Ipad 2 czy Ipad 3
Napisano 01 września 2012 - 19:27
Napisano 09 września 2012 - 08:57
Napisano 09 września 2012 - 09:25
Napisano 09 września 2012 - 09:43
Napisano 09 września 2012 - 13:27
Napisano 09 września 2012 - 21:27
Napisano 09 września 2012 - 21:47
Napisano 10 września 2012 - 07:44
Napisano 01 października 2012 - 09:18
Założenia:Tablet domowy 95%, sporadycznie wyjazdy wakacyjne.
Oboje z żoną posiadamy iP4 i iP4s, będą sukcesywnie zmieniane, oba z dostępem do netu.
Przewidywane zastosowanie:
-Podstawa to przeglądanie internetu, wszelkich serwisów, youtube itp. (Taki kanapowy szperacz).
-Prywatna poczta elektroniczna bez szału.
-Sterowanie zewnętrznymi urządzeniami.
-IPad jak oba iPhony będą podpięte do dysków sieciowych, przeglądanie ich zawartości.
-Gry zabawy dla dzieci, gry dla dorosłych sporadycznie, generalnie ja na swoim iP grałem we wszystkie duże i średnie tytuły, żona gier raczej nie tyka, w domu raczej nie gram, więc napinaka na dużo tytułów odpada.
-Przeglądanie zdjęć, jestem forografem amatorem, cos w stylu pokazania znajomym ostatniej sesji z dysku sieciowego, robienie zdjęć iPadem zdecydowanie jest mi zbędna.
-Muzyka raczej nie, a jeśli to raczej z sieci.
-Czytanie sporadycznie ksiązek, ale mam spory zasób, może się skuszę.
Myślę sobie tak:
-iPad bez 3G/4G
-iPad 16 gb powinien wystarczyć (iPhone 16gb starcza mi do wszystkiego).
-Wydaje mi się, że iPad2 powinien być idealny do takiego zastosowania.
W iPadzie3 kusi mnie troszkę ekran.
Byłem w iSpt, widziałem oba, jak oglądam oba jednocześnie to widzę różnicę, nie powala mnie ona ale powiedzmy lekko intryguje.
Co Wy na to?
Napisano 01 października 2012 - 09:35
I tego się trzymaj. Retina to najlepszy wyświetlacz jaki do tej pory umieszczono w tablecie.
W iPadzie3 kusi mnie troszkę ekran.
Napisano 01 października 2012 - 18:26

Napisano 01 października 2012 - 18:28
Napisano 02 października 2012 - 15:41
A czemu uważasz że byś się zawiódł? Ja teraz zacząłem poważnie zastanawiać się nad zakupem iPada i na początku myślałem tylko o wersji z 3G ale tak jak napisałeś internet jest prawie wszędzie a poza tym zawsze mam przy sobie swojego iPhone'a i mogę włączyć hotspot więc czy warto dopłacać te 500zł?iPad bez 3G to porażka. Chciałem kupić bez 3G, powód ? w domu Wi-Fi , na uczelni wszędzie Wi-Fi , w razie czego HTC z hotspotem ( nielimitowany internet PLAY) . Poco miałbym płacić za internet skoro jest wszędzie ? Na wyborze bez 3G bym się zawiódł . Naprawdę warto dopłacić do tego 3G ...
Napisano 12 października 2012 - 17:16

Na wstępie powiem tylko, że przeczytałam ten wątek od deski do deski, podobnie jak ten: [url]http://myapple.pl/jaki-sprzet-wybrac-z-ios/223223-jaka-pojemnosc-ipada-jest-wystarczajaca-waszym-zdaniem-do-codziennej-pracy_.html[/url] , jednak po ich przeczytaniu czuję się tylko bardziej zdezorientowana, dlatego postanowiłam poprosić o bezpośrednią radę dotyczącą 'mojego przypadku'. Zarówno o sprzętach firmy Apple (mam tylko iPoda nano jakiejś tam starej generacji) jak i o tabletach ogólnie pojęcie mam znikome. W ogóle jeszcze do niedawna uważałam, że tablet to nie tylko niepotrzebny spor wydatek, ale wręcz urządzenie zupełnie do niczego nieprzydatne. Zaczęłam jednak stopniowo zmieniać zdanie odkąd ponad miesiąc temu zamieszkałam w USA. Tutaj mnóstwo ludzi ma iPady i używa ich niemalże wszędzie - w kawiarniach, bibliotekach, na uczelniach, w metrze... Początkowo tylko uważnie zerkałam na nich wszystkich zastanawiając się, co oni z tymi iPadami właściwie robią. Ale po jakimś czasie sama miałam okazję się takim iPadem pobawić, a także porozmawiać z kilkoma jego właścicielami i nabrałam ochoty na jego posiadanie. Tym bardziej, że mieszkając obecnie w USA mam szansę kupić go nieco taniej, niż w Polsce. Ale tutaj właśnie zaczynają się moje pytania.
Oczywiście standardowo, nie wiem czy wybrać 2 czy 3 i jaka pojemność. Początkowo wydawało mi się, że wystarczy mi dwójka o pojemności 16GB, ale po pewnym czasie (i kilkudziesięciu przejrzanych stronach forum) nie byłam już tego taka pewna.
Do czego mi iPad? Na pewno nie mam zamiaru nim 'zastępować' laptopa. Ma być tylko uzupełnieniem. Głównym zastosowaniem byłoby najprawdopodobniej czytanie na nim wszelkiej maści książek, gazet i dokumentów. Od przyszłego roku zaczyanam studia (w Polsce

I właśnie nie wiem, czy 2 czy 3 dla mnie lepszy? Skłaniam się ku 3, bo z tego co zrozumiałam z tej 30-stronicowej dyskusji, to w przypadku dużej ilości tekstu do czytania na iPadzie - książki, gazety itp. - najlepiej jest zainwestować w nowego iPada. A może 'wystarczy' mi dwójka?
Kolejną sprawą jest pamięć. Najbardziej chyba skłaniam się ku wersji 32GB. Być może zmieściłabym się w tej 16GB, ale wolę zostawić sobie pewien zapas. Co do dylematu wifi/wifi+3G to wydaje mi się, że na to pytanie znam już odpowiedź - biorę samo wifi. Mam zamiar korzystać z iPada w podróży, bo często jestem w drodze, ale często są to podróże zagraniczne gdzie nawet jeśli biorę ze sobą laptopa, to korzystam tylko z wifi, bo roaming jest drogi... A w Polsce zawsze mam ze sobą telefon na którym mam dostęp do internetu (prawdopodobnie mogę go również używać jako hotspota do iPada), więc jak muszę pilnie coś sprawdzić, to mogę na telefonie, a niepilne sprawy mogą zaczekać na dostęp do wifi. A do tego dochodzi jeszcze taka sprawa, że w USA jeśli chcę kupic wersję z 3G (czy tam LTE), to musi być ona przypisana do konkretnego dostawcy internetu, AT&T albo Verizon (chyba że jestem jakaś niedoinformowana/źle poinformowana), co kompletnie mi nie pasuje, bo chciałabym uzywać iPada również później w Polsce. A nie chcę odkładać zakupu do powrotu do Polski, bo tutaj mogę to zrobić nieco taniej.
Mam też jeszcze jedno pytanie - czy warto kupować iPada jakoś w najbliższym czasie, czy może lepiej poczekać, aż wyjdzie nowa wersja? Nie mówię już nawet o tym, że chciałabym kupić nową (chociaż kto wie, zależy co by w niej było), ale może wtedy obecna najnowsza nieco stanieje? Generalnie z zakupem mi się nie spieszy, chciałabym po prostu skorzystać z tego, że w USA jest nieco taniej, ale będę tu aż do września więc mam duuużo czasu. Co do budżetu - w związku z powyższym, że mi się nie spieszy, to mogę poczekać i 'dozbierać' ile potrzeba. Oczywiście, jeśli wersja za 400$ byłaby dla mnie wystarczająca, to nie widzę sensu wydawania więcej, ale mogę równie dobrze poczekać i dozbierać kolejne 400$ do bardziej odpowiadającej mi opcji.
Wybaczcie taki dłuuugi post, ale uznałam, że z dwojga złego lepiej się rozpisać i wszystko wyjaśnić niż dać krótkiego posta o treści 'co mam kupić - iPada 16GB czy 32GB'

Napisano 12 października 2012 - 17:34

Napisano 13 października 2012 - 08:58

Napisano 13 października 2012 - 14:54

Napisano 13 października 2012 - 17:54
Napisano 15 października 2012 - 16:52
Napisano 21 października 2012 - 01:47
Napisano 21 października 2012 - 02:07
Szczerze to the new iPad ma 1000 razy lepszy wyświetlacz i chociażby dlatego warto dołożyć i wziąć trójkę. Dwójka jest ok dopóki nie wezmiesz w rękę nowego iPada. Sam zdecyduj czy zależy Ci na jakości czy na tym żeby przeżyć bez retiny, oczywiście ze dasz radę, ale jeżeli chodzi o moja opinie to w stu procentach polecam nowego bo czytanie, przeglądanie internetu, gry, oglądanie filmów jest nieporównywalnie lepsze niż na dwójce.
P.S może trochę niezrozumiale to wszystko napisałem ale jestem ponad 20 godzin bez snu i już nie kontaktuje. Chodzilo mi o to ze oczywiście przezyjesz bez retiny w dwójce ale polecam szczerze nowego iPada
Napisano 21 października 2012 - 02:46
Napisano 26 października 2012 - 18:17
Napisano 27 października 2012 - 12:11
Gość_ubiq2012_*
Napisano 29 października 2012 - 17:03
Witajcie!
Mam takie pytanko. Przymierzam się do zmiany mojego iPada 2 na iPada 3, tylko martwią mnie niektóre komentarze o tym, że trójka troszkę przymula, nie chodzi tak szybko jak iPad 2 itp. Czy to prawda?
Jeśli używasz iPada do oglądania internetu i takich tam duperelek, to zmiana na 3 niewiele ci da.
Kolega pokazał mi trójkę (wygrał w konkursie) i powiem szczerze, że nie widziałem różnicy, gdy pokazał kilka aplikacji. Ponadto trójka jest podobno nieco cięższa (cytat, nie sprawdzałem) co może mieć znaczenie dla komfortu użytkowania, bo sama dwójka już do lekkich nie należy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
-
Bing (1)