Stałem przed wyborem, długo się zastanawiałem, czytałem fora, testy. Jest duży zachwyt Retiną, po chwili też w to wpadłem i wybierałem oferty przez internet iPada 3, nawet problemy użytkowników z ekranami nie miały znaczenia, chciałem mieć najnowszego. Zanim ostatecznie znajdę ofertę, która mnie interesuje i ostatecznie kupię, trochę trwa. Podczas przypadkowego wypadu do galerii, niechcący zauważyłem iPady w sklepie, postanowiłem to sprawdzić. Spędziłem z godzinę na zabawie iPadem 2 i 3, nie brałem ze sobą lupy i nie przyglądałem mu się z odległości 5 cm, dopiero po jakimś czasie sprzedawca uświadomił mnie który to jest który, bo nie widziałem żadnej różnicy - jeśli chodzi o ekran. Jak się bierze do ręki delikatnie czuć te kilka mm więcej i zwiększoną wagę, ale tylko jak się ma porównanie 2. Miałem porównanie iPada 3 i iPada 2 z 3g. Mam dobry wzrok i jakoś nie widziałem żadnej różnicy. Tak jak w MBP bez Retina nie widzę żadnych pikseli, tak tam też nie widziałem podczas przeglądania stron, oglądania zdjęć itp.
Starałem się dostrzec jakiś plus Retiny (trochę na siłę, bo byłem na niego bardzo napalony), tego ekranu o którym każdy tak dobrze pisze, ale normalnie z niego korzystając, nie przyglądając się z nienaturalnego bliska (nie mam takich problemów ze wzrokiem, żeby patrzeć na niego z kilku cm), po prostu stwierdziłem, że nie ma sensu kupować droższej wersji jak nie widać różnicy.
Skończyło się na zaoszczędzeniu 500 zł (a właściwie to 900 zł) i będę miał wersję iPada 2 z 3G. Swoją drogą bardzo głupia sprawa jest z tym "LTE", z którego na szczęście na stronie się wycofali po pewnym czasie. Dziwne, że nie zbadali konkretnych rynków i nie wprowadzili różnych wersji. Poza tym pewnie plusem będzie mniejszy stres czy wyskoczy jakiś żółty ekran czy nie, ewentualne reklamacje itp.
Nie wiem z jakiej odległości widać te piksele w iPadzie 2, ale jak je widać, to chyba znak, że trzyma się urządzenie zbyt blisko (co jest raczej nie zdrowe dla oczu). Wypowiem się więcej jak się nim dłużej pobawię, może po czasie odkryję, że mi czegoś tam brakuje i zmienię na trójkę