Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak kupić atrapę Iphona4S za 2400 zł w sklepie stacjonarnym, czyli oszustwo maksymalne :-(

• This topic is locked This topic is locked
156 replies to this topic

#51 Hynta

Hynta
  • 357 posts
  • SkądToruń

Posted 06 April 2012 - 16:16

Szkoda ze tak już totalnie poszedłeś na wojnę ze sprzedawcą ponieważ wcale wina nie musi leżeć po jego stronie ponieważ jako że jest to komis ten telefon zapewne kupili od osoby trzeciej, i tutaj zapewne powinieneś dopatrywać się oszusta.Telefon został przez niego wyjęty,wsadził atrapę dokładnie zafoliował i zaniósł sprzedać do Twojego komisu.Teraz pytanie może się nasuwać takie, no dobra ale czemu nie sprawdzili zawartości pudełka ? Odpowiedz jest prosta, odfoliowany iphone traci swoją "nową" wartość, taki telefon może już być w przekonaniu klienta "nie do końca nowy", mogą nasuwać się wątpliwości że coś już było w nim grzebane.Na tej samej zasadzie to działa jakbyście kupowali TV a by były z niego zdjęte folie też by coś wam nie pasowało.Więc w tym przypadku kij ma dwa końce albo przy kupnie mogą sprawdzać dokładnie zawartość, przy tym narażając się na utratę świeżości i oryginalności produktu albo zachować pełną oryginalność nienaruszonego produktu.Tutaj wybrali to drugie rozwiązanie na pewno w dobrej wierze no ale jak widać zostali oszukani. Druga sprawa, ze sam przy kupnie mogłeś sprawdzić dokładnie zawartość pudełka, no ale rozumiem ze to są emocje, byłeś podjarany i ostatnie co przyszło Ci na myśl to doszukiwać się w tej transakcji oszustwa. Moja rada jest taka umów się na spotkanie z kierownikiem jeśli jeszcze jest taka możliwość ponieważ nie wiem jakie już słowa padły z twoich ust, i spytaj czy może Ci udostępnić dane tego klienta "oszusta" który sprzedał im ten telefon.Przy każdym kupnie telefonu spisują umowę na podstawie dowodu osobistego więc wszystkie dokładne dane tego kolesia posiadają.Moim zdaniem jest to kwestia ugadania i zdrowego rozsądku.Ta dane będą również przydatne dla policji aby przyśpieszyć śledztwo.Wiec nie wiń tego zapewne biednego chłopaka w punkcie za to całe zło które Cię spotkało, ponieważ mógł uważać ze Ty go próbujesz oszukać.Wiem ze to jest trudne do przełknięcia no ale tak zapewne jest. Wiec walcz chłopie,powodzenia.

#52 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 06 April 2012 - 17:01

Piszesz zupełnie o innej sytuacji.

Właśnie mówi/pisze o dokładnie takiej sytuacji. To właśnie jest niezgodność towaru z umową w czystej postaci. Cała sprawa rozbija się o kwestię, czy możliwość sprawdzenia sprzętu była przez sprzedawcę umożliwiona. Jeśli warunki sprzedaży towaru lub charakterystyka jego opakowania uniemożliwiają stwierdzenie w chwili kupna, czy produkt jest zgodny z umową (na przykład nie jest niekompletny), to w chwili stwierdzenia niezgodności kupującemu przysługuje prawo do wymiany na nowy, obniżenie ceny lub odstąpienie od umowy, nawet po stwierdzeniu tego faktu w czasie późniejszym.

W tej sytuacji, nawet gdyby kupujący otworzył opakowanie i sprawdził kompletność zestawu, to i tak możliwość włączenia, podpięcia pod komputer i sprawdzenia, czy towar jest faktycznie iPhonem, istnieje w zasadzie jedynie w domu. Więc roszczenie wydaje się być jak najbardziej zasadne i teraz to sprzedawca powinien udowodnić kupującemu, że sprzedał mu towar zgodny z umową. Kupujący dochował swoich obowiązków, otrzymał dowód zakupu itp. Jeśli sprzedający nie zadbał o wpisanie numeru seryjnego itp. to już w zasadzie jego problem

#53 corba

corba
  • 242 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 06 April 2012 - 17:40

Ok, to prosze w takim razie o interpretacje takiej sytuacji: kupuje w sklepie pralkę szczelnie zapakowaną w karton, folie, styropian itp, przyjeżdżam do domu po rozpakowaniu według mnie to nie pralka tylko metalowa skrzynia wypełniona kamieniami. W jaki sposób mam udowodnić sprzedawcy, że mnie oszukał? A może to ja chce go oszukać i naciągnąć na kolejną pralkę bo w domu wcześniej przygotowałem metalową skrzynię wypełniona kamieniami?

#54 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 06 April 2012 - 17:54

Oczywiście, w takiej sytuacji masz pełne prawo wystąpić do sprzedawcy z roszczeniem o niezgodności towaru z umową. Mało tego, nawet jeśli pralka okaże się pralką, ale inną niż zamawiałeś, również możesz odstąpić od umowy, lub żądać wymiany na właściwy model. Jako kupujący, nie masz obowiązku sprawdzać w sklepie, czy towar jest zgodny, jeśli wszystkie przesłanki (oznaczenia na opakowaniu itp.) wskazują, że tak.

Od kupującego wymagana jest przy tym jedynie staranność właściwa dla przeciętnego konsumenta, np. zwrócenie uwagi na brak podstawowych części. Brak części składowych lub nieprawidłowości w działaniu skomplikowanych urządzeń, nie stwierdzone w chwili zakupu, nie powodują zwolnienia sprzedawcy od odpowiedzialności za niezgodność towaru z umową, gdyż to przedsiębiorca zobowiązany jest do staranności właściwej dla profesjonalisty.
Warto zauważyć, że - podobnie jak w poprzednim stanie prawnym - konsument nie ma obowiązku dokonywania (odbioru towaru) dokładnego badania towaru w chwili zakupu, ponieważ przyjmuje się, że oferowany towar jest pełnowartościowy, dobrej jakości, nie posiada ukrytych cech decydujących o jej obniżeniu w stosunku do poziomu określonego w umowie.
W praktyce dotyczy to zwłaszcza towarów w opakowaniu fabrycznym lub sytuacji, kiedy konsument w sklepie dokonuje jedynie wyboru towaru, zawiera umowę dotyczącą wybranego przez siebie towaru a towar ten jest dostarczany (wydany) do domu konsumenta staraniem sprzedawcy. W takim przypadku odbiór towaru następuje w domu konsumenta, przy czym działanie niektórych funkcji i podzespołów może być sprawdzone dopiero po jego zainstalowaniu ( podłączenie do sieci energetycznej, gazowej, wodociągowej), co nie jest możliwe do sprawdzenia w sklepie.

Natomiast, jeśli istnieje domniemanie sprzedawcy, że kupujący usiłuje dokonać oszustwa, to już na sprzedającym ciąży obowiązek udowodnienia tego. Może zawiadomić właściwe organy lub we własnym zakresie prowadzić działania mające na celu udowodnienie kupującemu próby wyłudzenia. Zgodnie zapewne, z domniemaniem niewinności, to podejrzanemu trzeba udowodnić winę, a nie podejrzany ma udowadniać niewinność.

Ech... ja jestem tylko elektrykiem, na prawie się nie znam :(

#55 corba

corba
  • 242 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 06 April 2012 - 18:12

A ja miałem podobną sytuacje jak ta z tematu i wiem jakie podejście ma policja, prokuratura i sąd...nie wszystko jest tak oczywiste jak nam się wydaje. Sprawa jest skomplikowana i wątpię aby miała pozytywne zakończenia dla kupującego.

#56 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 06 April 2012 - 18:23

Ale tutaj nie ma nic do gadania policja. Wszystko zamyka się w obrębie Ustawy. Kwestia próby wyłudzenia, to już odrębna sprawa sprzedawcy, nie kupującego i to on musi się martwić. Nie dochował swoich obowiązków i tyle. Powtórzę jeszcze raz. To na sprzedającym ciąży obowiązek dokładnej prezentacji towaru i jego sprawdzenia. Kupujący musi dochować jedynie podstawowej staranności, czyli sprawdzić czy na pudełku wszystko się zgadza, czy podana pojemność i kolor na zdjęciu jest zgodny z tym, co zamówił itp. Jeśli pudełko jest fabrycznie zapieczętowane, to ma prawo domniemywać, że w środku znajduje się towar zgodny z oznaczeniami na opakowaniu. To sprzedawca ma obowiązek prawidłowo oznakować produkt, tak, aby kupujący nie został wprowadzony w błąd.

#57 corba

corba
  • 242 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 06 April 2012 - 18:49

Zakładam najbardziej możliwą sytuacje czyli sprzedający pójdzie w zaparte, że sprzedał pelnowartosciowy towar. Kupujący będzie musiał udowodnić, że towar, który obecnie posiada faktycznie jest tym, który zakupił od sprzedającego.

#58 citanek

citanek
  • 582 posts
  • SkądBełchatów, PL

Posted 06 April 2012 - 18:57

Zakładam najbardziej możliwą sytuacje czyli sprzedający pójdzie w zaparte, że sprzedał pelnowartosciowy towar. Kupujący będzie musiał udowodnić, że towar, który obecnie posiada faktycznie jest tym, który zakupił od sprzedającego.

Kupujący nic nie musi udowadniać w tym przypadku - co już wcześniej zostało napisane.

#59 lordon

lordon
  • 248 posts
  • SkądŁódź, Poland

Posted 06 April 2012 - 22:09

OSOBA KTÓRA ZŁOŻYŁA TEN TEMAT (zapomniałem nicku :P) Wstaw tu fotki swojej podróbki ok ? (może to oryginał ale źle widzisz XD)

#60 neverneve

neverneve
  • 718 posts

Posted 06 April 2012 - 22:56

Czytałeś wypowiedzi w tym temacie?

Wstaw tu fotki swojej podróbki ok ?

Policja zabrała jako dowód.

#61 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 06 April 2012 - 23:02

Domniemanie skutkuje tym, że to sprzedający musi udowodnić że w pudełku był telefon.
A nie odwrotnie.

#62 Spiderx

Spiderx
  • 70 posts

Posted 07 April 2012 - 03:25

Hynta, mogło być tak jak piszesz, jednak w takim razie po co sciemy, klamstwa i oszustwa ze strony sprzedawcy ? (pracownika punktu NEXUS GSM działąjącego pod banderą teletorium..... Ja jestem gotów nawet iść do telewizji i gazet, w przypadku jesli ani jedna strona ani druga strona (nexus gsm i teletoriun) nie poczują się do odpowiedzialności naprawy szkód. Obecnie sprawa tak wygląda że czekam do przyszłego tygodnia (po świętach), bo dyrektor generalny teletorium ma to wszystko zweryfikować. Dlatego póki co jeszcze się wstrzymałem z Rzecznikiem Praw Konsumenta, jeśli w przyszłym tygodniu się to nie wyjaśni zamierzam podjąć dalsze kroki w celu dochodzenia sprawiedliwości. Dziękuje za dodanie tej sprawy do wykopu, i wszelkie Wasze wsparcie mości Panowie..... Cały czas mam nadzieję że ta sytuacja się wyjaśni z pozytywnym rozdźwiękiem, i że właściciel albo jednej firmy albo drugiej firmy sie poczują do odpowiedzialności. PS przepraszam za ewentualne bledy, lub brak polskich znaków, ale jestem u rodziny na święta i piszę z Ipada a tu nawet błędów nie podkreśla mi.

#63 Misiekk

Misiekk
  • 284 posts

Posted 07 April 2012 - 08:18

Wydaje mi sie, ze skoro kupujacy wystepuje z roszczeniem to na sprzedajacym ciazy obowiazek udowodnienia, ze towar byl przez nich sprawdzony. A danych osoby, od ktorej odkupili iPhone'a nie podadza - ochrona danych osobowych. ALe Policja powinna wystapic z takim wnioskiem badz sad.

#64 zdumiony

zdumiony
  • 6 posts

Posted 07 April 2012 - 08:28

no Spiderx, nie wiem co będzie jak oni zaczną szukać sprawiedliwości. Z tego co wiem nie dostałeś kopa w zadek, jak zgłosiłeś się do nich z problemem. Za to Ty bardzo szybko zacząłeś skrobać po forach. Zacznij powolutku zbierać kasę na sprawę w sądzie o pomówienie, żeby ułatwić Ci zadanie policz ile osób przeczytało Twój post, potem pomnóż to przez cenę Iphona, to są potencjalne straty. Rozumiem, że jesteś wkurzony i zły, też bym był. Nie wiem jak sobie to wyobraziłeś, ale człowiek, jak sam mówiłeś umawia się z Tobą na przyszły tydzień, prosi o czas na wyjaśnienie sprawy, kilkukrotnie nalega żebyś złożył doniesienie na policji o oszustwie, co nie przyszło CI łatwo, a Ty zaledwie po 2 dniach zaczynasz szkalować ich dobre imię? Czego Ty się teraz spodziewasz? Miałeś asa w rękawie w postaci internetu i mediów, ale swój szantaż już zrealizowałeś, i co liczysz teraz na to, że ktoś będzie się z Tobą układał, jak Ty takie szopki robisz? Może należało by wyciągnąć Twoją fotkę z monitoringu i rozesłać po wszystkich firmach z dopiskiem "Ten pan zamienia oryginalne produkty na atrapy i żąda zwrotu". Co z tego że nikt CI tego nie udowodnił, co z tego że sprawa jest w toku, pisać każdemu wolno, a że zostałeś pomówiony bez udowodnienia winy no cóż, czyż Ty nie działasz inaczej? Podważyłeś swoją wiarygodność, nie jesteś człowiekiem któremu można ufać, zresztą Twoja wersja wydarzeń nieco różni się od wersji przedstawianej przez drugą stronę. Więcej szczegółów niestety nie podam, bo śledztwo w toku. Pomyśl, po co ktoś, kto chciał Cię oszukać z premedytacją, prosi Cie o złożenie zawiadomienia o przestępstwie na policji. Sprawa jest przykra, i kontrowersyjna, i jeżeli to zrobili, to tylko po to żebyś sam się oczyścił z podejrzenia o próbę wyłudzenia. Potem miałbyś już z górki, zapewne dostałbyś swojego Iphona wraz z gratyfikacją za nerwy i straty moralne. Czy Ty jednak zasługujesz na poważne traktowanie?

#65 Alex007

Alex007
  • 820 posts

Posted 07 April 2012 - 09:33

@Zdumiony sorki za to co napisze, ale komis kupił rzekomo 16 gb a na pudełku jest napisane 32gb w Apple to sie nie zdarza, ani u żadnego szanującego się producenta. To już powinien być znak dla komisu żeby nie handlować z tą osobą. Na pudełkach Apple jest zawsze napis np. iPhone 4S Black 64GB na tyle pudełka na nalepce z numerami imei, serial itd. Akurat z ostatnim fragmentem się zgadzam uważam, że komis nie działał w złej woli, ale jak ty byś się zachował gdyby ktoś oszukał Cię na ponad 2000.

#66 cysio528

cysio528
  • 186 posts

Posted 07 April 2012 - 11:20

@zdumiony Ale mam pytanie, co z tego ze poprosili go o czas na wyjaśnienie sprawy, skoro to ze sprzedali mu atrape za cenę pelnowartosciowego urządzenia jest faktem? Nawet jeżeli to poprawia i wymienia na oryginał, to i tak faktem jest ze coś takiego się zdarzyło. Ja osobiście wole wiedzieć ze jest możliwość ze dostanę trefny towar. Wymienia? Plus dla nich, ale nieprzyjemne wspomnienia zostają. A i z drugiej strony- jeżeli chciałby oszukać komuś to po co miałby zgłaszać sprawę na Polije ryzykując ze wszystko się wyda?

#67 Spiderx

Spiderx
  • 70 posts

Posted 07 April 2012 - 12:43

ja tylko wiem jedno. Dzięki takim postom jak zdumionego wiem że powinienem jeszcze wyżej szukać sprawiedliwości. I tak będzie. Perfidni oszuści i kłamcy :/

#68 zdumiony

zdumiony
  • 6 posts

Posted 07 April 2012 - 13:32

@zdumiony
... skoro to ze sprzedali mu atrape za cenę pelnowartosciowego urządzenia jest faktem?

a skąd wiemy, że to jest fakt?

Poczytaj jeszcze raz co napisał Ci @Iprzemo, człowiek bardzo dobrze Ci radził

Jeżeli ktoś się interesuje tematem, jest z branży GSM, to doskonale zdaje sobie sprawę, na czym polega ta gra. Mam nadzieję, że w przypadku Spiderx jest to tylko zbieg okoliczności i facet jest czysty. Choć te ogniste i jadowite posty na pewno nie zbliżają go do odzyskania telefonu. Cóż coraz mniej jest miejsc gdzie możesz kupić niezafoliowny telefon i sprzedawca nie otworzy go przy tobie, bo nawet jak będziesz chciał dać go w prezencie i nie będziesz życzył sobie otwarcia pudełka to i tak Ci je przy tobie otworzą. Zgadnijcie dlaczego?

Niestety straciliśmy kolejnego sprzedawcę, który godził się na nieodpieczętowanie waszego skarbu.

Spiderx wierzę, że sprawiedliwości stanie się zadość, pamiętaj jednak że w RP sprawiedliwość wymierzają sądy . Szczerze odradzam Ci iść za radą @mateusz3928, bo zarówno rozbój jak i namawianie do niego jest czynem karalnym (to tak na marginesie, z pozdrowieniami dla administratora)

Cysio przeczytaj zdanie z pierwszego postu Spiderx:

"...Została wezwana policja, notabene czekałem, na przybycie policji 2,5 godziny..."

to bardzo dużo, wnosi do tej sprawy, myślę że przypadkiem Spiderx użył prawidłowego trybu biernego czasownika zostać. Freud miał swoje zdanie na temat przejęzyczeń. Zauważ, że Spiderx nie napisał "wezwałem policję", tylko policja "została wezwana"

#69 Spiderx

Spiderx
  • 70 posts

Posted 07 April 2012 - 17:59

Zakichanym obowiazkiem sprzedawcy bylo sprawdzic towar przed sprzedaza. Zdumiony sprytna manipulacja słowami. Dostalem na pw wiadomosc ze nie jestem jedynym oszukanym... Wiecej nie moge i nie chce pisac dopoki teletorium w przyszlym tygodniu nie zajmie stanowiska w tej sprawie.

#70 Cinkers

Cinkers
  • 33 posts

Posted 07 April 2012 - 18:27

zdumiony zachowujesz się tak, jakbyś to Ty był właścicielem tego komisu... Chłopaka oszukali i nawet tutaj ktoś mu coś zarzuca.

Co do komisu to sprawa powinna być prosta - mają namiary na osobę od której kupili telefon - przekazują je Policji i ta dalej działa. Komis jest tutaj tylko pośrednikiem. ALE... jeżeli nabywca wyczuł, że sprzedawca w komisie coś kombinuje i mataczy to jak najbardziej ma prawo uważać, że mógł zostać oszukany przez komis. Czemu ma się z tym nie podzielić na forum? Faktem jest, że kupił wadliwy towar właśnie w komisie i zapłacił za to sporo pieniędzy. Ok, sprzedawca nie chciał rozpakowywać telefonu ale co to za sprzedawca, który nie wie co sprzedaje?! Komisy posiadają różne sposoby na weryfikację telefonów i to komis przy kupnie telefonu od osoby prywatnej powinien sprawdzić numery IMEI itp. Nie robią tego od dziś i wiedzą z czym to powinno się jeść. Tym bardziej przy telefonie za 2500zł. Z drugiej strony, przekręt na taką kwotę jest jednak bardzo ryzykowny i tak jak to się stało w tym przypadku - klient nie odpuszcza i dobrze.

Swoją drogą:
Niektóre komisy to naprawdę nieźli cwaniacy. Sam pracowałem w wakacje za czasów studenckich w komisie/serwisie z telefonami i trochę się tam działo. Wyjadacze tam pracujący robili kogo tylko mogli na szaro. Kupowali zepsute graty, lutowali, wymieniali części żeby tylko pochodził z tydzień i już do gablotki żeby jakiś dzieciak się skusił na telefon z bujną przeszłością, który wyglądał na sprawny. Albo przyjmowali uszkodzone modele przy których wystarczyło kliknąć dwa razy w opcjach a klientowi wciskali kity, że wymieniali płytę główną która jest warta tyle i tyle. No cóż - niewiedza kosztuje - szczególnie w tym kraju.

W każdym bądź razie mam nadzieję, że sprawa zakończy się pozytywnie!

#71 pawel123t

pawel123t
  • 74 posts
  • SkądPoznań/Szamotuły

Posted 07 April 2012 - 18:37

Zakichanym obowiazkiem sprzedawcy bylo sprawdzic towar przed sprzedaza. Zdumiony sprytna manipulacja słowami.
Dostalem na pw wiadomosc ze nie jestem jedynym oszukanym... Wiecej nie moge i nie chce pisac dopoki teletorium w przyszlym tygodniu nie zajmie stanowiska w tej sprawie.

Zakichanym obowiązkiem kupującego jest sprawdzenie towaru przy sprzedającym..
Poczekajmy aż komis się odezwie.

#72 Wojt84

Wojt84
  • 49 posts
  • SkądGdynia

Posted 07 April 2012 - 18:39

Zakichanym obowiazkiem sprzedawcy bylo sprawdzic towar przed sprzedaza. Zdumiony sprytna manipulacja słowami.
Dostalem na pw wiadomosc ze nie jestem jedynym oszukanym... Wiecej nie moge i nie chce pisac dopoki teletorium w przyszlym tygodniu nie zajmie stanowiska w tej sprawie.

zakichanym obowiązkiem bylo tez sprawdzenie przez Ciebie telefonu ,(sprzedawca jeszcze komis nie rozpakuje iphonea bo po rozpakowaniu pare stowek byłby w plecy ) wziąles teleon i poszedłeś , sprzedawca ma 1 dobry argument -Ciebie wychodzacego szczesliwego ze sklepu
Kiedyś znajomy sprzedawał telefon wysłał go a pozniej cwaniak chciał oddac swoj zalany taki sam telefon w pudelku od tego kupionego i wmowic ze tel jest uszkodzony (niestety ludzie robia takie wałki) - dlatego tez waeto trzymac dowody zakupu z numerami imei bo masz podkladke, Jak wyszedłes z telefonem (jeszcze jako niby nowym zapakowanym) i wracasz po jakims czasie to malo mozesz udowodnic bo mogles wszystko juz podlozyc , a jezeli jeszcze wpisuja gdzies telefony po numerach imei te co sami maja na stanie to lipa dla Ciebie
Ty masz do nich pretensje , a powinienes miec pretensje do samego siebie ze nie sprawdziles telefonu w sklepie, Ty mowisz ze oni sprzedali Ci g**no a oni moga powiedziec ze Ty chcesz im cos wcisnac ;/
no a policja musi teraz sprawdzic czy komis chce cie oszukac czy gosc sprzedajacy oszukal komis czy ty chcesz ich orznac

#73 Spiderx

Spiderx
  • 70 posts

Posted 07 April 2012 - 18:46

Wojt84 czy sprawdzałeś w ogóle to co pisałem wcześniej? Nawet pokazałem zeskanowany dowód zakupu gdzie nie ma podanego IMEI.

#74 Cinkers

Cinkers
  • 33 posts

Posted 07 April 2012 - 18:47

Faktem jest, że telefon powinien być sprawdzony przez kupującego. Nie powinno się kupować kota w worku za 2500zł. I fakt - komis może powiedzieć - dawaliśmy możliwość otworzenia telefonu, kupujący nawet o to nie zapytał, nie byłoby problemu żeby go otworzyć i sprawdzić. Klient kupił, zapłacił, widać mu towar pasował... Ale tak jak już pisałem wcześniej, komisy też potrafią nieźle kręcić... Kolego, na następny raz sprawdzaj co kupujesz a póki co walcz na ile będziesz mógł.

#75 Wojt84

Wojt84
  • 49 posts
  • SkądGdynia

Posted 07 April 2012 - 18:58

Wojt84 czy sprawdzałeś w ogóle to co pisałem wcześniej? Nawet pokazałem zeskanowany dowód zakupu gdzie nie ma podanego IMEI.

Z tymi nr imei pisałem w przestrodze jakby ktos z was sprzedawał swoje rzeczy by miec podkladke co sprzedajesz , i Ciebie tez powinno zaniepokoic ze na dowodzie zakupu nie masz imei
a tak naprawde nie wiesz czy sprzedawca nie ma gdzies w systemie nr imei telefonow sprzedawanych (sam pracuje w autoryzowanym serwisie telefonow sprzedaje sie telefon i w systemie mamy jaki telefon i jaki imei poszedl) znam tez niektore komisy i nawet w komisach maja w kompie wszystkie telefony po nr imei co sa na stanie i ktore sprzedaja)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users