Bo IBM nie produkuje już notebooków.
a Lenovo nie jest firmowane przez IBM? Poza tym są jeszcze całkiem mocne wersje z procesora P4 a więc już 3-4 letnie maszyny sygnowane logo IBM które nadal są w użytku i ich właściciele nie narzekają
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 17 września 2007 - 18:03
Bo IBM nie produkuje już notebooków.
Napisano 17 września 2007 - 23:07
Pieprzenie. Moglbym dac nawet wiecej niz te 2400zl ale za cos co bedzie idealnie pode mnie, a nie ze jak chce miec wlasny monitor to musze brac najslabszego maca, a jak chce juz lepszy to musze byc skazany na wyswietlacz apple. To jest dla mnie bez sensu. Bardzo chcialbym przesiasc sie na maca ale tak na prawde zaden z tych kompow nie usatysfakcjonuje mnie w 100% i to jest wlasnie cos nie tak. Mam specjalnie sprzedawac kupionego miesiac temu zajebistego LCDka za pol ceny tylko po to zeby kupic iMaca? Czy kupic mini i miec niedosyt ze czegos brakuje? Ktora wersje bys wybral? Bo moze Ty jestes najzwyklejszym userem komputera ktory nie wymaga wielkich rzeczy od sprzetu, ale ja jestem grafikiem i w tej gdziedzinie tez pracuje wiec dla mnie np praca na idealnym dla mnie lcdku jest priorytetem. Niestety w przypadku apple tak na prawde bez pojscia na kompromis w jakis sprawach nie jestem w stanie sie przesiasc, a szkoda.Poza tym z Twoim podejściem najlepszy będzie piec. Będziesz przynajmniej miał pewność, że kupiłeś najlepsze co mogłeś i możesz to wymienić za 3 miesiące na coś dużo bardziej wypasionego.
Nie ma to jak zdrowa gonitwa za ideałem i świadomość, że się ma coś najlepszego
Jak dla mnie tak samo firmowy jak Apple. Ani ten ani ten nie produkuje wlasnych czesci. Mac to taki sam skladak jak pc. Czym sie niby teraz rozni? Ma te same bebechy co polowa pctów.Od kiedy to Vobis jest firmowy?
Napisano 18 września 2007 - 09:44
Pieprzenie. Moglbym dac nawet wiecej niz te 2400zl ale za cos co bedzie idealnie pode mnie, a nie ze jak chce miec wlasny monitor to musze brac najslabszego maca, a jak chce juz lepszy to musze byc skazany na wyswietlacz apple. To jest dla mnie bez sensu. Bardzo chcialbym przesiasc sie na maca ale tak na prawde zaden z tych kompow nie usatysfakcjonuje mnie w 100% i to jest wlasnie cos nie tak. Mam specjalnie sprzedawac kupionego miesiac temu zajebistego LCDka za pol ceny tylko po to zeby kupic iMaca? Czy kupic mini i miec niedosyt ze czegos brakuje? Ktora wersje bys wybral? Bo moze Ty jestes najzwyklejszym userem komputera ktory nie wymaga wielkich rzeczy od sprzetu, ale ja jestem grafikiem i w tej gdziedzinie tez pracuje wiec dla mnie np praca na idealnym dla mnie lcdku jest priorytetem. Niestety w przypadku apple tak na prawde bez pojscia na kompromis w jakis sprawach nie jestem w stanie sie przesiasc, a szkoda.
Jakos do niedawna mialem wrazenie ze scena macowa i przebywajacy na nich ludzie sa inni niz pececiarze, ale cholernie sie mylilem, co krok widze (nie pisze tu konkretnie o tobie Witos) nienawisc do pctów i glupie uwagi co do ich wlascicieli i teksty w stylu "bo nie sa jeszcze uswiadomieni". Jakby nie wiem jaka elita byli macowcy. Nie chce uogolniac bo nie chce nikogo urazic, ale wiele macowcow ze swoimi maczkami sa takimi samymi pciarzami na ktorych tak narzekaja.
Jak dla mnie tak samo firmowy jak Apple. Ani ten ani ten nie produkuje wlasnych czesci. Mac to taki sam skladak jak pc. Czym sie niby teraz rozni? Ma te same bebechy co polowa pctów.
Napisano 18 września 2007 - 09:54
No wlasnie o tym ograniczaniu potencjalnego kupca mowie. Nie tworze grafiki 3d i nie potrzebuje ton mocy jakie daja Xeony, chce jedynie miec to co ma mini + lepsza grafa. Tu niestety skazany jestem na iMaca, ale wlasnie, nie chce miec 2 monitorow. I tu jest juz problem. Twierdze tylko ze imo mogliby dodac do swojej linii komputerow cos pomiedzy mini a imaciem.Jaki problem? Kupujesz iMaka, podłączasz swojego lcdka i działasz na 2 monitorach, na lcdku obszar roboczy, na imaku paletki, mail, www, telewizja czy co tam jeszcze chcesz. To bardzo wygodne rozwiązanie, też jestem grafikiem i działam tak na MBP. A jak nie chcesz 2 monitorów komputerem dla Ciebie będzie Mak Pro.
Z tym sie oczywiscie zgadzam i dla tego tez mam zamiar sie przesiadac, ale jednak bede czuł pewien niedosyt. Bo jednak zawsze przesiadanie się z czegoś po części lepszego na na coś po części gorszego jest pewnym wyżeczeniem. Teraz mam 160gb dysk i GF6600 wiec przesiadka na 80gb (pozniej wymienie) i GMA950 mnie troche zniecheca. Oczywiscie zastrzykiem mocy bylby C2D zamiast mojego Semprona64.Podsumowując, maki są IMO lepsze od pecetów nie z powodu podzespołów jakie w nich siedzą ale tego że dostajesz tandem komputer-system który jest bardzo wygodny i niezawodny.
Napisano 18 września 2007 - 10:04
Przypomniał mi się ten wątek bo właśnie mam w ręku della xps... Porażka, podobnie jak mój starszy INSPIRON 1505, XPS 1330 jest gruby jak nogi mojej sąsiadki, skrzypi plastikiem, jest dość ciężki, a wielka 9-cellowa bateria wystaje wstrętnie. Może jak na PC to jest to superliga, ale nie ma to jak trzy razy droższy MBP, cienki, sprawny, ładny, a w zimne wrześniowe dni działający ponadto jak grzałka na kolana...
Jeśli komuś podobają się takie własności fizyczne produktu (i oczywiście cyferki w opisie) to życzę szczęścia.[...]
Porażka, podobnie jak mój starszy INSPIRON 1505, XPS 1330 jest gruby jak nogi mojej sąsiadki, skrzypi plastikiem, jest dość ciężki, a wielka 9-cellowa bateria wystaje wstrętnie.
[...]
Napisano 18 września 2007 - 10:04
No wlasnie o tym ograniczaniu potencjalnego kupca mowie. Nie tworze grafiki 3d i nie potrzebuje ton mocy jakie daja Xeony, chce jedynie miec to co ma mini + lepsza grafa. Tu niestety skazany jestem na iMaca, ale wlasnie, nie chce miec 2 monitorow. I tu jest juz problem. Twierdze tylko ze imo mogliby dodac do swojej linii komputerow cos pomiedzy mini a imaciem.
Napisano 18 września 2007 - 10:55
No i tu Cię zaskocze: jestem najzwyklejszym userem pracującym jednocześnie w 3D, czyli branża duuużo bardziej wymagająca od grafika 2D dlatego nie polemizuj ze mną na temat potrzeb wydajności. I może znowu Cię zaskoczę ale mój PowerMac G5 2x2Ghz zarabia dla mnie całkiem niezłe pieniądze, dlatego nie przekonasz mnie do swojego punktu widzenia, że mac'i są tak strasznie ograniczone i co byś nie kupił to będzie źle. Sam potrzebuję dużo mocy ale jakoś starcza mi to co mam. Fakt, że gdyby mac'i były tańsze pewnie bym rozbudował warsztat. Nie mniej nie wyobrażam sobie w mojej dosyć małej pracowni trzech albo czterech komputerów.Bo moze Ty jestes najzwyklejszym userem komputera ktory nie wymaga wielkich rzeczy od sprzetu, ale ja jestem grafikiem i w tej gdziedzinie tez pracuje wiec dla mnie np praca na idealnym dla mnie lcdku jest priorytetem. Niestety w przypadku apple tak na prawde bez pojscia na kompromis w jakis sprawach nie jestem w stanie sie przesiasc, a szkoda.
Nienawiść ?! to nie nienawiść tylko nerw na brak elastyczności drugiej strony. Użytkownicy mac'ów są duużo bardziej spokojni od użytkowników Windows ( z racji braku ciągłego nerwa na komputer ), ale każdemu gul skoczy jak na forum o mac'ach jakiś "pececiarz" wmawia wszystkim dookoła, że mac'i są do d**y bo wydajność żadna i o ile fajniej jest kupić pieca bo taniej i różnorodność większa ( to także nie do Ciebie osobiście, chociaż w podobnym tonie pisałeś ). A my widzimy coś zupełnie innego, na komputery patrzymy z innej strony.Jakos do niedawna mialem wrazenie ze scena macowa i przebywajacy na nich ludzie sa inni niz pececiarze, ale cholernie sie mylilem, co krok widze (nie pisze tu konkretnie o tobie Witos) nienawisc do pctów i glupie uwagi co do ich wlascicieli ...
Jakby apple miały taie same bebechy jak większość pecetów to by rynek straciło w mgnieniu okaJak dla mnie tak samo firmowy jak Apple. Ani ten ani ten nie produkuje wlasnych czesci. Mac to taki sam skladak jak pc. Czym sie niby teraz rozni? Ma te same bebechy co polowa pctów.
Napisano 18 września 2007 - 13:49
Designem, EFI (sterowniki mozna pisac pod EFI, dzieki czemu sprzet dziala niezaleznie od systemu), innowacyjnoscia (MagSafe), rozmiarem (MacMini jest jak się nie mylę nawet o połowę mniejszy od komputerów z microATX), trwałościąCzym sie niby teraz rozni?
Napisano 18 września 2007 - 21:08
Niestety taki sprzet nie jest juz na moją kieszeń, nawet nie w sensie finansowym bo mozna przeciez brac na raty 0% ale jednak swiadomosc wydania takiego siana na lapka zniechecila by mnieAle między mini a imakiem jest tylko monitor i karta graficzna. Może weź też pod uwagę MacBooka Pro? Będziesz miał lepszą kartę graficzną, dysk możesz mieć taki sam, możesz też dołożyć drugi, zewnętrzny, jak nie chcesz 2 monitorów zamykasz klapę i masz jeden, do tego masz bardzo wydajną stację roboczą która przy okazji jest mobilna co grafikowi może się przydać, 4 GB ramu to sporo, pakiet CS3 śmiga naprawdę szybko.
Wszedzie są ludzie którzy bronią swojego podrórka jak twierdzy i odpychaja inne możliwosci - to jak odwieczna wojna co lepsze do grania "konsola czy pecet?". Ale nie zgodze się z tym że są tacy przez to że im coś nie działa na kompie bo maja pc. Po prostu są to zwykłe burzliwe buraki.Nienawiść ?! to nie nienawiść tylko nerw na brak elastyczności drugiej strony. Użytkownicy mac'ów są duużo bardziej spokojni od użytkowników Windows ( z racji braku ciągłego nerwa na komputer ), ale każdemu gul skoczy jak na forum o mac'ach jakiś "pececiarz" wmawia wszystkim dookoła, że mac'i są do d**y bo wydajność żadna i o ile fajniej jest kupić pieca bo taniej i różnorodność większa ( to także nie do Ciebie osobiście, chociaż w podobnym tonie pisałeś ). A my widzimy coś zupełnie innego, na komputery patrzymy z innej strony.
Napisano 18 września 2007 - 21:19
Napisano 18 września 2007 - 22:00
Martwi mnie właśnie to "w miare"Jak to wszystko zrobisz powinno być w miarę przyzwoicie.
Napisano 18 września 2007 - 22:02
Napisano 18 września 2007 - 22:06
Martwi mnie właśnie to "w miare"
Nie chce ładować w tego kompa nie wiadomo ile. Wiadomo że ramu dołoże, ale dysk pewnie zostałby przez jakiś czas taki jaki jest. Ewentualnie wsadziłbym do kieszenie zewn. mojego 160gb z pc i przez FW. Ale pytanie czy po przesiadce z mojego Semprona 64, 1,5gb ramu na mini zobacze jakiś wielki przypływ mocy w pracy z PSem?
Napisano 18 września 2007 - 23:38
Ja osobiście wątpię
Cudów się nie spodziewam, ale czy sens jest się przesiadać? Nie mówie tu o samym fakcie przesiadki z pc na mac ale czy w ogóle ozbacze różnice w szybkości w PS?Zależy ile ramu dołożysz. Przesiadając się na najsłabszy komputer ze stajni apple nie spodziewaj się cudów, chcesz wielkiego kopa kup maka pro.
No to dokupie ale po czasie. Jakosprzebolałbym miesieczna prace na dysku 80gb i 5400.A dysk to teraz nie tak duży wydatek a do PS to podstawa.
Napisano 18 września 2007 - 23:48
Cudów się nie spodziewam, ale czy sens jest się przesiadać? Nie mówie tu o samym fakcie przesiadki z pc na mac ale czy w ogóle ozbacze różnice w szybkości w PS?
Napisano 18 września 2007 - 23:59
To chyba nie jest az tak ze moge wszystko oddac. Z tego co wiem to nie moze byc zadnych sladow otwarcia opakowania, aby dokonac takiego zwrotu. Poza tym jednak jesli juz w iSpocie sa raty 0% i moge wziac to na dwa lata to czemu nie korzystac. To siano co bym od razu dal w sklepie moze w tym czasie sobie rosnac na funduszuKup go sobie przez internet to będziesz miał 10 dni na zwrot, sam zobaczysz czy Ci wydajność wystarcza, i albo sobie zostawisz albo oddasz.
Napisano 19 września 2007 - 00:07
Jeszcze przemysle wszystko, w kazdym razie mini to jedyny mac jakiego mialbym zamiar kupic, reszta jest imo za droga i troche zal byloby mi dac tyle siana.
Napisano 19 września 2007 - 00:21
Dla ścisłości... na razie ma dorabiać. Nie prowadze firmy jak na razie. Poza tym ten komputer ktorego mam teraz działa dobrze i prędkość jest imo odpowiednia (oczywiscie zawsze może być lepiej), ale chce sie po prostu przesiąść na maca, ale nie wydawać od razu całego siana jakie do tego czasu zarobiłem. Chce mieć po prostu maca nie dorszego niż mój teraźniejszy pecet, o tyle.Dziwne podejście biorąc pod uwagę że ten sprzęt ma na siebie i Ciebie pracować.
Napisano 19 września 2007 - 00:25
Napisano 19 września 2007 - 00:30
No i o to mi chodziłoNo to jak chcesz tylko się przesiąść na maka, to mini jest ok, wolniejszy nie będzie. Czekać nie ma sensu, w ten sposób można nigdy nic nie kupić.
Napisano 19 września 2007 - 00:59
Napisano 19 września 2007 - 01:19
Napisano 19 września 2007 - 01:21
Napisano 19 września 2007 - 21:29
a Lenovo nie jest firmowane przez IBM?
Poza tym są jeszcze całkiem mocne wersje z procesora P4 a więc już 3-4 letnie maszyny sygnowane logo IBM które nadal są w użytku i ich właściciele nie narzekają
Jak dla mnie tak samo firmowy jak Apple. Ani ten ani ten nie produkuje wlasnych czesci. Mac to taki sam skladak jak pc. Czym sie niby teraz rozni? Ma te same bebechy co polowa pctów.
MacMini jest jak się nie mylę nawet o połowę mniejszy od komputerów z microATX
Napisano 19 września 2007 - 22:35
No dobra bo ma czesci laptopowe. Wiadomo, mac ma swoje patenty ktore decyduja o ogolnej ocenie i jakosci ale bebechy tak jak napisales te same.Ma prawie te same bebechy co większość pecetów.
Tylko, że tą większośc stanowią HP Compaqi, Delle, Acery, Lenovo, Toshiby, Fujitsu-Siemensy, Sony itp. a nie składaki.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych