Apple TV 3 - pytania
Napisano 21 października 2012 - 23:50
Nosze się z zakupem atv3 i do tego dysku synology ds211, jednak czytając tutaj niektóre komentarze wyglądało to mało fajnie więc może zadam kilka pytań i uzyskane odpowiedzi pomogą mi podjąć decyzje
- streaming filmów. Rozumiem że jeśli chcę mieć film z napisami z dysku sieciowego to muszę użyć do tego np iPADa (którego posiadam) i po uruchomieniu filmu na tym urządzeniu zrobić mirror na apple TV. Czy jest jakiś sof który działa bez problemu (napisy i film) jeśli tak to prosił bym o podanie nazwy (głównie stosować będę atv do filmów i seriali) Wiem że to będzie wyglądało mniej więcej tak jak na tym filmiku jednak chał bym wiedzieć czego używać
[url=http://www.youtube.com/watch?v=8DXM2PcBVos]Stream movies from a NAS to your AppleTV 2 without iTunes! (AirPlayer) - YouTube[/url]
- streaming muzyki. Ktoś pisał że mimo iż jest muzyka mimo iż muzyka jest na dysku synology to nadal jest potrzebny iTunes gdzieś na komputerze by odtwarzać całość na atv, w takim razie czy to co piszą na stronie synology ([url=http://www.synology.com/support/tutorials_show.php?lang=us&q_id=522#t2]Synology Network Attached Storage - How to play music collections stored...[/url]) jest nieprawdą ? Bo wygląda to tak że jednak muzyka prosto z synology może iść na atv bez problemu. Prosił bym o potwierdzenie.
Będę wdzięczny za odpowiedzi na zadane pytania, zakup niebawem, a z racji tego iż jb na razie nie widać przygotowuję się do korzystania z wersji oryginalnej
Pozdrawiam
Napisano 22 października 2012 - 10:20
Napisano 22 października 2012 - 20:17
Napisano 22 października 2012 - 20:27
Napisano 22 października 2012 - 21:49
Dzieki za odp, ale... No wlasnie chodzi o to, ze przytrzymanie tego przycisku nic nie daje, nie dziala. A wczesniej dzialalo...to dziwne...wina pilota czy softu?
Kurde powiem szczerze, ze to Apple Tv to mnie troche rozczarowalo- youtuba nie da rady wyswietlic z iPhona 5 (tylko audio), poza tym mimo ze ta zabawka ma niby rozdzielczosc full HD, jakosc filmow z Apple TV jest zauwazalnie gorsza niz tych samych filmow puszczanych bezposrednio z blu rayow. Sprawdzone na kilku pozycjach hmmm (?)
1. Teraz usypianie jest na przycisku start/pauza - ten przycisk przytrzymaj.
2. A mówimy o takiej samej rozdzielczości w obu przypadkach? Bo ATV Ci nie apskejluje (niezle slowo) do 1080p telewizora, a niektóre odtwarzacze BD już tak. Wszystko zależy od ustawień gdzieś pomiędzy.
Tak naprawdę to trochę się mądrzę bo jeszcze ATV nie testowałem z filmem z iTunes, bo mam za dużo BD ;-).
Napisano 23 października 2012 - 06:29
Napisano 23 października 2012 - 09:03
Na synology nie testowałem, sam mam WD MyBookLive. On też ma serwer itunes i nie działa to bezpośrednio na atv czy ipad/iphone. Biblioteka jest widoczna jedynie na macu w itunes.Testowałeś takie rozwiązanie (macierz synology i atv) i wiesz że nie można wysłać muzyki bezpośrednio na atv bez pośrednictwa jakiegoś czy tylko zakładasz, bo według producenta jest to możliwe i opisał to w podanym linku, chcę to jednak potwierdzić z ludźmi którzy mają taka konfigurację. To nie żaden przytyk tylko chęć potwierdzenia pewnych informacji krążących w sieci oraz na stronie producenta, co do filmu, to zdaje sobie sprawę że może się przycinać idąc przez ipada2 jednak ale szukam alternatywy do czasu aż pojawi się jb, dziś może dostanę w soje ręce raspberryPI z xbmc podobno tez daje radę
Napisano 23 października 2012 - 21:02
Napisano 24 października 2012 - 11:21
Napisano 28 października 2012 - 18:37
chcę to jednak potwierdzić z ludźmi którzy mają taka konfigurację.
Ja rowniez uzywam ATV3 do ogladanie seriali i filmow . W tej chwili rozwiazanie jakie stosuje jest AirVideo zainstalowany na PC i udostepnianie bibliotek dla iPada z ktorego puszczam po airplay'u do ATV. Plusem jest obsluga dowolnego formatu video z napisami z polskimi znakami, minusem fakt, ze filmy podlegaja konwersji w locie na mp4 (innego atv3 bez jb nie lyknie). Oczywiscie konwersja dokonuje sie na PC i jakosc na wyjsciu (ustawia sie w opcjach) zalezy od jego mocy i przepustowosci sieci, umnie na i5 nigdy nie mialem problemu a dzialam na wifi "n" z maksymalna jakoscia video W praktyce wyglada to tak, ze PC chodzi w jakims oszczednosciowym trybie na gorze w sypialni z wylaczonym monitorem a ja na dole na ipadzie otwieram lezac przed TV katalog na iPadzie i dwoma kliknieciami odpalam i kontroluje odtwarzanie filmow na TV, megawygodne. Wczesniej uzeralem sie z asusem oplay.
Nawet jesli ATV zobaczy dysk zewnetrzny nie odczyta innego formatu video jak mp4 ibez napisow. Na ipadzie mozesz jeszcze pobawic sie AVplayerem, ktory czyta mkv w 1080p ze sprzetowym dekodowaniem i chodzi plynniutko z napisami ale wtedy trzeba miec film na tablecie.
Napisano 29 października 2012 - 07:51
Napisano 29 października 2012 - 08:50
Napisano 29 października 2012 - 11:07
Napisano 29 października 2012 - 11:17
Napisano 29 października 2012 - 11:36
Bez sensu takie kombinacje, komu by się chciało do oglądania filmu na tv odpalać kompa, ipada, appletv i TV. Naprawdę musi Ci się nudzić, pomijam fakt że większość TV obsługuje filmy mkv z usb oraz przez sieć z DLNA. A coraz więcej ma przeglądarki obsługujące flash.
Wytlumacze raz jeszcze, komp chodzi u mnie wlaczony niemal cala dobe, to jest allinone wiec ani go nie slychac ani za duzo pradu nie ciagnie to raz. Ipada odpalac? To znaczy, ktos wylacza ipada jak go nie uzywa? Ja wylaczam ekran i lezy na stoliku zawsze pod reka wiec jak chce cos obejzec to wlaczam ekran, odpalam film, gasze ekran i wrzucam ipada pod stolik co trwa kilka sekund doslownie, zadne inne rozwiazanie nie jest wygodniejsze a na pewno nie dziubanie pilotem po katalogach w TV. O koniecznosci wlaczania apple tv czy samego tv to chyba zart jakis, ogladasz filmy z wylaczonym TV?
Zaden TV nie obsluguje tylu formatow aby obejzec na nim cala biblioteke z kompa. Moj Samsung w sypialni lyka mkv z napisami i tu wykorzystuje DLNA ale Sharp w salonie juz nie widzi zadnych napisow wiec i tak musze sie posilac zewnetrznym playerem. No i nie przekonasz mnie o wygodzie biegania z pendrivem po schodach i zgrywaniem filmow na niego zamiast korzystac z biblioteki kilkudziesieciu filmow na kompie, przerabialem wszystkie warianty, iPad do nawigacji po bibliotekach i obslugi playera jest idealny.
---------- Wpis dodano o 11:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:30 ----------
Apple TV jest praktycznie bezużyteczne bez komputera, ma to być jedynie skrzynka do AirPlay lub udostepniania treści z biblioteki iTunes.
ATV jest niezastapiony i korzystam z niego bardzo czesto, nie tylko do wygodnego odtwarzania bezprzewodowo tresci z ipada jak muzyka, filmy czy youtube ale czesto w funkcji mirroringu gdzie siedzac ze znajomymi na kanapie moge wrzucic szybko na duzy TV w salonie obraz mapy jak planujemy wyjazd, menu z pizzerii czy wyswietlic repertuar w kinie. ATV uruchamia sie kilka sekund wiec nie jest to zadna sztuka dla sztuki tylko praktyczne i wygodne rozwiazanie i nie przyjmuje argumentacji, ze w TV tez jest przegladarka internetowa bo dziala to tragicznie wolno i jest niewygodne nawet z zewnetrzna klawiatura.
Zreszta co tu duzo gadac, po tym jak znajomi u mnie to widzieli jeden kupil od razu ATV, drugi kupuje iPada z ATV. Ten drugi uzywal dotychczas Androidowego tableta i zawsze sie klocil, ze nie ma sensu placic za "marke" jak Android daje duzo wiecej, zmienil zdanie po ktoryms tam z kolei sofcie, ktory jak zwykle 3 rzeczy naprawial 5 innych udupial az koncu stracil wszystkie dane z tabletu.
Napisano 29 października 2012 - 12:21
Napisano 29 października 2012 - 12:54
Napisano 29 października 2012 - 13:14
Napisano 29 października 2012 - 14:12
A co tu Cię przekonywać, taniej i szybciej kupisz pierwszy lepszy wd tv lub inne tego typu urządzenia. Bez cudowania, bez pośrednictwa 4 urządzeń. Odtwarzają multimedia po DLNA oraz FTP. Lubisz kombinować to ok, ale na forum staraj się podawać najprostsze rozwiązania.
Nie nie jest nic szybciej, mozliwe ze jak ktos chce tylko ogladac filmy a nie zalezy mu na airplay czy mirroringu to byloby taniej z playerem. Sam uzywalem asusa oplay wpietego w domowa siec przez ponad rok, uzywam samsunga smart TV wpietego w siec dzisiaj wiec mam porownanie, samo odpalanie systemu asusa trwalo dluzej niz teraz uruchomienie filmu. Zgodze sie, ze idealnie byloby gdyby zamiast udostepniac biblioteke na PC mozna bylo korzystac z Time Capsule lub routera z dyskiem na USB bez PC ale na przeszkodzie bedzie stal zawsze format w jakim zapisane sa filmy, bez JB w ATV nic sie nie da zrobic i tu konieczny jest PC do konwersji w locie, poza tym i tak wolalbym przegladac zawartosc katalogow iPadem niz skakac po menusach pilotem, poprostu tak mi jest wygodniej bez wzgledu na to, ze angazuje "kolejne" urządzenie do obejrzenia filmu. Wszystko brzmi moze zawile ale mnie mowiac szczerze nie bardzo interesuje jakie urzadzenia sprawiaja, ze film pokazuje sie na ekranie, dla mnie istotne jest, ze dzieje sie to szybko i wygodnie sie tym steruje ATV jest mi potrzebny bo nawet na telefonie z Androidem mam apke, ktora udostepnia AirPlay wiec nie zrzucam filmow czy zdjec na penka ani nie podpinam kabli zeby cos pokazac na TV. Zreszta skoro ATV stoi podpiety to nie wyobrazam sobie kolejnego urzadzenia obok by cos obejrzec, ma dzialac wszystko na ATV i dziala.
Oczywiscie nie namawiam za wszelka cene do takich rozwiazan, odpowiadam na posta rib79, ktory o cos takiego pytal pare postow wczesniej i tlumacze jak to wyglada u mnie z wykorzystaniem ATV bez JB, innego rozwiazanie chyba nie ma.
Napisano 29 października 2012 - 18:21
Napisano 30 października 2012 - 09:52
Napisano 30 października 2012 - 17:12
Napisano 02 listopada 2012 - 16:12
Napisano 04 listopada 2012 - 11:20
Napisano 12 listopada 2012 - 17:29
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych