Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Fotel idealny :)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
132 odpowiedzi w tym temacie

#101 kaku

kaku
  • 37 postów
  • SkądMielec

Napisano 21 marca 2012 - 22:11

Kupiłem Flexi na jakiejś promocji. Zwróciłem niemalże od razu. Wykonanie poniżej krytyki, a siedzieć się na tym nie dało. Ja bym brał Futurę.

#102 Annadomino

Annadomino
  • 12 postów
  • SkądPL

Napisano 15 sierpnia 2012 - 19:45

pyt Ergomax IOO

uff, to chyba dobre miejsce na pytanie fotelowe.
Ponieważ kark mi już odpada całkowicie, a plecy notorycznie lepią się do fotela, zaczynam przeglądać fotele ergonomiczne.
I tak wpadł mi w oko Ergomax IOO (ten: [url=http://www.ergofotel.pl/52-fotel-biurowy-ergomax-ioo.html]Fotel biurowy Ergomax ioo 5 lat gwarancji[/url]), i tu mam takie pytania, bo widzę że jesteście dość zorientowani:

• podgłówek taki podbity mocno do przodu wygląda mi jak marzenie, ale czy nie "wbija" się w głowę - testowaliście może?
  • siatka na oparciu (to akurat lubię, zdarzało mi się u kogos siedzieć na czymś podobnym) - sprawdza się?

P.S Jak na podsumowanie połowy dnia poszukiwań, to wyglada mi całkiem fajnie - i ta regulacja jedną manetką (nie miałam do tej pory).
Prosze o waszą opinię

#103 hyper_2002

hyper_2002
  • 40 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 sierpnia 2012 - 20:27

Hej, ja również jestem na etapie poszukiwania fotela, przeglądałem i siedziałem na fotelach Sitag/Bejot/ProfiM ostatecznie decyzja padnie prawodpodobnie na model ProfiM Veris Net , fotel który wypada najkorzystniej cenowo na tle konkurencji, nie grzeszy wyglądem i zachowuje wszystkie funkcje . Myślę jeszcze o ergomaxach ale nie miałem okazji siedzieć... W Warszawie oddział na ul. Instalatorów nie istnieje i chyba tylko w centrumkrzeseł można obejrzeć fotele tego pokroju . Ergomaxy troche mnie odstraszają chińszczyzną jaką trącą i bardzo różnymi opiniami.. często negatywnymi , a większość pozytywów na temach ergomaxów to efekt kryptoreklamy i sprytnych działań importera tych krzeseł z Chin... Podobno praktyki ''jak Pan nam wystawi pozytywną opinię, to rozszerzymy gwarancję ..'' . Nie skreślam z góry na porażkę, ale zostałem zniechęcony przeglądając internet. Trzeba jednak usiąść i samemu ocenić... A może jest na forum użytkownik Ergohumana który może powiedzieć co nie co o fotelu i czy nie żałuje inwestycji w to siedzisko ? Jak fotel sprawuje się po 'dłuższym okresie użytkowania' ???

#104 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 21 sierpnia 2012 - 00:42

Muszę jutro kupić fotel do biurka, nie chcę wydawać na niego fortuny więc stąd moje pytanie dot. tego krzesła: fotele krzesla biurowe 4 kolory wysoki, VISATA - SKLEP.meble.pl

Jak siedzi się na krzesłach z oparciem materiałowym z tego typu siatki (praca dajmy na to 8h/dziennie)?
Jak to oparcie się później zachowuje (po dluzszej eksploatacji)?

Czy może lepiej zainwestować w inny fotel (260zł max)?

#105 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 317 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 11:27

Mam takie, w jakimś JYSKu kupiłem za chyba 150. Jest fajne, tylko jak np. siedzę w samych gaciach trochę drapie w nogi ;-) A oczkowe oparcie polubił wąż kolegi, zaczepiał się o nie jak zmieniał skórę. Do opierania się też się nadaje, wygodnie jest.

#106 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 12:12

Jak siedzi się na krzesłach z oparciem materiałowym z tego typu siatki (praca dajmy na to 8h/dziennie)?
Jak to oparcie się później zachowuje (po dluzszej eksploatacji)?

Bardzo wygodne, miękkie krzesło. Masz możliwość dostosowania odpowiedniej wysokości siedzenia.
W oparciu żadnej zmiany nie odczułem od dłuższego czasu użytkowania.

#107 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 sierpnia 2012 - 16:52

Czy fotel za 150 jest dobry? Czy za 250 zł? Czy więcej? Mnie się wydaje że inwestycja w dobrej jakości fotel zawsze przynosi więcej korzyści dla zdrowia. Kupujemy sprzęt za parę tysięcy złotych /laptopy, komputery, komórki/ a jak czytam powyżej pytania odnośnie wartości fotela, dobrego fotela to ze śmiechu pękam. Ludzie, na tych fotelach spędzacie godziny czasu i szkoda Wam zainwestować w dobry fotel? Jak ten naród ma być zdrowy kiedy macie takie "dziwne" podejście do swojego ZDROWIA?. Koszt stawiajcie jako trzecie lub nawet czwarte kryterium przy zakupie. Moim zdaniem to tak jak z butami które nigdy nie kupuję przez internet. Idź do sklepu. Usiądź na fotelu. Popatrz czy dobrze fotel jest dopasowany do Twojego podłudzia aby kolana za bardzo nie wystawały. Popatrz na jego wysokość oparcia do swojej sylwetki. Obecnie mężczyźni to średnia 175-186 cm wzrostu. Regulacja tzw. "bujania" która najlepiej i najkorzystniej powinna pracować z kręgosłupem. Popatrz na krzyżak. Najlepiej aluminiowy. Kółka dopasuj do podłoża. Oceń regulację podłokietników. Regulacja wysokości a nawet odchylenia. Materiał oparcia i siedziska. Mogą być różne. Dopiero wtedy patrz na cenę. Dobrze by było aby byłą możliwość wypożyczenia fotela. Dopasować estetycznie w mieszkaniu. Ja znalazłem taki sklep. Koszt fotela 800 zł i przy moim kręgosłupie oraz wieku powiem jedno. Dobrze że nie zainwestowałem w fotelik za 250 zł gdyż bym obecnie żałował. Marki nie podam gdyż ta tzw chińszczyzna "dobrze wykonana" jest u nas na rynku pod wieloma nazwami.

#108 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 21 sierpnia 2012 - 18:23

Przerobiłem już sporo foteli, głównie tanich. Przypadkiem znalazłem taki, który bardzo mi przypasował. Jest wygodny, spędzenie na nim więcej niż 8h, to nie problem dla kręgosłupa (wersja z wysokim oparciem).
Gdyby ktoś miał okazję, polecam usiąść i sprawdzić samemu: Nowy Styl - PRODUKTY

#109 Annadomino

Annadomino
  • 12 postów
  • SkądPL

Napisano 22 sierpnia 2012 - 18:18

to też w gruncie rzeczy kwestia tego, co kto lubi i czego od fotela oczekuje. Ja wciąż jak patrze na ten Ergomax IOO to mnie kusi... a jak na razie dalej kręgosłup mi pęka, bo jeszcze siedzisko dobre nie zakupione:) Ale czytam i czuwam:)

#110 maly10000

maly10000
  • 93 postów
  • SkądCzeladź/Katowice

Napisano 28 sierpnia 2012 - 21:38

Dziś przyszedł do mnie fotel ergomax ergohuman (cena promocyjna ponoć ;)) pierwsze wrazenia - niebo lepszy od mojego poprzedniego fotela z ikei (kolo 300 zl kosztowal), duuuuzo regulacji, wygodny i ladny. Pierwszy raz od dawna nie bolą mnie plecy (zwykle bolaly mnie juz po godzinie). Jedyny mankament - przy moich 193 cm zaglowek konczy mi sie na szyi, dla osoby 10 cm niższej bedzie idealny. Ogolnie uwazam ze wart pieniędzy.

#111 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 29 sierpnia 2012 - 09:00

Przerobiłem już sporo foteli, głównie tanich. Przypadkiem znalazłem taki, który bardzo mi przypasował. Jest wygodny, spędzenie na nim więcej niż 8h, to nie problem dla kręgosłupa (wersja z wysokim oparciem).
Gdyby ktoś miał okazję, polecam usiąść i sprawdzić samemu: Nowy Styl - PRODUKTY

Mialem 3 fotele ze skorzy od nich. Wszystkie poszly juz dawno z wysiedzenia gabki pod pupa. Co za tym idzie czujemy jakbysmy siedzieli na drewnianym krzesle.

Aktualnie mam Ergomaxa Flexi chyba Plus nawet nie pamietam

Fotel biurowy Ergomax Flexi PLUS czarny czerwony

Cena adekwatna do jakosci produktu. Mialex podobne fotele z VOX za 800-900 zloty i pekaly bo kto robi plecy ze sklejki...
Kolka chodza przyjemnie nie trzaskaja sie nie zacinaja ida gladko. Siedzenie moglo by byc bardziej ergonomiczne ale coz :) porownywalem z fotelami z Ikei to tamte sie chowaja i te chore pieniadze...

Aktualnie poluje na numer 1 w fotelach czyli Herman Miller Aeron

Jesli stac Was placic za kompy po kilka, kilkanascie tysiecy to warto wydac ta kase na fotel, mozna goskonfigurowac pod Siebie, czyli rozmiar siedziska od S w zwyz, wykonanie siedziska jakie oraz plecow i inne bajery.

[url=http://www.sklep.fajnemeble.pl/?p=productsMore&iProduct=1195&sName=fotel-biurowy-herman-miller-aeron-polerowane-aluminium]Fotel biurowy Herman Miller Aeron Polerowane Aluminium - Sklep.Fajnemeble.pl - Internetowy Sklep Meblowy - Meble biurowe, Biura, Wyposa

#112 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 29 sierpnia 2012 - 11:34

[...]Herman Miller Aeron[...]

Przez 3 miesiące musiałem przesiadywać na tym fotelu. Niestety - musiałem - bo dla mnie był po prostu niewygodny (jak najtańsze fotele). Może nie umiałem go ustawić, może jestem niekompatybilny - nie wiem. Ale od tamtej pory staram się usiąść na fotelu przed zakupem. :)

---------- Wpis dodano o 12:34 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:32 ----------

Mialem 3 fotele ze skorzy od nich. Wszystkie poszly juz dawno z wysiedzenia gabki pod pupa. Co za tym idzie czujemy jakbysmy siedzieli na drewnianym krzesle.[...]

Mam go niecały rok dopiero. Na razie ciężko mi powiedzieć co z gąbką. Mam nadzieję, że będzie ok.

#113 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 29 sierpnia 2012 - 11:42

U mnie do 2 lat INS i nastepnego kupowalem bo sie ugniatywal, dlatego pod siedzisko tylko siatka zawieszona w powietrzu. Co prawda tego Ergomaxa co mam ustawilem nawet jakos ale to nie jest to. Uzywam go malo bo malo przesiaduje w studiu odkad go kupilem. Nie liczy sie do konca ile mozliwosci pozycjonowania ma fotel a jego ergonomia pod czlowieka sama w sobie. Prosty przyklad mam Superba 2 i fotele sa ustawiane chyba w 12 jak nie wiecej plaszczyznach i odkad mam to auto nie potrafie ustawic fotela za chiny ludowe, zeby mnie plecy nie bolaly po godzinie jazdy. Mam jeszcze smiesznego Mini Cooper S, ktory ma fotele recznie ustawiane gora-dol, do przodu i do tylu oraz wygiecie na odcinek ledzwiony ktory jest w pozycji neutralnej. I na takim ustawieniu jezdze po 500-600km bez wysiadania i nie czuje zadnego bolu i dyskomfortu. Wiec kwestia wyprofilowania fotela sama w sobie ma duze znaczenie. Kazdy musi dobierac tak jak zone pod samego Siebie :) w koncu wiecej czasu przebywamy na nim niz z zona :P

#114 janekk

janekk
  • 33 postów

Napisano 31 sierpnia 2012 - 23:06

Po przeczytaniu tematu zamierzam zainwestować w fotel trochę więcej niż planowałem. Fotel ma być do mieszkania ale pewnie trochę czasu na nim spędzę( studia) więc decyzja ta jest uzasadniona. Wpadł mi w oko fotel Futura 4 na który jestem w stanie wyłożyć te ≤900 zł. Problem tylko w tym, że wolałbym najpierw sobie na nim usiąść, żeby wiedzieć że nie przepłacam za niego a nie mam pojęcia gdzie można go wypróbować. Jakby ktoś znał jakiś sklep w okolicach Katowic, Rybnika lub we Wrocławiu gdzie można sobie popróbować dużo foteli prosiłbym o polecenie mi tego sklepu ;)

#115 japusz

japusz
  • 361 postów

Napisano 01 września 2012 - 14:42

Ja od 5-6(?) lat mam fotel bodajże z Tesco albo Reala za chyba 200zł ;] Nadal ma się bardzo dobrze. 2 lata temu materiał skóropodobny na siedzeniu się zużył,więc dałem do tapicera i obszył mi nowym materiałem. Mechanizm podnoszenia siedziska jak i odchylania oparcia cały czas działa rewelacyjnie. Spędzam na nim 3-8 godzin dziennie i nie odczuwam najmniejszego dyskomfortu. Kiedyś w szkołach siedziano cały dzień na drewnianych krzesłach,tak samo w domu i nikt żadnych problemów nie miał. Nadal zresztą uważam,że porządne drewniane krzesło jest mega wygodne i nie powoduje żadnego uszczerbku na zdrowiu. Ehh,ta pogoń za nowoczesnością nie zawsze idzie w zgodzie ze zdrowym myśleniem.

#116 Annadomino

Annadomino
  • 12 postów
  • SkądPL

Napisano 09 września 2012 - 08:50

odp

@japusz - ale wiesz, czasy szkolne to i były szalone przerwy, i szalone imprezy to się wyrównywało:) A poza tym młode ciało to wytrzymuje wiele więcej niż dzisiaj da radę, dlatego ja sobie nawet drewnianego krzesła a'la szkoła nie wyobrażam.
Mowy nie ma:)

Ja nadal będę chyba za ergomaxem ioo ten: [url=http://www.ergofotel.pl/52-fotel-biurowy-ergomax-ioo.html]Fotel biurowy Ergomax ioo[/url], choć jeden kolega tu słusznie zauważył, że jak się ma trochę za dużo centymetrów, to może byc gorzej z regulacją, no ale ja na szczęście 193 nie ma (raju to do futryny niemal..?)

#117 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 września 2012 - 11:57

Ja polecam fotel Martela Onda. Moja żona siedzi godzinami przed ekranem (taka praca) i po zakupie tego fotela problemy z kręgosłupem przeszły. Jakość wykonania bdb (po 8 latach wszystko chodzi jak nowe i nic nie skrzypi)- tapicerka zaczęła mieć ślady zużycia po ponad 6 latach używania. Poleciłem już kilku architektom i są bardzo zadowoleni.

#118 daro87

daro87
  • 1 postów

Napisano 09 listopada 2012 - 15:59

?

na pewno te Ergomaxy Ergohumany są dobre piszą na forach "Testowałem fotele Ergohuman,Enjoy i Nefil z chińskiej fabryki Comfort100 Furniture Co. w prowincji Guangdong jakość typowo chińska :(. Szkoda tylko że za to co Chinach kosztuje 100 USD u nas żądają pięć razy tyle."
ponoć orygimalne i tańsze są w [url=http://www.grospol.com.pl/krzesla-fotele/52/ergohuman-plus-kmd31]GROSPOL - krzesła biurowe, fotele biurowe, fotele obrotowe, krzesła obrotowe[/url]

też szukam Aerona Herman Miller to już pewnie górna półka

#119 pio5

pio5
  • 158 postów
  • SkądTychy

Napisano 16 listopada 2012 - 14:54

Czy ktoś miał okazję przetestować Sitag Wave ( WAVE W202010 : SITAG krzesła i fotele biurowe, fotele obrotowe, krzesła konferencyjne, fotele gabinetowe ). Bardzo mi się podoba ale nie wiem jak z ergonomią a nie mam go nigdzie pod nosem (okolice Katowic), żeby usiąść. Niby nie ma zagłówka ale nie wiem czy to dla mnie konieczne, do tej pory nigdy nie miałem fotela z zagłówkiem, choć może najwyższa pora sobie taki sprawić, kręgosłup już jednak swoje przeszedł ;-)

Generalnie szukam czegoś co wygląda fajnie, niezbyt masywnie a jednocześnie będzie dobre dla kręgosłupa, często siedzę po kilkanaście godzin przed komputerem...

#120 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 16 listopada 2012 - 16:12

Aktualnie mam Ergomaxa Flexi chyba Plus nawet nie pamietam

Mam aktualnie chyba taki sam model (przynajmniej wizualnie), bezcenne są miny osób, które siadając na nim nie wiedzą, że akurat jest ustawiony w pozycji 'leżącej' i dość mocno odchyla się do tyłu ;)

#121 Pat Radomski

Pat Radomski
  • 701 postów
  • SkądKalisz

Napisano 27 listopada 2012 - 17:31

przeglądałem te fotele, ale niestety - nic super nie znalazłem, a mój kręgosłup ledwo zipie, jest coś ciekawego do max 1000 złotych?

#122 lubkiewicz

lubkiewicz
  • 155 postów
  • SkądPolska

Napisano 19 stycznia 2013 - 04:40

Może ? Fotel Hagen Meble VOX. Sam się nad nim zastanawiam ...

#123 Pat Radomski

Pat Radomski
  • 701 postów
  • SkądKalisz

Napisano 19 stycznia 2013 - 09:42

Ja od VOXu krzesła już nie kupię. Miałem ten ze zdjęć: Kolekcja: DJ Metalik - Meble VOX - jadalnie, sypialnie, meble do pokoju, salonu, sypialni, jadalni, artykuły dekoracyjne, meble pokojowe i się wysiedzieć nie dało.

#124 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 stycznia 2013 - 11:34

A ja twierdzę że niektórych rzeczy nie kupisz przez internet tylko musisz podnieś swoje cztery litery i udać się do sklepu. Fotel jak but trzeba dopasować do swojej sylwetki oraz swojej wagi. Dodatkowo opiszę Ci swoją historię gdzie udałem się do sklepu, przymierzyłem dla siebie fotel, zrobiłem foto i dalej zacząłem go szukać w internecie. Teraz tak każdy robi. O dziwo znalazłem ów fotel idealny /tak jak mi pokazywało zdjęcie/. Najważniejsze że cena była o 30% mniejsza niż w sklepie. Czysty zysk. Po otrzymaniu fotela okazało się że wszystko można podrobić. Obicia siedzeń, materiał a nawet jakość ułożenia chromu. Jak mi zaczęły płaty chromu schodzić z tzw krzyżaka to przelało to u mnie czarę goryczy. Fotel pojechał do sprzedawcy a cała akcja ze zwrotem pieniędzy na konto trwała prawie 3 miesiące. Później udałem się do sklepu i tam dopasowałem konkretny fotel do siebie w cenie pierwotnej. Trochę nerw mnie to kosztowało.

#125 GIZIU

GIZIU
  • 923 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwietnia 2013 - 07:55

Witam, szukam krzesła do kompa. Ale nie chcę nic obrotowego (miałem już 3 powyżej 500zł i każdy po kilku miesiącach trzeszczy i lata na boki). Przy kompie spędzam kilkanaście minut dziennie więc nie musi być mega wygodne. Podoba mi się coś takiego: MARTIN Krzesło - IKEA znacie jakąś alternatywę, tylko niższą o powiedzmy 5-10cm ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych