Polecam Ksiazke
Napisano 30 lipca 2007 - 00:01
Napisano 30 lipca 2007 - 00:28
---- Dodano 29-07-2007 o godzinie 23:53 ----
Przypomniało mi się, jeszcze "Krótka historia prawie wszystkiego" Brysona.
- korniszon lubi to
Napisano 30 lipca 2007 - 00:59
Przypomniało mi się, jeszcze "Krótka historia prawie wszystkiego" Brysona.
Wszystko Brysona. Najlepiej w oryginale

Napisano 30 lipca 2007 - 01:44
"Naszą Szkapę" Sienkiewicza.
To poleca Giertych. Tobie jak sądzę chodziło o Konopnicką :> No, młodsi są na forum, uważaj jak żartujesz ;P
Napisano 30 lipca 2007 - 08:15

Napisano 30 lipca 2007 - 08:17
Napisano 30 lipca 2007 - 08:54
To poleca Giertych. Tobie jak sądzę chodziło o Konopnicką :> No, młodsi są na forum, uważaj jak żartujesz ;P
Dobra, następnym razem dodam emoikonkę.
Napisano 30 lipca 2007 - 09:08

Napisano 30 lipca 2007 - 09:35
Napisano 30 lipca 2007 - 09:37
Napisano 30 lipca 2007 - 09:41

Napisano 30 lipca 2007 - 10:06
No i jak już był Bułhakow to wypadałoby dorzucić Dostojewskiego, np. "Zbrodnia i kara", ale kto tego nie czytał.
A kolega czyta uważnie posty?
Napisano 30 lipca 2007 - 10:31
Napisano 30 lipca 2007 - 11:59
- reRESERVEDFX lubi to
Napisano 30 lipca 2007 - 14:39

Fantastyka:
Jacek Piekara - pewnie niektórzy kojarzą tego pana ze starych dobrych pism o grach takich jak Gambler czy Secret Serivce, obecnie pisze bardzo fajne książki
Sługa Boży
Młot na czarownice
Miecz aniołów
Łowcy dusz - czyli cykl o inkwizytorze Mordimerze Madderdinie, bardzo ciekawa i rewelacyjnie napisana fantasy, dzieje się w świecie, w którym Jezus nie umarł, ale zszedł z krzyża i ulice Jeruzalem spłynęły krwią
Świat jest pełen chętnych suk - zbiór opowiadań, skierowany raczej na męską publikę, chociaż nie tylko, bardzo przyjemna książka
Jarosław Grzędowicz - tegoroczny zdobywca podwójnego Zajdla (po raz pierwszy w historii)
Popiół i kurz - jedna z najciekawszych książek ubiegłego roku
Maja Lidia Kossakowska
Obrońcy królestwa -cudne ujęcie aniołów w bardzo barwnym zbiorze opowiadań, kontynuacją jest Siewca wiatru
G.R.R.Martin
Retrospektywa - mistrzowski zbiór opowiadań i mikropowieści, ukazujący rozwój kunsztu jednego z najwybitniejszych obecnie piszących twórców fantasy i sf.
Guy Gavriel Kay - czarodziej słowa
Lwy Al-Rassanu - historyczna fantasy bazująca na mitach i przeszłości półwyspu iberyjskiego, niedościgniony wzór pod wieloma względami w moim prywatnym rankingu
Tigana - tym razem udajemy się na tereny Włoch, odpowiednio przewartościowane, ubarwione i podane w fantastyczny sposób, klasyka
Ursula Le Guin
Cykl Ziemiomorze - przepiękne i barwnie oddane uniwersum pełne magii, fantasy podobna Mistrzowi Tolkienowi.
Stephen King
Miasteczko Salem - lekki horror w dobrym wydaniu, klasyka gatunku.
Wszystko jest względne - jeden z moich ulubionych zbiorów opowiadań, znakomite pomysły, genialne ujęcie, wciąga jak bagno.
Colorado Kid - żart na temat gatunku kryminału, ale bardzo udany, polecam

Zbiory opowiadań:
Arcydzieła - pod redakcją Orsona Scotta Carda - prawdziwe perełki Science Fiction, dla fanów gatunku pozycja obowiązkowa.
Szeroko pojęty mainstream:
Mario Puzo
Właściwie całość twórczości ale ze szczególnym naciskiem na Ojca Chrzestnego. Najlepsza książka jaką miałem w rękach, prawdziwa biblia. Znakomity również Sycylijczyk i godna polecenia Omerta. Z poza mafijnych rewelacyjni Głupcy umierają.
Waldemar Łysiak
Dobry - książka napisana kminą (pochodna grypsery) i z niesamowitym polotem opisująca fikcyjny półświatek. Rewelacja.
Thomas Harris
Milczenie owiec - film się nie umywa. Thriller trzymający w napięciu jak mało co i genialna postać Dr Lectera.
Czerwony smok - inny niż film, jednakże bardzo godny uwagi. Mocne wrażenia gwarantowane.
Na szybko macie tyle, jak wrócę, to dopiszę dalszy ciąg, bo niestety się spieszę

Napisano 30 lipca 2007 - 14:45
Napisano 30 lipca 2007 - 15:08
Napisano 30 lipca 2007 - 15:22
Aaaa, jeszcze jedno pytanie - czy ktoś kiedyś widział książkę "Myślak" Konrada Fijałkowskiego? Trafiłem swego czasu na fragment w "Krokach w nieznane", ale samej powieści nigdzie zdobyć nie mogę.
Fiałkowski, nie Fijałkowski. AFAIK to było opowiadanie, nie fragment powieści.
Napisano 30 lipca 2007 - 15:47
Napisano 30 lipca 2007 - 15:56
Fiałkowski, nie Fijałkowski. AFAIK to było opowiadanie, nie fragment powieści.
W "Krokach..." jest opisane jako "fragment powieści" (100% pewności). Co do nazwiska - pewnie masz rację, choć funkcjonuje jako Fiałkowski (np. w Wikipedii), oraz jako Fijałkowski - np. w różnych ofertach internetowych antykwariatów. W NUKAT'cie jest jako Fiałkowski, w KaRo pojawia się również jako Fijałkowski :"P Ciekaw jestem jak jest podpisany w "Krokach..." - będę musiał to sprawdzić
BTW, może być tak, że jest to fragment powieści o zupełnie innym tytule, tak samo jak np. pojawiający się w innym tomie "Kroków..." "Dzień Liftera" J.A.Zajdla to de facto fragment "Limes Inferior".
Napisano 30 lipca 2007 - 18:27
Ponadto Andrzej Pilipiuk i wszystko co dotyczy Jakuba Wędrowycza - dla fanów dużej dawki niejednokrotnie absurdalnego humoru nawiązującego co krok do PRLu, bimbru i realiów polskiej prawdziwej wsi

Haruki Murakami. Japoński pisarz tworzący mniejsze i większe arcydzieła.Kroniki Ptaka Nakręcacza wydają mi się pozycją, której wstyd nie znać.
Napisano 30 lipca 2007 - 18:39
Zbiory opowiadań:
Arcydzieła - pod redakcją Orsona Scotta Carda - prawdziwe perełki Science Fiction, dla fanów gatunku pozycja obowiązkowa.
Z uwagi na to, ze nie czytam ksiazek dwa razy, jak skoncze "Arcydziela" to chetnie odstapie za inna ksiazke; znaczy zamienie, mozna sie dogadac tu i wyslac ksiazki poczta. To chyba legalne!?
Napisano 30 lipca 2007 - 18:54
Napisano 30 lipca 2007 - 19:07
Jednak w MW sporo jest nawiązań do innych książek Kinga, ktore można stracic, nie czytając ich pierwiej. No i nie można zapomnieć o spoilerze Miasteczka SalemJeśli mówimy o S. Kingu to koniecznie wspomnieć wypada o cyklu Mroczna Wieża. Nietypowo jak dla Kinga, ale to jedyne co pokochałem tego autora. 7 książek, ale warto, zaufajcie, jeśli wpadnie Wam w rękę pierwsza część, tj. Roland - przeczytajcie bez wahania. Nawet jeśli pierwsze 50 stron będzie trudne do przebrnięcia - czytajcie dalej, warto.

Bastion, opowiadania 'Serca Atlantydów', Miasteczko Salem właśnie - pierwsze tytuły, z którymi te powiązania są najwyraźniejsze i pierwsze mi przyszły na myśl.
Pilipiuk też fajny, a Wędrowycz świetna postać, that's true

Lovecrafta nikt tu nie wspomnial, czy coś ominąłem? Anyway, 'Zew Cthulhu' to zbiór opowiadań, który nawet u mnie, który na horrorach zazwyczaj się śmieję, a Kinga nie cenię wcale za straszną atmosferę, wywołał ciarki.
Napisano 30 lipca 2007 - 19:14
"Harry Potter" wszystkie czesci,
A ja, dla odmiany, stanowczo odradzam Harry'ego Pottera. Niezbyt pasuje do wymienionych tutaj, w wiekszosci dobrych, ksiazek.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych