Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Polecam Ksiazke

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

#51 bobinoon

bobinoon
  • 28 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 lipca 2007 - 17:17

Myślałem że o Davidzie Irvingu, piszesz ;)

#52 WojtekF

WojtekF
  • 771 postów

Napisano 31 lipca 2007 - 17:26

Tom Sharp... Loo jezuu :D. WILT, Wilt i jeszcze raz Wilt. Polecam kazdemu.

Prawdziwa zabawa zaczyna się jak dopadniesz to w oryginale. Chociaż z drugiej strony można się przekonać, że polski tłumacz odwalił kawał dobrej roboty :)

Wilt in Nowhere po prostu rozłożył mnie na łopatki (a myślałem, że Wilt już mnie niczym nie zaskoczy).

#53 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 31 lipca 2007 - 20:13

Wieniedikt Jerofiejew.

Jak mogłem zapomnieć? "Moskwa-Pietuszki" to jedna z moich ulubionych książek. Dzięki za namiary na kubańskiego Bukowskiego, przetestuję.

---- Dodano 31-07-2007 o godzinie 20:57 ----
Przypomniała mi się jeszcze jedna pozycja obowiązkowa: "Gra w klasy" Cortazara

#54 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 sierpnia 2007 - 08:04

Jak mogłem zapomnieć?

Spoko, ja tez zapomnialem o paru. Np o Josephie Conradzie i o Sarze Kane. I o Romainie Gary. I o paru innych :) A kryminaly Raymonda Chandlera to moge w kolko czytac i pekac ze smiechu :)

"Moskwa-Pietuszki" to jedna z moich ulubionych książek.

A moja to "Noc Walpurgii czyli kroki Komandora"

#55 jar

jar
  • 228 postów
  • SkądWarszawa/Bydgoszcz

Napisano 01 sierpnia 2007 - 08:53

"Kamienne Pszczoly", "Czaszka w Czaszce", "Doczekac Nowiu" - Piotr Wojciechowski "Widmowa Biblioteka" - Pawel Dunin Wasowicz "Wstep do Imagineskopii" - autor ukrywajacy sie pod pseudonimem Sledz Otrembus Podgrobelski "Nasza Pani Radosna", "Kwatera Bozych Pomylencow", "Kaskada Franchimont", "Mgla nad Skalda", "Pamietniki Filipka" - Wladyslaw Zambrzycki J.R.R. Tolkien i St. Lem juz byli wymieniani. Jak zawsze Jacek A.R.

#56 Maverick

Maverick
  • 141 postów
  • SkądGDA, PL

Napisano 01 sierpnia 2007 - 09:31

Było

Ja wiem, ze bylo, ale musze wcisnac swoje 0.3PLN ><
Tak, wiec Orson Scott Card i jesli komus sie spodoba Gra Endera to od razu polecam kontynuacje: Mowca Umarlych, Ksenocyd i Dzieci Umyslu... Pierwsze spotkania w świecie Endera - zbior opowiadan, ktore traktuja o wczesniejszych losach Endera.
Jako ciekawostke dodam, ze utkwila mi bardzo w pamieci ta seria i bardzo duzo pomyslow zaczerpnalem stad do mojej gry, ktorej realizacja przeciaga sie w nieskonczonosc :|

#57 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 02 sierpnia 2007 - 01:29

Ja osobiście polecę Trylogię w Pieciu Tomach autorstwa Douglasa Adamsa pt. 1. Autostopem przez Galaktykę 2. Restauracja na końcu wszechświata 3. Cześć i Dzieki za Ryby 4. Życie, Wszechświat i cała reszta 5. W zasadzie niegroźna Sposób postrzegania świata oraz poczucie humoru sa niedoścignione - można by opowiadać miesiącami - lepiej przeczytać naprawde :)

#58 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 sierpnia 2007 - 22:07

O tak! Douglas pieknie napisal te ksiazki... Jest to taki absurd, w tak porabanym stylu, ze trzeba podchodzic do tego na luzie... :D :D :D

#59 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 04 sierpnia 2007 - 00:51

Wolny wybór - Milton Friedman
Dobry "zły" liberalizm - Stanisław Michalkiewicz
Libertarianizm - Teoria państwa - Tomasz Teluk

#60 gravit

gravit
  • 48 postów
  • Skądgda.pl.earth.mw

Napisano 04 sierpnia 2007 - 01:37

I jeszcze może coś w klimacie tego forum:

"iCon - Steve Jobs - najbardziej niezwykły akt II w historii biznesu" - William L.Simon, Jeffrey Young

---- Dodano 04-08-2007 o godzinie 02:44 ----
A z niewymienionych jeszcze SF polecam:

"Stalowy szczur" - Harry Harrison

Lekka, przyjemna, świetny humor, wciąga.

#61 Soczek

Soczek
  • 76 postów

Napisano 04 sierpnia 2007 - 07:29

No więc tak nie będę wymieniał autorów z którymi można było mieć stytczność w szkołach, bo po pierwsze, zakładam że większość z nas zna co najmniej jedną książkę każdego, a po drugie wielu zostało już wymienionych. Fanem fantastyki nie jestem choć Lema uwielbiam i polecam całą twórczość. Dla fanów historii (ale nie tylko-ja do nich nie należę) polecam Normana Davies'a "Europa","Boże igrzysko" - może nie koniecznie w całości bo niezłe z nich cegły :). a dla tych trzeźwo myślących przeciwników kreacjonizmu (skądinąd ostatnio u nas modnego - dlaczego??) Richard Dowkins "Bóg urjony", i wszystkie wcześniejsze ("samolubny gen", rozplatanie tęczy", i in.)

#62 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 04 sierpnia 2007 - 13:50

O tak! Douglas pieknie napisal te ksiazki... Jest to taki absurd, w tak porabanym stylu, ze trzeba podchodzic do tego na luzie... :D :D :D

Styl jedyny w swoim rodzaju :) Absurd który zarazem jest tak logiczny i naukowo wyłumaczany :) Coś pieknego ... Naprawde Warto !! :)

#63 pawelo81

pawelo81
  • 13 postów

Napisano 04 sierpnia 2007 - 14:35

iCon i wszystkie Clarksona

#64 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 04 sierpnia 2007 - 15:02

wszystkie Clarksona

... są chłamem :)

#65 pawelo81

pawelo81
  • 13 postów

Napisano 04 sierpnia 2007 - 15:19

A oglądasz Top Gear ?

#66 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 04 sierpnia 2007 - 16:54

A oglądasz Top Gear ?

Oglądałem i mi się podobało.

Ale książka (Świat Według Clarksona) to przepakowany wymuszonym humorem twór o wszystkim i o niczym.

Ale to tylko moje zdanie - więc możesz sie nie zgadzać :)

#67 gooroo30

gooroo30
  • 304 postów
  • SkądGrudziądz

Napisano 04 sierpnia 2007 - 19:00

"Bylem kamikaze" Ryuji Nagatsuka - czasem az chwyta za serce! ;]

Jak kolega zaczął z tej serii to jeszcze ...

"Samuraj" - Saburo Sakai

#68 tysz prowda

tysz prowda
  • 1 postów

Napisano 21 lipca 2010 - 20:10

Polecam ksiazke "Moja Emigracja"Piotra Bordo tak książka to jak "kop w pysk "i moim zdaniem będzie książka roku w formie ebooka można ja znaleźć na bezkartek.pl pozdrawiam i miłego czytania

#69 jasi0

jasi0
  • 625 postów

Napisano 22 lipca 2010 - 09:44

A ja polecam "Bezsenność w Tokio" Marcina Bruczkowskiego i w ogóle wszystkie jego książki. Czyta się jak złoto:)

#70 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 22 lipca 2010 - 10:01

A ja polską fantastykę. Ćwieka, Pilipiuka, Przybyłka - tych przede wszystkim ;-)

#71 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 lipca 2010 - 21:44

A ja polecam nie bawić się w archeologów i zajrzeć tutaj:

http://myapple.pl/of...ne-ksiazki.html

:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych