Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nadciąga Mountain Lion!

• This topic is locked This topic is locked
620 replies to this topic

#201 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 19 February 2012 - 20:55

Przydaje się na macbookach ;)

#202 pynieq

pynieq
  • 418 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 February 2012 - 21:14

Ktoś pisał że zwolniło mu się 10GB miejsca po instalacji 10.8 - ciekawe czy to skutek przepisania od nowa wielu komponentów czy wywaliło Recovery? Mam nadzieję że zmian "pod maską" będzie dużo i na plus, może będzie wtedy sens robić upgrade ze Snow Leoparda :)

Mission Control, Launchpada i gesty dam radę oswoić z tego co widzę, pozmieniany wygląd aplikacji w porównaniu do SL (Kalendarz, Kontakty) jakoś przeboleję, choć w oczy kłuje ta niespójność wyglądu. Niech mnie tylko ktoś oświeci po kiego czorta mi widok fullscreen? To nie iPhone ani iPad... Ta opcja jest bez sensu rozwiązana i w ML niestety zmian w tej kwestii pewnie nie uświadczę :(

Recovery tez sie zupgradowalo do 10.8. Mysle ze te 10GB to moglby byc pliki do back up'u lokalnego Time Machine.

Co do fullscreen to jedna z bardziej przydatnych funkcji 10.7, znakomicie zastepuje kulawe Spaces. Ja znowu nie moge rozgryc na co komu Lunchpad. U mnie duzo lepiej sprawdza sie folder Applications w docku z widokiem siatki.

#203 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 19 February 2012 - 21:14

Przydaje się na macbookach

Do czego? Mało aplikacji to wspiera, bez sensu jest też tworzenie od razu nowego Biurka dla zmaksymalizowanej aplikacji. Safari na 13" zajmuje mi 3/4 ekranu, na większych ekranach to już w ogóle jest niepotrzebne. Może jest parę wyjątków, aplikacje do obróbki obrazu itp. gdzie przestrzeń robocza jest na wagę złota, ale nawet wtedy powinno wystarczyć rozciągnięcie okna - o ile oczywiście jest jedno okno a nie palety :P W takiej postaci jak teraz jest w 10.7 i 10.8 ten fullscreen to jedno wielkie nieporozumienie. Po to się bezmyślnie nie maksymalizuje okien jak większość użytkowników Windows żeby teraz zmieniać przyzwyczajenia? Na pewno nie... Photo Booth to już mnie rozwalił kompletnie, nie dość że paskudny to jeszcze domyślnie rozlewa się na cały ekran :/

Co do fullscreen to jedna z bardziej przydatnych funkcji 10.7, znakomicie zastepuje kulawe Spaces.

Fullscreen nie ma zastępować Spaces, przecież namiastka Spaces jest w Mission Control. Dla mnie bez sensu to jest i tyle, dobrze że nie jest domyślne. Żeby przynajmniej każda aplikacja to miała to rozumiem. Na ekranie powyżej 20" używacie fullscreena? Do czego? :)

Launchpad jest prosty, w sumie to prawie jak katalog Programy w Docku, ale lepszy bo można posortować po swojemu i jest wyszukiwanie - przydatne jak masz dużo aplikacji.

Całe szczęście że nie zepsuli Spotlighta... :)

#204 jdus

jdus
  • 475 posts
  • SkądKraków

Posted 19 February 2012 - 22:23

Zawsze mam fullscreen w Safari, tak jest dużo wygodniej (posiadam MB 13'). Akurat z tej funkcji się bardzo cieszę, i często ją używam. Nie rozumiem dlaczego miałoby jej nie być.

#205 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 19 February 2012 - 22:36

Dlatego, że większość witryn w fullscreenie nawet na 13" ma po bokach ZERO treści, bo są pod mniejsze rozdzielczości pisane? Po cholerę to maksymalizować na cały ekran? Na iMacu 27" wygląda to wręcz komicznie. Nawet na 13" MacBooku nie odczuwam potrzeby fullscreena w żadnej aplikacji z jakiej korzystam. Używając Windows też rzadko kiedy maksymalizuję okno, bo zwykle po prostu nie ma takiej potrzeby. Jeśli już wymyślili, że fullscreen to taka przełomowa opcja (tym co mają MacBooka od 2 miesięcy polecam się zapoznać z dawniejszą i IMHO znacznie lepszą filozofią Apple, głoszącą że okna pojawiają się w takich rozmiarach w jakich to jest konieczne) to niech to przynajmniej po ludzku zaimplementują - we wszystkich aplikacjach a nie w kilku. Ekrany 10" i mniejsze to inna bajka i tam to ma sens ale MacBook to nie iPad... Zresztą ja mam zwykle sporo aplikacji odpalone jednocześnie więc mi przeszkadza, że nie mogę szybko podglądać gdzie się co dzieje. Jakbym miał tylko przeglądarkę z "fejsikiem" to pewnie bym się cieszył że jest na caaały ekran :)

#206 jdus

jdus
  • 475 posts
  • SkądKraków

Posted 19 February 2012 - 22:44

Skoro Ty twierdzisz, że jest niepotrzebna a ja sądzę, że mi się przydaje to chyba nie masz musu korzystania z tejże funkcji?

#207 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 19 February 2012 - 23:42

Całe szczęście - nie mam musu i oby tak pozostało, bo może ktoś stwierdzi że to jednak tak świetna opcja, że jest jedynie słuszna. Jeśli już ma być, to może by tak dla wszystkich aplikacji? Nie przeszkadza wam że jedne to mają a inne nie? Dla mnie to jest bez sensu, niekonsekwente, niedopracowane, głupie. Wracając do 10.8 - Messages mi się nawet podoba, wreszcie jakiś komunikator Apple który ma szansę się przyjąć a nie być tylko ciekawostką jak iChat. Tylko jak to będzie funkcjonować obok FaceTime?

#208 Serafin__

Serafin__
  • 196 posts
  • SkądScunthorpe, UK

Posted 20 February 2012 - 10:37

Tak samo jak Adium(tudzież GG) obok Skypa...

#209 fischu

fischu
  • 152 posts
  • SkądDąbrowa Górnicza

Posted 20 February 2012 - 10:53

Sorry, tak na szybko zapytam. Szukałem, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi, a kojarzy mi się, że gdzieś to pisało. Do kiedy ważne są poszczególne wersje developer?

#210 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 20 February 2012 - 11:36

Tak samo jak Adium(tudzież GG) obok Skypa...

W sumie to chodziło mi o to, że można byłoby połączyć to w jedną aplikację.

#211 mastisz

mastisz
  • 72 posts

Posted 20 February 2012 - 11:41

Chciałem się Was zapytać, czy na Mountain Lion przewijanie w Safari jest takie jak na tym wideo? [url=http://www.youtube.com/watch?v=DoR08T26IPU]Newsit Tech Apple Mac OS X Mountain Lion - Tour - YouTube[/url] - 2:08. Zainstalowałem Safari 5.2 na Lionie, ale scrollowanie mam normalnie, na filmiku za to widać, że po oderwaniu palców od touchpada strona się jeszcze delikatnie przewija.

#212 DanielF

DanielF
  • 5763 posts
  • SkądSiedlce

Posted 20 February 2012 - 11:53

To miał już Lion - i działa tylko na nowszych touchpadach

#213 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 20 February 2012 - 12:18

To już miał Snow Leopard od któregoś update'u.

#214 TeToslaw

TeToslaw
  • 243 posts

Posted 20 February 2012 - 13:47

Sorry, tak na szybko zapytam. Szukałem, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi, a kojarzy mi się, że gdzieś to pisało. Do kiedy ważne są poszczególne wersje developer?

Jeden rok

#215 pstanek

pstanek
  • 274 posts

Posted 20 February 2012 - 14:03

safari może będzie miało favicon w pasku zakładek ? jak np chrom

#216 fischu

fischu
  • 152 posts
  • SkądDąbrowa Górnicza

Posted 20 February 2012 - 14:34

No dobra, instalowanie wersji developer było błędem. Parallels nie działa, AutoCAD nie działa, Angry Birds nie działają. Wiele zwiech przy konfiguracji, łącznie ze skokami myszki po ekranie w trakcie przejścia do ustawień monitora. A to dopiero kilkanaście minut od uruchomienia.

#217 maciejtca

maciejtca
  • 596 posts
  • SkądTrzebnica, Poland

Posted 20 February 2012 - 14:36

safari może będzie miało favicon w pasku zakładek ? jak np chrom

nie ma, ale nie widzę też potrzeby posiadania ikonek w pasku ;) Są w menu jak Cie to pocieszy

#218 jdus

jdus
  • 475 posts
  • SkądKraków

Posted 20 February 2012 - 14:43

No dobra, instalowanie wersji developer było błędem. Parallels nie działa, AutoCAD nie działa, Angry Birds nie działają. Wiele zwiech przy konfiguracji, łącznie ze skokami myszki po ekranie w trakcie przejścia do ustawień monitora. A to dopiero kilkanaście minut od uruchomienia.

No popatrz. Skoro to jest beta to proste, że nie wszystko na niej działa?!

#219 Zetor

Zetor
  • 624 posts
  • SkądGdańsk

Posted 20 February 2012 - 15:24

A Liona jeszcze będą poprawiać, czy teraz skupią się na nowym systemie?

#220 Cintulek

Cintulek
  • 2128 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 20 February 2012 - 17:54

Cześć!

[ciach]

Czego w zdaniu 'nie wspieramy Mountain Liona w wątku obok nie zrozumiałeś? To jest temat do DYSKUSJI OGÓLNYCH, a nie do rozwiązywania problemów. // ftpd

#221 manner

manner
  • 119 posts
  • SkądSosnowiec, PL

Posted 21 February 2012 - 19:48

próbował ktoś w ML fullscreen na dwóch ekranach? poprawiło się coś czy dalej kiszka jak w Lionie?

#222 EKCI

EKCI
  • 655 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 February 2012 - 11:49

Czyli w tej nowej aplikacji nie da się dodać numeru telefonu? Trochę biednie. Jak ktoś wysyła iMessage nie na maila to niestety nie pojawią się one w tej aplikacji. A szczerze... nikt mi nie wysyła wiadomości iMessage na maila.

#223 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 22 February 2012 - 12:10

Czyli w tej nowej aplikacji nie da się dodać numeru telefonu? Trochę biednie. Jak ktoś wysyła iMessage nie na maila to niestety nie pojawią się one w tej aplikacji. A szczerze... nikt mi nie wysyła wiadomości iMessage na maila.

Ja z kolei mam odwrotnie, głównie wysyłam imessage na maila.

#224 EKCI

EKCI
  • 655 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 February 2012 - 12:21

Ja z kolei mam odwrotnie, głównie wysyłam imessage na maila.

Wysyłanie na numer telefonu ma jedną wielką przewagę. Osoba XX chce wysłać mi sms'a - nie musi się zastanawiać czy ja mam iPhona, nie musi się zastanawiać czy kiedykolwiek podałem go. Jedyne co robi to pisze, a potem niespodzianka - poszło za darmo.

#225 DrunkenBear

DrunkenBear
  • 174 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 23 February 2012 - 03:44

no i fajnie. jeśli pozwolą dodać pakiet iLife, który wcześniej dostaliśmy na płytkach z mozliwoscia aktualizacji go przez app store to byloby genialne. wszystkie apki w jednym miejscu.

Wszystko powoli dąży do tego, że instalowanie aplikacji na osx będzie dozwolone tylko przez AppStore. Co mi się bardzo nie podoba.

Poza tym tak przeczytałem kilka artykułów o ML i filmików obejrzałem. I się tak zastanawiam czym on sobie zasłużył na miano nowego systemu. Bo równie dobrze zamiast 10.7.2 mogli wydać jako 10.8. Tyle samo istotnych zmian...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users