Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Photo
- - - - -

Nadci膮ga Mountain Lion!

• This topic is locked This topic is locked
620 replies to this topic

#226 jacekkk

jacekkk
  • 91 posts
  • Sk膮dZawiercie

Posted 23 February 2012 - 10:16

Wszystko powoli d膮偶y do tego, 偶e instalowanie aplikacji na osx b臋dzie dozwolone tylko przez AppStore. Co mi si臋 bardzo nie podoba.

Przecie偶 Apple nie mo偶e spokojnie patrze膰 na strumie艅 pieni臋dzy, kt贸ry nie wp艂ywa do ich kasy ;-) Wyszarpi膮 od deweloper贸w 30% i b臋d膮 zadowoleni. Oczywi艣cie wszystko pod has艂em zachowania najwy偶szej jako艣ci oprogramowania, czyli jak zawsze "emejzing" ;-)

#227 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • Sk膮dBia艂ystok

Posted 23 February 2012 - 10:45

Nie ma takiej mo偶liwo艣膰i a to co piszecie jest nie logiczne, bo niby co z programami kt贸re dost臋pne s膮 na no艣nikach CD/DVD? Te偶 nie b臋dzie mozna ich zainstalowac? Nie widze tez za bardzo tego ze duze firmy wprowadza swoje oprogramowanie do Mac App Store.

#228 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 posts

Posted 23 February 2012 - 12:01

nie b臋dzie ju偶 cd/dvd

#229 maciejtca

maciejtca
  • 596 posts
  • Sk膮dTrzebnica, Poland

Posted 23 February 2012 - 12:08

my艣l臋 偶e w ci膮gu najbli偶szych paru lat wi臋kszo艣膰 producent贸w oprogramowania odejdzie od sprzeda偶y na no艣nikach, taka musi by膰 kolej rzeczy

#230 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • Sk膮dBia艂ystok

Posted 23 February 2012 - 13:38

To 偶e czego艣 nie b臋dzie w Apple nie znaczy 偶e nie b臋dzie na 艣wiecie ;) Poza tym znikniecie nosnikow CD/DVD to jedno, a koniecznosc korzystania z ze sklepu Apple to 2-gie. I nie jestem taki pewien czy np. takie Adobe zechce oddawac Apple 30% dochodu za sprzeda偶 ich produkt贸w w Mac App Store - maja wlasna siec sprzedazy ktora radzi sobie calkiem niezle. Zablokowanie dostepu do tego typu oprogramowania bedzie oznaczalo miliardowe straty po stronie Apple, bo osoby korzystajace z komputera do pracy przestana uzywac ich sprz臋tu. A Adobe to tylko jeden z wielu producent贸w oprogramowania z ktorymi Apple musi sie liczyc, wiec wasze zbyt daleko posuniete wnioski jakoby kolejny OS X mial zablokowac mozliwosc instalowania czegokolwiek spoza Mac App Store sa wyssane z palca.

#231 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
  • P艂e膰:

Posted 23 February 2012 - 13:56

Microsoft swojego Office te偶 raczej do sklepu za 30% nie da a Apple iWork olewa.

#232 Acryl

Acryl

• 168 posts

Posted 23 February 2012 - 14:19

A sk膮d pewno艣膰, 偶e si臋 nie dogadaj膮 na inny%? :)

#233 McTom

McTom

All work and no play...

• 3827 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Posted 23 February 2012 - 21:53

To po pierwsze. Po drugie, je偶eli komu艣 si臋 wydaje, 偶e Apple zablokuje mo偶liwo艣膰 instalacji oprogramowania Adobe, Graphisoft, Autodesk czy Avid na swoich komputerach... Niez艂y ubaw.

#234 ROBERT KURZAJ

ROBERT KURZAJ
  • 6 posts

Posted 23 February 2012 - 22:17

Pozdrawiam iTrzeciego bo to co napisa艂 o "g贸ralskim" Leo jest (tak mi si臋 wydaje) bardzo trafne !

#235 konole

konole
  • 412 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 23 February 2012 - 22:33

Wam na prawd臋 wydaje si臋, 偶e Apple zablokuje ca艂kowicie dost臋p do pow艂oki Unixa, bo tylko to mo偶e zatrzyma膰 instalacj臋 nieautoryzowanych program贸w?

#236 Heniutek

Heniutek
  • 423 posts
  • P艂e膰:

Posted 23 February 2012 - 22:38

Wam na prawd臋 wydaje si臋, 偶e Apple zablokuje ca艂kowicie dost臋p do pow艂oki Unixa, bo tylko to mo偶e zatrzyma膰 instalacj臋 nieautoryzowanych program贸w?

No je艣li z oblicze艅 wyjdzie, 偶e si臋 op艂aca to widzisz jaki艣 problem?

Tomek

#237 konole

konole
  • 412 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 23 February 2012 - 22:56

No je艣li z oblicze艅 wyjdzie, 偶e si臋 op艂aca to widzisz jaki艣 problem?

Tomek

Wtedy system straci znaczenie dla deweloper贸w, kt贸rych jest sporo. I nie m贸wi臋 tutaj o iOS na kt贸ry jest taki "hype" teraz, ale o programistach korzystaj膮cych z pow艂oki jako naturalnego 艣rodowiska - Ruby (+ Rails, jak ja), Haskell, Clojure, Python itd.

Ot, taki sneak peak z konferencji o Rubym

Posted Image

#238 Heniutek

Heniutek
  • 423 posts
  • P艂e膰:

Posted 23 February 2012 - 23:22

Wtedy system straci znaczenie dla deweloper贸w, kt贸rych jest sporo.

To nikogo nie obchodzi.
Po to si臋 robi obliczenia.
Jak wyjdzie, 偶e strac膮 tu milion u偶ytkownik贸w a zyskaj膮 cztery miliony nowych to... nie b臋dzie takich zdj臋膰 jak przys艂a艂e艣:-)

Zag艂臋bianie si臋 w analizy wp艂ywu sk艂adu tych grup u偶ytkownik贸w na rozw贸j sprzeda偶y na przestrzeni kolejnych 10 lat nie ma sensu. Liczy si臋 tu i teraz. Jak si臋 posypie za par臋 lat to panowie poklepi膮 si臋 po plecach i zmieni膮 posad臋 z Apple na ABB. B臋dzie dobrze.

Tomek

#239 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • Sk膮dBia艂ystok

Posted 23 February 2012 - 23:48

Tu i teraz liczy sie w Twoim domowym budzecie - firma obracajaca miliardami $ zawsze planuje do przodu i ma kilka drog rozwoju.

#240 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 24 February 2012 - 00:58

Wszyscy panika, Apple pozwoli tylko na instalowanie z App Store (IMO bzdura). Jednak pomijacie fakt 偶e W8 r贸wnie偶 b臋dzie posiada艂 w艂asny Windows Store... a wiecie co to oznacza?;>

#241 Acryl

Acryl

• 168 posts

Posted 24 February 2012 - 01:22

Mnie najbardziej interesuje dlaczego znikn膮艂 z nazwy systemu Mac. Jakie艣 pomys艂y?

#242 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 24 February 2012 - 01:25

Ja od zawsze m贸wi艂em OSX;) IMO to kosmetyka, o wiele lepiej wygl膮da bez Mac. No i pojawi艂o si臋 ju偶 na banerach zapowiadaj膮cych Liona.

#243 tmkszlc

tmkszlc

• 1846 posts
  • Sk膮dSzczecin, PL

Posted 24 February 2012 - 01:25

@Acryl, mo偶e dlatego, 偶e apple chce ujednolici膰 oba systemy? OS X, iOS 5. dojd膮 z iOS do X i b臋dzie OSX i iOSX, tak my艣l臋 przynajmniej. Albo wstawi膮 co艣 innego przed oba systemy np. Apple OSX, Apple iOSX - czas poka偶e : )

#244 Acryl

Acryl

• 168 posts

Posted 24 February 2012 - 01:29

To nikogo nie obchodzi.

Tu nie chodzi o 艣rodowisko u偶ytkownik贸w ale o developer贸w. Kto艣 musi pisa膰 programy.

---------- Wpis dodano o 01:29 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:26 ----------

Ja od zawsze m贸wi艂em OSX;) IMO to kosmetyka, o wiele lepiej wygl膮da bez Mac. No i pojawi艂o si臋 ju偶 na banerach zapowiadaj膮cych Liona.

Kosmetyka? Nie wierz臋. Computers te偶 wywalili z nazwy przez kosmetyk臋?

#245 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 24 February 2012 - 01:29

@tmkszlc
a mo偶e po prostu po pewnym czasie OSX stanie si臋 makowym odpowiednikiem iOS - bez kociej nazwy, jedynie z jakim艣 numerem (np. OSX 11) i b臋dzie mia艂 ten sam roczny cykl od艣wie偶ania (zreszt膮 takie s膮 plotki co do samego ML)

@Acryl
Po cz臋艣ci r贸wnie偶:) Ale g艂贸wnie dlatego 偶e przestali by膰 firm膮 czysto komputerow膮. Przecie偶 wprowadzili iPody, weszli w przemys艂 muzyczny (iTunes). No i przyznasz, "Apple" brzmi lepiej ni偶 "Apple Computers".

#246 slaj

slaj
  • 254 posts

Posted 24 February 2012 - 10:57

a dodali w tym Mountainie jakie艣 normalne Spaces a nie zepsut膮 kontrol臋 misjonarzy? Nie? To g... wart ten system b臋dzie, tak samo jak zwyk艂y Lion.

#247 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
  • P艂e膰:

Posted 24 February 2012 - 11:27

Slaj ja tam wol臋 wsp贸艂pracuj膮ce z g艂adzikiem misjonarze :P

#248 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 24 February 2012 - 12:13

Wszystko powoli d膮偶y do tego, 偶e instalowanie aplikacji na osx b臋dzie dozwolone tylko przez AppStore. Co mi si臋 bardzo nie podoba.

Poza tym tak przeczyta艂em kilka artyku艂贸w o ML i filmik贸w obejrza艂em. I si臋 tak zastanawiam czym on sobie zas艂u偶y艂 na miano nowego systemu. Bo r贸wnie dobrze zamiast 10.7.2 mogli wyda膰 jako 10.8. Tyle samo istotnych zmian...

Na razie nie ma takiej opcji, bo wielu wa偶nych aplikacji nie ma w Mac App Store i nie b臋dzie p贸ki co, bo nie spe艂niaj膮 wymog贸w dopuszczenia do dystrybucji w MAS.

Dlaczego nazywaj膮 to nowym systemem? Bo mo偶e zmiany s膮 g艂臋bsze ni偶 tylko dodanie kilku nowych aplikacji na wz贸r iOS? Wydajesz os膮d tylko po zapoznaniu si臋 z Developer Preview, a premiera systemu b臋dzie prawdopodobnie za p贸艂 roku :)

#249 ftpd

ftpd

Nie.

• 24317 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Posted 24 February 2012 - 13:25

Dla mnie p贸ki co nieu偶ywalne, bo nie ma XCode. Testowa 4.4 w devcentral to tylko ta durne okienkowe IDE, a nie instalator. A bez SVN i gcc nie mog臋 robi膰 podstawowych rzeczy (bo sobie nie skompiluj臋 narz臋dzi).

#250 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Sk膮d*.#

Posted 25 February 2012 - 15:22

Nie lubi臋 i nie mam Liona. I tez nie zamierzam wchodzi膰, na komputerach, w 偶aden z tych nowych system贸w dla lamer贸w. Dla mnie systemy Apple sko艅czy艂y si臋 wida膰 na Tygrysie i Snow Leopardzie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users