Cytat z support.apple.pl
Uwaga: niektóre wcześniej kupione filmy mogą nie być dostępne w usłudze iTunes w chmurze. W momencie kupna te tytuły będą nadal dostępne do pobrania w wersji HD i SD na komputerze Mac lub PC. W przypadku tych filmów strona szczegółów produktu w sklepie iTunes Store będzie zawierać informacje o tym, że nie są one dostępne w usłudze iTunes w chmurze.
No super tylko na stronie Prometeusza w iTunes nie ma o tym ani słowa.
Zatelefonowałem do pomocy Apple i pani powiedziała mi, że w Polsce nie ma możliwości oglądania zakupionych wcześniej filmów bezpośrednio na Apple TV. Na moje pytanie jak się to ma do pomocy Apple na stronie internetowej gdzie jest wyraźnie napisane
Wyświetlanie wcześniej kupionych filmów na urządzeniu Apple TV (2. lub 3. generacji)
1. W menu głównym urządzenia Apple TV wybierz kolejno opcje Filmy > Kupione.
2. Kupione filmy zostaną wyświetlone według tytułów programów.
3. Odszukaj film, który chcesz wyświetlić, i zaznacz go.
4. Wybierz opcję Odtwarzaj.
pani odpowiedziała, że jest to pomoc międzynarodowa i ten opis nie dotyczy Polski. Gdy zapytałem dla czego więc jest to napisane po Polsku, to pani już nie umiała odpowiedzieć.
Chciałem się dowiedzieć dla czego na Apple TV nie widzę wielu filmów z polskimi napisami (widzę tylko 7) nie można ich też wyszukać. Pani stwierdziła, że to jest ok bo zawartość iTunes w ramach jednego kraju może się różnić w zależności od urządzenia.
Jak dla mnie porażka.
Jeśli jeszcze raz ktoś porówna piractwo audio - wideo do kradzieży samochodu to go śmiechem zabiję.
Jeśli chcesz piracić to po prostu włączasz komputer, ściągasz co chcesz i oglądasz. Ale jeżeli jesteś uczciwy kupujesz dedykowane urządzenie do oglądania filmów, kupujesz film a potem się okazuje, że nie możesz go bezpośrednio na tym urządzeniu odtworzyć to ja...
... no właśnie nie rozumiem. To chyba firmie zależy żeby piracić, albo ja coś źle zrozumiałem.
No to cześć idę ściągnąć sobie Hobbita bo jeśli takie są przepisy firmy Apple to informuję rzeczoną firmę, że polskie prawo penalizuje jedynie rozpowszechnianie treści objętych własnością intelektualną a ich pobieranie jak na razie nie jest nielegalne.