Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ipad 2 czy Ipad 3

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
349 odpowiedzi w tym temacie

#301 Yooguruto

Yooguruto
  • 3 postów

Napisano 01 września 2012 - 19:27

Dziwie sie ze zmana rozdzielczosci nie jest czyms normalnym w grach na nowego ipada. Galaxy on fire jest NIEGRYWALNE, real racing 2 dziala na granicy plynnosci. Do ogladania stron czy oracy na table ie, retina sprawdza sie swietnie, w grach zabija plynnosc rozgrywki. Fakt ze czasem producenci gier pozostawiaja nam grac tylko w rozdz. Retiny + ze implementua na szywno wlaczony antyaliansing to smiech na sali.

#302 fanR10

fanR10
  • 5 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 09 września 2012 - 08:57

Proszę Was o pomoc w wyborze odpowiedniego sprzętu. Nie interesuje mnie jednak dwójka (chyba, że ktoś do mnie naprawdę przemówi, ale przez te 31 stron nie przekonałem się), tylko najnowszy model, gdyż dużo czytam, a mam już problemy ze wzrokiem. Doradźcie w sprawie 4G lub nie (internetu na kartę), GB, itd. Od 4 lat korzystam z iMac'a 20", ale teraz chciałbym być mobilny również w terenie. Z iPad'a będę korzystać przede wszystkim w Szczecinie. Na uczelni mam dostęp do Wi-Fi. W domu internet przez kabel. W pociągu spędzam 20 godzin miesięcznie. Za rok o tej porze będę we Włoszech na Erasmusie (6 miesięcy). Chcę tam robić dużo zdjęć i nagrywać filmy, prowadzić videoblog, rozmowy na Skype. W dni robocze wracam do domu dopiero po 18, więc iMac jest w stanie spoczynku. Na iP3 chciałbym przede wszystkich: przeglądać www, portale społecznościowe; czytać e-booki, prasę; prowadzić sprzedaż na allegro; odbierać i pisać e-mail. Ogólnie chcę mieć część mojego iMac'a zawsze przy sobie. Muzyka to u mnie max 1GB. W gry nie gram. Niedługo nowy Dexter, więc pewnie będę go magazynował również na iP. Mój budżet, w tym przypadku, mogę obciążyć na kwotę ok. 3200 PLN. Co zrobilibyście w mojej sytuacji? Dzięki.

#303 wombat16

wombat16
  • 77 postów

Napisano 09 września 2012 - 09:25

@fanR10 Fajnie, że ktoś do zakupu Ipada podchodzi na poważnie i ma już jakieś pojęcie co będzie z nim robić i przede wszystkim ma odpowiedni budżet. Na początku myślałem o poleceniu Ci nowego Ipada w wersji 4g i 32 GB, pomyślałem że jak na osobę która dużo(powiedzmy) jeździ pociągami fajnie byłoby mieć internet pod ręką, bo z tego co widzę nie masz smartfona który udostępniałby internet Ipadowi, wtedy kupujesz jakiś internet mobilny i Ipad staje się dużo bardziej przydatny. Pamiętaj że tylko wersja 4g ma gps a wiadomo jak to może się zawsze przydać. Z drugiej strony pomyślałem jak często będziesz we Włoszech archiwizował dane z Ipada, czy będziesz miał do tego jakiś jeszcze komputer, nagrywanie filmów HD ipadem zajmuje bardzo dużo miejsca, reszta Twoich zajęć nie będzie pochłaniała znacznej ilości pamięci. Tak czy inaczej tutaj 64gb wersja mogłaby być wyborem wartym rozważenia, a odpuścić moduł 4g. Tak czy inaczej koniecznie potrzebujesz internetu bezprzewodowego w domu, bo chyba nie planujesz używać ipada tylko na uczelni. Koniecznie zainwestuj w jakiś tani router jeżeli nie chcesz okaleczać Ipada z funkcjonalności.

#304 fanR10

fanR10
  • 5 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 09 września 2012 - 09:43

@wombat16, dzięki za twoje rady i proszę o kolejne. Zapomniałem dodać, że we Włoszech będę dużo podróżować i wolałbym mieć mapy, nawigację w iP, żeby szybko trafić w interesujące mnie miejsce. Nie będę miał tam innego osobistego komputera, dlatego myślałem, że filmiki będę zgrywać na jakiś dysk przenośny lub pen'y. A co do internetu bezprzewodowego, to wyobrażałem sobie to tak, że wracam do domu i przesiadam się na iMac'a, który jest bardzo dobrze skonfigurowany z iPad'em. A jeśli chcę go wziąć wieczorami do łóżka, czy też do pociągu, to korzystam np. z karty Orange Free 12GB na ileś tam miesięcy za jakieś tam kilkadziesiąt złotych. Wyczytałem tutaj też o BDI z Aero2. Źle kombinuję?

#305 wombat16

wombat16
  • 77 postów

Napisano 09 września 2012 - 13:27

@up Ipad i iphone słabo sprawują się jako pamięci przenośne i są pozbawione wyjścia USB, więc do zgrania danych i tak przydałby się komputer z itunesem. Ja też skłaniałbym się ku wersji 4g, ale pamięć w Twoim wypadku wydaje się dość ważna. Podłączenie Maca i Ipada do tej samej sieci wifi ma wiele zalet np. airmirroring przy pomocy reflection, czy korzystanie z Ipada jako gładzika/klawiatury z pomocą AirMouse. Pomijając bezprzewodowe wysyłanie danych do icloud. Z Aero2 raz sam chciałem skorzystać ale Ipad źle regował na tę kartę. Nic nie zastąpi szybkiej domowej sieci.

#306 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 września 2012 - 21:27

A ja korzystam z Aero2 na iPad 3 i korzystalem na 2 i jestem zadowolony.

#307 fanR10

fanR10
  • 5 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 09 września 2012 - 21:47

@Homer, w pozostałej części wypowiedzi @wombat16 jesteś tego samego zdania, czy możesz mi polecić coś innego?

#308 brajtszwanc

brajtszwanc
  • 113 postów

Napisano 10 września 2012 - 07:44

Sensowny wybór to ipad3 32GB 4G. Taki sprzęt mieści się w cenie 3200zł, a ma wszystkie funkcje które się Tobie przydadzą.

#309 Comret

Comret
  • 5 postów

Napisano 01 października 2012 - 09:18

Witam przeczytałem większą część tego tematu oraz kilka porównań i proszę Was o opinie.

Założenia:Tablet domowy 95%, sporadycznie wyjazdy wakacyjne.
Oboje z żoną posiadamy iP4 i iP4s, będą sukcesywnie zmieniane, oba z dostępem do netu.

Przewidywane zastosowanie:
-Podstawa to przeglądanie internetu, wszelkich serwisów, youtube itp. (Taki kanapowy szperacz).
-Prywatna poczta elektroniczna bez szału.
-Sterowanie zewnętrznymi urządzeniami.
-IPad jak oba iPhony będą podpięte do dysków sieciowych, przeglądanie ich zawartości.
-Gry zabawy dla dzieci, gry dla dorosłych sporadycznie, generalnie ja na swoim iP grałem we wszystkie duże i średnie tytuły, żona gier raczej nie tyka, w domu raczej nie gram, więc napinaka na dużo tytułów odpada.
-Przeglądanie zdjęć, jestem forografem amatorem, cos w stylu pokazania znajomym ostatniej sesji z dysku sieciowego, robienie zdjęć iPadem zdecydowanie jest mi zbędna.
-Muzyka raczej nie, a jeśli to raczej z sieci.
-Czytanie sporadycznie ksiązek, ale mam spory zasób, może się skuszę.

Myślę sobie tak:
-iPad bez 3G/4G
-iPad 16 gb powinien wystarczyć (iPhone 16gb starcza mi do wszystkiego).
-Wydaje mi się, że iPad2 powinien być idealny do takiego zastosowania.

W iPadzie3 kusi mnie troszkę ekran.

Byłem w iSpt, widziałem oba, jak oglądam oba jednocześnie to widzę różnicę, nie powala mnie ona ale powiedzmy lekko intryguje.

Co Wy na to?

#310 brajtszwanc

brajtszwanc
  • 113 postów

Napisano 01 października 2012 - 09:35

W iPadzie3 kusi mnie troszkę ekran.

I tego się trzymaj. Retina to najlepszy wyświetlacz jaki do tej pory umieszczono w tablecie.

#311 maciek1422

maciek1422
  • 170 postów
  • SkądGdynia

Napisano 01 października 2012 - 18:26

Jak chcesz czytać książki to lepiej The new iPad :)

#312 dudek564

dudek564
  • 295 postów

Napisano 01 października 2012 - 18:28

iPad bez 3G to porażka. Chciałem kupić bez 3G, powód ? w domu Wi-Fi , na uczelni wszędzie Wi-Fi , w razie czego HTC z hotspotem ( nielimitowany internet PLAY) . Poco miałbym płacić za internet skoro jest wszędzie ? Na wyborze bez 3G bym się zawiódł . Naprawdę warto dopłacić do tego 3G ...

#313 blantoman

blantoman
  • 354 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 października 2012 - 15:41

iPad bez 3G to porażka. Chciałem kupić bez 3G, powód ? w domu Wi-Fi , na uczelni wszędzie Wi-Fi , w razie czego HTC z hotspotem ( nielimitowany internet PLAY) . Poco miałbym płacić za internet skoro jest wszędzie ? Na wyborze bez 3G bym się zawiódł . Naprawdę warto dopłacić do tego 3G ...

A czemu uważasz że byś się zawiódł? Ja teraz zacząłem poważnie zastanawiać się nad zakupem iPada i na początku myślałem tylko o wersji z 3G ale tak jak napisałeś internet jest prawie wszędzie a poza tym zawsze mam przy sobie swojego iPhone'a i mogę włączyć hotspot więc czy warto dopłacać te 500zł?

#314 xoblonde

xoblonde
  • 2 postów

Napisano 12 października 2012 - 17:16

Prawdopodobnie widząc słowa 'mam pytanie' albo 'proszę o radę' macie ochotę wysłać takiego pytacza do diabła albo chociaż do wyszukiwarki. Wiem bo sama tak mam, gdy udzielam się na różnych forach, ale na tematy o których w przeciwieństwie do tego mam jakieś pojęcie. Mimo wszystko jednak zaryzykuję i powiem: proszę o radę :)

Na wstępie powiem tylko, że przeczytałam ten wątek od deski do deski, podobnie jak ten: [url]http://myapple.pl/jaki-sprzet-wybrac-z-ios/223223-jaka-pojemnosc-ipada-jest-wystarczajaca-waszym-zdaniem-do-codziennej-pracy_.html[/url] , jednak po ich przeczytaniu czuję się tylko bardziej zdezorientowana, dlatego postanowiłam poprosić o bezpośrednią radę dotyczącą 'mojego przypadku'. Zarówno o sprzętach firmy Apple (mam tylko iPoda nano jakiejś tam starej generacji) jak i o tabletach ogólnie pojęcie mam znikome. W ogóle jeszcze do niedawna uważałam, że tablet to nie tylko niepotrzebny spor wydatek, ale wręcz urządzenie zupełnie do niczego nieprzydatne. Zaczęłam jednak stopniowo zmieniać zdanie odkąd ponad miesiąc temu zamieszkałam w USA. Tutaj mnóstwo ludzi ma iPady i używa ich niemalże wszędzie - w kawiarniach, bibliotekach, na uczelniach, w metrze... Początkowo tylko uważnie zerkałam na nich wszystkich zastanawiając się, co oni z tymi iPadami właściwie robią. Ale po jakimś czasie sama miałam okazję się takim iPadem pobawić, a także porozmawiać z kilkoma jego właścicielami i nabrałam ochoty na jego posiadanie. Tym bardziej, że mieszkając obecnie w USA mam szansę kupić go nieco taniej, niż w Polsce. Ale tutaj właśnie zaczynają się moje pytania.

Oczywiście standardowo, nie wiem czy wybrać 2 czy 3 i jaka pojemność. Początkowo wydawało mi się, że wystarczy mi dwójka o pojemności 16GB, ale po pewnym czasie (i kilkudziesięciu przejrzanych stronach forum) nie byłam już tego taka pewna.

Do czego mi iPad? Na pewno nie mam zamiaru nim 'zastępować' laptopa. Ma być tylko uzupełnieniem. Głównym zastosowaniem byłoby najprawdopodobniej czytanie na nim wszelkiej maści książek, gazet i dokumentów. Od przyszłego roku zaczyanam studia (w Polsce ;)) i myślę, że iPad mógłby mi się przydać do szybkiego dostępu do wszelkiej maści uczelnianych plików czy książek w wersji elektronicznej. Poza tym na pewno od czasu do czasu obejrzałabym jakiś film i posłuchała trochę muzyki, ale na pewno nie będę na iPadzie przechowywała całej swojej biblioteki muzycznej czy filmowej - od filmów mam komputer a od muzyki iPoda i telefon. Gier nie potrzebuję, bo nie gram. I nie mówcie mi, że jak kupię iPada to zacznę, bo tak nie będzie. Nie gram ani na telefonie ani nigdy nie grałam na komputerze, więc nie widzę powodu, dla którego przy iPadzie miałoby się to zmienić. Może zainstaluję jakieś Angry Birds i jakieś inne gry, ale tylko takie najprostsze 'zabijacze czasu', które chyba nie zajmują dużo miejsca na dysku. Robię dużo zdjęć (ale nie iPadem :P tylko lustrzanką) więc pewnie iPad służyłby mi czasami również do ich edycji, ale nie planuję ich na nim trzymać, a już na pewno nie wszystkie, jeśli już to max 3-4GB zdjęć (w celu pokazania ich komuś). No i chyba podstawowe zastosowanie iPada - internet. Przeglądanie poczty, jakiegoś facebooka itp.

I właśnie nie wiem, czy 2 czy 3 dla mnie lepszy? Skłaniam się ku 3, bo z tego co zrozumiałam z tej 30-stronicowej dyskusji, to w przypadku dużej ilości tekstu do czytania na iPadzie - książki, gazety itp. - najlepiej jest zainwestować w nowego iPada. A może 'wystarczy' mi dwójka?

Kolejną sprawą jest pamięć. Najbardziej chyba skłaniam się ku wersji 32GB. Być może zmieściłabym się w tej 16GB, ale wolę zostawić sobie pewien zapas. Co do dylematu wifi/wifi+3G to wydaje mi się, że na to pytanie znam już odpowiedź - biorę samo wifi. Mam zamiar korzystać z iPada w podróży, bo często jestem w drodze, ale często są to podróże zagraniczne gdzie nawet jeśli biorę ze sobą laptopa, to korzystam tylko z wifi, bo roaming jest drogi... A w Polsce zawsze mam ze sobą telefon na którym mam dostęp do internetu (prawdopodobnie mogę go również używać jako hotspota do iPada), więc jak muszę pilnie coś sprawdzić, to mogę na telefonie, a niepilne sprawy mogą zaczekać na dostęp do wifi. A do tego dochodzi jeszcze taka sprawa, że w USA jeśli chcę kupic wersję z 3G (czy tam LTE), to musi być ona przypisana do konkretnego dostawcy internetu, AT&T albo Verizon (chyba że jestem jakaś niedoinformowana/źle poinformowana), co kompletnie mi nie pasuje, bo chciałabym uzywać iPada również później w Polsce. A nie chcę odkładać zakupu do powrotu do Polski, bo tutaj mogę to zrobić nieco taniej.

Mam też jeszcze jedno pytanie - czy warto kupować iPada jakoś w najbliższym czasie, czy może lepiej poczekać, aż wyjdzie nowa wersja? Nie mówię już nawet o tym, że chciałabym kupić nową (chociaż kto wie, zależy co by w niej było), ale może wtedy obecna najnowsza nieco stanieje? Generalnie z zakupem mi się nie spieszy, chciałabym po prostu skorzystać z tego, że w USA jest nieco taniej, ale będę tu aż do września więc mam duuużo czasu. Co do budżetu - w związku z powyższym, że mi się nie spieszy, to mogę poczekać i 'dozbierać' ile potrzeba. Oczywiście, jeśli wersja za 400$ byłaby dla mnie wystarczająca, to nie widzę sensu wydawania więcej, ale mogę równie dobrze poczekać i dozbierać kolejne 400$ do bardziej odpowiadającej mi opcji.

Wybaczcie taki dłuuugi post, ale uznałam, że z dwojga złego lepiej się rozpisać i wszystko wyjaśnić niż dać krótkiego posta o treści 'co mam kupić - iPada 16GB czy 32GB' :) Pozdrawiam!

#315 maciek1422

maciek1422
  • 170 postów
  • SkądGdynia

Napisano 12 października 2012 - 17:34

Możesz poczekać do lutego na nowego iPada (chyba, że Apple nas zaskoczy i nie pokaże nowego iPada) i wtedy kupić iPada 3, bo stanieje do poziomu iPada 2 pewnie. A skoro chcesz dużo czytać to warto kupić iPada z retiną. Co do pojemności to na Twoim miejscu wziąłbym 16gb, bo piszesz, że nie będziesz miała gier i muzyki na nim, a zdjęć tylko 3-4gb to po co Ci 32gb pamięci? :) Tylko, że zanim iPad 3 stanieje/wyjdzie iPad 4 to minie 5 miesięcy prawie, ale jak jesteś gotowa czekać to ja bym poczekał :)

#316 ianna77

ianna77
  • 78 postów
  • SkądLublin

Napisano 13 października 2012 - 08:58

Miałam podobne dylematy-wybrałam iPada2 16GB wi-fi.Teraz w dobrej cenie. Wi-fi bo mam iP, który w razie czego posłuży mi za hot-spot. 16GB-bo nie przechowuję na nim zdjęć i muzyki. Jest dropbox, jest google drive-nimi mogę się wspomagać :). Jedyne co bym zmieniła przy ponownym zakupie-chyba wybrałabym The New iPada 16GB wi-fi. Jeśli dużo się czyta różnica w ekranach ogromna.

#317 xoblonde

xoblonde
  • 2 postów

Napisano 13 października 2012 - 14:54

Dzięki bardzo za odpowiedzi. Jestem już w 100% przekonana do tego, że biorę wersję wifi i nowego iPada, ciągle nie wiem jak z pojemnością. Po tym co powiedzieliście, skłaniam się ku wersji 16GB, ale jeszcze będę musiała nad tym pomyśleć. A czasu do namysłu mam dużo, bo zdecydowałam się czekać do wyjścia nowej generacji, czyli do lutego/marca. Mam tylko nadzieję, że nie 'napalę się' wtedy na najnowszy model :)

#318 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 października 2012 - 17:54

A moim zdaniem nie warto kupować "na teraz". To są tylko teorie, że sie bedzie miało tyle tego, tyle tamtego. Ja zawsze biore wersje max obojetnie czy potrzebne czy nie a i tak po pół roku sie zatyka po brzegi. Jeśli dzisiaj wystarczy Ci 16, to kup 32 bo przyda sie jutro.

#319 matt159

matt159
  • 5 postów

Napisano 15 października 2012 - 16:52

Witam Osoby lepiej orientujące się w temacie pytam, czy jest sens teraz kupować iPada 2 lub 3, skoro za 8 dni jest rzekoma konferencja, tzn. mają na niej pokazać mini ale słyszałem, że możliwe są jakieś modyfikacje "trójki". Jeżeli będą modyfikacje to jakiego typu? I czy cena może się jakoś zmienić (nie mówie o AOS tylko np. allegro)? Dodam, że interesuje mnie iPad 2 Wifi 64GB lub Nowy iPad Wifi 32gb.

#320 Jojox

Jojox
  • 585 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 października 2012 - 01:47

Witajcie. Mam dylemat. Jest okazja i mogę kupić iPada 2 wi-fi zafoliowanego z polskiej dystrybucji za 1200zł. Myślałem ostatnio o iPadzie ale o trójce i 32GB tylko szkoda mi było ładować jakieś 2500. Z pamięcią to jakoś dam radę, tylko ten ekran... No ale ta dwójeczka jest za ponad dwa razy mniejszą kasę. Przeżyję bez retiny? Czytacie komfortowo gazety/książki na dwójkach?

#321 Japiotrowski2

Japiotrowski2
  • 30 postów
  • SkądGDAŃSK

Napisano 21 października 2012 - 02:07

@jojox

Szczerze to the new iPad ma 1000 razy lepszy wyświetlacz i chociażby dlatego warto dołożyć i wziąć trójkę. Dwójka jest ok dopóki nie wezmiesz w rękę nowego iPada. Sam zdecyduj czy zależy Ci na jakości czy na tym żeby przeżyć bez retiny, oczywiście ze dasz radę, ale jeżeli chodzi o moja opinie to w stu procentach polecam nowego bo czytanie, przeglądanie internetu, gry, oglądanie filmów jest nieporównywalnie lepsze niż na dwójce.

P.S może trochę niezrozumiale to wszystko napisałem ale jestem ponad 20 godzin bez snu i już nie kontaktuje. Chodzilo mi o to ze oczywiście przezyjesz bez retiny w dwójce ale polecam szczerze nowego iPada

#322 Jojox

Jojox
  • 585 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 października 2012 - 02:46

Dzięki. Jest jeszcze taka opcja, że kupię pobawię się z tydzień i najwyżej sprzedam bez straty i dołożę do 3 32GB. Tylko dokładanie 2x tyle wydaję mi się trochę nierozważne.

#323 maciek1422

maciek1422
  • 170 postów
  • SkądGdynia

Napisano 26 października 2012 - 18:17

Witajcie! Mam takie pytanko. Przymierzam się do zmiany mojego iPada 2 na iPada 3, tylko martwią mnie niektóre komentarze o tym, że trójka troszkę przymula, nie chodzi tak szybko jak iPad 2 itp. Czy to prawda? Czy to są po prostu komentarze osób, które miały iPada 3 w rękach tylko w sklepie albo są obrażone na Apple, bo wprowadziło szybko iPada 4? Pozdrawiam!

#324 byczeks

byczeks
  • 6 postów

Napisano 27 października 2012 - 12:11

Tak jak mówisz. Przykładem jest tu Real Racing 2 HD. Na 2-ce chodzi płynnie, na 3-ce niestety ale tnie. Wszystko przez to że w 3-ce zostawili ten sam 2-rdzeniowy procek (i nie chodzi mi tu o potoki graficzne) przy zmianie ekranu na retinę. Dopiero poprawili to w ipadzie4 gdzie wsadzili lepszy procek. Myślę, że stąd ta premiera nowego ipada4 już po pół roku od premiery 3-ki. Poza tym, przy bardziej wymagających grach i aplikacjach będziesz miał grzałkę w ręku, bo procek będzie pracował na granicy swoich możliwości. Nie zmieniaj 2-ki na 3-ke bo będziesz pluł sobie w brodę. Szkoda kasy. Zmienisz niedługo 2-kę na 4-kę i to będzie rozsądne.

#325 Gość_ubiq2012_*

Gość_ubiq2012_*

Napisano 29 października 2012 - 17:03

Witajcie!
Mam takie pytanko. Przymierzam się do zmiany mojego iPada 2 na iPada 3, tylko martwią mnie niektóre komentarze o tym, że trójka troszkę przymula, nie chodzi tak szybko jak iPad 2 itp. Czy to prawda?

Jeśli używasz iPada do oglądania internetu i takich tam duperelek, to zmiana na 3 niewiele ci da.
Kolega pokazał mi trójkę (wygrał w konkursie) i powiem szczerze, że nie widziałem różnicy, gdy pokazał kilka aplikacji. Ponadto trójka jest podobno nieco cięższa (cytat, nie sprawdzałem) co może mieć znaczenie dla komfortu użytkowania, bo sama dwójka już do lekkich nie należy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Bing (1)