Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Obiektywne spojrzenie użytkownika MB na Dell XPS M1330.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
100 odpowiedzi w tym temacie

#51 Laborman

Laborman
  • 397 postów
  • SkądDeep Space 9

Napisano 21 lipca 2007 - 14:57

Trzeba sobie jasno powiedzieć w dzisiejszych czasach słowo "marka" "markowy" stało się sloganem marketingowym. Często firmy bazują na wyrobionej latami marce nie przywiązując mocno wagi do tego co zrobili. I tak mamy drogie ale wcale nie innowacyjne i rewelacyjne "markowe" produkty. Wracając jednak do tematu to trzeba przyznać, że ten Dell jest całkiem całkiem.

#52 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 21 lipca 2007 - 17:48

tak jest z VW i każdym innym autem, sprzętem RTV, komputerami. Stary w jakim świecie żyjesz że tego nie widzisz. Teraz auta nie liczy się na 20 lat eksploatacji tylko góra 4-5. Zobacz jak jeździły golfy II a jak obecna V. Po roku rdza na tylnej klapie??? Za 90 tys. zł???

No z Golfem to trafiles, bo to badziew ktory u nas kosztuje jak jasny gwint, a w Niemczech to samochod dla murarza, hydraulika, rolnika do podjazdki itd ludzi.
Powaznie Golf kosztuje 90 tysiakow?? Az mi sie wierzyc nie chce, bo za 90 dostaniesz juz nowa Avensis z silnikiem 2.0 D4D.

Wiem ,ze wszystko sie zsyfilo. To niech Apple obnizy ceny. Stary, rozpadajace sie obudowy w laptopach Apple? Jeszcze niedawno to bylo nie do pomyslenia!

#53 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 21 lipca 2007 - 18:23

Panowie i Panie: jeżeli Apple zezwoliłoby na instalowanie OS X na dowolnych maszynach - nadal kupowalibyście komputery Apple z cenami jak z kosmosu? Zawsze gdy ktoś pokazuje lepszego PC od Apple, okazuje się, że nie jest on lepszy bo nie ma OS X - toj est Wasz koronny argument. Oprócz tego pozostaje jeszcze wygląd, ale inni już zaczynają dochodzić Apple w swoich projektach...

#54 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 21 lipca 2007 - 19:18

No z Golfem to trafiles, bo to badziew ktory u nas kosztuje jak jasny gwint, a w Niemczech to samochod dla murarza, hydraulika, rolnika do podjazdki itd ludzi.
Powaznie Golf kosztuje 90 tysiakow?? Az mi sie wierzyc nie chce, bo za 90 dostaniesz juz nowa Avensis z silnikiem 2.0 D4D.

Wiem ,ze wszystko sie zsyfilo. To niech Apple obnizy ceny. Stary, rozpadajace sie obudowy w laptopach Apple? Jeszcze niedawno to bylo nie do pomyslenia!

golf V w standarcie kosztuje 60 tys. z silnikiem 1.4 80KM czyli praktycznie niejeżdżący przy masie 1155 kg. 90 tys. wydał kolega z pracy na 1.9 TDI 105 KM Comfortline DSG i zresztą na wstępie skasowali go 7500 za climatronic. Jakoś biednie wygląda przy hondzie accord z seryjną klimą i 2.0 150KM która kosztowała podobnie a jeździ się nią o niebo lepiej. No ok na paliwie nie zaoszczędzę ale po coś w końcu człowiek pieniądze zarabia.

A co do jakości notebooków to faktycznie apple dało ostatnio ciała i nikt nie powie że o niebo lepiej pracowałoby się na macbooku którego jakość obudowy jest jak np. iBook 12

#55 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 21 lipca 2007 - 20:16

Moim zdaniem jakość obudowy iBooków jest świetna, a niezawodność o wiele lepsza niż u MB. Fajniej było kiedy w koputerach apple montowano procesory PPC - wtedy trudniej było porównywać je z PCami.

#56 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 21 lipca 2007 - 20:53

Panowie i Panie: jeżeli Apple zezwoliłoby na instalowanie OS X na dowolnych maszynach - nadal kupowalibyście komputery Apple z cenami jak z kosmosu?

Oczywiscie, ze nigdy w zyciu. Dawno juz bym sobie zlozyl cos na poziomie Maca Pro za duzo mniej niz sobie zycza "miszczowie" z Californi. Z normalnymi dyskami, karta graficzna, dzwiekowa, ramem gniazdami itd jakimi tylko bym sobie zyczyl.
Kiedys, za czasow PPC byl sens przeplacac za Apple, bo to byl naprawde sprzet dopracowany jakosciowo i designersko. Niezawodny.
A dzisiaj? Intelowskie laptopy sie rozpadaja w rekach, tandetne obudowy, wybrzuszenia, recalle baterii, piszczenie itd. To ma byc Apple? Wychodzi update updatu (humorystyczny 10.4.10 v.1.1). Przegladarka Safari, co prawda tylko beta, sypie sie na potege, co spowodowalo ze pecetowcy sie taczali ze smiechu.
Byloby latwiej o switch, gdyby nie gwniana Vista. A Linuksy tez niestety do niczego sie nie nadaja poza Firefoksem, Gimpem, OpenOfficem i moze programowaniem (od paru tygodni cwicze z Live CD).

#57 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 21 lipca 2007 - 20:58

kurcze Ruczaj i jak Ci tu nie przyznać racji... Niestety apple jeżeli chodzi o jakość to raczej ma teraz jakoś. To jak ostatnio ta firma daje dupy to historia. Nie zdziwię się jak Leo okaże się na początku tak samo sprawny jak Vista. Czyli inaczej ;)

#58 maćko1417244576

maćko1417244576
  • 54 postów
  • Skądw-wa

Napisano 05 września 2007 - 12:49

Przypomniał mi się ten wątek bo właśnie mam w ręku della xps... Porażka, podobnie jak mój starszy INSPIRON 1505, XPS 1330 jest gruby jak nogi mojej sąsiadki, skrzypi plastikiem, jest dość ciężki, a wielka 9-cellowa bateria wystaje wstrętnie. Może jak na PC to jest to superliga, ale nie ma to jak trzy razy droższy MBP, cienki, sprawny, ładny, a w zimne wrześniowe dni działający ponadto jak grzałka na kolana...

#59 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 06 września 2007 - 18:58

albo wolisz porsche z np kubicą jako kierowcą albo passata kombi z klimatyzowanym schowkiem i tempomatem z "sasiadem z góry" za kierownicą.

Ja bym wolał paszteta z sąsiadem w środku, bo z nim się chociaż da pogadać, nie jak z kubicą, który nawet podstawówkę z trudem skończył :roll:

#60 Scypin

Scypin
  • 299 postów

Napisano 07 września 2007 - 19:17

Panowie i Panie: jeżeli Apple zezwoliłoby na instalowanie OS X na dowolnych maszynach - nadal kupowalibyście komputery Apple z cenami jak z kosmosu?

wiesz zdaje mi sie ze po zezwoleniu zmienilyby sie ceny kompow apple wersji Box os x ogolnie software pod os x jak ilife iwork itd.. wiesz ciezko powiedziedziec jakie tez by byloby wsparcie sterowniki itd dla innych kompow i jak czesto by byl chocby port fw itd.. wiesz zalezy troche to na pewno by zmienilo, jednak jesli ceny by pozostaly bez zmien to bym kupil jakiegos kompa z linuxem i dokupil do niego os x chyba ze by jakies kompy sprzedawaly z os x ale watpie by to bylo latwo dostepne

#61 headz

headz
  • 143 postów
  • Skąd022

Napisano 08 września 2007 - 13:25

oj dajcie spokój. jaką konkurencje ma Mini?

#62 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 08 września 2007 - 14:58

Wrócę jeszcze do marki jako takiej. Mercedes wziął się za swoją markę ostatnio, wszyscy to wiemy. Podejrzewam, że tak samo stanie się z innymi firmami kiedy klienci zaczną je omijać. Mam nadzieję, że Apple i w tym temacie wyprzedzi konkurencję.

#63 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 08 września 2007 - 15:02

Witam ;)
Widzieliście nową ofertę*Della?
Dell XPS M1330, bo o nim mowa, ma technologię..

Ujme to tak - ostatnim na swiecie laptopem, jakiego kupie, bedzie laptop Della..

#64 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 08 września 2007 - 16:28

A po co przepłacać za Sony Vaio C albo Vaio LT skoro taniej można kupić MacBooka albo iMaca?

Ja bym wolał paszteta z sąsiadem w środku, bo z nim się chociaż da pogadać, nie jak z kubicą, który nawet podstawówkę z trudem skończył :roll:

Przecież Robert jest bardzo sympatyczny i lubi się wygłupiać.

Sony Vaio TP1.

#65 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 08 września 2007 - 16:31

tonymontana: Dlaczego? Nie mam z nimi żadnego doświadczenia, chętnie się dowiem ;)
headz: Nie do końca rozumiem, hm? Mini jest klasowy i robi wrażenie na każdym użytkowniku pecetów ;)

Dziękuję któremuś moderatorowi za wyczyszczenie wątku z ostatnich postów nicomsw ;)

Edit:
O :) Dashboard mi się zawiesił :) Wyskoczyło okienko o zakończeniu aplikacji z przyciskami zamknij/raport/otwórz ponownie. Niestety ono też się zawiesiło :) No i Spotlight jak zawsze w dziwnych sytuacjach - nie działa ;)
Przypomnę, że to jakby nie patrzeć mój temat, a taki "edit" uzupełnia opinię o systemie, żeby nie było, że "wracam z kolonii i wywołuję kłótnie".

#66 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 08 września 2007 - 18:23

Mówisz - masz http://www.fujitsu-s...o_q_series.html Poza tym na WGE (Warszawska Eiełda Elektroniczna) można za 380 zł. kupić śliczną obudowę na płyty Micro-ATX niewiele większą od Mini (dokładnie - dłuższą). Wbrew pozorom komputerów wyższej klasy jest więcej, które za razem mają niższe 'cyferki' (tu się na co innego zwraca większą uwagę) jest całkiem sporo ale jaki klient, taki sprzęt. W tej klasie Mini cenowo wypada całkiem dobrze i ma chyba najniższą cenę w stosunku do jakości z całego peletonu. U nas po prostu szpanuje składakami, sprzętem markowym z niskiej półki, byle 'cyferki' były jak najwyższe w specyfikacji. Jestem świeżo po targach w Berlinie i teraz dopiero na prawdę widzę jaka przepaść dzieli nas i 'resztę Zachodu'. Nadal jesteśmy 'dłubaczami' i byśmy z Trabantów Mercedesy robili jak najniższym kosztem. Nic więc dziwnego, że większość z nas 'zachłyca' się składakiem na chassis niewiadomego pochodzenia, kupionym gdzieś na pchlim targu albo w markecie, porównując go z modelami o wiele lepszymi i z innej półki. Liczy się naklejka typu 'Core inside' Dell nie jest zły. Jak w większości firm robi sprzęt tani i masowy, eksponują to, na co poluje większość z nas, czyli jak największą naklejkę, z jak najwyższą liczbą MHz, GHz, GB. oraz sprzęt dla bardziej wymagających, którzy mniej patrzą na napis typu '3000 W PMPO' a bardziej skupiają się na jego 'brzmieniu'. P.S. Coś się dzieje z edycją postów w Camino. Zamiast cudzysłowu wychodzą jakieś dziwne quote i nie działają entery. Przepraszam, więc za pisanie 'ciurkiem' ale nic z tym nie mogę zrobić. Nie wiem, co jest grane.

#67 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 09 września 2007 - 09:51

Maki są często tańsze od PCtów, ale jak patrzy się w martketach, to szok. Spójrzmy na naszą giełdę: iMac C2D 2,0GHz/1GB/250GB/20" - NAJNOWSZY MODEL - 5200PLN a ceny z SADu, czy MM. I nie zapominajcie, że Apple daje licencję na OSa, a ona też ciut kosztuje. Do tego dochodzi 22% vat, magazynowanie.... i mamy takie kwiatki.

#68 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 10 września 2007 - 16:27

Maki są często tańsze od PCtów, ale jak patrzy się w martketach, to szok. Spójrzmy na naszą giełdę:
iMac C2D 2,0GHz/1GB/250GB/20" - NAJNOWSZY MODEL - 5200PLN
a ceny z SADu, czy MM.
I nie zapominajcie, że Apple daje licencję na OSa, a ona też ciut kosztuje. Do tego dochodzi 22% vat, magazynowanie.... i mamy takie kwiatki.

Nie zapominaj, że w marketach "nie dla idiotów" robią promocje "Tniemy VAT czyli -22%".
Poza tym iLife trochę kosztuje.
No i podzespoły iMaka są droższe niż w większości pecetów (Core 2 Duo T zamiast Core 2 Duo E).

. Nadal jesteśmy 'dłubaczami' i byśmy z Trabantów Mercedesy robili jak najniższym kosztem.

P.S. Ostatnio Niemcy wypuścili nowego Trabanta za bagatelka 50 tys. Euro.

---- Dodano 10-09-2007 o godzinie 20:38 ----
Trabant wraca do produkcji (z silnikiem BMW)

Galeria zdjęć Trabanta 2007

#69 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 września 2007 - 23:05

Tak sobie czytam ten topic i niektore wypowiedzi mnie rozsmieszaja. To prawda wiele osob kupuje kompy w markecie itp, ale ile osob korzysta takze z pomocy ludzi ktorzy znaja sie na sprzecie. Np moj kumpel dorabia w ten sposob i nie dosc ze ma ceny hurtowe to jeszcze zlozy za dana cene optymalna konfiguracje i nikt mi nie powie ze np. komp postawiony na dobrych czesciach typu ASUS jest gorszy od firmowych komputerow np Vobisa. Dla mnie Vobis itp firmy to tylko sklepy w ktorych placisz za znaczek. Co mam w rece ich gazetke wybucham smiechem.

#70 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 15 września 2007 - 11:34

... nikt mi nie powie ze np. komp postawiony na dobrych czesciach typu ASUS jest gorszy od firmowych komputerow

Wiele osób Ci tak powie ze mną na czele. Co to za firma ASUS jest ? a no firma, która trzyma kompatybilność z całym szajsem dostępnym dla składaków. Firmowe komputery ( mam na myśli komputery naprawdę dobrych firm ) mają części kompatybilne ze sobą i z niczym innym. Taka jest podstawowa różnica. Co za tym idzie masz zupełnie inną niezawodność działania, jako, że multi-kompatybilność jak dotąd powoduje bardzo często kłopoty. To coś jak z człowiekiem renesansu. Zna się na bardzo wielu dziedzinach ale na niewielu zna się dobrze a w żadnej nie jest fachowcem.
Co do VOBIS'a to nawet szkoda czasu pisać.

#71 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 15 września 2007 - 11:53

dziwi mnie tylko fakt dlaczego na tym forum nie odezwie się osoba która wydała również sporo pieniędzy na markowego notebooka IBM. Przecież to niejednokrotnie więcej niż najdroższy macbook a parametry bardzo podobne. Może mu poprostu to działa, nie wiesza się i nie szuka na naszym forum alternatywy do swojego notka?

#72 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 15 września 2007 - 12:45

Można sobie nawet i samemu złożyć dobry komputer i nawet Windows może na nim świetnie działać. Problem w tym, że rzadko kiedy wiesz co tak naprawdę kupujesz. To, co napływa z importu do PL - werja 4.0 jest pozbawione jakiejkolwiek kontroli jakości i nikt nawet nie bada, czy to, że napis CE na obudowie w ogóle odpowiada zgodności z normą oraz, czy w ogóle jest to zgodne z tym, co deklaruje producent. Skoro nie ma nad tym żadnej kontroli to można trafić na sprzęt, który może i sprawny jest ale nie przeszedł np. pojedynczego testu w fabryce i lepiej jest wysłać go do kraju, w którym może być bezpiecznie sprzedany, niż to utylizować, bo nikt w jakiekolwiek poważniejsze poprawki się nie bawi. Innymi słowy często trafia do nas markowy odrzut. Wiele różnych problemów z systemem to często wcale nie wina systemu, choćby z Redmond ale np. kondensatorów elektrolitycznych, które "przedwcześnie wyschły". Mnie się udało złożyć komputer, z którego byłem bardzo zadowolony a sprzedawca, choć mały był uczciwy. Komputer mi osobiście służył 6 lat a teraz pracują na nim rodzice i nadal działa wyśmienicie. Apple jednak mogłem zaryzykować "w ciemno" a przy składaku lub często w sklepie to istna ruletka i ciężko potem dojść co jest na prawdę przyczyną BSOD. Tym razem, po raz pierwszy w życiu zmiana podejścia. Poszedłem do iSpota, kupiłem Mini, choć nawet nie wiedziałem co to Mac na dobrą sprawę i się nie zawiodłem. Co potrafi małe pudełko to się dopiero potem okazało. To mnie już będzie trzymało przy tej marce, choć oczywiście zdaję sobie sprawę, że w Mini i tak siedzi to samo, co w każdym innym składaku. Przynajmniej wiem, co kupiłem i już wiem, jak działa.

#73 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 września 2007 - 19:51

Ja nie wiem jakie wy macie problemy ze cos moze nie dzialac. Rownie dobrze moge otworzyc Maca z pudelka i cos sie zwali a rownie dobrze moge zlozyc kompa i cos sie zwali. Dla mnie nie ma czegos takiego jak bycie pewnym ze w elektronice wszystko zadziala bo jest markowe. Ja mam wielki zal do Apple ze wszedzie laduja swoje zasrane lcdki. Chcialbym miec mozliwosc wyboru a nie byc skazanym na to co wymyslil producent, a w przypadku terazniejszej polityki Apple wkladaja czesto gowna ktorych sie nie pozbede - jak np matryca w nowych iMacach (co to ma byc za marny sprzet w tak jak to mowicie markowym komputerze z wyzszej polki :/ ) Owszem Maci sa dla ludzi ktorzy chca kupic komputer i nie maja co do niego nie wiadomo jakich wymagan. Chce notebooka - biore MB jak mi nie pasuje biore MBP. Ale tak na prawde maja tak maly wybor sprzetu ze az zal dupe sciska. Chyba najwiekszym bledem jak dla mnie jest takie sztuczne rozgraniczenie sprzetu. Ja chce maca o specyfikacji iMaca ale chce miec mozliwosc podlaczenia mojego wlasnego porzadnego i wybranego konkretnie pode mnie monitora o tylu calach i takiej matryca jak mi sie podoba. Ktos powie to wez mini... moge ale ma kijowa karte graficzna, no to wez Maca Pro, nie chce bo nie potrzeba mi 4 rdzeni z smiesznym 1gb ramu i i tak kijowa karta. A to bezsensowne rozbudowywanie? Chcialbym miec mini ale z 3 lu 4 gb ramu - no niestety nie moge :/ Totalnie bez sensu. PS wielu z was i tak w swoich maczkach wymienia ta super markowa pamiec i super markowe dyski na lepsze dyski i wieksze pamieci innych firm. Nie obawiacie sie ze te jakze kiepskie czesci nie obniza wam jakosci? NIE! A czemu? Bo są lepsze w wielu przypadkach lub przynajmniej tej samej klasy. Taka prawda. Trzeba przyznac to PCtom ze sa najbardziej konfigurowalnymi maszynami, ktore mozemy dopasowac pod siebie dokladnie tak jak chcemy. Przynajmniej pod wzgledem hardware'u bo o systemach tu nie mowie. Moge wybrac taki procesor i taka plyte jaka mi sie podoba, tak samo z grafika i innymi rzeczami. Chce kompa do grafiki, moge zabrac lepszy procesor z duza iloscia ramu i slaba grafika. Jak chce czasami tez pograc to moge wlozyc lepsza grafe. Prawda ze tami MacOS X moze byc w tym momencie optymalizowany pod dany sprzet i wykorzysta wszystkie jego mozliwosci. Ale jakby takiego OS X wydali w wersji na PC zarobiliby jeszcze wiecej i daliby nam wybor. Caly czas sie gryze czy kupowac miniaka. Bede mial lepszy procesor, ale juz dysk mniejszy o polowe (ale tego moge wymienic kiedys) i przesiade sie z GF 6600 na GMA950 - tego sie obawiam. Mam byc sztucznie ograniczony? Za rok zamiast wymienic tylko grafike na lepsza mam kupowac nowego kompa? To juz nie jest takie fajne.

#74 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 17 września 2007 - 17:34

Tak sobie czytam ten topic i niektore wypowiedzi mnie rozsmieszaja. To prawda wiele osob kupuje kompy w markecie itp, ale ile osob korzysta takze z pomocy ludzi ktorzy znaja sie na sprzecie. Np moj kumpel dorabia w ten sposob i nie dosc ze ma ceny hurtowe to jeszcze zlozy za dana cene optymalna konfiguracje i nikt mi nie powie ze np. komp postawiony na dobrych czesciach typu ASUS jest gorszy od firmowych komputerow np Vobisa. Dla mnie Vobis itp firmy to tylko sklepy w ktorych placisz za znaczek. Co mam w rece ich gazetke wybucham smiechem.

Od kiedy to Vobis jest firmowy?

dziwi mnie tylko fakt dlaczego na tym forum nie odezwie się osoba która wydała również sporo pieniędzy na markowego notebooka IBM. Przecież to niejednokrotnie więcej niż najdroższy macbook a parametry bardzo podobne. Może mu poprostu to działa, nie wiesza się i nie szuka na naszym forum alternatywy do swojego notka?

Bo IBM nie produkuje już notebooków.

Można sobie nawet i samemu złożyć dobry komputer i nawet Windows może na nim świetnie działać. Problem w tym, że rzadko kiedy wiesz co tak naprawdę kupujesz. To, co napływa z importu do PL - werja 4.0 jest pozbawione jakiejkolwiek kontroli jakości i nikt nawet nie bada, czy to, że napis CE na obudowie w ogóle odpowiada zgodności z normą oraz, czy w ogóle jest to zgodne z tym, co deklaruje producent.

Skoro nie ma nad tym żadnej kontroli to można trafić na sprzęt, który może i sprawny jest ale nie przeszedł np. pojedynczego testu w fabryce i lepiej jest wysłać go do kraju, w którym może być bezpiecznie sprzedany, niż to utylizować, bo nikt w jakiekolwiek poważniejsze poprawki się nie bawi.

Innymi słowy często trafia do nas markowy odrzut.

Masz na myśli Maki?

#75 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 17 września 2007 - 17:55

Ja nie wiem jakie wy macie problemy ze cos moze nie dzialac. Rownie dobrze moge otworzyc Maca z pudelka i cos sie zwali a rownie dobrze moge zlozyc kompa i cos sie zwali...

Masz częste dla użytkowników Windows podejście.
To źle, tamto źle, wszystko źle... marudzenie na wszystko co nie takie jak ich pieczołowicie składany piecyk.
Jak się będziesz tak dalej zastanawiał to nigdy nic nie kupisz.
Poza tym z Twoim podejściem najlepszy będzie piec. Będziesz przynajmniej miał pewność, że kupiłeś najlepsze co mogłeś i możesz to wymienić za 3 miesiące na coś dużo bardziej wypasionego.
Nie ma to jak zdrowa gonitwa za ideałem i świadomość, że się ma coś najlepszego ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych