Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Polecam Ksiazke

• Please log in to reply
70 replies to this topic

#26 kadargo

kadargo
  • 1312 posts

Posted 30 July 2007 - 19:32

a po za tym, ten watek zostal zalozony zeby dorosli nie wpisywali sie dzieciom w watku o HP i jak rozumiem na odwrot to tez ma dzialac :D
  • Ka likes this

#27 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 30 July 2007 - 19:46

a po za tym, ten watek zostal zalozony zeby dorosli nie wpisywali sie dzieciom w watku o HP i jak rozumiem na odwrot to tez ma dzialac :D

No widzisz, ujales to dokladnie tak jak mialo byc :D

#28 TimmY

TimmY
  • 621 posts

Posted 30 July 2007 - 20:01

A ja uwazam Harry'ego Pottera za dobry cykl. Akurat wpasował się do wieku kiedy dorastałem i będę go miło wspominać tymbardziej, że końcowe części spoważniały. Wracając do Lovecrafta.. Kurczę, w 2005 roku obliczyłem, że z wszystkich wydanych w Polsce opowiadań nie przeczytałem tylko 5. A było ich napewno ponad 40 jeśli mnie pamięć nie myli. Grałem we wszystkie CthulhuGames, grałem w RPG Zew Cthulhu, oglądałem wiele filmów na podstawie opowiadań (często były to baaardzo marne filmy a baaardzo trudne do zdobycia :) ), w końcu grałem w Call of Cthulhu Card Game :) Tak więc uznaje się za umiarkowanego maniaka, który tylko w wolnym czasie woła Iä! Iä! Shub-Niggurath! Koza z tysiącem młodych :-) Bałem się nieraz czytając i dawałem się porwać wyobraźni. Ale czy polecałbym? Nie jako polecam książkę. Raczej jako polecam zjawisko, rzecz kultową. Bo po kilkudziesięciu opowiadaniach widać pewien bardzo utarty schemat jakim podąża Howard w swoim opowiadaniach.

#29 voitek

voitek
  • 925 posts

Posted 30 July 2007 - 20:08

Ja tam Harrego Pottera bronić specjalnie nie będę, ale co to znaczy dobra książka?

#30 Marchew

Marchew
  • 150 posts
  • SkądDawna stolica Polski

Posted 30 July 2007 - 22:00

Harry Potter (pierwsze części zdecydowanie) to nie są dobre książki. To znakomite książki. Świat spójny, niesamowicie barwny, a jego targetem jest najmłodszy czytelnik. Morał i wartości pomijam, bo średnio szukam ich w literaturze. Styl autorka ma niezgorszy i miała szczęście do genialnego tłumacza, wyobraźnie pokaźną, nawet jeżeli czerpie z innych źródeł (kto tego nie robi?). Czasami wydaje mi się, że krytykujący cykl o młodym czarodzieju zapominają, że jest to pozycja skierowana do najmłodszych i na tym polu fenomenalna. Poza tym, powoli wchodzi do kanonu fantasy, ze wszystkimi nagrodami, które zdobył. Chętnei za to posłucham co w cyklu jest nie teges i co znaczy dobra książka, bo też jestem okropnie ciekaw, zwłaszcza, że może mi się to w pracy przydać ;)

#31 kadargo

kadargo
  • 1312 posts

Posted 30 July 2007 - 22:05

ale przeciez byla umowa HP ma swoj watek, my z naszymi ksiazkami mamy swoj. my sie juz nie wpisujemy w wasz a wy zaczeliscie wpisywac sie w nasz. komiks trzeba narysowac zeby to bylo jasne, czy jak ? ludzie z tego watku nie lubia HP, koniec kropka, sio! do watku o HP

#32 Marchew

Marchew
  • 150 posts
  • SkądDawna stolica Polski

Posted 30 July 2007 - 22:08

A ja głupi myślałem, że temat jest o książkach bez ksenofobii i można porozmawiać, mnie osobiście średnio obchodzi ostatni tom, bo czekam na tłumaczenie polskie, ale jak widać, gdzie rzeczowych argumentów brak i panuje widzimisie, tam...

#33 kadargo

kadargo
  • 1312 posts

Posted 30 July 2007 - 22:10

ok niech ci bedzie, masz racje a teraz juz idz do watku o HP bye :)

#34 tasiutas

tasiutas
  • 25 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 July 2007 - 22:54

"Rok 1984", George Orwell "Bylem kamikaze" Ryuji Nagatsuka - czasem az chwyta za serce! ;] "Zapomniany Zolnierz", Guy Sajer "Krol Szczurow", James Clavell Cykl husycki Sapkowskiego, czyli Narrenturm, Bozy Bojownicy, Lux Perpetua Swiat Dysku Pratchetta oczywiscie, "Gringo wsrod dzikich plemion" Wojciecha Cejrowskiego - ostatnio czytalem i calkiem fajna ksiazka, az chce sie sprzedac lodowke i zaznac smaku przygody w puszczy.

#35 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 31 July 2007 - 06:30

Czy mozecie o HP dyskutowac w watku o HP?

---- Dodano 31-07-2007 o godzinie 08:38 ----

co znaczy dobra książka,

Nie sprzedaja jej w Tesco.

#36 Psychopulse

Psychopulse
  • 788 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 31 July 2007 - 06:44

"Gra Endera" ;)

#37 kwieto

kwieto
  • 640 posts

Posted 31 July 2007 - 06:53

ale przeciez byla umowa HP ma swoj watek

Hewlett Packard? :"P

Ja się pochwalę książką której jeszcze nie czytałem ale jest obowiązkowa w biblioteczce "Makowca" - iWoz - Steve Woźniak :")

#38 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 31 July 2007 - 07:04

Kim Stanley Robinson
Czerwony Mars
Zielony Mars
Błękitny Mars
Ciekawe książki o kolonizacji Marsa.

"Gra Endera" ;)

Reszta książek sagi też jest warta polecenia:
http://pl.wikipedia....rson_Scott_Card

#39 pank

pank
  • 1548 posts
  • Skądwawa

Posted 31 July 2007 - 08:52

"Gra Endera" ;)

Było

---- Dodano 31-07-2007 o godzinie 07:56 ----

Czy mozecie o HP dyskutowac w watku o HP?

A może nie zachowujmy się jak niektórzy fani tego czegoś. Chcą polecać takie książki, niech to robią, najwyżej, przy tym co inni tutaj polecają, się ośmieszą.

#40 bobinoon

bobinoon
  • 28 posts
  • SkądKraków

Posted 31 July 2007 - 11:28

Ja sobie zrobiłem listę najlepszych książek jakie czytałem. Oto ona: Diuna - Frank Herbert Folwark Zwierzęcy - George Orwell Lolita - Vladimir Nabokov Nowy Wspaniały Świat - Aldous Huxley Powolność - Milan Kundera Zbrodnia i Kara - Fiodor Dostojewski Nagi Lunch - W.S Burroughs Pożegnanie Jesieni - S.I Witkacy Mistrz i Małgorzata - Michaił Bułhakow Paragraf 22 - Joseph Heller Lśnienie - Stephen King Faust - J.W Goethe Ulisses - James Joyce Mały Książe - A.S Exupery i Lot nad Kukułczym Gniazdem - Kena Kasey'a

#41 pank

pank
  • 1548 posts
  • Skądwawa

Posted 31 July 2007 - 11:41

Ulisses - James Joyce

O k... Przeczytałeś to? Za którym podejściem? Ja miałem już 3 i jeszcze nie dałem rady. A "w poszukiwaniu straconego czasu" Prousta czytałeś?

#42 bobinoon

bobinoon
  • 28 posts
  • SkądKraków

Posted 31 July 2007 - 12:31

Za pierwszym podejściem ;). Nie czytałem żadnej książki Prousta.

#43 pank

pank
  • 1548 posts
  • Skądwawa

Posted 31 July 2007 - 12:34

Za pierwszym podejściem ;).

Ju ar de masta.

#44 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 posts
  • SkądŁódź

Posted 31 July 2007 - 12:50

Szczerze nie chcialo mi sie czytac paru ost stron poleconych ksiazek wiec mam nadzieje, ze nie zdubluje... Jack Kerouac - na czele oczywiscie "W drodze" Gaiman - wszystko, choc oczywiscie "Amerykanscy bogowie" podobno najlepsi. Jeffrey Eugnides - "Middlesex" Irving - wszystko... Powiedzmy, ze narazie wystarczy ;) edit, spojrzalem na stolik i zapomnialem o baaaardzo waznym... Kurt Vonnegut, wszystko... Rzeznia, Kolyska itp itd...

#45 pank

pank
  • 1548 posts
  • Skądwawa

Posted 31 July 2007 - 13:00

Szczerze nie chcialo mi sie czytac paru ost stron poleconych ksiazek wiec mam nadzieje, ze nie zdubluje...

Jack Kerouac - na czele oczywiscie "W drodze"

Było.

Irving - wszystko...

Było.

Kurt Vonnegut, wszystko

Było.

Hehe, byłem pierwszy. Po tym co wymieniłeś, nie powiesz mi że Ci się podoba HP, a jak powiesz to i tak nie uwierzę.

#46 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 posts
  • SkądŁódź

Posted 31 July 2007 - 13:22

A jako odskocznia, czemu nie? Oprocz tego co wymienilem wyzej bardzo lubie takze Jakuba Wedrowycza, i wszystko inne Pilipiuka. Oraz wieksza czesc, pisarzy piszacych pod Fabryka Slow. Nie sa moze to wyjatkowo ambitne ksiazki ale... Czyta sie skladnie, czesto z jajem i baardzo ladnie potrafia opisac dzisiejsza rzeczywistosc IV RP. Czytalem takze wiekszosc tomow Nekroskopa - wciaga nawet. King napisal pare bardzo ladnych ksiazek. Tom Sharp... Loo jezuu :D. WILT, Wilt i jeszcze raz Wilt. Polecam kazdemu. Ja czytam w zasadzie wszystko co mi wpadnie w reke... ;)

#47 bobinoon

bobinoon
  • 28 posts
  • SkądKraków

Posted 31 July 2007 - 13:42

Co Ty widzisz w Irvingu ? Strasznie zakłamane książki, bynajmniej nie bazuje na tym co mówią w mediach; ale czytałem. Fabryka Słów wydaje bardzo dobre książki, to fakt!! Niedawno wyszedł III tom Norweskich Dzienników, polecam ;)

#48 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 posts
  • SkądŁódź

Posted 31 July 2007 - 14:21

W jakim sensie zaklamane? Piekne ksiazki jesli chodzi o dosc ciagla i ladna obyczajowke... Hotel badz ta ostatnia... No wlasnie dzis zakupilem ost tom dziennikow ale juz raczej z checi dokonczenia tej historii, bo ta pozycja mnie mi sie podobala... Do tego Kantoch nowa i drugi tom opowiadan zza wschodniej granicy - Czarna msza...

#49 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 31 July 2007 - 16:45

Wieniedikt Jerofiejew. Andrij Platonow. Solzenicyn, Czechow. Dostojewski ( wiem, ze byl) np Lagodna, Biedni ludzie, Bracia Karamazow.Orhan Pamuk. Jesli ktos lubi Ch. Bukowskiego no to jego kubanski odpowiednik, Pedro Gutierrez jest swietny i tez ocieka ... ( fani wiedza czym). Coetzee. Amos Oz , np wspomnienia "Opowiesc o milosci i mroku". G. Marquez. Z polskich to Wiesław Myśliwski np, ciągle takie "Kamień na kamieniu" czy "Widnokrąg" to wg mnie najlepsze polskie powieści XX w. To tak na gorąco przychodzi mi do głowy. Pamiętam, że zachwycałem się kiedyś Faulknerem, Hemingwayem, Steinbeckiem i Trumanem Capote ( zwlaszcza "z zimna krwia" tego ostatniego). Inne pozycje koledzy wymienili to nie bede powtarzal. Ulissesa liznalem. W koncu udalo mi sie go przeczytac w wiekszych fragmentach na raty. Ale podeszla mi raczej koncowa jego czesc, monolog.

#50 BigMac

BigMac
  • 535 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 31 July 2007 - 16:50

Ulisses - James Joyce.(choć jak dla mnie równie zasłużonyMaciej_Słomczyński
Tytus Romek i Atomek- Papcio Chmiel

Obie pozycje równie cenne

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users