Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Obiektywne spojrzenie użytkownika MB na Dell XPS M1330.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
100 odpowiedzi w tym temacie

#26 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 19 lipca 2007 - 10:36

Witam ;)
Widzieliście nową ofertę*Della?
Dell XPS M1330, bo o nim mowa, ma technologię Santa Rosa, więc Core 2 Duo 2ghz, standardowo 2GB pamięci RAM z możliwością*rozbudowy do 4GB, GMA X1300, 802.11n, BT 2.0+EDR, 160GB HDD, odpowiednik Apple Remote schowany w gnieździe Express Cars, napęd optyczny identyczny jak SuperDrive, 1x Firewire, 2x USB2.0 oraz wyjście HDMI.
Oprócz tego komputer posiada kamerkę jak iSight, czytnik kart pamięci oraz mój ulubiony bajer w postaci czytnika linii papilarnych.

Nie, zebym sie troszke czepial, ale wchodzimy na strone Della
http://www.dell.com/...s=19&l=en&s=dhs
i:

za $1299 dostajemy:

C2D 1.5 Ghz
1 gb ram
dysk 120 GB 5400
karte intel x3100
nagrywarke DVD

Twoj "podstawowy" system kosztuje $1799, czyli raczej nie ta klasa cenowa co macbook.

LED to + $150
dysk flash +$515

Ale swoja droga komputer naprawde fajny. Szkoda, ze apple nie zrobile MBP 13" - pewnie byloby cos porownywalego wtedy - zarowno cenowo jak i parametrami.

#27 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 19 lipca 2007 - 10:41

Oooohhh, faktycznie :/ W takim razie odpada, dla mnie przynajmniej ;) MB m w tej konfiguracji lepszy procer, ale słabszą grafikę. Padłem ofiarą marketingu, na każdej witrynie był on opisany tak jak mówiłem ;)

#28 czekma

czekma
  • 22 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 19 lipca 2007 - 10:43

Dell'i kiedys używała moja firma, rzeczywiście można było włożyć drugą baterię w miejsce napędu... ale niestety baterie do bani , plastik do bani (jeśli nie obchodzisz się jak z jajkiem to za chwilę pęka... , źle spasowane obudowy, przez co klawiatura odbijała sie na matrycy.... A co do czytnika ... mam teraz słuzbowego Sony Vaio z kupą pod tytułem Vista (nie bedę się rozpisywał o przepaści dzielącej ten system z OS X-em , zostało to już zrobione wiele razy)czytnik mam ale nie uzywam, moze on sprawić , że nie bedziesz mógł dostać sie do kompa przez np. 20min. nikt w firmie nie używa .... bo to tylko przeszkadza....

#29 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 19 lipca 2007 - 10:49

Dziwne. Z kim nie rozmawiam w USA to slysze, ze DELL to najwiekszy badziew, dobrze opakowana taniocha i psujaca sie tandeta. Jak samochody FORD ;P

Może po prostu amerykanie nie potrafią przeczytać do końca instrukcji obsługi ?;)

#30 Laborman

Laborman
  • 397 postów
  • SkądDeep Space 9

Napisano 19 lipca 2007 - 11:04

Czytam i czytam i zachodzę w głowę jakiej to kosmicznej firmy dyski montowane są w macach, które są o wiele lepsze niż pecetowe odpowiedniki? Jak same Raptory to sorki zwracam honor, ale jak to będą zwykłe baracudy, maxtory czy WD (bo samsung to raczej chyba nie :) ) to wybaczcie, ale nie ma znaczenia gdzie są montowane. Uwieżcie mi, że nie ma czegoś takiego jak specjalna selekcja komponentów ze strony Apple. Są one tylko tak zestawione by minimalizować problemy, które mogą się pojawić na styku hardware hardware i hardware software. Taki dobór daje też gwarancję sukcesu przy budowaniu własnego PC. Nie ma co od razu skreślać tego sprzętu bo najważniejsze w całym tym zamieszaniu jest to by komputer jako narzędzie pracował i dawał zadowolenie. I nie ważne czy to laptop PC z Windowsem czy MB z OSX. O względach estetycznych nie dyskutujmy bo o gustach się nie rozmawia :) Pozdrawiam.

#31 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 19 lipca 2007 - 11:05

Może po prostu amerykanie nie potrafią przeczytać do końca instrukcji obsługi ?;)

Nawet jeśli tak jest to może znaczyć, że inne sprzęty są bardziej intuicyjne od Dell'a :) tak czy siak wychodzi na minus.

#32 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 19 lipca 2007 - 11:08

Nawet jeśli tak jest to może znaczyć, że inne sprzęty są bardziej intuicyjne od Dell'a :) tak czy siak wychodzi na minus.

No z pewnością obsługa miksera czy mikrofali nie sprawia im problemu.

#33 Diwi

Diwi
  • 231 postów

Napisano 19 lipca 2007 - 11:20

No co, a o Found On the Road Dead nie slyszales? :P

Jest też "Fix Or Repair Daily" :)

Pozdrawiam

#34 Laborman

Laborman
  • 397 postów
  • SkądDeep Space 9

Napisano 19 lipca 2007 - 11:26

Rozwinęcia tego skrótu przypominają mi rodzimie produkcje typu motor WSK (wieśniaku śmierć kupiłeś) lub BMW (będziesz miał wypadek) :)

#35 marad_co

marad_co
  • 450 postów
  • SkądEU

Napisano 20 lipca 2007 - 00:13

Aktualnie mam starsza wersje Della XPS M1210 i jestem bardzo zadowolony. Malutki, dziabie bez problemow. Swoja droga zastanawiam sie jak posiadacze np MB PRO moga wsadzic mini dyski do tych swoich superdivow slotowych ? Dzis mialem takiego w serwisie bo jakas blondynka wlasnie wsadzila :/ No comments.
  • michaeel lubi to

#36 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 20 lipca 2007 - 00:51

Czytam i czytam i zachodzę w głowę jakiej to kosmicznej firmy dyski montowane są w macach, które są o wiele lepsze niż pecetowe odpowiedniki? Jak same Raptory to sorki zwracam honor, ale jak to będą zwykłe baracudy, maxtory czy WD (bo samsung to raczej chyba nie :) ) to wybaczcie, ale nie ma znaczenia gdzie są montowane. Uwieżcie mi, że nie ma czegoś takiego jak specjalna selekcja komponentów ze strony Apple. Są one tylko tak zestawione by minimalizować problemy, które mogą się pojawić na styku hardware hardware i hardware software. Taki dobór daje też gwarancję sukcesu przy budowaniu własnego PC.
Nie ma co od razu skreślać tego sprzętu bo najważniejsze w całym tym zamieszaniu jest to by komputer jako narzędzie pracował i dawał zadowolenie. I nie ważne czy to laptop PC z Windowsem czy MB z OSX. O względach estetycznych nie dyskutujmy bo o gustach się nie rozmawia :)
Pozdrawiam.

Gdzieś nawet czytałem, że składają Maki w tych samych fabrykach, co jakieś laptopy PC (Acer ??)
Sensowne podejście !
Mnie tam wszystko jedno, czy coś będzie Apple, czy Dell, byle działało dobrze i dawało zadowolenie.
Mogę potwierdzić, że da się samodzielnie sklecić na prawdę dobry komputer. Gdy używałem swojego Athlona 900 składanego samodzielnie wielu zachodziło w głowę jak to możliwe, że działa lepiej i stabilniej od niejednej nowej i znacznie droższej maszyny. Tyle, że ja taką jakość osiągnąłem po kilku latach "doboru naturalnego" i zanim się zdążyłem pożądnie nacieszyć "lepszą" maszyną zaczęła się psuć - tym razem ze staroścci, czego efektem jest mój Mini.

Abstrachując od mocno przesadzonych, podsycanych dyskretnie odpowiednim PR i marketingiem "ochów" i "achów" nt. Apple coś w tych Macach jednak jest, że działają o niebo lepiej, niż - wydawało by się - lepsze PC.

Ponieważ jestem ateistą i raczej szukam racjonalnego wytłumaczenia zjawisk daleki jestem od stwierdzenia, że "Mac jest lepszy bo to Mac i jest lepszy"
Nie wiem, co stoi za tym, jak on działa, ponieważ z pewnością nie jest to system operacyjny. Na moim Mini równie dobrze i bezproblemowo działają wszelkie Linuksy, Vista, XP.

Po 12 latach doświadczeń z PC/Windows i dwóch latach Linuksa już zawsze będzie to dla mnie punkt odniesienia. Ja już dożywotnio zostanę skażony PC. Po pół roku pracy i zabawy na Maku raczej już będę wierny marce Apple. U mnie się po prostu sprawdza i działa z wszystkimi trzema systemami. Moi znajomi - bez wyjątku - narzekają co i raz na swoje komputery, w tym kupowane w tym samym czasie, co mój a Mini jak "chodził", tak "chodzi" i chyba się powieszę przy nim z nudów, bo nie ma praktycznie żadnych anomalii, Mac OS zawiesił się przez ten czas 2x (moja wina), Windows XP 2x pokazał BSOD (też moja wina) a z Debianem nic się nie dzieje. Vistą się pobawiłem i skasowałem. Za wcześnie jeszcze na nią, ponieważ za wiele jeszcze nie działa i przynajmniej kilka problemów zostało powielonych z XP.

Czas, który niejednokrotnie kiedyś poświęcałem na szukanie rozwiązania problemu, bądź dociekania przyczyny "czegoś" teraz mi "zalega", więc zacząłem się interesować grami. Zdecydowanie zauważam więcej czasu na moje ulubione symulatory pociągów i jakoś nawet nie zauważyłem, żeby GMA950 było do niczego. Na razie jedynie jakieś demo GTA ze strony producenta u mnie nie zadziałało.

Coś, kurczę, jest w tych Macach. Nie wiem co ale mi to odpowiada...

#37 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 20 lipca 2007 - 06:53

[...] więc zacząłem się interesować grami. Zdecydowanie zauważam więcej czasu na moje ulubione symulatory pociągów i jakoś nawet nie zauważyłem, żeby GMA950 było do niczego. Na razie jedynie jakieś demo GTA ze strony producenta u mnie nie zadziałało [...]

no widzisz a mówią że GMA to g...o. Tak przy okazji dobrze wiedzieć, że nie jestem sam z MS Train Simulator ;) Szkoda tylko że Trainz chodzi dość słabo

#38 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 20 lipca 2007 - 17:27

Jedynym mankamentem tego laptopa wydaje się być bateria.

Mnie bardziej kusi Asus U3 bo dzięki Core 2 Duo L7500 17W powinien długo pracować na baterii.
Do tego ma GeForce 8400 i GMA X3100.
A na dokładkę eSATA, HDMI oraz GPS.

http://www.notebookr...asp?newsID=3831

Mam nadzieję, że na jego bazie powstanie aluminiowy MacBook Pro 13,3".

Nie dostaniesz już nigdzie PC-Notebooków z powiedzmy XP. Do wszystkich na siłę pchają viste. Choć w Polsce jest jeszcze jest troche zapasów z XP. Ale i tak taki vobis wpycha nawet do nich viste bo mieli taki prikaz.

U Della jest do wyboru Viśta, XP, FreeDOS i Ubuntu.

GMA 3100 (x1300 to raczej ati)

Dokładnie to: Intel GMA X3100.

Gdzieś nawet czytałem, że składają Maki w tych samych fabrykach, co jakieś laptopy PC (Acer ??)

MacBooki robi AsusTek - ten od Asusa, ASmobile, Sony Vaio itd.
MacBooki Pro produkuje Quanta - ta od Delli, HP, Acerów itp.

#39 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 20 lipca 2007 - 18:45

Mnie bardziej kusi Asus U3 bo dzięki Core 2 Duo L7500 17W powinien długo pracować na baterii. Do tego ma GeForce 8400 i GMA X3100. A na dokładkę eSATA, HDMI oraz GPS.

Dwie karty graficzne ma ten notek??? Nie widziałem jeszcze notka z dwoma grafikami i to w dodatku różnymi.

Poza tym podniecasz się niewiadomo jakimi parametrami z których wykorzystujemy 1-2% ich możliwości?

(wyedytowałem po poście Wojtka)

#40 WojtekF

WojtekF
  • 771 postów

Napisano 20 lipca 2007 - 18:55

Dwie karty graficzne ma ten notek???

http://www.notebookc...d54bf8a6.0.html
Asus U3 będzie posiadał grafikę hybrydową (układ zintegrowany plus autonomiczny GF 8400M, który użytkownik uruchomi w razie potrzeby) - można więc stwierdzić, że jego pierwowzorem był identycznej wielkości notek Sony Vaio SZ, w którym takie rozwiązanie zastosowano po raz pierwszy.

Zasada numer 1. Zanim zaczniesz obrzucać adwersarza inwektywami, zrób solidny research :twisted:

#41 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 20 lipca 2007 - 19:00

w takim razie cofam to co powiedziałem. Sorry rzymianin

#42 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 20 lipca 2007 - 20:58

Ja bym brał DELL.

#43 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 20 lipca 2007 - 21:28

Teraz po przygodach z upgradem 10.4.10 nie wahalbym sie i bralbym Della. Po co placic za Apple za frajer? Najdrozsze na swiecie dyski, karty graficzne (i najslabsze), ram, a wszystko i tak normalne jak w zwyklym pececie.

#44 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 20 lipca 2007 - 21:47

Teraz po przygodach z upgradem 10.4.10 nie wahalbym sie i bralbym Della. Po co placic za Apple za frajer? Najdrozsze na swiecie dyski, karty graficzne (i najslabsze), ram, a wszystko i tak normalne jak w zwyklym pececie.

Najdroższe dyski !? skąd ten pomysł ?
A co do normalności to jednej rzeczy nie ma i nie będzie - OS X ;) dlatego warto kupować maćki.

#45 Laborman

Laborman
  • 397 postów
  • SkądDeep Space 9

Napisano 20 lipca 2007 - 22:28

Jednak sam system nie nadrobi wydajności za sprzęt tylko tak kraje jak mu zasobów staje :)

#46 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 20 lipca 2007 - 22:34

Tys prowda.

#47 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 21 lipca 2007 - 03:11

No co, a o Found On the Road Dead nie slyszales? :P

Dziwne. Z kim nie rozmawiam w USA to slysze, ze DELL to najwiekszy badziew, dobrze opakowana taniocha i psujaca sie tandeta. Jak samochody FORD ;P

Fakt! Dell to najwiekszy badziew i dobrze opakowana taniocha i psujaca sie tandeta :grin: Lepszy juz Acer!

A co do Forda to Fixed Or Repaired Daily :P

#48 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 21 lipca 2007 - 10:43

Najdroższe dyski !? skąd ten pomysł ?
A co do normalności to jednej rzeczy nie ma i nie będzie - OS X ;) dlatego warto kupować maćki.

A stad, ze doplata miedzy m.in wiekszymi dyskami kosztuje ze...

Tylko co, jesli to wlasnie system sie pierdli? Mi sprzet dziala git, ale wywalil mi sie system 10.4.10. Win XP dziala o niebo lepiej, stabilnie, bez niespodzianek. 10.4.10 powoduje zamrozenia systemu, zwiechy, kernel panic itd. Niech Apple zacznie dawac prawdziwe ceny, ile ich ten sprzet jest warty naprawde a nie za marke. Bo marka juz nie ta co kiedys, niezawodnosc itd.

#49 jar

jar
  • 228 postów
  • SkądWarszawa/Bydgoszcz

Napisano 21 lipca 2007 - 12:05

- a ja myslalem, ze juz ktos to przeczytal, to jest tekst opublikowany 3 lipca b.r. autorstwa Charlesa Moore - chyba nie trzeba przedstawiac

http://www.pbcentral...moore/XPS.shtml

jak zawsze

Jacek A.R.

#50 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 21 lipca 2007 - 13:13

Niech Apple zacznie dawac prawdziwe ceny, ile ich ten sprzet jest warty naprawde a nie za marke. Bo marka juz nie ta co kiedys, niezawodnosc itd.

tak jest z VW i każdym innym autem, sprzętem RTV, komputerami. Stary w jakim świecie żyjesz że tego nie widzisz. Teraz auta nie liczy się na 20 lat eksploatacji tylko góra 4-5. Zobacz jak jeździły golfy II a jak obecna V. Po roku rdza na tylnej klapie??? Za 90 tys. zł???

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych