecać? 10 calowym ekranem czy żeby do 10 godzin pracy potrzebował dwóch baterii? na dwóch bateriach macbook też by tyle latał

#46 matdys

matdys
  • 1 253 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 09 sierpnia 2007 - 16:19

Miałem okazję pobawić się flybookiem 2 lata temu. Fajny sprzęt. Naprawdę... Prawie jak Mac ;)

#47 zasina

zasina
  • 159 postów
  • SkądKrobia / Gostyń

Napisano 09 sierpnia 2007 - 22:16

Dziś byłem w MediaMarkt w Poznaniu (King Cross Marcelin) na stoisku makowym (na prawdę ładnie sie prezentuje - trzy iMaki, dwa MacBooki i Mac Mini podłączony do kina domowego! Jest nawet prezentacja o Makach - podcastach, blogach, iPhoto, iMovie, GarageBand, braku wirusów itp. :) ). Przechodziły trzy osoby, chyba rodzeństwo, nastolatkowie. Dziewczyna powiedziała, gdy zobaczyła iMaka "O! taki monitor mogłabym mieć!", na co jej brat odpowiedział "To monitor tylko dla Maka!" Niestety nie zdażyłem już ich uświadomić ;D

#48 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 10 sierpnia 2007 - 09:14

sorry ale obydwa brzydkie jak noc i wolałbym zostać przy macbooku mimo jego wad.

Faktycznie paskudnie czarny.
Ale taka Toshiba Portege R500 jest bardzo ładna:
Dołączona grafikaDołączona grafika

Linki:
Toshiba Portege R500 Ultraportable First Thoughts Review (+Video)
Toshiba Portege R500 NotebookReview
Toshiba Portégé R500 LAPTOP Magazine Review
Toshiba Portege R500 PC Magazine Review
Toshiba Portege R500 CNET Review

Poza tym czym się podniecać? 10 calowym ekranem czy żeby do 10 godzin pracy potrzebował dwóch baterii? na dwóch bateriach macbook też by tyle latał

10 godzinami na jednej baterii.
Core 2 Duo U7500 ciągnie 10 W, a Core 2 Duo T7500 35 W.

#49 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 10 sierpnia 2007 - 12:38

Mnie od zawsze ogarnia załamka na wysuwany CD, no po postu rozpacz ! nie wiem dlaczego tak... może dlatego, że tak łatwo złamać, może dlatego, że tak brzydko wygląda... Kojarzy mi się to z rozbebeszaniem komputera w celu włożenia płyty. Normalnie wyjeżdża tylko tacka a tu cały napęd, niby pomysłowo ale jakoś tak brzydko i te rozmiary ... Nie spotkałem laptopa pod windę z wsuwaną płytką, jest takie coś ?

#50 uaru

uaru
  • 256 postów
  • SkądWrocław, Haga, Sendai, Tokyo

Napisano 10 sierpnia 2007 - 12:50

Ale są też inne przykłady. Wpadłem wczoraj do resellera Apple w Hadze, by pooglądać/pobawić się nowymi klawiaturkami. Był dzień handlowy - tutaj normalnie wszystkie sklepy zamykają o 17, ale jest dzień tygodnia, w którym są czynne do 21. W taki dzień w tym sklepie często są różne prezentacje. Wczoraj akurat była prezentacja GarageBand. Zabrałem się za oglądanie klawiatury, prezentacja się skończyła, podeszły do mnie dwie ponad sześciesięcioletnie babcie i jedna z nich zadała jakieś pytanie. Odpowiedziałem po angielsku, że po holendersku to ja nie bardzo, na co babcia płynnie przeszła na angielski, i porozmawialiśmy sobie trochę o wrażeniach praktyczno estetycznych nowych klawiatur. Wydawały się świadome tego, co to jest iMac. A potem babcie zaczęły zadawać dużo pytań o iMovie, ale to już nie do mnie. W każdym razie, męczyły gościa z obsługi przez kwadrans przynajmniej. Wspomniałem już, że te babcie słuchały tej prezentacji GarageBand? ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych