Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy iPad - pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1232 odpowiedzi w tym temacie

#876 adredy

adredy
  • 450 postów

Napisano 22 maja 2012 - 14:46

U mnie wyglada to jak pisalem mam dwa iphony 4 one sa bielsze od mojego ipada 2 moj 4s wyglada jeszcze gorzej od 2 a nowy ipad w porownaniu do iphone 4 to zalamanie jest najardziej zolty , jasnosc ekranu tez jest duzo mniejsza od 2 soft jest ten sam na obu

#877 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 22 maja 2012 - 14:58

U mnie wyglada to jak pisalem mam dwa iphony 4 one sa bielsze od mojego ipada 2 moj 4s wyglada jeszcze gorzej od 2 a nowy ipad w porownaniu do iphone 4 to zalamanie jest najardziej zolty , jasnosc ekranu tez jest duzo mniejsza od 2 soft jest ten sam na obu

Cały ekran w Twoim nowym iPadzie ma taką samą barwę czy są różne odcienie?

#878 adredy

adredy
  • 450 postów

Napisano 22 maja 2012 - 15:04

Ma taka sama barwę tylko że tej barwie to do koloru białego lata świetlne brakuje ustawiając jasność na max nie mam bieli takiej jak w iphonie 4, jedynie co jest ok to ze podświetlenie jest pełniejsze nie wypełza tak jak w dwójce. Od czytania tego forum chyba i ja nabawiłem się choroby super jakościowej. No i czerń jest głębsza w nowym, w ipadzie 2 patrząc pod kątem ekran robi sie jakby lekko fioletowy tu to nie występuje.

#879 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 22 maja 2012 - 15:41

No i nie będziecie mieć bielszej bieli jak w starych iphonach i ipadach, bo apple zmieniło dostawcę ekranów i wali teraz cieplejsze barwy, dlatego biały jest żółty a nie niebieski - ponoć jest to bliżej naturalności i ludzie mają się cieszyć albo kupić androidy... Pisali o tym sporo na oficjalnym forum appla.

#880 belmondoo

belmondoo
  • 78 postów

Napisano 22 maja 2012 - 15:49

Ma taka sama barwę tylko że tej barwie to do koloru białego lata świetlne brakuje ustawiając jasność na max nie mam bieli takiej jak w iphonie 4, jedynie co jest ok to ze podświetlenie jest pełniejsze nie wypełza tak jak w dwójce. Od czytania tego forum chyba i ja nabawiłem się choroby super jakościowej. No i czerń jest głębsza w nowym, w ipadzie 2 patrząc pod kątem ekran robi sie jakby lekko fioletowy tu to nie występuje.

Chłopie to ciesz się że ma jednolitą barwę. Moja pierwsza sztuka miała pół ekranu normalne a pół żółte, natomiast druga miała ekran różowo- zielony. Czekam w końcu na iPada z jednolitym ekranem.

#881 adredy

adredy
  • 450 postów

Napisano 22 maja 2012 - 16:10

Dzwiek z glosnika w nowym tez zostal poprawiony teraz jest duzo lepiej

#882 gen100mek

gen100mek
  • 101 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 23 maja 2012 - 07:07

Jedno pytanie od, no cóż, laika. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Nowego iPada 64GB 4G i chciałbym mieć pewność, że z ekranem wszystko jest ok. W trakcie normalnego użytkowania nie widzę jakichś przebarwień czy prześwietleń. To znaczy, że jest okej, czy te przebarwienia pojawiają się w jakiś szczególny sposób? Jak to sprawdzić?

#883 Kyniol_73

Kyniol_73
  • 24 postów
  • SkądKatowice

Napisano 23 maja 2012 - 10:00

Zwykle jest to tzw. zasikanie czyli w rogach lub na danej krawędzi ekranu odcień wpada w kolor żółty, możesz sprawdzić to ustawiając klawiaturę w "podejrzewanym" o przebarwienie miejscu i porównując np lewą stronę z prawą jeżeli przebarwienie dotyczy np rogu. W celu sprawdzenia tzw. wypływów światła ściągnij całkowicie czarny obrazek i wyświetl go na cały ekran następnie w zupełnie ciemnym pomieszczeniu sprawdź. wcześniej ustaw maksymalną jasnośc i wyłacz automatyczne dostosowywanie jasności. W celu sprawdzenia bad pixeli postępuj tak samo ale wyświetl obrazy białe, zielone, niebieskie i czerwone i szukaj martych pixeli i subpixeli. Ja w moim modelu mam 2 badpixele ale w normalnej pracy zupełnie mi nie przeszkadzają...po prostu nie wiem gdzie są :). reszta jest ok więc nie wymieniałem choć wielu na forum chce mieć idealny sprzęt co przy 1,2 mln pixeli bywa trudne

#884 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 maja 2012 - 10:56

Podziel sobie klawiaturę. Jeżeli jedna strona od drugiej będą się różnić odcieniem, to jest źle ;) Poza tym jeżeli nie widzisz w codziennym użytkowaniu wad, to po co ich szukać na siłę?

#885 gen100mek

gen100mek
  • 101 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 25 maja 2012 - 11:28

Właśnie o to mi chodziło - nie chcę szukać na siłę. Mam wrażenie, że moja matryca jest nieskazitelna ;)

#886 miki4g

miki4g
  • 150 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 maja 2012 - 22:57

Super, właśnie zauważyłem ze ekran jest w jednym rogu zazółcony. Te 2 hot piksele widoczne tylko na czarnym tle jeszcze mogłem przeżyć, ale nie dwie wady. Wymieniał ktoś na gwarancji w Warszawie na ul. Dobrej w buwie(iSource), jak wyglada taka wymiana?

#887 kosa666

kosa666
  • 322 postów

Napisano 26 maja 2012 - 18:04

Jedno pytanie od, no cóż, laika. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Nowego iPada 64GB 4G i chciałbym mieć pewność, że z ekranem wszystko jest ok. W trakcie normalnego użytkowania nie widzę jakichś przebarwień czy prześwietleń. To znaczy, że jest okej, czy te przebarwienia pojawiają się w jakiś szczególny sposób? Jak to sprawdzić?

No więc tak: przy pełni księżyca, gdy poranny kur zapieje 3 razy - musisz stanąć na lewej nodze i wtedy kciukiem prawej ręki włączyć iPada. Patrz tylko lewym okiem i w między czasie spluń 3 razy przez prawe ramię. Jeżeli będzie ekran biały jak śnieg na Antarktydzie to jest OK.

PS - ludzie nie szukajcie na siłę - cieszcie się urządzeniem :)

#888 slotwik

slotwik
  • 39 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 27 maja 2012 - 07:39

Witam. Od kilku dni posiadam Ipada3 a do tej pory używałem androidów (galaxy tab10.1 i xoom). Szczerze mówiąc to nie wiem co o nim myśleć. tabletu używam głownie do czytania i oglądania filmów. Po pierwszym odpaleniu systemu jest duży wow efekt który jednak po godzinie używania zanika. Co najważniejsze dla mnie to to że oczy nie bolą po kilku dniach używania, tak samo miałem w samsungu natomiast w Motoroli bardzo szybko miałem zaczerwienione oczy. Ps. Cieżko się przechodzi na inny system, szukanie jakieś opcji czy ustawienia na ogół kończy się przeklinaniem i stwierdzeniem typu "co za debil to wymyślił" ale przypuszczam że przesiadka w drugą stronę kończy się podobnie :-)

#889 AKURAT

AKURAT
  • 827 postów
  • Skądz tąd

Napisano 27 maja 2012 - 15:19

No więc tak: przy pełni księżyca, gdy poranny kur zapieje 3 razy - musisz stanąć na lewej nodze i wtedy kciukiem prawej ręki włączyć iPada. Patrz tylko lewym okiem i w między czasie spluń 3 razy przez prawe ramię. Jeżeli będzie ekran biały jak śnieg na Antarktydzie to jest OK.

PS - ludzie nie szukajcie na siłę - cieszcie się urządzeniem :)

LEWE, LEWE ramie

#890 gen100mek

gen100mek
  • 101 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 27 maja 2012 - 17:16

Wygraliście, panowie ;D

#891 enm

enm
  • 55 postów

Napisano 29 maja 2012 - 08:40

Wczoraj odebrałem drugą sztukę i też nie jest doskonała..Znów te prześwity (przy dolnej krawędzi) choć wyraźne mniej widoczne jak przy wcześniejszym ipadzie - dla porównania daje zdj poprzedniego i obecnego.

poprzedni: http://i.imgur.com/RNZKJ.jpg http://i.imgur.com/8Npcv.jpg
obecny: http://i.imgur.com/lsN7w.jpg http://i.imgur.com/DJBsO.jpg

Jak to u Was wygląda, czy przy krawędzi z przyciskiem HOME też macie jakiś wylew światła?

#892 papux

papux
  • 128 postów
  • SkądPL

Napisano 29 maja 2012 - 09:47

To normalne dla ekranów IPS.

#893 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 maja 2012 - 12:45

Jeżeli chodzi o lightbleeding to jest normalne. Zawsze są delikatne przecieki na czarnym tle.

#894 enm

enm
  • 55 postów

Napisano 29 maja 2012 - 18:24

Hmm, w ipad2 nie mam takich prześwietów, a tez ma IPS...

#895 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 29 maja 2012 - 18:27

Hmm, w ipad2 nie mam takich prześwietów, a tez ma IPS...

Oj ma, ma, takie są ograniczenia tej technologii. Jak chcesz mieć idealnie czarno to kup coś z Amoledem.

#896 enm

enm
  • 55 postów

Napisano 29 maja 2012 - 18:43

Czyli nie mam się obawiać, ze zaraz uszczelka sie odklei i zobaczę diode? - bo takowa widziałem w pierwszym egzemplarzu. Jak ktoś może to niech wstawi zdj jak to u niego wyglada, bo jestem ciekawy ;) Powiedzcie mi jeszcze jak podzielona klawiaturę przenieść na górę i dół, bo mam ja tylko prawie na środku, a chciałem sprawdzić czy żółć mi nie dolega.

#897 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 maja 2012 - 19:12

Nie przejmuj się tym. Ja w jedynce miałem bardzo duży lightbleeding i nic się nie stało do końca mojego użytkowania (prawie rok), więc bez obaw. Podzielona klawiaturę przesuwasz trzymając w tym miejscu, w którym jest klawisz jej dzielenia. Nie wiem czy dobrze opisałem, ale mam nadzieję, że zrozumiesz ;)

#898 kosa666

kosa666
  • 322 postów

Napisano 29 maja 2012 - 19:17

Czyli nie mam się obawiać, ze zaraz uszczelka sie odklei i zobaczę diode? - bo takowa widziałem w pierwszym egzemplarzu. Jak ktoś może to niech wstawi zdj jak to u niego wyglada, bo jestem ciekawy ;)

Powiedzcie mi jeszcze jak podzielona klawiaturę przenieść na górę i dół, bo mam ja tylko prawie na środku, a chciałem sprawdzić czy żółć mi nie dolega.

Człowieku, z całym szacunkiem - ochłoń...

tyle w temacie

PS - pozdrawiam i życzę powodzenia w poszukiwaniu idealnej i nieskazitelnej matrycy wśród wszystkich matryc komputerów, tabletów czy telewizorów (sam nigdy takiej nie spotkałem mimo iż posiadam iP4, MB Pro, iMac 21'", iPad 2 oraz iPad3, TV Samsung z serii 6000 czy wcześniej GalaxyTab 10.1)

#899 enm

enm
  • 55 postów

Napisano 30 maja 2012 - 10:26

Już w porządku, doszedłem do siebie - właśnie wybieram jakiś case :) Jeśli to nie wada to ok, bo nie wiem czy zdzierżyłbym kolejną reklamację

#900 enm

enm
  • 55 postów

Napisano 01 czerwca 2012 - 15:44

Oj, bo znalazłem coś nie pokojącego - tak mi się wydaję: http://i.imgur.com/ZS8Ec.jpg Lewa cześć klawy jest lekko mleczna/żółtawa, widzicie to? Tylko z lampą udało mi się to pokazać, bo z wysokim iso nic nie łapało. Przesuwając niżej klawe jest już bielszy odcień. Akurat mam w pracy ipada3, sprawdziłem i o dziwo u niego jest identycznie tak samo, a ja to u Was wygląda?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych